Register

A password will be e-mailed to you.

Náš internetový portál SomHráč oslávi čo nevidieť piate výročie svojho vzniku a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zapátrať v histórii a pozrieť sa na to, aké hry si od nás odniesli najvyššie známky v recenziách. Ktoré sú to?

Prvý článok na našom webe sa datuje k 26. máju 2015 a prvá recenzia 30. júna toho istého roku. Išlo o originálny titul s názvom Her Story, no ten sa do tohto výberu ani napriek vysokému hodnoteniu nedostal. Známkou 95% a vyššie sme každopádne ohodnotili 30 hier, pričom všetky si môžete pozrieť v prehľadnom sumári nižšie, a to aj s menom autora recenzie. Pokiaľ si ich chcete prečítať, ku konkrétnemu článku sa vždy dostanete preklikom cez priložený text.


ROK 2015

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – redaktor Majo, hodnotenie 95%

Ráno sa zobudíte, sadnete si za stoličku, pomaly sa vám načítava loading obrazovka, na ktorej je napísané Kojima Productions. Stláčate “Continue”, ocitáte sa vo vrtuľníku, otvárate iDroid, pričom klávesou “D” prechádzate na záložku “Missions”, pod ktorou klikáte na “Cassette Tapes” -> “Music”, vedľa ktorej vám bliká biela gulička.

ROK 2016

Rise of the Tomb Raider – redaktor broslowski, hodnotenie 95%

Veľmi som sa tešil, priznávam… Po krátkej časovej exkluzivite nastal čas aj pre majiteľov PC, aby si naplno vychutnali pokračovanie legendárnej série Tomb Raider. Hlavná protagonistka, Lara Croft, sa opäť vrhá do nového dobrodružstva.

Uncharted 4: A Thief’s End – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

“Séria Uncharted je medzi nami od roku 2007, kedy bol na trh uvedený prvý diel s podtitulom Drake’s Fortune. Ihneď bolo jasné, že po sériách Crash Bandicoot a Jak & Daxter si Naughty Dog pripisujú do svojho portfólia ďalší výborný zárez.”

The Witcher 3: Wild Hunt – Blood and Wine – redaktor Matty, hodnotenie 95%

“Tretí Zaklínač bol nepochybne udalosťou minulého roku a vzhľadom na vysoké kvality nie je prekvapením, že dominoval väčšine ankiet v hlasovaní o hru roku 2015. Poľské štúdio CD Project RED ním dokázalo splniť sny mnohých fanúšikov a drobné chybičky na kráse, ktorých sa dopustili, sa im dali odpustiť.

Forza Horizon 3 – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

Séria Forza je tu s nami už dlhých jedenásť rokov. Za túto dobu stihlo vyjsť šesť dielov z realistickejšie poňatej odnože Forza Motorsport. V roku 2012 sa k Forze Motorsport pridala aj arkádovejšie poňatá Forza Horizon.”


ROK 2017

Nioh – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 95%

“Popísať vývoj hry Nioh by pravdepodobne postačilo na dva články, keďže bol skutočne dlhý a komplikovaný. Počiatky vývoja sa totiž datujú do roku 2004, kedy ešte išlo o multimediálny projekt založený na Oni, nedokončenom scenári od legendárneho tvorcu menom Akira Kurosawa (napríklad režisér filmu Sedem Samurajov).”

Horizon Zero Dawn – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

Spoločnosť Guerrilla Games pozná asi každý majiteľ konzoly Sony PlayStation. Holandské vývojárske štúdio ešte za čias PlayStation 2 debutovalo v roku 2004 titulom Shellshock: Nam ’67, ktorý viac – menej zapadol, i keď išlo o vydarenú hru. Z dnešného pohľadu je však omnoho dôležitejšia informácia, že iba pár mesiacov po vydaní Shellshocku priniesli hráčom prvý diel first person strieľačky Killzone.

Planescape: Torment: Enhanced Edition – redaktor Adam Hambálek, hodnotenie 95%

Planescape: Torment, hra ktorá vyšla ešte v roku 1999 je stále mnohými fanúšikmi považovaná za dokonalú. Ale kedže svet videohier sa rýchlo mení, tak je vždy po čase nutné oprášiť aj staré klasiky a priblížiť ich novej generácii hráčov.

Prey – redaktor Matty, hodnotenie 95%

“V roku 2006 sa na trhu objavila netradičná FPS Prey, ktorá zaujala nielen portálmi a zmenami gravitácie, ale aj tým, že klasickú sci-fi rovinu sa nebála kombinovať s indiánskymi spirituálnymi prvkami. A kupodivu to fungovalo. Dlho vyvíjaný sequel, v ktorom ste sa mali ako lovec ľudí pohybovať v otvorenom westernovo ladenom sci-fi svete, bol však nakoniec zrušený a hráčom ostali len oči pre plač.”

StarCraft: Remastered – redaktor Róbert Hagan, hodnotenie 95%

Pred takmer dvadsiatimi rokmi nám Blizzard priniesol hru, ktorá sa stala začiatkom najlepšie predávanej RTS značky na trhu. Vynaliezaví terrani, hmyzí zergovia a vyspelí protossovia položili jeden zo základných kameňov moderného eSportu. Nastal čas vrátiť sa do Koprulu sektoru a zopakovať si bitky z nášho detsva v StarCraft: Remastered.

Divinity: Original Sin II – redaktor Jozef Moravec, hodnotenie 95%

Larian Studios má na rováši mimoriadne vydarenú sériu Divinity. V dobre rozbehnutej značke pokračuje i ďalší diel s názvom Divinity: Original Sin II. Dokázal prekročiť tieň svojho predchodcu?

NBA 2K18 – redaktor Jozef Moravec, hodnotenie 95%

“September je pravdepodobne najvýznamnejší herný mesiac tohto roka. Po uhorkovej letnej pauze konečne prichádza obrovské množstvo zaujímavých titulov, pričom jeseň patrí už celé dekády aj športovým hrám. Inak to nie je ani v prípade série NBA 2K. Čo prináša nový diel, nazvaný NBA 2K18?

Cuphead – redaktor Róbert Hagan, hodnotenie 95%

“Čo sa stane, keď skombinujete jedinečný vizuál animákov 30. rokov a klasickú run and gun akciu v štýle Contra s nápadnými bossmi a príjemnou jazzovou muzikou? Autori z MDHR štúdia si zrejme túto otázku položili. Ich odpoveďou je zavádzajúco nevinne vyzerajúci počin, ktorý vás prevedie peklom plným náročných výziev.”


ROK 2018

Shadow of the Colossus – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

“Z času na čas sa na hernej scéne objaví titul, ktorý prinesie niečo dovtedy nevídané. Zmení vnímanie hráčov k určitým aspektom, vyslúži si kultový status a hovorí sa o ňom aj roky po vydaní. A to sa podarilo hre Shadow of the Colossus od Team Ico, ktorá v roku 2005 vyšla pre PlayStation 2.”

Ōkami HD – redaktor Marek Pillár, hodnotenie 99%

“Sú hry, ktoré si zahráte raz a stopa po nich vo vás ostane navždy. Takéto hry ponúkajúce hlbší umelecký zážitok sa neobjavujú často. V dobe, kedy sme hry hrali na CRT televíziách bolo takýchto “skvostov” dostatok, no o kvalitách väčšiny z nich by sme radšej pomlčali. Ōkami je však úplne odlišný prípad.

God of War – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

“Konzola PlayStation 4 pomaly, ale isto smeruje k svojmu vrcholu. Podľa toho vyzerajú aj tituly, ktoré pre Sony vytvárajú ich first party štúdia. Niet sa čomu čudovať, s blížiacim sa koncom konzolovej generácie sme sa vždy dočkali tých neprepracovanejších hier.”

Marvel’s Spider-Man – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 95%

Spider-Man je jeden z najobľúbenejších komiksových hrdinov všetkých čias. Tento rok oslávil 56. narodeniny, keďže presne toľko rokov už stihlo ubehnúť od jeho prvého dobrodružstva v komikse Amazing Fantasy #15. Jeho popularita rástla veľmi rýchlo, a tak sa nemožno čudovať tomu, že už v šesťdesiatych rokoch zamieril do televízie a v úvode rokov osemdesiatych rokov sa dokonca dočkal i prvého videoherného spracovania.

Monster Hunter World – redaktor Tomáš Svoboda, hodnotenie 95%

“Monster Hunter World, slovy klasika, je to ořech se do toho dostat, ale jakmile ho člověk rozlouskne, tak se mu otevře neuvěřitelně rozmanitý svět plný možností. Podíváte se do nového světa plného rozmanitých krajin, od pouští přes močály až po jeskyní útroby, které jsou prozářeny krystalickými formacemi obrovských rozměrů.”

Forza Horizon 4 – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 99%

Séria Forza je výstavným klenotom v portfóliu Microsoftu. Po prvý raz sme si preteky pod touto hlavičkou mohli zahrať v roku 2005, ešta na pôvodnom Xboxe, nakoľko práve vtedy vyšla prvá Forza Motorsport. Pre dnešnú recenziu je však omnoho dôležitejší október roku 2012, keďže vtedy k Forze Motorsport pribudla i arkádovejšie orientovaná Forza Horizon.

Dead Cells – redaktor broslowski, hodnotenie 95%

“Občas vás nejaká hra pohltí natoľko, že sa od nej neviete odtrhnúť aj niekoľko hodín. Titul od štúdia Motion Twin zachádza ešte o niečo ďalej a dokáže u vás vyvolať až nefalšovanú závislosť. Dead Cells je totiž vskutku unikátna záležitosť a patrí k hrám, ktoré vás dokážu zabaviť naozaj nadlho.

Call of Duty: Black Ops 4 – redaktor broslowski, hodnotenie 95%

Najnovší príspevok do univerza Call of Duty s názvom Call of Duty: Black Ops 4 sprevádzali kontroverzie už pred samotným vydaním. Tá najväčšia sa týkala úplnej absencie akejkoľvek singleplayerovej kampane. Áno, Call of Duty: Black Ops 4 je skutočne prvým Call of Duty vôbec, ktoré úplne vynecháva singleplayerovú zložku.

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age – redaktor Marek Pillár, hodnotenie 95%

Dragon Quest je úspešná RPG séria od japonských velikánov Square Enix, spájaných okrem iného aj s ďalšou dlhoročnou ságou – Final Fantasy. Práve tieto dve série asi najviac preslávili túto spoločnosť, no v našich končinách bola odjakživa výrazne populárnejšia sága Final Fantasy. A je to rozhodne škoda, pretože aj Dragon Quest má čo ponúknuť.

Red Dead Redemption 2 – redaktor Róbert Herda, hodnotenie 99%

Štúdio Rockstar Games v minulosti produkovalo jeden open world titul za druhým. To však bola vo svojich najlepších rokoch konzola šiestej generácie, čiže PlayStation 2, a vyvíjanie podobných projektov nebolo tak náročné, respektíve očakávania hráčov neboli tak vysoké. S príchodom tretieho PlayStationu začalo v súčasnosti jedno z najväčších a najúspešnejších herných štúdii pracovať na svojich hrách omnoho dlhšie.


ROK 2019

Resident Evil 2 – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 95%

“Na hernej scéne sa iba občas objaví titul, ktorý ňou otrasie v základoch a hráči si okamžite vybavia jeho názov i dlhé roky po vydaní. Niekedy to zájde ešte ďalej, kedy podľa nejakej videohry pomenovávame i ďalších zástupcov daného žánru, ako tomu bolo napríklad s “doomovkami”, či aktuálne so “soulsovkami”

Sekiro: Shadows Die Twice – redaktor Karel Šír, hodnotenie 95%

“V nejlepším se má přestat. Tohoto osvědčeného rčení se drželo i japonské studio FromSoftware, které po vydání třetího dílu své oblíbené série Dark Souls k nevoli svých fanoušků oznámilo, že nadále nebudou pokračovat v rozšiřování série a třetí díl tak bude po dohlednou dobu posledním.”

MLB The Show 19 – redaktor René, hodnotenie 95%

“Herné spracovania populárnych športov sa každoročne tešia veľkej obľube, najmä u sérií ako FIFA, NBA, Madden NFL, či NHL, ktorá na starom kontinente má doposiaľ pomerne slušnú základňu fanúšikov. Medzi tieto série však bezpochyby patrí i MLB The Show, ktorá každoročne ukazuje, že i virtuálny šport si zaslúži svoje miesto na hernej scéne.”

Ion Fury – redaktor leebigh, hodnotenie 95%

“Každý aspoň trochu zapálený hráč jistě zná jména Duke Nukem, Lo Wang a Caleb – hrdiny nesmrtelných 3D akčních her Duke Nukem 3D, Shadow Warrior a Blood. Obstojí něžná hrdinka Shelly “Bombshell” Harrisonová z titulu Ion Fury srovnání s testosteronem natlakovanými svalovci?”

Death Stranding – redaktor Martin Kubeš, hodnotenie 95%

“Azda niet fanúšika videohier, ktorému by meno Hideo Kojima absolútne nič nepovedalo. Legendárny vývojár totiž stojí za sériou Metal Gear, vďaka ktorej máme v hrách stealth v takej podobe, ako ho poznáme. Po problémoch, ktoré vyústili v Kojimov odchod od Konami sme sa na E3 2016 dozvedeli, že Kojima chystá úplne novú značku Death Stranding.”


ROK 2020

Doom Eternal – redaktor Jozef Moravec, hodnotenie 99%

Každý pozná Doom a dovolím si povedať, že aj ľudia, ktorí hrám neholdujú. Doom: Eternal je najnovším prírastkom do tejto značky, ktorá definovala žáner pred takmer tridsiatimi rokmi. Reboot série pred štyroch rokov sa rozhodne vydaril, no zvládne Eternal prevziať štafetu?

Persona 5 Royal – redaktor Karel Šír hodnotenie 99%

Persona 5 hrdě nesla vlajku japonských tahových RPG a dokázala, že stále mají co říct. Podaří se však prosadit i reedici Persona 5 Royal?

Komentuj!