Register

A password will be e-mailed to you.

Séria Forza je výstavným klenotom v portfóliu Microsoftu. Po prvý raz sme si preteky pod touto hlavičkou mohli zahrať v roku 2005, ešta na pôvodnom Xboxe, nakoľko práve vtedy vyšla prvá Forza Motorsport. Pre dnešnú recenziu je však omnoho dôležitejší október roku 2012, keďže vtedy k Forze Motorsport pribudla i arkádovejšie orientovaná Forza Horizon. Tá sa pred pár dňami rozrástla už o štvrtý regulárny diel. A pokiaľ sme si pred dvoma rokmi pri recenzii predchodcu kládli otázku, či Playground Games dokážu už beztak skvelý titul v budúcnosti ešte viac vylepšiť, dnes môžeme jednoznačne konštatovať, že sa im to podarilo.

Recenzovaná verzia: PC

Už Forza Horizon 3 bola v rámci možností takmer dokonalou pretekárskou hrou. Mala totiž všetko, čo hráč vyžaduje od kvalitnej hry. Už v základnej podobe pri vydaní išlo o extrémne obsiahlu záležitosť, ktorú autori navyše časom obohatili o ďalší obsah. Od jej vydania však ubehli dva roky, a tak je podľa štandardného postupu v rámci značky čas na nový diel. A hoci nová Forza Horizon vychádza každé dva roky, autorom ešte stále nedochádza dych, čo dokazujú i s najnovšou časťou.

https://youtu.be/VmQNo8xtcAg

Ďalší festival začína

Ako je u Forza Horizon zvykom, všetko dianie sa točí okolo pretekárskeho festivalu. Ten sa po americkej, francúzsko-talianskej a austrálskej zastávke presúva do Veľkej Británie. Možno to pre niektorých z vás neznie až tak lákavo, opak je však pravdou. Áno, Austrália bola krásna, no tento raz je to predsa len ešte o kúsok lepšie. Spôsobené je to najmä tým, že terén Británie je omnoho členitejší a zároveň zaujímavejší. Herná mapa je obrovská, do detailov prepracovaná a často budete mať chuť zastaviť a iba tak sa kochať okolím. Autori si pre hráčov pripravili množstvo nádherných scenérií, ktoré ešte viac bude ozvláštňovať úplná novinka – zmena ročných období. Svoju úlohu, samozrejme, zohráva i počasie, takže slnečnými lúčmi zaliate údolie môže o niekoľko chvíľ zaliať zase dažďová voda. Sám som prekvapený, ako výborne Playground Games zvládajú tvorbu pôsobivých prostredí, pričom sa neustále zlepšujú. A ak naozaj pripravujú open world RPG, hráči sa minimálne po tejto stránke majú na čo tešiť.

Niekomu môže prísť zvláštne, že je toľká pozornosť venovaná práve svetu, ak sa teda bavíme o pretekárskej hre, no i v tomto žánri to má svoje opodstatnenie. Ak by totiž bola herná mapa nudná a nezaujímavá, ani to pretekanie, nech už by bolo akokoľvek vynikajúce, by nemalo tak významný dopad na hráčove dojmy. Nebola by to však Forza Horizon, keby vás doslova nezaplavila rôznymi pretekmi. Obsahu je v tomto titule toľko, že reálne nemáte šancu vyzbierať a splniť úplne všetko, čo hra ponúka. Nehovorím teraz iba o samotných pretekoch, ktorých je, samozrejme, niekoľko rôznych druhov, no zabúdať nemožno ani na špeciálne šampionáty, ktoré sa spájajú s už spomínanými ročnými obdobiami.

Jar, leto, jeseň, zima

Zmena ročných období je najzásadnejšou novinkou, ktorú vývojári od minula zapracovali do hry. Nejde však iba o kozmetickú zmenu, naopak, ide o prvok, ktorý výrazne zasahuje i do hrateľnosti. To, že sa v zime dostanete na miesta neprístupné v iných ročných obdobiach už určite viete, keďže to bola jedna z prvých informácií, ktorú sme sa dozvedeli pri predstavení hry. Omnoho zaujímavejšie však je, že s jednotlivými ročnými obdobiami sa spájajú i rôzne preteky a rôzne vozidlá ukryté v stodolách. Autori týmto motivujú hráčov vracať sa do hry pravidelne, pretože ročné obdobia sa budú meniť každý týždeň. A ak niečo nestihnete nájsť, prípadne si niečo odjazdiť niečo, čo je späté s aktuálnym obdobím, po jeho zmene to tam už nenájdete.

To však neznamená, že ak leto ponúkne nejaké preteky, ktoré cez jeseň nie sú dostupné, nenahradia ich iné, prípadne, že auto, ktoré ukrývala tá, či oná stodola, nebude pre zmenu ukrývať iná. Kto však bude mať chuť objaviť toho čo najviac, bude sa musieť naozaj oháňať. Na jednej strane je síce fajn, že tu bude neustále čo objavovať, no niektorých hráčov by to predsa len mohlo odradiť, najmä ak nemajú na hranie toľko času. To sa dá chápať, no všetko je nastavené tak, aby hráči o nič zásadné neprišli. Hra vás do ničoho nenúti, nijak vás za to nebude trestať a ani nič podobné. Hráč je tu pánom a tak to má byť.

Všade samé odmeny

Ďalšou motiváciou pre hráčov sú odmeny, ktorými vás hra doslova zaplavuje. Wheelspin vám môže hodiť nové auto, prípadne klaksón, alebo oblečenie, doplnky, či rôzne pohyby pre vašu postavu. Nejeden hráč je názoru, že doplnky pre vašu postavu ako odmena v kolese šťastia sú úplná zbytočnosť, no dnešná doba si podobné veci skrátka žiada. Prispôsobovanie postavy, rôzne oblečenie, to všetko súvisí s dnešnými trendmi, keďže podobných vecí sú dnes plné sociálne siete. Viete si predstaviť svojho obľúbeného influencera povedzme na Instagrame, že by vždy nosil jedno a to isté oblečenie? Asi nie, pravda. Určite by som bol i ja radšej, keby miesto toho pribúdali autá do hráčovej virtuálnej garáže, no to čo preferujem ja, nemusí zase niekto iný. Okrem toho získavate, samozrejme, i peniaze a reputáciu za dobre odjazdené preteky, takže sa môžete tešiť na to, že sa na vaše konto neustále bude niečo pripisovať.

Optimalizácia na jednotku

Forza Horizon 4 je, ako je už u Microsoftu zvykom, súčasťou programu Xbox Play Anywhere, a tak si hru môžu vychutnať nielen majitelia Xboxu One, ale aj hráči na PC. Ja som hru testoval práve na tejto platforme a musím autorov pochváliť za optimalizáciu. Hoci som nemal k dispozícii úplne najmodernejší stroj, na zostave Intel Core i7-6700K, 8GB RAM a GeForce GTX 970 hre bežala vo FullHD, pri 60fps úplne bez problémov. Detaily som mal nastavené na ultra, zapnuté vyhladzovanie, skrátka všetko pre čo najkrajší vizuál. Je pravdou, že pri naozaj náročných scénach občas kleslo snímkovanie, avšak na hodnotu 59fps, čo je úplne zanedbateľné.

Druhá strana mince

Autor: Broslowski
Testovaná verzia: Xbox One X

A je to tu. Po veľmi úspešnej Forze Horizon 3 tu máme ďalší diel populárnej série od vydavateľa Microsoft Studios s názvom Forza Horizon 4. Čo priniesla táto novinka, ste sa už dočítali v samotnej recenzii, tá sa však testovala na PC platforme. Tento stĺpec sa zameria na skúsenosti z druhej podporovanej platformy, čiže Xboxu One. 

Forza Horizon 4 prináša dva grafické režimy. Prvý, s názvom performance, ponúka stabilných 60fps pri FullHD rozlíšení. Nemožno však v tomto prípade opomenúť nižšiu kvalitu obrazu a absenciu viacerých detailov, ktoré naopak ponúka druhý režim s názvom Quality. Ten prináša stabilných 30fps pri natívnom 4K rozlíšení s podstatne lepšou prezentáciou grafických detailov. Rozdiel je skutočne obrovský a i keď patrím k zástancom vyššej snímkovacej frekvencie nad hernými detailmi, v tomto prípade určite odporúčam voľbu režimu preferujúceho kvalitu. Rozdiel je gigantický, tu nemožno hovoriť o maličkostiach. Hra vyzerá v Performance režime zastaralo a podľa môjho názoru za to tých 60fps nestojí. Ak teda túžite po 4K rozlíšení a vyššej snímkovacej frekvencii, budete musieť zvoliť platformu PC.

Nemožno však opomenúť ani podporu HDR, ktorá pri Quality režime vytiahne z obrazu maximum a hráč sa môže tešiť na poriadne vizuálne divadlo. Po vizuálnej stránke sa Forza Horizon 4 vydarila a v mnohých detailoch prekonáva svojho predchodcu s trojkou na konci. Ak máte televízor podporujúci túto funkcionalitu, dozaista si prídete na svoje, Xbox One X v tomto smere odvádza skvelú prácu.

Čo sa týka samotnej hry, osobne musím vytknúť niekoľko detailov, ktoré ma ako dlhoročného fanúšika série sklamali. Do hry bolo vložených niekoľko stoviek kusov šatstva, okuliarov a rôznych módnych doplnkov. Na tomto samotnom by nebolo nič hrozné, no tieto vizuálne vylepšenia postavy sa dostali aj do Wheelspinov. Wheelspin je forma odmeny, ktorú hráč získava pri levelovaní postavy, či pri dokončení niektorých eventov. V minulosti ste si mohli vytočiť len veci podstatné pre pretekanie, a to autá alebo peniaze, za ktoré ste si mohli zakúpiť vozidlá, alebo ich následne vylepšovať. Teraz sa vám môže stať, a aj sa vám určite veľakrát stane, že si miesto auta, alebo peňazí vytočíte tričko, okuliare, náramok, topánky alebo zvuk klaksónu.

Na jednu stranu rozumiem integrácii podobných prvkov, nakoľko si myslím, že séria je v praxi, čo sa týka parametrov open world pretekárskej hry, takmer perfektná a vylepšovať už takmer niet čo. Na druhej strane pri každom Wheelspine tŕpnem, či si nevytočím tričko alebo okuliare. Osobne ma takéto vylepšenie postavy šoféra vôbec nezaujímajú, a ak to teda autori uznali za potrebné, mali tieto vizuálne vylepšenia postavy odsunúť na vedľajšiu kolaj.

Ku zvyšku však niet čo vytknúť. Forza Horizon 4 prináša hodiny kvalitnej zábavy, aktuálny vozový park, v ktorom nájdete mnoho moderných automobilov kategórie zaplatiteľnej aj pre bežného smrteľníka (Kia Stinger, Hyundai Veloster, Fiat 124 Spider, a tak ďalej), no a v neposlednom rade nechýba skvelé zasadenie do Anglicka. Herná mapa v sebe integruje viacero elevácií aj na rovných cestách, čo v praxi ešte ozvláštňuje jazdný zážitok oproti relatívne plochej mape Austrálie z predošlej časti. Napriek menšej výhrade okolo kozmetických úprav šoféra, titul Forza Horizon 4 opäť dokazuje úplnú dominanciu tejto značky na trhu arkádových pretekárskych hier.

Alfa a omega

Pri pretekárskych hrách je najdôležitejšie samotné pretekanie. Mať k dispozícii množstvo obsahu je určite skvelé, no ak vás bude nudiť jazdenie, hra má veľký problém. Asi nikoho však neprekvapí, že Forzu Horizon 4 pochválim i v tejto oblasti. Playground Games dobre vedia, čo robia, takže majú tento aspekt dotiahnutý k dokonalosti. Horizon je v prvom rade arkádovo ladený počin, takže v prvom rade je dôležitá zábava. Tej si vďaka výbornému jazdnému modelu užijete do sýtosti, no skrátka neprídu ani priaznivci simulátorov. Ak si povypínate všetkých asistentov, dozaista si jazdu užijete o niečo viac. No určite nemožno očakávať, že by vás táto hra vytrápila ako napríklad Project CARS 2, či Assetto Corsa, o to tu ani nejde. 

Festival Horizon je v prvom rade o užívaní si jazdy, takže sa nemožno pozastavovať nad tým, prečo môžete “letieť” 300km/h cez pole na Pagani Zonde R, prípadne s Lamborghini Huracanom, akoby sa nechumelilo. Taktiež vaše auto nerozhodia menšie prekážky, ktoré bez problémov zničíte, no je to z toho dôvodu, aby ste zbytočne neboli vytrhávaní z jazdy. Bavilo by vás v podobne orientovanej hre, keby auto zastavilo po náraze do menšieho múriku? Ja si myslím, že nie. 

Čo sa týka samotného jazdenia, do sýtosti si užijete rozličné druhy pretekov, od klasických cestných, cez rally, off-road, až po špeciálne udalosti, ako pretek inšpirovaný značkou Halo, či bondovkami, pričom to ani zďaleka nie je všetko. Nezabudlo sa ani na rýchlostné skúšky, driftovanie, kaskadérske kúsky a mnoho ďalšieho. Pretekov je tu neúrekom a herná mapa doslova praská vo švíkoch. Je potrebné oceniť, že napriek arkádovému jazdnému modelu sa nechovajú všetky autá rovnako. Každé má svoje charakteristické ovládanie, pričom do toho zasahuje i povrch, po ktorom jazdíte a samozrejme, i počasie. 

Ak pôjdete do offlinu (nie doslovne, keďže sa tu nikde neprepína medzi online a offline časťou), nesmú chýbať Drivatari, ktorý sa správajú na základe dát od iných hráčov. Pokiaľ však predsa len budete chcieť väčšiu výzvu, v nastaveniach si môžete sami upraviť obtiažnosť oponentov. I tento prvok autori dobre odladili, no verím tomu, že takmer každý jeden hráč uprednostní reálnych oponentov. Aby som to uzavrel, Forza Horizon 4 je v tej najdôležitejšej oblasti – samotnom pretekaní bezchybná. Je zábavná, i po desiatkach hodín neustále prekvapuje a samozrejme, predstavuje i slušnú výzvu.

Chybička na kráse

Keď sa hráč poriadne zamyslí nad rozsiahlosťou samotného titulu, logicky ho napadne otázka, ako sa v ňom autori môžu tak ladne vyhýbať chybám. Veď obrovské open world hry vždy trápia nejaké problémy, nech už sú menšie, alebo i závažnejšie. Je pravdou, že jednak si to v tomto prípade hráč nemusí všimnúť, no je to predsa len niečo iné, než povedzme Assassin’s Creed, kde na mape máte tisícky postáv a zvieratá. Aby som však neodbočil od témy, Forza Horizon 4 funguje ako dobre namazaný stroj a netrápia ju žiadne zásadné problémy. Za celú dobu hrania mi vadila iba jedna jediná vec, a to deštrukcia múrov. Nechápte ma zle, ja som za deštrukciu rád, no občas sa stane, že keď zdemolujete múr, tak vám niekoľko sekúnd zostane na aute prilepených niekoľko kameňov. Vyzerá to naozaj zvláštne, obzvlášť ak využívate pohľad z interiéru vozidla. Trasúci sa kameň uprostred čelného skla jednoducho nemožno prehliadnuť. Dalo by sa však povedať, že ide o hlúposť. Je to chybička? Áno je, no určite vám nepokazí zážitok z tejto skvelej hry.

Ešte pár slov

Skôr, než sa dostanem k samotnému záveru, musím ešte v krátkosti spomenúť niekoľko dôležitých vecí. Okrem množstva pretekov je tu i bohatý vozový park, ktorý ponúka cez 450 vozidiel. Aby toho nebolo málo, každé jedno vozidlo si môžete individuálne vylepšovať pasívnymi perkami (nezlepšujú jazdné vlastnosti a výkon), takže ak budete chcieť mať všetko na každom jednom aute, presedíte pri hre stovky hodín. Nechýba ani ladenie auta za pomoci nastavenia bŕzd, prítlaku a podobne. Autori nezabudli azda na nič, keďže možné sú i vizuálne úpravy. Je síce pravdou, že tu nie sú vozidlá od úplne všetkých značiek (chýba napríklad Lexus, Toyota, Mitsubishi), no určite si i tak nájdete svoj obľúbený stroj.

Svoje miesto v tejto recenzii si zaslúži i novinka Forzathon, a teda preteky, ktoré sa náhodne objavujú na mape. Sú však časovo a počtom hráčov obmedzené (maximum je 12), a tak je iba na vašich schopnostiach, aby ste na dané miesto stihli prísť skôr, než vaši oponenti. Ide o zaujímavé spestrenie, keďže časový pres pridáva na kompetitívnosti.

Výborný je i soundtrack, ktorý ponúka množstvo skvelej hudby. Primárne som počúval rockové rádio, ktoré na moje prekvapenie figurujú i menej známe (ale skvelé) skupiny ako Black Rebel Motorcycle Club, či Greta Van Fleet. Nechýbajú ani velikáni ako Foo Fighters, Queens of the Stone Age, The Killers a mnoho ďalších. O kvalite ozvučenia ani netreba písať, to je samozrejmosťou pre každú Forzu. 

Autori nezabudli ani na Photo režim, v ktorom si, pravdepodobne, vytvoríte množstvo skvelých wallpaperov. Možnosti ovládania a prispôsobovania sú dobre úrovni, takže vás nič nebude obmedzovať. Mám pocit, že nejeden hráč strávi v tomto režime obrovské množstvo času. Niekoho môže potešiť i fakt, že hra je lokalizovaná do českého jazyka (lokalizáciu som však netestoval), i keď pri pretekárskej hre to nemusí byť až taká nutnosť. Rozhodne však treba pochváliť túto skutočnosť, nakoľko aj menej zdatný angličtinár si to môže vychutnať bez kompromisov.

Samozrejmosťou je i získavanie nehnuteľností, aby ste mali kde parkovať svojich tátošov. Tých nemusíte iba zbierať, ale máte možnosť ich aj predávať, takže ak si budete chcieť od pretekania oddýchnuť, môžete sa venovať i tejto činnosti. Je tu toho jednoducho neúrekom, no autori našťastie zvládli hru nastaviť tak, aby napriek svojej rozsiahlosti neodradila hráčov množstvom obsahu, ako sa to stáva u iných titulov.

Na vrchole síl?

Forza Horizon 4 je skvelou ukážkou toho, ako má vyzerať vynikajúca pretekárska hra. Má množstvo obsahu, výborne sa hrá, je zábavná, vyzerá skvelo a vlastne nemá žiadne výrazné slabiny. Niekto môže namietať, že ide v podstate o to isté, ako aj minule, čo je sčasti pravda, veď ide o pretekanie, ako aj v predošlej časti. Bolo by však naivné čakať niečo diametrálne odlišné. Je to skrátka Forza Forizon. Ale nie hocijaká, ale v tej najdokonalejšej podobe doposiaľ.

Nakoľko autori skvelo vybalansovali všetky ingrediencie namiešané do tohto koktejlu, nezostáva mi nič iné, len Playground Games pogratulovať k tomu, že dokázali prekonať samých seba a (pomyselnej) konkurencii ujsť na kilometre. Ja len dúfam, že majú ešte dostatok nápadov, keďže ďalšia Forza Horizon bude, pravdepodobne, launchových titulom pre ďalšiu generáciu Xboxu a okrem lepšej grafiky by som určite chcel aj nejaký wow prvok. To je však hudba budúcnosti. Teraz tu máme štvrtý diel a vy by ste si ho určite nemali nechať prekĺznuť pomedzi prsty, keďže toto je šampión arkádového pretekania súčasnosti a zároveň i jedna z najlepších pretekárskych hier všetkých čias.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Forza Horizon 4 – Kráľ je späť!
Kráľ je mŕtvy, nech žije nový kráľ! Forza Horizon 3 bola vynikajúca, no štvrtý diel je ešte lepší. Prináša novinky, vylepšenia a k tomu potvrdzuje, že na poli arkádových pretekov nemá táto značka konkurenciu. Forza Horizon 4 je nielen najlepšou arkádovou pretekárskou hrou, no je i najlepšou Forzou doposiaľ. Tento titul by ste si mali zahrať bez ohľadu na to, či máte, alebo nemáte radi pretekárske hry, ide o skutočný zásah do čierneho.
Pozitíva
  • Kvantum obsahu, ročné obdobia, neustále sa tu niečo deje
  • Výborný pocit z jazdy, kvalitný online
  • Audiovizuálne spracovanie, soundtrack, dobrá optimalizácia PC verzie
Negatíva
  • Úlomky po rozbití menších predmetov (napríklad múrik) dočasne zostávajú zvláštne pripevnené k vozidlám
99%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
98%

Komentuj!