Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2023 je už minulosťou, no asi sa hodí pochváliť, čo všetko nám v konečnom dôsledku priniesol a koľko kvality sme sa dočkali. Podarí sa aj tomuto roku zopakovať podobnú nálož? Ťažko povedať, no určite prídu na rad aj nejaké prekvapenia a my osobne veríme, že ich bude čo najviac. Pozrime sa teda spolu, na čo konkrétne sa tešia členovia našej redakcie SomHráč.sk.

Matty

Asi nemá cenu spochybňovať, že rok 2023 bol mimoriadne nabitý a každý si v ňom musel nájsť to svoje. O to slabšie preto pôsobí výhľad do nového roka, kde aspoň papierovo absentujú vyložení favoriti, ktorí si to na konci rozdajú o symbolickú korunu. Bolo by však chybou tvrdiť, že nás nečaká nič zaujímavé a sám som len pri letnom pohľade narazil na viacero zaujímavých titulov. Hneď v januári sa napríklad teším po fantastickom deme na RPG Like a Dragon: Infinite Wealth či Prince of Persia: The Lost Crown. Ako veľký fanúšik Star Wars sa však v prvom rade teším na Star Wars Outlaws, kde však dúfam, že to dopadne lepšie ako herný Avatar (pracujú na ňom predsa len iní ľudia, aj keď v rámci rovnakého štúdia). Dúfať chcem aj v úspech Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, kde mi nové informácie predsa len znovu vliali do žíl časť pôvodne strateného optimizmu a zvedavý som aj na S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Netrpezlivo očakávam i dvojicu hier od štúdia DON’T NOD – Banishers: Ghosts of New Eden a Lost Records: Bloom & Rage a tak by som mohol pokračovať ďalej. Ako primárne PC hráč sa však teším aj na nové porty od spoločnosti Sony. Potvrdený bol už Horizon Forbidden West, no neprekvapilo by ma ani vydanie remasteru The Last of Us II či posledného dielu God of War s podtitulom Ragnarök. Nechajme sa teda prekvapiť, no o kvalitné hry určite nebude núdza.

Martin Kubeš

Hoci sa rok 2024 aspoň nateraz nejaví tak silno, ako ten uplynulý, určite bude čo hrať, nech už patríte medzi priaznivcov hocakej platformy. Osobne mám v hľadáčiku hneď niekoľko titulov, ktoré minúť nechcem, no skôr než sa k nim dostanem iba čestná zmienka pre nástupcu Nintenda Switch a PlayStation 5 Pro, keďže obe zariadenia by mali doraziť tento rok. Čo sa týka hier, hneď január mi prinesie Tekken 8, na ktorý čakám už veľmi dlho, nakoľko siedmy diel už predsa len nie je najmladší a Tekken ako taký je moja najobľúbenejšia bojovka. Zaujíma ma aj Prince of Persia: The Lost Crown, no k tomu sa, ak sa preukáže dostatočná kvalita výsledného produktu, dostanem až časom. Ako fanúšik The Last of Us Part II som zvedavý aj na remaster, najmä teda na nový obsah, no určite rád absolvujem aj príbehovú kampaň, navyše keď upgrade stojí iba 10€. Vo februári ma čakajú Helldivers II a Final Fantasy VII Rebirth, a ak čas dovolí, možno si urobím aj nostalgický výlet vďaka Tomb Raider I-III Remastered, no počkám na recenzie ako sa modernizácia podarí. V marci by som chcel určite stihnúť Rise of the Rōnin a ak sa podarí, tak aj Alone in the Dark a Dragon’s Dogma II, takže úvod roku bude pre mňa určite zaujímavý. Ďalšie pre mňa zaujímavé tituly prejdem iba telegraficky, väčšina z nich aj tak ešte nemá presne stanovený dátum vydania. Skvelo vyzerá čínsky Black Myth: Wukong, tak snáď nepôjde o sklamanie. Teším sa aj na Stellar Blade, Star Wars Outlaws, Little Nightmares III a Senua’s Saga: Hellblade II, i keď pri tomto kúsku ešte bude otázne, kedy sa k nemu dostanem, nakoľko toto pokračovanie na PlayStation 5 nemieri a môj hardware v notebooku už nepatrí k tým úplne najnovším. Ako fanúšik South Parku som zvedavý aj na South Park: Snow Day!, no od tohto titulu nemám nejaké vysoké očakávania, predsa len pôjde o guľovačku. Určite sa však dočkáme ešte nejakej zatiaľ neohlásenej exkluzivity od PlayStation Studios, prípadne dorazí časovo exkluzívny Death Stranding 2, keďže PlayStation nateraz nemá nič na jesennú/predvianočnú sezónu a ja neverím tomu, že by v Sony toto obdobie nechali prázdne. Bezpochyby nás poteší aj produkcia Nintenda, ale tam nemám konkrétnych favoritov, no tu je hlavný najmä nový hardware, Switch už potrebuje ísť do dôchodku. Tak či onak, určite sa máme na čo tešiť, nech už je vaše hráčske srdce modré, zelené, červené, alebo verné zóne PC.

Adam Hambálek

Hoci, ako už viacerí iní poznamenali, sa rok 2024 nateraz zdá byť slabší v porovnaní so svojim predchodcom, aspoň teda čo sa týka kvanta AAA herných titulov, z môjho hľadiska nejde o nevýhodu, ani o nedostatok, pretože to otvára príležitosť, aby sa venovala náležitá pozornosť aj menej očakávaným, no o nič menej nádejným titulom. Ako fanúšik série Dark Souls napäto očakávam vydanie čínskej “soulsovky” Black Myth: Wukong, ktorá má podľa môjho názoru potenciál preukázať výrazné kvality. Ako fanúšik hororových hier vo všeobecnosti a konkrétne dlhoročný hráč tejto série, nemôžem tu vynechať titul The Dark Pictures Anthology: Directive 8020, od ktorého si dúfam napínavé skĺbenie žánrov sci-fi a horor. Štúdio Supermassive ma zatiaľ v tomto ohľade nesklamalo. Za zmienku tiež snáď stojí pripravované pokračovanie dnes už legendárneho RPG titulu Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, voči ktorému síce môžeme byť do značnej miery skeptický (aj vzhľadom na rozsiahle časové obdobie, ktoré ho oddeľuje od prvého dielu), no ktoré sa snáď vývojári aj vzhľadom na povesť značky pokúsia nepokaziť. Zaujímavé určite môže byť pokračovanie úspešnej akčnej série S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, rovnako aj Senua’s Saga: Hellblade II sa javí celkom nádejne. Ak teda opomenieme nedostatok AAA titulov, tak rok 2024 už na prvý pohľad láka na videoherné kúsky, v ktorých si očividne budú schopní nájsť svojho favorita hráči s tými najodlišnejšími preferenciami.

Róbert Herda

Rok 2023 bol naozaj silný a osobne si myslím, že spätne sa naň bude pozerať ako na obdobie plné zaujímavých titulov vychádzajúcich na všetkých dostupných platformách. Sklamaní síce nechýbalo, avšak bolo pri hraní z čoho vyberať. Oproti tomu nadchádzajúce kalendárne obdobie aktuálne považujem za zahalené rúškom tajomstva. Je totiž iba veľmi málo projektov, ktoré sú definitívne potvrdené pre prichádzajúce mesiace a ja sa mierne obávam, že by sme po tejto úrode mohlo dostať predsa len striedmejšie virtuálne plody.
Samozrejme, štart je pomerne slušný. Hneď v januári nám vyjde nový Tekken, ktorý, samozrejme, očakávam (hoci som vždy preferoval krvavejší Mortal Kombat). Moderná verzia Prince of Persia napriek svojej farebnej štylizácii pôsobí nadmieru pútavú i dynamicky a myslím, že sa dočkáme solídneho žánrového projektu, ktorý rozhodne nevynechám. Následne by som určite vypichol napríklad Star Wars Outlaws. To má takisto doraziť v priebehu roka 2024, pričom sa javí naozaj dobre. A síce sa bojím, že práve tento projekt bude trpieť až prílišnou veľkosťou, vynahrádza mi to fakt, že slušná akcia z tohto univerza tu nebola dlho.
Veľkým otáznikom je pre mňa japonské Sony. Spoločnosť nemá mnoho (nových) ohlásených projektov pre toto obdobie. Áno, remaster The Last of Us Part II je fajn, no jedná sa o tri roky starý počin. Rise of the Ronin bude skvelé a pustím sa doň hneď v deň vydania, no osobne si myslím, že to bude iba časová exkluzivita. Preto očakávam, ktoré projekty budú hlavnými ťažnými jednotkami pre firmu, ktorá vždy kraľovala akčným príbehovým záležitostiam. Wolverine podľa únikov v roku 2024 nevyjde a hoci sa špekuluje o prídavkoch k druhému Spider-Manovi, radšej by som prijal nejakú veľkú exkluzivitu, ktorá zatiaľ na mojom pomyselnom kalendári nie je. A to mi príde ako veľká škoda. Súčasne som zvedavý, akým smerom sa posunú zážitky vo virtuálnej realite, ktorá mala slušný počiatok a ja dúfam, že ju budú autori aj naďalej zásobovať kvalitnými projektami.
V krátkosti ešte upozorním na remaster pôvodných troch Tomb Raider hier, ktoré pre mňa budú jazdou v nostalgickom vlaku. Samozrejme, tradične som zvedavý na tvorbu Nintenda, pretože tá je vo svojom špecifickom poli absolútne bezkonkurenčná. Mimo tohto však uvidíme, čo nám najbližších dvanásť mesiacov prinesie.

Vivaldi

Mám taký pocit, že minulý rok bol pre mňa asi po hernej stránke zaujímavejší, než bude tento. Nechcem tým povedať, že sa dobrých hier nedočkám. Som si istý, že nejaké klenoty určite prídu. Z tých hier, o ktorých však viem, že sa ich v roku 2024 dočkáme je mojim momentálne najväčším očakávaním Banishers: Ghosts of New Eden. Francúzski Don’t Nod majú moju plnú dôveru, že sa dočkáme kvalitného RPG so zaujímavým príbehom a budem spokojný. Zaujal ma aj hororový titul Reveil, ktorý sa môže ukázať ako strašidelný výlet do snov. Nechám sa prekvapiť. Medzi horormi však ešte ostanem aj v prípade pokračovania série The Dark Pictures Anthology s názvom Directive 8020. Neviem čo môžem momentálne od titulu očakávať. Dúfam len, že sa im podarí zachovať kvalitu akú som mal možnosť vidieť v roku 2022. Posledný titul, ktorý ešte spomeniem síce ešte nemá jasný dátum vydania, no minimálne som zvedavý, ako dopadne hra v sľubovanom early access. Konkrétne ide o hru Nightingale od Inflexion Games. Úprimne dúfam, že bývalí zamestnanci Bioware budú môcť ukázať, ako mohlo Anthem vyzerať, keby bolo spracované s lepšou víziou. Rok je ale dlhý a hier počas neho vyjde neúrekom. Nechajme sa prekvapiť, aké karty na nás vytiahne.

Gabriel Klimo

Rok 2024 sa nezadržateľne blíži a s ním samozrejme prichádza aj nálož nových hier. Je naozaj náročné vybrať si, keďže stále mám resty ešte z roka 2023, avšak medzi moje najočakávanejšie hry určite patrí remaku kultového Silent Hill 2, chýbať však nemôže ani Alone in the Dark, S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl, Rise of Ronin, nemôžem však zabudnúť ani na Banishers: Ghosts of New Eden a veľmi sa teším aj na Crimson Desert, aj keď tam rok 2024 istý nie je.

Gaunt

Rok 2023 sa niesol v duchu mnohých odkladov, no zároveň sa zdalo, že viacero titulov bez oznámeného dátumu vydania by mohlo stihnúť vyjsť, ale nakoniec sa dátumu vydania dodnes nedočkali, preto verím, že niektoré z nich uzrieme na našich obrazovkách snáď už tento rok. Dovolím si povedať, že v hrách od štúdia GSC Game World (séria Cossacks či S.T.A.L.K.E.R.) som strávil najviac hier spomedzi stoviek ďalších titulov, ktoré som mal tú česť v priebehu rokov zahrať. Aj z toho dôvodu je aj tento rok mojou najočakávanejšou hrou práve S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Vývoj hry je aktuálne riadne tŕnitý a to, čo sme doteraz videli, je všelijaké, no aj napriek tomu verím, že sa dočkáme plnohodnotného a čo najkvalitnejšieho pokračovania. Svet Warhammeru 40k mal taktiež už minulý rok rozšíriť Space Marine 2. Ten sa však taktiež nakoniec dočkal odkladu a my sa tak na lov tyranidov vydáme až v jeseni. Už dlhšie vieme o pripravovanej sci-fi RTS Tempest Rising, ktorá sa netají tým, že by sa chcela stať nástupcom legendárnej série Command & Conquer. Dátum vydania zatiaľ nepoznáme, ale mali sme možnosť si vyskúšať už jeho demo. Verím, že by hra mohla vyjsť už tento rok. Dúfajme, že sa daných titulov tento rok dočkáme a nepostretne ich žiadny ďalší odklad. Okrem nich je však aj mnoho ďalších hier, ktoré by mali tento rok vyjsť, pričom verím, že nás skôr prekvapia, než sklamú.   

Vojtech Florko

Napriek rovnako výdatnej nádielke hier v porovnaní s minulým rokom, pre mňa sa rok 2024 bude niesť hlavne v znamení prechádzania starých hier, na ktoré som si ešte nenašiel čas. Aj z tohtoročného zoznamu sa však dá čo-to vybrať. Ako fanúšik Obsidianu a otvorených západných RPG sa jednoznačne teším na Avowed. Ako Star Wars fanúšik si určite nenechám ujsť Outlaws, za predpokladu, že ma jej prezentácie nadchnú. Ešte viac sa však teším na expanzie. Elden Ring dostane dlhoočakávané rozšírenie Shadow of the Erdtree, zatiaľčo minuloročná vesmírna opera Starfield má dostať prvé príbehové DLC Shattered Space. Po mnohých rokoch vyzerá, že sa konečne dočkám aj pokračovania obľúbenej Telltaleovky The Wolf Among Us 2.

Karel Šír

Nadcházející rok zatím působí značně skromněji než ten předchozí, ale abychom byli fér, tak nabitý rok jako 2023 asi jen tak zas nezažijeme. Neznamená to však, že letos nebude co hrát. Herní událostí roku pro mě nejspíše bude rozšíření Shadow of the Erdtree pro Elden Ring, které vzhledem k tomu, jak dlouho na něm FromSoftware pracuje, určitě přinése masivní porci nového obsahu pro, stále, jednu z nejlepších her všech dob. Velkou událostí ale bude i Dragon’s Dogma 2, která sice vypadá “jen” jako vymazlenější verze prvního dílu, ale to samo o sobě vůbec nevadí. Jistotou je nejspíš dvojice JRPG Like a Dragon: Infinite Wealth a Persona 3 Reload, ale černým koněm roku by nakonec mohl být Metaphor: ReFantazio – přece jen, podceňovat tvůrce Persona 5 můžou jen hlupáci. Z nezávislé scény je mým favoritem Pony Island 2: Panda Circus od tvůrce famózního Inscryption, těsně následovaný pokračováním kultovního World of Goo… a možná nakonec přijde i Hollow Knight: Silksong?

Komentuj!