Register

A password will be e-mailed to you.

Ako si predstavujete ideálny herný zážitok? Ak ste odpovedali „Prebdená noc za predpotopným CRT monitorom strávená zadávaním kľúčových slov do vyhľadávača bežiaceho pod Windows 95“, mám pre vás dobrú správu. Hru Her Story od Sama Barlowa (Silent Hill) si zamilujete. A ak ste náhodou odpovedali niečo iné, zamilujete si ju aj tak.

Recenzovaná verzia: PC

Ale poďme po poriadku. Po spustení vás hra rovno, bez akýchkoľvek inštrukcií, posadí za spomínaný monitor v podzemí policajnej stanice. Jediným vodítkom sú pre vás dva readme súbory na ploche. Zatiaľčo prvý z nich vám iba vysvetlí technické detaily práce s policajnou databázou, druhý už načrtne prvé (veľmi skromné) úlomky príbehu.

Policajt, ktorý sa podpísal iba ako SB (Sam Barlow?), pre vás vybavil prístup k videozáznamom z výsluchov ohľadom vraždy z roku 1994. Záznamy sú rozdelené na stovky krátkych útržkov (od 2 do cca 90 sekúnd) a nie sú nijakým spôsobom zoradené. Navyše nemôžete jednoducho otvoriť priečinok a postupne si ich pozrieť – jediný spôsob ako sa dostať ku konkrétnym záznamom je zadať do vyhľadávača kľúčové slovo, ktoré sa nachádza v ich prepise. Tu vám hra naposledy pomôže – poradí vám prvé kľúčové slovo – „MURDER”.

Toto slovo vám nájde 4 videá neznámej mladej ženy vypočúvanej detektívom. Od tejto chvíle ste už odkázaní iba sami na seba. Z prvých videí sa dozviete, že neznáma žena je Angličanka Hannah, ktorá prišla na políciu nahlásiť zmiznutie svojho manžela Simona. A že Simon bol pravdepodobne zavraždený.

Ako budete ďalej pokračovať v pátraní je už čisto na vás a k rozuzleniu sa môžete dostať takmer neobmedzeným počtom rôznych spôsobov. Možno už v prvých minútach natrafíte na dôležitý kúsok skladačky, ktorý iní hráči objavili až pri konci hry. Jednoducho sledujete útržky výsluchov, všímate si nezrovnalosti vo výpovediach a reakcie vypočúvanej ženy a na ich základe skúšate ďalšie kľúčové slová, ktoré vám môžu doplniť mozaiku prípadu. Príbeh si teda z nesúrodých útržkov skladáte sami a každý hráč má z Her Story svoj vlastný, unikátny zážitok.

Že to znie nudne? Možno áno. Lenže potom sa zrazu pristihnete, že je 5 hodín ráno a vy stále hltáte každý ďalší záznam, ktorý sa vám podarí objaviť. S tým rozdielom, že teraz už pri sebe máte niekoľko papierov s vlastnoručne písanými poznámkami o prípade a jeho najmenších detailoch. A cítite sa ako skutočný detektív, ktorému chýba už len posledné vodítko k vyriešeniu prípadu.

Záznamov je dokopy presne 271 a udržať si v nich aspoň aký-taký prehľad vám pomôže program „DB checker“, ktorý nájdete na ploche. Zeleným štvorčekom sú označené videá, ktoré ste už objavili, žltým je označené vaše posledné nájdené video a červeným tie videá, ktoré ste ešte nenašli.

K dokončeniu hry síce nepotrebujete objaviť všetky záznamy – už po odhalení niekoľkých dôležitých vodítok sa môžete rozhodnúť, či vám stačí o prípade vedieť to, čo ste zistili doteraz. Ale vám to stačiť nebude. Dokonca aj po nájdení úplne všetkých záznamov sa  budete stále chcieť dozvedieť viac.

Bola by škoda prezradiť viac o samotnom príbehu a obrať vás tak o pôžitok z vlastného vyšetrovania. Je však skvelo napísaný a plný zvratov, prekvapení a nových odhalení. Postupne sa dozvedáte čoraz viac o pozadí prípadu, o vypočúvanej žene aj o vašej vlastnej postave. V jednej chvíli ste si istí páchateľom a o minútu neskôr vás nový záznam prinúti zmeniť celý svoj pohľad na prípad. V jednej chvíli ženu nenávidíte a v ďalšej s ňou musíte súcitiť. A ešte niekoľko dní po dohraní budete rozmýšľať, čo sa vlastne stalo a kde je pravda…

Her Story - Nenápadný klenot
Napriek veľmi netradičnému nápadu, alebo možno práve kvôli nemu, je Her Story hra, ktorá vás pohltí svojím príbehom a atmosférou a nedovolí vám vypnúť ju až do vyskladania celej skladačky tohto zaujímavého prípadu.
Pozitíva
  • Skvelý a pútavo rozprávaný príbeh
  • Vynikajúci výkon herečky v hlavnej úlohe
  • Originálny koncept
Negatíva
  • Naozaj to nie je pre každého
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!