Register

A password will be e-mailed to you.

Máme za sebou mimoriadne silný herný rok 2023, ktorý priniesol viacero očakávaných kúskov. Ako je to už pravidlom, aj počas neho došlo k viacerým odkladom, no vzhľadom k celkovej kvalite nás to vlastne nemuselo až tak hrozne mrzieť. My sme si teda rozhodne prišli na svoje a to ako v rámci AAA tak i nezávislej scény. Kto však nakoniec uspel v redakčnom hlasovaní a čo sme zaradili medzi to najlepšie zo spomínaného roku 2023?

Ako každý rok, ani tento nebolo v našich silách vyskúšať všetky kvalitné hry, vydávané naprieč mnohými platformami. Každému z našich redaktorov však prešlo rukami viacero zaujímavých titulov, z ktorých si následne zvolil tú najlepšiu. Na základe súhrnného hlasovania sme sa už tradične pokúsili zostaviť aj redakčnú top 10. Ako to dopadlo?

Martin Kubeš

Marvel’s Spider-Man 2 – “U mňa už zvyk, no i tento rok to na hru roku dotiahol počin od PlayStation Studios, konkrétne nedávno veľmi poškodeného štúdia Insomniac Games. Ako ste si už domysleli, ide o Marvel’s Spider-Man 2, ktorý odstránil neduhy predchodcu, naservíroval zábavný príbeh s niekoľkými prekvapeniami a v podstate namixoval jednotlivé prvky tak, aby išlo o takmer dokonalý komiksový blockbuster. Netuším, čím by autori chceli v ďalšom pokračovaní tromfnúť druhý diel, no ten rád sa nechám prekvapiť. Sequel je však od začiatku až po koniec strhnujúcou jazdou, ktorú som si v rámci tohtoročnej hernej produkcie užil viac, než čokoľvek iné.

Matty

Hogwarts Legacy – “Hneď na úvod si nalejme čistého vína. Hogwarts Legacy totiž z objektívneho hľadiska nepatrí medzi najlepšie hry posledných dvanástich mesiacov, čo je však dané aj tým, že rok 2023 bol z tohto hľadiska mimoriadne silný. A keď už mám byť naozaj úprimný, lepšou hrou je z môjho pohľadu aj napriek slabšiemu PC portu remake prvého The Last of Us. Prečo som sa však nakoniec rozhodol zaradiť na prvé miesto Hogwarts Legacy, teda mimo logického dôvodu, že ide o úplne nový titul? Akokoľvek mám totiž i menšie výhrady a nie všetko v ňom fungovalo na sto percent, ako fanúšik sveta Harryho Pottera som si viac než užíval fakt, že sme konečne dostali dôstojné herné spracovanie tohto univerza. Vývojári z Avalanche Software totiž odviedli po mnohých stránkach vynikajúcu prácu a doručili splnený sen pre každého Potterofila, čo mne v kombinácii s vynikajúco spracovaný open worldom a chytľavým súbojovým systémom plne dostačuje. Od dvojky však rozhodne čakám ešte väčšie veci.

Karel Šír

Baldur’s Gate 3 – “O tom, že Larian Studios jsou aktuálně v žánru RPG naprostou špičkou, by po dvojici titulů Divinity: Original Sin nikdo neměl pochybovat. I přesto se Baldur’s Gate III po oznámení setkalo s nepochopitelnou a zbytečnou kritikou ze strany fanoušků prvních dvou dílů, kteří jednak nemohli překousnout, že hra namísto real-time with pause soubojů nabídne souboje tahové, ale v druhé řadě nevěřili ani tomu, že Larian dokáží jejich oblíbené, ale desítky let mrtvé sérii udělat zadost. Pojďme si ujasnit dvě věci: zaprvé, real-time with pause souboje jsou v RPG žánru nesmyslný přežitek, který vznikl čistě jako úlitba tehdy moderním trendům, a zadruhé, Larian jsou neuvěřitelně konzistentní a schopné studio, kterému bych neměl problém svěřit jakoukoliv značku. Baldur’s Gate III má vše, co bylo skvělé na jejich předchozích titulech (zábavné souboje, myriádu množství řešení jednotlivých úkolů…), a díky vyššímu rozpočtu posunuje na ještě vyšší úroveň to, co mohlo v předchozích hrách mírně pokulhávat (scénář, grafické zpracování, přístup k dialogům…). Jsem neuvěřitelně rád, že Larian díky známé značce dostali příležitost celé herní obci ukázat, co v nich je, a o to víc, že se jim úspěch povedlo získat v takto nabitém roce.

Adam Hambálek

Resident Evil 4“Remake slávnej akčnej hororovej hry z roku 2005 dopadol viac než podarene, a to po všetkých stránkach. Tvorcom sa podarilo prezliecť do vynoveného grafického kabátu všetky esenciálne komponenty z pôvodnej hry, takže sme si opäť mohli užiť náramné dobrodružstvo v koži Leona Kennedyho, zachraňujúceho dcéru prezidenta Spojených štátov, ktorá je väznená tajomným kultom kdesi v španielskom vidieckom zapadákove. Vývojárov zo štúdia Capcom je treba pochváliť najmä preto, že dokázali reprodukovať nesmierne zábavnú a chytľavú hrateľnosť pôvodného počinu, a to bez toho, že by tým utrpela celková pochmúrna atmosféra. Hoci Resident Evil 4 má vo výsledku skôr bližšie k akčnej ako hororovej hre, nemal by byť vynechaný žiadnym fanúšikom tejto dnes už klasickej sére a ani žiadnym milovníkom akčných hier z pohľadu tretej osoby.”

Vivaldi

Sea of Stars – “Keď som v lete začal hrať Baldur’s Gate 3, myslel som si, že hru roka tu mám priamo naservírovanú pred sebou na zlatom tanieri. Potom však prišiel september a všetko sa otočilo o 180 stupňov s titulom Sea of Stars. Toto nenápadné indie RPG, ktoré ma vizuálne vrátilo do čias, kedy som si užíval hry na konzole Game Boy Color bolo pre mňa viac než 40 hodinovým zážitkom. Nikdy som sa nezačal nudiť, neustále som bol plne ponorený do atmosféry hry, bavilo ma sledovať našich hrdinov na ich dobrodružstve. Rovnako má hra veľmi jednoduchú no súčasne kvalitne vymyslenú hrateľnosť. Máme tu veľkú dávku rozmanitých nepriateľov, plus navyše aj kvalitné boss súboje, ktoré preveria vaše schopnosti a dajú vám možnosť využiť aj vaše postavy a ich útoky naplno. Pridáva to ešte aj kvalitne spracovanú mini-hru s názvom Wheels, s ktorou ma bavilo rovnako tráviť čas ako s hlavnou hrou a všetko je obohatené nádhernou 2D grafikou, skombinovanú s kvalitnými videosekvenciami spracovanými v anime štýle a do toho všetkého hrá príjemná muzika, ktorá vie skvele definovať atmosféru jednotlivých lokalít. Užil som si tu dokopy všetko. Od lesov, jaskýň, snežných hôr, až po industriálne a futuristické prostredie a neviem ani čo mám ešte v tomto bode ani dodať. Sea of Stars je pre mňa hra, akú som si chcel užiť už veľmi dlho. A som vďačný Sabotage Studio za to, že mi ju priniesli.”

Gaunt

Last Train Home – “Možno to bude trochu prekvapivé, ale najlepšou hrou za rok 2023 sa u mňa stal titul, o ktorom sme sa prvýkrát dozvedeli až tento rok, teda pár mesiacov pred jeho vydaním. A k tomu ako bonus išlo o hru z našich končín, ktorá dokonca nahliadla do opomínaných historických udalosti, ktoré mali svoj podiel na tom, ako dnes vyzerá náš štát. Už len na základe tohto strohého popisu musí byť každému jasné, že hovorím o Last Train Home od českého štúdia Ashborne Games. Odvážna, no riskantná cesta československých legionárov naprieč celou Sibírou si vskutku zaslúži uznanie, to však taktiež aj toto videoherné spracovanie. Táto RTS s prvkami boja o prežitie priniesla mnoho zaujímavých a originálnych mechanizmov, cez 30 hodín zábavy (na vyšších náročnostiach aj viac) a niečo, čo sme ešte v žiadne hre snáď ani nevideli, kombinovaný česko-slovenský dabing. Ani s odstupom skoro mesiaca od jej dohrania nemám tejto nevšednej stratégii čo vytknúť. Z môjho uhla pohľadu si táto hra jednoznačne zaslúži titul najlepšej československej hry roku 2023 a zároveň je aj najlepšou hrou, ktorú som tento rok mal tú česť zahrať.”

Gabriel Klimo

Alan Wake 2 – “Hra roka 2023 je u mňa jednoznačne Alan Wake II. Áno, Remedy Entertainment to spoločne so Samom Lakom dokázali, pričom moje očakávania boli naozaj obrovské. Je nutné dodať, že na hru sme čakali dlhých 13 rokov a ani napriek tomu nesklamala. Dostali sme melancholický thriller s prvkami hororu a to všetko zabalené v hustej atmosfére a príbehom, ktorý poriadne potrápil naše mozgové závity. Áno, Alan Wake II je iná hra, než prvá časť. Autori sa však vybrali správnym smerom a mňa naozaj veľmi zaujala. Asi takto nejak si predstavujem poriadny “mindfuck” v podobe atmosferického thrilleru, ktorý vo vás zanechá veľa otáznikov aj po samotnom prejdení.”

Vojtech Florko

Starfield – “Najhranejšia a ultimátne najobľúbenejšia hra tento rok je pre mňa jednoznačne Starfield. Od jej vydania som v nej strávil stovky hodín a prekutral čo najviac zákutí našej galaxie. Napriek tomu, že hra ešte dostáva aktualizácie a budúci rok ju čaká príbehová expanzia Shattered Space, cesta nahor mojej postavy prostredníctvom prepracovaného skill systému a vylepšovaní lode sa ešte neskončila. Mnoho planét som ešte ani len nenvštívil a potrebujem sa ešte detailnejšie ponoriť do výstavby mojej usadlosti. Lepšie ako New Atlantis to nebude, ale stále ma v hre čakajú desiatky hodín zábavy.”

Róbert Herda

Baldur’s Gate 3– “Bolo vôbec možné dať toto ocenenie nejakému inému titulu? Áno, konkurencia bola obrovská, viac ako obyčajne. Marvel’s Spider-Man 2 mi ukázalo, že zábavné a napínavé zážitky s komiksovými hrdinami sa stále dajú vytvoriť. Resident Evil 4 opätovne posunul hranice remakov a to som k nemu pristupoval odťažito, keďže som mal dojem, že originálny projekt je stále dostatočne aktuálny. A on naozaj je, akurát teda dnes už sú možnosti niekde celkom inde, takže pri tejto prerábke môže pôvodný počin iba ticho závidieť (aj keď ho teda stále milujem a vždy aj budem).
Za solídnu konkurenciu možno považovať aj Diablo IV, ktoré ma naozaj milo prekvapilo. Žiadnu z predchádzajúcich hier som aktívne nehral, avšak bezproblémovo som na túto cestu do temnoty naskočil, pričom dojem z nej bol skutočne intenzívny a zábavný. Každopádne, napriek všetkým zmieneným záležitostiam zvíťazilo Baldur’s Gate 3. A to hneď o niekoľko úrovní. Znova som sa k projektu dostal úplnou náhodou, nijako som ho neočakával a o Dungeons & Dragons neviem absolútne nič.
Napriek tomu som ale dostal hutné RPG ako zo starej školy. Plné pamätných charakterov, ikonických momentov a výborných ťahových súbojov (miestami sa príliš spoliehajúcich na stealth, no to nevadí). Takéto hry sa už jednoducho často nerobia. Obrovský virtuálny kolos ponúkajúci kvantum cestičiek, strhujúcu naratívnu líniu a zážitok aký sa vidí raz za päť rokov – snáď naposledy som ho prežíval pri Kingdom Come: Deliverance, predtým to bol tretí Zaklínač.
Je pritom naozaj nádherné vidieť titul, ktorý vyjde v dobrom stave, ponúka stovky hodín obsahu, prechod pre jedného hráča i kooperáciu, no a súčasne vyzerá aktuálne, archaické prvky jemne modernizuje a v podstate udáva smer, ktorým by sa viacerí vývojári mali vydať (prosím, robte si poznámky). Baldur’s Gate 3 je presne ten projekt, ktorý bude figurovať ako učebnica kvalitného vývoja. Larian Studios, parádna práce a do budúcnosti prajem iba to najlepšie, pričom dúfam, že nám prinesiete ešte množstvo obdobne grandióznych titulov
.”

A ako teda vyzerá súhrnný rebríček TOP 10 2023 podľa našej redakcie?

10. Lies of P

Soulsike hier už vzniklo viac než dosť, no len máloktorá z nich sa dokázala kvalitatívne priblížiť tvorbe od FromSoftware. S určitosťou to však platí o Lies of P a pokiaľ ste fanúšikom tohto žánru, určite by sme mali dať tejto variácii na klasický príbeh o Pinocchiovi šancu. Uspela aj u nás a v celkovom hlasovaní sa dostala na pekné desiate miesto.

9. Hi-Fi Rush

Deviata priečka patrí jednému z najpríjemnejších prekvapení roka. Hi-Fi Rush ako titul od tvorcov Evil Within prináša úplne iný zážitok, ako by ste čakali, no rytmická bojovka s príjemnou vizuálnou štylizáciou si v úvode roka doslova podmanila hráčov. A podľahli sme jej aj my, akokoľvek to stačilo iba na podobné umiestnenie.

8. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Silný rok pre Nintendo podčiarkol aj ďalší diel úspešnej série The Legend of Zelda, ktorý taktiež nechýba medzi výberom toho najlepšieho. Názory na The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom sa však v našej redakcii trochu rozchádzajú a ak by ste sa nás pýtali, či prekonala predchádzajúcu časť, asi by ste sa nedočkali jednoznačnej odpovede. Stále však ide o výbornú hru a to je to podstatné.

7. Sea of Stars

Druhý herný počin kanadského štúdia Sabotage s názvom Sea of Stars možno nepatril medzi najočakávanejšie tituly roka, no v rámci nezávislej scény ide o skutočný klenot. Výrazne zažiaril už v recenziách a pokiaľ ste vyrastali na klasických RPG z éry Super Nintenda, potom by mohol byť určený presne pre vás. My sme ho rozhodne ocenili a ide o ďalší dôkaz, že nielen AAA tvorba stojí za pozornosť.

6. Dead Space

Nižšiu polovicu našej top desiatky uzatvára remake kultového survival horrou Dead Space. A hoci sa mu podarilo umiestniť “iba” na šiestej priečke, objektívne treba uznať, že viac možno ani nemohol vylepšiť. Sami sme zvedaví, či sa mu podarí znova naštartovať kedysi populárnu sériu, no to ukáže až budúcnosť.

5. Alan Wake 2

Chýbať nemôže ani druhý Alan Wake, ktorý sa oproti dávnejšie jednotke presunul zo žánru akčný horor do survival hororu s jednoduchými adventúrnymi prvkami. A podľa všetkého to bola správna voľba, aspoň z pohľadu ocenení, ktoré získava v rámci hernej scény. O to viac zamrzia slabšie predaje, hra je však nepochybne výborná a pokiaľ ste ju ešte nevyskúšali, určite by ste tak mali učiniť.

4. Marvel´s Spider-Man 2

Tesne pod stupňom víťazov sa umiestnila exkluzivita od spoločnosti Sony, Marvel´s Spider-Man 2. Ani druhý rok po sebe tak japonská spoločnosť nedosiahla v našej redakcii na prvú trojku, ale…vo výsledku je to v podstate jedno. Podstatné je hlavne to, že druhý Spider-Man je i napriek tomu vynikajúcou záležitosťou a pre fanúšikov komiksov by malo ísť o jasnú voľbu. Kvalitných superhrdinských hier totiž nie je nikdy dosť a v tomto prípade sa určite bavíme o užšej špičke.

3. Hogwarts Legacy

Na tretie miesto sa u nás dostal s veľkým odstupom od zvyšku Hogwarts Legacy. Možno je to trochu prekvapivé, keďže výhrady by sa určite našli, no atmosféra “wizarding world” ich, zdá sa, výrazne prebila. No akokoľvek ide beztak o kvalitný počin, vo výsledku musel predsa len skloniť hlavu pred tými najlepšími.

2. Baldur’s Gate 3

Až druhé miesto pritom patrí podľa mnohých najlepšiemu titulu roka a to je Baldur’s Gate 3. O vysokom umiestnení však nebolo od začiatku ani nejmenších pochýb a hoci sa nájdu zlé jazyky tvrdiace, že vlastne ani nejde o Baldur´s Gate, ale o ďalšiu variáciu na ich predošlý Divinity: Original Sin, samotní autori sa na niečom podobnom môžu iba zasmiať. Tretí diel Baldur´s Gate totiž fantastickým spôsobom nadviazal na dvojicu klasík od Bioware a stal sa obrovským hitom, kde nemožno nič iné, len tvorcom zo srdca priať tento úspech.

1. Resident Evil 4

O to prekvapujúcejšie možno pôsobí úplný víťaz, no ide o ďalšie potvrdenie toho, že značke Resident Evil sa u nás naozaj darí. Po sedmičke a remaku dvojky tak ide o tretieho víťaza nášho hlasovania v rámci tejto série, no faktom je, že remake štvorky patrí medzi skutočné highlity posledných dvanástich mesiacov. Podľa viacerých sa mu dokonca podarilo vyrovnať, ak nie rovno prekonať, aj mimoriadne oceňovaný originál a to rozhodne nebola jednoduchá méta. No a podobný názor tentokrát zdieľame aj my.

Vyhodnotenie hier roku 2023 podľa našej redakcie je teda úspešne za nami. Súhlasíte s našim výberom?

Komentuj!