Register

A password will be e-mailed to you.

Aj v roku 2022 sme sa dočkali mnohých odkladov mimoriadne očakávaných titulov a bolo by asi naivné predpokladať, že tento trend nebude pokračovať i naďalej. No hoci AAA scéna nepriniesla až toľko výrazných hier, ako by sme si priali, o kvalitu určite nebola núdza. Zásluhu na tom mala i nezávislá scéna a celkovo tak možno uplynulých 12 mesiacov zhodnotiť ako vydarených. Kto nakoniec uspel v redakčnom hlasovaní a čo sme zaradili medzi to najlepšie z roku 2022?

Ako každý rok, ani tento nebolo v našich silách vyskúšať všetky kvalitné hry, vydávané naprieč mnohými platformami. Každému z našich redaktorov však prešlo rukami viacero zaujímavých titulov, z ktorých si následne zvolil tú najlepšiu. Na základe súhrnného hlasovania sme sa už tradične pokúsili zostaviť aj redakčnú top 10. Ako to dopadlo?

Martin Kubeš

God of War Ragnarök – “Ak by sa ma ešte v októbri niekto spýtal na moju hru roku, bez váhania by som odpovedal Horizon Forbidden West. Nové dobrodružstvo Aloy vylepšilo čo sa dalo, no boh vojny je boh vojny. Akonáhle som sa v novembri pustil do recenzovania God of War Ragnarök, po pár hodinách bolo jasné, že Kratos vyjde zo súboja s húževnatou ryšavkou ako víťaz. Vývojári v Santa Monica Studio prekonali samých seba a vytvorili ozajstný masterpiece, ktorý je vyladený do posledných detailov, hoci sa nepokúša o žiadnu revolúciu. Pútavý príbeh, skvelé dialógy, zaujímavé postavy, perfektný súbojový systém, dabing, soundtrack, nádherné lokality, to sú iba niektoré z atribútov, ktoré dostali spartského bojovníka na pozíciu mojej hry roku 2022. Guerrilla Games síce tento raz museli kolegom z PlayStation Studios uvoľniť víťaznú pozíciu, no minimálne v kvalite grafického spracovania a animácií sú víťazmi, o tom niet pochýb.”

Matty

A Plague Tale: Requiem – “Ak mám brať do úvahy iba úplné novinky, za hru roka zvolím A Plague Tale: Requiem. Z môjho pohľadu je to jedna z najkrajšie vyzerajúcich hier, aká za poslednú dobu vznikla, akokoľvek si to vybralo svoj daň aj z pohľadu vyšších hardvérových nárokov PC verzie a nie práve ideálnej optimalizácie. Nie je to však len o vizuále a miestami až dych berúcich scenériách, dvojka A Plague Tale ma zaujala predovšetkým príbehom a postavami. Na rozdiel od prvého dielu, ktorý sa spočiatku tváril ako vcelku realisticky vystavané historické dobrodružstvo, pracuje výraznejšie s fantasy prvkami, to mi však nijak zvlášť neprekážalo. Miestami vie byť navyše poriadne epická, no skutočná sila titulu tkvie hlavne v komornejších scénach. Rovno však dodávam, že ak vám pripadala už jednotka príliš depresívna, pokračovanie zachádza v tomto aspekte ešte o niečo ďalej a z môjho pohľadu plne dorovnáva druhé The Last of Us. Autori pritom klamú telom a snažia sa v pravidelných intervaloch navodzovať dojem falošného bezpečia či nádeje, že to celé dobre dopadne, o to zdrvujúcejšie však pôsobia rany, ktoré musia vaši hrdinovia každú chvíľu prijímať. K tomu si prirátajte i záver, ktorý ktorý vás zrejme emocionálne vyžmýka na maximum a už len za to, ako silno vo mne hra dokázala zarezonovať a vzbudiť záujem o jej charaktery, ju skrátka nemôžem neoceniť.

Karel Šír

Elden Ring“Ze své lásky k Elden Ringu jsem se vyčerpávajícím způsobem vyznal ve své recenzi z jara a ani do konce roku se nic na tom, co jsem si o hře tehdy myslel, nezměnilo. Elden Ring je zkrátka fenomén, událost, která v herním světě nastane jen jednou za pár let, hra, která ovlivní game designéry na dlouhé roky dopředu a finální důkaz toho, že přístup, který FromSoftware razí již od Demon’s Souls, je tou správnou antitezí standardní AAA tvorby. I přes více než 100 hodin strávených v Lands Between bych neváhal a kdyby zítra vyšlo DLC, všeho ostatního nechal.”

Daniel Palička

As Dusk Falls“Asi nikoho nepřekvapí, že jsem jako nejlepší hru, kterou jsem letos hrál, zvolil zrovna As Dusk Falls (ostatně již v recenzi jsem se rozplýval nad jejími kvalitami). Nicméně nabízí se dobrá otázka – proč byste tuto na první pohled nenápadnou adventuru neměli jen tak minout? Jde o strhující titul, který mě okouzlil nejen svým velice specifickým, na poměry adventur vskutku netradičním grafickým hávem, ale také sympatickými postavami s propracovanými charaktery, na něž s radostí vzpomínám, zápletkou, která hráče dokáže vtáhnout, a komplexním, do detailu promyšleným systémem voleb, který nemá mezi současnými interaktivními adventurami obdoby. Hru jsem si naprosto užil. Pro mě osobně jde o největší překvapení letošního roku.”

Adam Hambálek

Elden Ring“Hre, ktorá sa dostala na vrchol väčšiny tohtoročných svetových rebríčkov, sa podarilo vyšplhať na prvé miesto aj u mňa. Veľkú úlohu zohral fakt, že som veľkým fanúšikom série Dark Souls, ktorú tento titul veľmi silno pripomína nielen svojim vizuálom a hrateľnosťou. Ak si k tomu príratame fakt, že tentokrát ide o nádherný a rozsiahly otvorený svet a celkovo väčšiu prístupnosť aj bežným hráčom, tak možno skoštatovať, že štúdio FromSoftware urobilo správny krok.”

Gaunt

Evil West“V roku 2022 vyšlo opäť mnoho zaujímavých herných titulov. Na viaceré som sa tešil, no nakoniec ma v značnej miere v čase vydania sklamali najmä svojím technickým stavom. Zároveň však vyšlo aj niekoľko hier, ktoré na prvý pohľad, respektíve na základe svojich autorov, nespadali do kategórie trojáčkových hier. Medzi nich patrí aj môj favorit. V roku 2022 ma asi najviac prekvapil Evil West. Som značný fanúšik westernov, aj keď upírsku tematiku veľmi nemusím, túto hru som si dosť výrazne užil. Evil West ponúka tak trochu alternatívny divoký západ, v ktorom nájdeme mnoho prvkov, ktoré sa zhodujú s realitou, no viaceré udalosti boli prekrútené už len kvôli prítomnosti upírov. Samotná hra predstavuje príjemný akčný titul, ktorý až do svojho konca nestíha prichádzať so stereotypom a to má viac ako 15 hodín. Zároveň je výrazne cítiť, že s príchodom novej generácie grafických kariet už generácia RTX 20XX nezvláda novšie kúsky, no v tomto prípade sa môžete tešiť na skvelo zvládnutú technickú stránku. K tomu Evil West poteší aj rôznorodými scenériami, ktoré sú často charakteristické pre dobové zasadenie diel z divokého západu. Ak si teda zhrniem klady, ktoré ponúka, z môjho pohľadu ide o najlepší titul, ktorý som mal tú česť si v roku 2022 zahrať.”

Róbert Herda

Elden Ring “Rok 2022 bol plný fantastických titulov a výber toho (pre mňa) najzásadnejšieho projektu vôbec nebol ľahkou úlohou. Koniec koncov, za uplynulé kalendárne obdobie sme dostali tituly ako God of War Ragnarök, Gran Turismo 7 či Xenoblade Chronicles 3, ktoré v rámci svojich žánrov excelovali. Okrem toho im kvalitatívne stúpala a päty indie tvorba v podobe projektov ako Sifu, Tunic alebo predsa len o niečo slabší, no stále maximálne zábavný, Rollerdrome. Bol tu ale jeden titul, ktorý nad každým zmieneným počinom stál s kráľovskou korunou na hlave. Prišiel pritom hneď skraja roku 2022.

A tým projektom je RPG s názvom Elden Ring. Nie, FromSoftware neprišiel so zásadnou revolúciou, ktorá by teraz ovplyvňovala celý herný priemysel. Dokonca si ani nemyslím, že by inovovali svoj vlastný štýl hier tak zásadným spôsobom, aby to zopakovali v blízkej budúcnosti. Obdobne gigantický a pedantne spracovaný svet sa nestane trendom ako Souls žáner, s ktorým japonské štúdio v roku 2009 po prvýkrát prišlo. Na to je takáto vízia až príliš komplikovaná, mimoriadne sofistikovaná a hlavne nepredstaviteľne náročná pre vývoj. Východní vývojári ale ustáli túto výzvu a dokázali priniesť projekt, pri ktorom je jasné, že na konci dekády zabojuje o absolútne prvenstvo.

Prečo je však Elden Ring pre mnohých z nás tak zásadný oproti (tiež kvalitným) titulom ako Nioh 2, Demon’s Souls alebo Sekiro: Shadows Die Twice? De facto si ho viete predstaviť ako typický Dark Souls koncept ukotvený v otvorenom svete a podporený obrovskými dungeonmi. Inými slovami, je to Miyazakiho The Legend of Zelda: Breath of the Wild s prímesou štipky kreativity od Georgea Raymonda Richarda Martina, ktorý postavil základy takzvaných Lands Between. Akčné RPG ponúka temný, prepracovaný svet na pokraji rozkladu, ktorý je opradený krypticky vyrozprávanou históriou. Súčasne, hrateľnosť predstavuje absolútnu slobodu. Nielen v plnení questov a prístupe k súbojom, ale aj štruktúrou postupu základným príbehom. Nik vám nepovie, ktorým smerom by ste sa museli vydať alebo čo je tou najsprávnejšou cestou k záverečnému bossovi.

Samozrejme, nemožno nekriticky konzumovať všetko, čo nám tento opus ponúka, keďže chyby rozhodne má. Napriek tomu ich ale dizajnové kvality a precízne vystavaná hrateľnosť bezproblémovo prevyšujú. Áno, Elden Ring je unikátny, aj keď v zásade neprichádza s prevratnou invenciou vizuálneho stvárnenia, gameplayu či množstva zaužívaných princípov. Všetko čo ale robili predošlé hry výborne je tu znásobené, komplexnejšie a omnoho prepracovanejšie. A tak ako i v prípade ikonickej knižnej trilógie, v hrách to po novom platí tiež. Jeden prsteň vládne všetkým. A jeden Elden Ring je nadradeným pánom všetkých minuloročných titulov a zaslúženou hrou roka 2022.”

Ondrej Halíř

Nightmare Frames“Kdybych vám tady začal tvrdit, jak je Nightmare Frames originální a neskutečný, tak byste mě po zahrání nejspíše poslali doprdele a zvažovali jste, zda nejsem nějaký zaplacený promotér od vývojářů. I tak ale nemohu jinak, než tuto adventuru označit za svěží a skvělý návrat k poctivým point and click adventurám. Nightmare Frames, dovolím si říci, následuje tradici Gabriela Knighta a starších horror/mystery adventur. Celá hra je totiž pocta starým hororům a fanoušci, jako já, si tu přijdou opravdu na své. Jde vidět, že tvůrci nejdou jen po povrchu, ale opravdu tu vzpomínají i na zapadlé tvůrce té doby. Využívají různé zajímavosti či fakta pro vyprávění jejich příběhu a je to opravdu pecka. Právě díky tomu se ale i více dokážete ponořit do příběhu, který skvěle kombinuje horor, thriller, komedii a trochu historie.”

Vivaldi

As Dusk Falls“Rok 2022 vnímam z pohľadu hier veľmi pozitívne. Dočkal som sa niekoľkých silných titulov, ktorým som veľmi rád venoval svoj čas a jediné nad čím som uvažoval ako sa zachovať. Či vyhrá vo mne milovník malých adventúr, alebo sa rozhodnem absolútne úprimne? No napriek silnému dojmu, ktorý vo mne zanechal Beacon Pines som sa rozhodol, že titul hry roku 2022 udeľujem As Dusk Falls, ktorý ma svojim príbehom absolútne ohromil. Natoľko, že som to ešte pár dní spracovával.

Tento titul obdivujem z viacerých dôvodov. Prvým sú vynikajúco napísané postavy, ktoré si po dohraní ešte na veľmi dlho zapamätáte. Jednotlivé rozhodnutia, ktoré je potrebné spraviť dávajú príbehu veľmi veľkú váhu a dočkal som sa aj niekoľkých veľmi silných prekvapení a jednej absolútne fenomenálne spracovanej love-story, ktorú som zhltol aj s navijakom. Pomimo to však hra vyniká aj nádhernou komiksovou grafikou, skutočnosťou, že sa na jeden príbeh máme možnosť pozrieť s obrovského množstva uhlov, a keby náhodou to všetko bolo málo, je tu ešte aj možnosť si titul vyskúšať znovu, urobiť iné rozhodnutia a dopracovať sa k úplne inému výsledku. Získame tak aj možnosť vidieť akým smerom sa mohli osudy postáv vyvinúť, kto mohol počas tých šiestich kapitol prísť o život a spoznať aj iné stránky našich postáv. Z týchto dôvodov si v mojich očiach As Dusk Falls zasluhuje titul hry roku 2022.”

Vojtech Florko

High on Life“Osobné prekvapenie na konci roka prišlo v hre od tvorcu Rick and Morty. Jednoduchá strieľačka, ktorá na prvý pohľad vyzerá ako Pixar film pre deti v sebe skrýva neopísateľné množstvá humoru pre dospelých, a niekedy je toho veľa aj na nich. Rozhodne nejde o záležitosť pre slabé kusy, čo sa náležite preukázalo pri niektorých zahraničných recenzentoch, ktorí nechutný, ofenzívny a bezprostredný humor jednoducho nezvládli. Fantasy arkádový futuristický svet, brutálny zmysel pre detail, pripečené postavy a hlavne rozprávajúce zbrane, čo viac treba k zábave?”

A ako teda vyzerá súhrnný rebríček TOP 10 2022 podľa našej redakcie?

10. High on Life

High on Life od jedného z tvorcov známeho animovaného seriálu Rick a Morty bol vcelku očakávaným titulom, recenzie však boli trochu rozporuplné. Nie každému totiž sadol silne špecifický humor a práve na ňom táto vcelku originálne vystavaná FPS s hovoriacimi zbraňami stojí v prvom rade. V našej redakcii to však dopadlo viac než dobre a výsledkom je pekné desiate miesto v našom výročnom zhodnotení.

9. Sonic Frontiers

Ani Sonic Frontiers neobstál u všetkých bez výhrad, no v tomto prípade mal jednu nezanedbateľnú výhodu. Po nie práve najpresvedčivejších ukážkach boli totiž celkové očakávania nižšie. O to viac nás potešilo, že výsledok nie je vôbec zlý, práve naopak. Zasadenie do open worldu pritom budilo menšie obavy, Sonic Team však zvládol svoju úlohu celkom dobre. A že to mohlo dopadnúť aj lepšie? Asi mohlo, no aj v tejto podobe ide o vcelku zábavnú záležitosť s populárnym modrým ježkom v hlavnej úlohe.

8. Tunic

Tunic je izometrická akčná adventúra, ktorá sa silne inšpiruje známou sériu The Legend of Zelda. A zrejme tak viac než dobre, nakoľko po vydaní zbierala viac než výborné známky. V úlohe lišiaka sa ocitnete na tajomnom ostrove skrývajúcom poklad, no aby ste sa k nemu dostali, budete sa musieť poriadne posnažiť. Hra ako taká totiž klame telom a za vizuálom evokujúcim hru pre deti sa ukrýva až prekvapivo náročná záležitosť. Nám to však plne vyhovovalo.

7. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Kto by už nemal rád Ninja korytnačky? Aj v našich končinách ide o nepopierateľný fenomén, za ktorý možno vďačiť populárnemu animovanému seriálu z roku 1987 a práve ním je inšpirovaná bojovka Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge. Táto sympaticky ladená retro záležitosť vám síce nevydrží dlho, no solídne vás pobaví aj v šestici súčasne, čo je na pomery žánru vskutku unikátnym prvkom. Vlastne sa ani nemožno čudovať, že dokázala zaujať viacerých členov našej redakcie.

6. Sifu

Na šiestu priečku sa dostala ďalšia unikátna bojovka, konkrétne Sifu. Tá disponovala po vydaní vskutku neľútostnou náročnosťou a každá smrť z vás síce spravila o niečo silnejšieho bojovníka, no za cenu postupného starnutia vašej postavy. Čo v praxi znamená, že starnúť ste nemohli donekonečna a ak ste si nedávali pozor, po čase nasledoval nevyhnutný reštart. Dnes je to už trochu inak a vďaka easy módu ju môžu dokončiť aj hráči, ktorí sa v tomto žánri necítia ako ryba vo vode. Chytľavý súbojový systém a vydarený level dizajn sú však stále nepopierateľnými kladmi, ktorá väčšia prístupnosť nijak zvlášť neznižuje.

5. As Dusk Falls

As Dusk Falls je príbehovo ladená adventúra od štúdia, ktoré založila bývalá členka Quantic Dream. Čo je viac než cítiť a nejeden hráč si pri nej zrejme spomenie na kúsky ako Heavy Rain či Beyond: Two Souls. Oproti ním však hranie ďaleko viac pripomína rozpohybovaný komiks, čo umocňuje aj vskutku netradičné, no dostatočne pôsobivé, vizuálne spracovanie. Najväčším lákadlom je však mimoriadne silný ľudský príbeh, ktorého štartovací bod predstavuje nie úplne vydarená lúpež a následná rukojemnícka dráma v jednom z arizonských motelov. Zážitok umocňuje aj množstvo volieb a i vďaka nim sme si ju v roku 2022 užili natoľko, že sa u nás dostala do prvej päťky.

4. God of War Ragnarök

Až štvrté miesto patrí najlepšej PlayStation exkluzivite, ktorou sa stal neprekvapivo God of War Ragnarök. Po tom čo jeho predchodca takmer vyhral redakčné hlasovanie, je síce podobné umiestnenie sklamaním, samo o sebe to však vôbec nič neznamená. Stále je totiž výborná hra a vynikajúce pokračovanie v jednom a bola by chyba to neoceniť. To platí o to viac, že Horizon Forbidden West či remake prvého The Last of Us sa ani len nedostali do užšieho výberu, akokoľvek taktiež disponujú nepopierateľnými kvalitami. No God of War Ragnarök zarezonoval z tejto trojice zďaleka najvýraznejšie.

3. Stray

Na bronzovú priečku sa každopádne dostala asi najroztomilejšia hra roku a najlepšia hra s mačkou v hlavnej úlohe, aká kedy vznikla. Hovoríme, samozrejme, o cyberpunkovo ladenom hite Stray, ktorý síce nikto zo stálych redaktorov nezaradil na úplné čelo, viacerým z nás však zaimponovala natoľko, že ju svojimi hlasmi vytiahli pomerne vysoko. A nutne povedať, že zaslúžene.

2. A Plague Tale: Requiem

Tesne pod úplným vrcholom zastalo výborné pokračovanie A Plague Tale: Innocence s podtitulom Requiem. Vyššie spomínaný predchodca sa pritom vôbec neobjavil v našom užšom výbere roku 2019, to však mohlo byť dané i väčšou konkurenciou. No aj bez ohľadu na to predstavuje Requiem badateľný upgrade vo viacerých aspektoch a minimálne po vizuálnej stránke ide o jednu z najkrajšie vyzerajúcich hier poslednej doby. Zapôsobiť však dokázal i svojim emotívnym príbehom a právom sa tak zaradil medzi najlepšie tituly roka.

1. Elden Ring

Prekvapuje vôbec niekoho celkový víťaz? Elden Ring pritom vyšiel už vo februári ako prvá veľká hra roku 2022 a až do úplného konca nenašiel žiadneho konkurenta. Nech to už zoberieme akokoľvek, faktom je že ide o vôbec prvý souls titul, ktorým Hidetaka Miyazaki a jeho tím dokázali zasiahnuť masových hráčov a môžeme len polemizovať či viac pomohlo open world zasadenie alebo spojitosť so slávnym spisovateľom Georgom R. R. Martinom, ktorý sa podieľal na jeho scenári. Tak či tak, o zaslúženosti tohto prvenstva asi nemá cenu príliš dlho diskutovať.

Vyhodnotenie hier roku 2022 podľa našej redakcie je teda úspešne za nami. Súhlasíte s našim výberom?

Komentuj!