Register

A password will be e-mailed to you.

Minulý rok sme vám priniesli súhrnný článok, ktorý mapoval tie najzaujímavejšie filmové trailery z akcie Comic-Con 2018. Pre fanúšikov filmov, hier i seriálov sa jedná o menší sviatok, nakoľko množstvo tvorcov ohlasuje pokračovania rôznych počinov. Môžete sa pritom stretnúť aj s hereckými hviezdami, keďže sa častokrát na túto obrovskú akciu dostavia a odpovedajú na otázky fanúšikov. Každopádne vám opätovne prinášame článok, ktorý vás upozorní na tie najzaujímavejšie filmové trailery, ktoré boli odprezentované v rámci Comic-Conu 2019. 

It, u nás distribuované ako To, patrilo k jedným z príjemných prekvapení roku 2017. Adaptácia prvej polovice rovnomennej knihy od Stephena Kinga dopadla komerčne na výbornú a rovnako spokojní boli diváci i kritici. Súčasne tak trochu zlepšila renomé filmovým adaptáciám známeho spisovateľa, pretože Temná Veža, ktorá sa ocitla v kinách len pár týždňov pred To výrazne prepadla a to snáď po všetkých stránkach. Pokračovanie a teda vyrozprávanie druhej polovice príbehu o démonickom klaunovi menom Pennywise bolo takmer isté, i keď sa pôvodne nevedelo, či si rolu šitú na mieru zopakuje Bill Skarsgård, keďže táto úloha ho údajne v noci desila a privodila mu množstvo problémov. Nakoniec však natáčanie prebehlo úspešne, čoho dôkazom je úplne nový trailer. Jednotka nebola primárne o desení, avšak dokázala diváka udržať v napätí, miestami nešetrila gore efektami a navyše sa všetko nieslo v príjemnej retro detektívnej atmosfére.

Z tohto pohľadu by malo byť druhé To o niečo dospelejšie. Predsa len detských protagonistov vystriedajú dospelí herci, kde môžeme spomenúť napríklad Jamesa McAvoya, Jessicu Chastain alebo Billa Hadera. O tom, že pokračovanie v mnohých ohľadoch pritvrdí vás môže presvedčiť najmä výrok spomínanej herečky, ktorá na Comic-Cone prehlásila, že je v tejto snímke niečo ako Carrie na steroidoch. Trailer však prezrádza i to, že žánrovo skúsený Andy Muschietii má stále množstvo nápadov, ktoré bude v pokračovaní naplno využívať. Scenár by sa totiž mal od knihy trochu odlišovať. Príbeh sa podľa dostupných správ presunie do súčasnosti, teda do roku 2017 a to by mohlo znamenať, že autori pristúpia k strašeniu modernejším, prípadne inovatívnejším spôsobom. Hoci nevieme ako It: Chapter Two nakoniec dopadne, rozhodne sa javí viac než zaujímavo. Snímka sa dostane do kín 6. septembra 2019, kedy podľa sloganu tvorcov uzrieme koniec To.

Že sa filmoví tvorcovia snažia previesť svoje filmy do muzikálovej podoby nie je až tak zriedkavé. Občas sa však udeje pravý opak a predstavenia, ktoré mohli zahraniční diváci roky sledovať na pódiách jednotlivých divadiel, sa dostanú na strieborné plátno. Rovnaká situácia tentokrát nastala so snímkou Cats. Pokiaľ by ste spomenuli tento príbeh tuzemskému divákovi, pravdepodobne by netušil o čo presne sa jedná. Cats sa roky tešili obrovskému úspechu, či už na Broadwayi alebo v londýnskych divadlách. Predstavenie získalo množstvo ocenení, hralo sa doslova celé roky, mohlo sa pýšiť krásnou choreografiou a zaujímavou scenériou.

V tomto konkrétnom prípade je však otázne ako dopadne úspešný muzikál na filmovom plátne. Momentálne pôsobí skôr bizarne, než zaujímavo a atraktívne. Poctivo ušité kostýmy, ktoré boli vytvorené pre pódiá, nahradilo CGI a takzvané motion capture. Herci sú upravení tak, aby skutočne pripomínali mačky, ktoré sú hlavnými protagonistkami príbehu. Réžie sa ujal držiteľ Oscara Tom Hooper, ktorý je remeselne zručný a minimálne by mohol zvládnuť nakrútiť krásnu tanečnú choreografiu s podmanivými pozadiami, pričom bohaté herecké osadenstvo zaistí, aby po hudobnej stránke znelo všetko výborne. No je otázne ako bude na divácke masy pôsobiť všadeprítomné CGI, ktoré možno nevyzerá najhoršie, ale od akejkoľvek reality a uveriteľnosti má na míle ďaleko. Premiéra je momentálne naplánovaná na 19. decembra 2019.

Snímka Top Gun patrí medzi ikonické filmy Toma Cruisa. Herec sa v mladosti venoval najmä charakterovým úlohám a občas sa objavil v nejakom filme, kde namiesto stvárňovania emócií využíval svoju svalovú hmotu. Dnes je všetko trochu inak a hoci úspešný Tom neskĺzol k béčkovým projektom, je skôr symbolom akčného hrdinu. Je hlavným predstaviteľom mimoriadne úspešnej série Mission Impossible, ktorá bola naposledy obohatená o diel s podtitulom Fallout. Akčného hrdinu stvárňuje vo filmoch Jack Reacher, science fiction Edge of Tomorrow, ktoré je inšpirované anime seriálom sa má dočkať pokračovania, no a teraz tu máme návrat série Top Gun. Tom Cruise sa po neuveriteľných tridsiatich troch rokoch vracia do úlohy Mavericka.

Tomuto hercovi by ste rozhodne netipovali ani päťdesiatku, no pravdou je, že už o tri roky oslavuje šesťdesiate výročie svojho narodenia. O to viac je fascinujúce, že sa snaží robiť si väčšinu kaskadérskych kúskov celkom sám. Je pritom známym faktom, že si novšie diely série Mission Impossible produkuje práve preto, aby mohol rozhodovať o tom, ktoré scény zvládne bez kaskadéra. Keďže i v prípade nového Top Gun zastáva túto rolu, môžeme sa domnievať, že opäť svoje telo vystaví veľkej fyzickej záťaží. Najpodstatnejšími tu však opätovne budú stíhačky, ktoré tvoria jadro akcie a napínavých scén. Videli sme ich zatiaľ len zlomok, no pôsobia rozhodne atraktívne, pričom treba dodať, že na na režisérsku stoličku sa posadil Joseph Kosinski (s Tomom pracoval už na tajuplnom science fiction projekte Oblivion). O komerčný úspech sa zrejme nemusíme báť, keďže kino bezpochyby navštívia mnohí pamätníci, avšak jeho kvality sú momentálne otázne. Top Gun: Maverick by mal vyjsť niekedy v lete budúceho roku.

Menšej upútavky sa dočkalo i nové pokračovanie série Terminator. Ide však skôr o sled starých a nových záberov, ktoré sú sprevádzané komentármi filmového štábu. S touto sériou ani s jej novým prírastkom to však zatiaľ nevyzerá vyložene dobre. Prvé dva filmy, na ktorých priamo pracoval James Cameron, sú kultovými záležitosťami, ktoré milovníci akčných science fiction filmov obľubujú a vracajú sa k nim pravidelne. Neskôr vyšlo ďalšie pokračovanie, ktoré sa snažilo ukončiť dej prvých dvoch a dopadlo nakoniec obstojne. Následne vyšiel špinavý a viac militantne orientovaný Salvation, ktorý mal odštartovať novú sériu, avšak úspech ho minul, no a naposledy sme tu mali Genisys, ktoré urážalo snáď každého fanúšika prvých dvoch filmov.

Novinka Terminator: Dark Fate disponuje solídnym režisérom. Tim Miller nás v minulostí príjemne prekvapil s prvým Deadpoolom, ktorý bol zábavný, drsný a skvelo zrežírovaný. Štáb vo videu jasne hovorí, že chcú film poňať ako nikdy nekončiaci sled vizuálnych atrakcií a famóznych akčných scén. Treba však dodať, že táto séria nestojí výhradne na dynamickej akcii a veľmi dôležitý je aj príbeh. Ostatne, na to doplatil i Genisys, ktorý pôsobil zmätene, kvôli nespočetnému cestovaniu naprieč časom hlúpo a navyše sa snažil zbytočne pracovať s postavou Johna Connora. James Cameron je očividne nadšený, avšak svoju spokojnosť prejavoval aj pri predošlom filme a všetci vieme, ako to nakoniec celé dopadlo. Osud Temného Osudu je teda vo hviezdach a konkrétne pri tomto filme si nemôžeme byť istí snáď ničím, keďže môže síce ísť o nadpriemerné pokračovanie, ale trailery to rozhodne nenaznačujú. Do našich kín sa Terminátor: Temný osud pozrie 31. októbra 2019.

Nakoniec tu máme ponurý akčný thriller s názvom 21 Bridges. Z traileru je jasné, že pôjde o drsnú záležitosť plnú testosterónových prestreliek a pouličných naháňačiek, ktorá by však mohla ťažiť aj zo zaujímavého, i keď nie prevratne originálneho, scenára. Produkčne sú pod filmom podpísaný Anthony a Joe Russo, ktorý tento rok doviedli ságu Avengers do zdarného konca, avšak pracovali napríklad na Civil War alebo Winter Soldier. V hlavnej úlohe sa predstaví populárny Chadwick Boseman a sekundovať mu bude držiteľ Oscara J. K. Simmons.

Zatiaľ sa zdá, že kvalitatívne na nás čaká minimálne solídny thriller. Scenár možno nepôsobí až tak komplexne a ukážky stavaju skôr na priamočiarosti. Všetko to bude mať nejaký háčik, keďže v kriminálnej hre vystupuje množstvo frakcií a tvorcovia si snáď pripravia nejaké neočakávané zvraty. To však, samozrejme nevylučuje to, že nás snímka ohúri údernou akciou, prípadne zaujímavými postavami. 21 Bridges by sa mal pozrieť do kín niekedy v septembri roku 2019.

To boli tie najzásadnejšie filmové trailery, ktoré predstavil Comic-Con 2019. Táto akcia, pochopiteľne, ponúkla množstvo ďalších informácii, týkajúcich sa seriálov, nadchádzajúcej Marvel fázy a podobne, avšak my sme si pre vás pripravili výhradne filmové novinky. Ktorý z dostupných trailerov vás zaujal najviac?

Komentuj!