Register

A password will be e-mailed to you.

Naše hry roku už poznáte a ak náhodou nie, článok s favoritmi redakcie nájdete na tomto odkaze. Teraz si však prezradíme, ktorá hra si získala vašu priazeň. A na záver si, samozrejme, prezradíme aj to, kto si odnesie odmenu za to, že hlasoval.

Mnoho z vás pravdepodobne zažije prekvapenie, pretože na prvom mieste skončila hra, ktorú v rebríčkoch najlepších hier roku 2019 síce vidno, no prvé miesto si, predsa len, takmer všade uchmatli iné počiny. A hoci sme chceli vedieť, ktorá hra bude číslo 1, prezradíme si aj bronzovú a striebornú priečku.

Začneme od tretieho miesta, kde skončil titul Sekiro: Shadows Die Twice od štúdia FromSoftware, ktorému sa podarilo niečo, čo iba málokomu. Veď si povedzte, koľko štúdií sa môže pochváliť tým, že sa po ich hre nazýva “žáner”? Určite vás napadne, že v deväťdesiatych rokoch bolo bežné hovoriť first-person strieľačkám “Doomovky”. No a v dnešnej dobe určite počujete, respektíve čítate o tom, že sa chystá nejaká “Soulsovka”, prípadne “Fromovka”, či skrátka Souls-like hra. Japonské štúdio tak dokázalo stvoriť nielen kultovú sériu, ale v podstate i vlastnú kategóriu v rámci akčných RPG. Je pravdou, že Sekiro síce až tak veľmi RPG nie je, no bezpochyby vám nemusíme menovať ďalšie hry od tohto štúdia, či mnohých napodobiteľov. A hoci Sekiro v obtiažnosti poriadne zatlačilo na pílu a mnohých hráčov tak odradilo, víťazstvo napríklad na The Game Awards 2019 jasne hovorí o tom, že je o čo stáť i napriek nekompromisnej náročnosti.

Druhé miesto patrí legende. A nie iba tak hocakej. Na druhom mieste sa totiž umiestnil remake druhého dielu kultovej série Resident Evil, ktorá po vydaní siedmeho dielu chytila druhý dych. Sedmička dokázala sérii napriek výraznej odlišnosti vrátiť zašlú slávu, no až remake Resident Evil 2 vystrelil značku opäť na úplný vrchol, na čo sa bezpochyby bude snažiť nadviazať remake Resident Evil 3: Nemesis, ktorý vyjde už v priebehu apríla tohto roku. Hoci zmodernizovaná trojka stratí s názvu podtitul Nemesis, práve na tohto ikonického záporáka sa už teší obrovské množstvo hráčov, takže ak sa nič nepokazí (remake tretieho dielu totiž nerobí ten istý tím ako robil remake dvojky), budúci rok bude v anketách bodovať pre zmenu Resident Evil 3. Späť ale k dvojke, ktorá vďaka modernému kabátiku dokázala terajšiemu publiku predviesť, vďaka čomu si získala svoj kultový status a pre mnohých fanúšikov aj označenie ako najlepší diel série. Samozrejme, už to nie je tá istá hra ako kedysi, no vývojári dokázali šikovne skombinovať poctu originálu s prerábkou na moderný titul, o čom môže Yu Suzuki a jeho Shenmue III iba snívať. Snáď sa zadarí aj autorom trojky, nech si môžeme zápolenie s Nemesis vychutnať naplno. Alebo vám nebodaj stačilo naháňanie sa s Mr. X?

Je to tu, zostáva už iba vyhlásenie víťaza v ankete “Čitateľská hra roku 2019”. A je ním, chvíľka napätia, hra od EA. Áno, vidíte dobre. Ten zloduch na poli videohier tento rok priniesol počin, ktorý vám učaroval najviac. Nie, nevyhral žiaden šport, ani nemastný-neslaný Need for Speed: Heat, Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, či Apex Legends. Víťazom totiž je druhá hra od tímu, ktorý stvoril poslednú menovanú hru. Vyzerá to tak, že Respawn Entertainment je štúdio, ktoré môže spoločnosti EA vylepšiť povesť, keďže zatiaľ každá jedna hra, ktorú tento tím vytvoril bola kritikmi i hráčmi chválená. A tak sa nemožno čudovať, že Star Wars Jedi: Fallen Order zabodoval. Jednak po dlhej dobe konečne priniesol poriadnu single-playerovú hru zo sveta Star Wars, ktorá mala kvalitnú atmosféru, rozširovala príbeh, dobre sa hrala a čo je hlavné, neobsahovala žiadne mikrotransakcie, ako napríklad Star Wars: Battlefront II. Samozrejme, chybičky s našli, no recenzenti a i hráči hlásili spokojnosť, čoho dôkazom je i toto víťazstvo.

Všetkým hlasujúcim ďakujeme za zapojenie sa do ankety. Víťaz je možno prekvapujúci, no vzhľadom na kvality titulu Star Wars Jedi: Fallen Order a hlade po dobrej Star Wars hre sa výsledku asi ani nemožno čudovať. Možno po kvalitatívnej stránke vyšlo hneď niekoľko lepších hier, no tá najkvalitnejšia automaticky nemusí znamenať, že pre vás bude aj tou najlepšou, prípadne najzábavnejšou. Na záver ešte zostáva jedna povinnosť, a to vyhlásiť, kto si za hlasovanie odnesie cenu.

Spomedzi všetkých zúčastnených sa tento raz usmialo šťastie na Andreja Krátkeho, ktorý si vybral Resident Evil 2. Jeho dopĺňa Lukáš Mocný, ktorý si pre zmenu zvolil headset Speedlink Maxter. O Xbox One verziu hry LEGO DC Super-Villains nemal, bohužiaľ, záujem nikto z hlasujúcich.

Vylosovaným výhercom gratulujeme a budeme ich v najbližších dňoch kontaktovať prostredníctvom zadaných e-mailov. Ak sa nám s niekym nepodarí skontaktovať, vylosujeme náhradníkov.

Komentuj!