Register

A password will be e-mailed to you.

Máme za sebou vyhodnotenie hry roku podľa členov našej redakcie. Hoci štart novej dekády nepatril medzi tie najvydarenejšie, aspoň teda z pohľadu bežného života, po hernej stránke sme tu mali naozaj bohatý rok. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ktorú hru ste vy, naši čitatelia, zvolili za to najlepšie z minulého roku.

Začnime od tretieho miesta. Na bronzovej priečke sa umiestnil počin, ktorý vyšiel iba nedávno a rozvíril diskusie tak, ako pravdepodobne žiaden iný titul minulého roku. Ak ste si tipli, že tretie miesto obsadil Cyberpunk 2077 zo susedného Poľska, tak váš odhad bol správny. Mimoriadne očakávaná hra síce nezaprie kvality, no technický stav (najmä) konzolových verzií mnoho ľudí doslova naštval. Výsledkom sú síce na jednej strane žaloby voči štúdiu CD Projekt RED, no na strane druhej tu máme i ocenenia a v rámci možností pochvalné recenzie. Technický stav totiž možno opraviť. Veď si len spomeňme na to, že ani tretí Zaklínač nevyšiel v zrovna ideálnom stave. Tak či onak, Cyberpunku patrí vďaka vašim hlasom tretie miesto v našej ankete.

Druhé miesto patrí hre, ktorá mala byť labuťou piesňou PlayStation 4. Dnes už vieme, že sa na minulogeneračnú konzolu pozrú aj ďalšie pripravované exkluzivity od PlayStation Studios, no dnes je pre nás dôležitá informácia, že striebornú medailu získal titul Ghost of Tsushima od Sucker Punch Productions. Ja osobne som si tento zvolil ako hru roku 2020, pričom som v recenzii napísal, že z generácie PlayStation 4 budem práve na príbeh Jina Sakaia spomínať najradšej. To, samozrejme, stále platí, pričom podľa hlasov vidno, že nová značka PlayStationu učarovala nielen mne, ale aj vám.

(Oslavné fanfáry) Máme tu prvé miesto. Na ňom sa umiestnil titul, ktorý sa väčšina z vás i očakávala. A tak ako na treťom mieste, i prvenstvo si odnáša titul, ktorý rozpútal na internete vášnivé diskusie a rozdelil hráčov na dva tábory. The Last of Us Part II je totiž kontroverzný počin, ktorý napriek svojim nesporným kvalitám neuspokojí každého fanúšika prvého dielu. Hráči, ktorí však boli k niektorým zásadným rozhodnutiam štúdia Naughty Dog otvorenejší dostali naozaj vynikajúci počin, ktorý nepatrí iba k zlatému fondu hier pre PlayStation 4, ale obecne. V tomto prípade došlo k zhode s našou redakciou, pretože po súčte hlasov i u nás skončil najnovší počin legendárneho štúdia ako hra roku.

Ešte nám zostáva jedna milá povinnosť, a to vybrať niekoho z vás, kto si za hlasovanie v našej ankete odnesie odmenu v podobe hry. Tento raz sa šťastie usmialo na hlasujúceho menom René Lejko, ktorý si ako odmenu vybral titul Monster Hunter World.

Skôr než sa pre tento rok rozlúčime, máme tu ešte zopár hier, ktoré sa umiestnili na čestných pozíciách. Vašu priazeň si získali aj tituly ako DOOM Eternal, Among Us, Crash Bandicoot 4: It’s About Time, či Ori and the Will of the Wisps. Nezabudli ste ani na počiny ako Creaks, Hades, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Persona 5 Royal a niektoré ďalšie, no v porovnaní s víťazmi skrátka nemali tieto tituly šancu. Na úplný záver vám ďakujeme za hlasovanie a vidíme sa pri ankete “Čitateľská hra roku 2021”.

Komentuj!

O autorovi

Prvé skúsenosti s hrami Martin zaznamenal v podobe napodobeniny NESu, ktorá niesla meno "Mortal Kombat III", ku ktorej bol pribalený cartridge žltej farby s 999 hrami. Medzi nimi sa nachádzali klasiky ako Mario, Duck Hunt, Double Dragon a pod. Neskôr zakotvil pri PC a PlayStatione, ktorého fanúšikom je dodnes. Herná scéna Martina baví aj v súčasnosti, novinky sleduje dennodenne a okrem hier sa venuje fotografovaniu. Od septembra 2016 pôsobí na pozícii šéfredaktora somhrac.sk.

Súvisiace príspevky