Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší mesiac ubehol ako voda a spolu so začiatkom toho nového prichádza i naša pravidelná mesačná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Dnes sa teda pozrieme na mesiac október 2018. Stále platí, že pokračujeme v inovovanom formáte, čiže nevydareným titulom nevenujeme svoju pozornosť vôbec a pozrieme sa len na tie najlepšie hodnotené herné počiny, ktoré ponúkol uplynulý mesiac. Pokiaľ teda hľadáte tipy na hry, ktoré vám spríjemnia nabitú hernú jeseň, v tom prípade môže byť náš sumár pre vás užitočný. 

Na začiatok by bolo určite vhodné znova pripomenúť, že rebríček vybraných titulov nie je tvorený našou redakciou ale priemernými hodnoteniami hráčov a kritikov z celého sveta. Tieto informácie nám poskytuje portál metacritic.com, ktorý zbiera celosvetové hodnotenia hier a následne ich priemeruje. Informáciami sa však do istej miery iba inšpirujeme, nakoľko sme sa rozhodli nezahŕňať do výsledného sumára rôzne menšie rozšírenia a DLC, nové edície už dávnejšie vydaných hier, či nie príliš rozsiahle remaky starších počinov. Samozrejme, za predpokladu, že sa nerozhodneme učiniť výnimku.

1. Red Dead Redemption 2 (PlayStation 4, Xbox One)

Vývojári z Rockstar Games nechali čakať hráčov a fanúšikov z celého sveta na pokračovanie svojho westernového magnum opus Red Dead Redemption až dlhých osem rokov. Očakávania boli skutočne enormné, keďže sa jedná o hru od skúsených tvorcov, pričom ich posledný titul Grand Theft Auto V je jednou z najpredávanejších hier súčasnosti. Zdá sa však, že nepodľahli nadmernému tlaku a vyprodukovali titul, ktorý môže hrdo reprezentovať súčasnú hernú generáciu. Red Dead Redemption 2 je totiž skvelou záležitosťou, ktorá je prepracovaná po všetkých stránkach. Skvelo napísanému príbehu a bezchybne spracovanému svetu konkurujú zábavné misie plné ohromujúcich prestreliek, okrádania, či barových bitiek. Toto všetko je navyše doplnené unikátnou, miestami i melancholickou, atmosférou a hudobným sprievodom, ktorý sa ideálne hodí k westernovému žánru. Trochu rozporuplne sú však prijaté prvky realizmu, ktoré síce kritici chvália, no niektorým bežným hráčom skôr prekážajú. I napriek tomu však ide o nevídaný zážitok, ktorý by si nemal nechať ujsť žiadny majiteľ konzol Xbox One, či PlayStation 4. Koniec koncov, metascore 97% hovorí za všetko, pričom našu recenziu môžete očakávať v dohľadnej dobe.

2. Return of the Obra Dinn (PC)

Raz za čas sa na videohernej scéne objaví experimentálnejší titul, ktorý je unikátny najmä svojou atmosférou a netradičnou hrateľnosťou. Vývojár Lucas Pope sa v minulosti postaral o simulátor, v ktorom ste rôznym ľuďom udeľovali, prípadne zamietali, prechod cez hranice. Jednalo sa o titul Papers Please, ktorý sa najmä vďaka svojej originalite tešil vrúcnemu prijatiu. Podobne je na tom i Return of the Obra Dinn, no tentokrát sa jedná o detektívny príbeh, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani knižná legenda, belgický detektív Hercule Poirot. Do menšieho prístavu totiž priplávala loď menom Obra Dinn, no všetci pasažieri aj personál sa už dávno zmenili na nič nehovoriace mŕtvoly. V úlohe poisťovacieho agenta sa preto vydávate vyriešiť túto kurióznu záhadu. Originalita herného konceptu spočíva najmä v tom, že pokiaľ chcete prípad úspešne dokončiť, musíte dbať na drobné detaily, ktoré vám umožnia identifikovať jednotlivé osoby, keďže síce máte zoznam mien, no musíte zistiť kto zomrel akým spôsobom a hlavne prečo. Hra je najviac chválená práve za tento aspekt, pričom nekonvenčné grafické spracovanie iba dotvára celkovú atmosféru. Za menšie negatívum sa dá každopádne považovať vyššia obtiažnosť, nakoľko nie je vždy úplne jasné, ako sa má hráč pohnúť ďalej. I napriek tomu projekt autora menom Lucas Pope dopadol na výbornú a odchádza s metascore o hodnote 90%, pričom jeho kvality vám viac priblíži naša recenzia.

3. Call of Duty: Black Ops 4 (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Väčšina hráčov si po prečítaní názvu Call of Duty predstaví vojnovú príbehovú kampaň plnú krvavých bitiek, efektných momentov, no i nie príliš kvalitného scenára. Singleplayerová kampaň je väčšinou sprevádzaná multiplayerovými módmi, na ktoré sa každoročne tešia hardcore i casual hráči. V čom je však tento rok rozdiel? No minimálne v tom, že na plnohodnotný príbehový režim môžete ihneď zabudnúť. Vývojári zo štúdia Treyarch sa rozhodli, že sa budú venovať iba online režimom a zatiaľ sa zdá, že im nový koncept vyšiel na výbornú. Okrem klasického zombie režimu, v ktorých spolu s ďalšími užívateľmi porciujete hordy živých mŕtvol, si hráči pochvaľujú klasické deathmatch režimy, či zakoponovanie populárneho Battle Royale. Treyarch sa skrátka očividne vezie na vlne popularity PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS, či Fortnite. Ich akcia je však dynamická, vyzývavá a zároveň i zábavná. Hoci niektorí hráči už tradične vyjadrujú svoju nevôľu prostredníctvom svojich hodnotení, ktoré sa momentálne pohybuje pod priemerom, kritici hovoria jasne. Nové Call of Duty ich zaujalo, čo podtrhuje i metascore 88%. Viac o hre vám už prezradí naša recenzia.

4. Assassin’s Creed Odyssey (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ďalší diel vražednej ságy sa tentokrát nesie v duchu plnohodnotného akčného RPG. Samotná séria už dlhšie stagnovala a potrebovala zmenu, no a tá prišla práve s Assassin’s Creed Origins, pričom Odyssey ešte viac vylepšuje nové mechaniky. Súboje sú opäť o niečo svižnejšie, pričom grécka história ponúka hneď niekoľko veľkolepých bitiek, ktoré sú v hre aj patrične vyobrazené. Zvýšená je aj ich náročnosť, no zároveň aj možnosti. Po dlhšej dobe sú prítomné i lodné súboje, pričom veľká časť explorácie prebieha práve na rozbúrenom mori. RPG aspekty sa prejavujú aj v tom, že hráči si tentokrát nevylepšuje iba svoju postavu, ale aj zbrane a jednotlivé časti brnenia. Mnohých asi prekvapí, že si tentokrát si dokonca môžete vybrať spomedzi dvoch hlavných postáv, čo však nemá výraznejší dopad na samotný zážitok. Element voľby je v samotnej hre zastúpený pomerne často, pričom, ako to už býva zvykom v žánri RPG, k dispozícii je i niekoľko potenciálnych romancí. Francúzske štúdio Ubisoft učinilo s príklonom k žánru RPG dobrý krok. Potvrdzuje to i metascore, ktoré sa zastavilo na hodnote 87%, prčom i naša recenzia kvituje prechod k tomuto žánru.

5. Thronebreaker: The Witcher Tales (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Videoherná séria o Zaklínačovi menom Geralt bola síce ukončená v roku 2016 a to datadiskom Blood and Wine k titulu The Witcher 3: Wild Hunt. To však neznamená, že autori zo štúdia CD Projekt RED nechcú ďalej rozvíjať toto bohaté fantasy univerzum. V prípade Thronebreaker sa malo pôvodne jednať o príbehový doplnok k online Gwentu, no jeho rozsiahlosť mu nakoniec umožnila stať sa plnohodnotným počinom, ktorý sa môže pýšiť výborným príbehom a viac ako tridsať hodinovou kampaňou. Tá, ako už isto tušíte, pozostáva najmä z kartových súbojov. Každá karta totiž disponuje unikátnymi vlastnosťami, či už sa jedná o útok, obranu alebo navýšenia atribútu nejakej karty. Taktizovanie je teda viac než vítané, pričom. Hrateľnsť ako taká však pozostáva aj z prieskumu okolitého sveta, zbierania surovín a plnenia vedľajších questov. Podľa mnohých sa jedná o kvalitný prírastok do tohto univerza, čo potvrdzuje i metascore 86%. Naša recenzia na tento titul je aktuálne v príprave.

Špeciálne umiestnenie: Astro Bot: Rescue Mission (PlayStation 4)

Astro Bot: Rescue Mission je mnohými prezentovaný ako ten najlepší titul, aký bol doposiaľ vydaný na PlayStation VR. Jedná sa klasický platformový titul, kde sem-tam musíte poraziť nepriateľa, či rovno bossa, avšak základom je neustále skákanie zo statických, no i pohybujúcich sa plošín. K tomu si môžete prirátať milého hlavného hrdinu, či výborný design jednotlivých úrovní. Veľkou výhodou titulu je však hlavne to, že naplno využíva VR technológiu. To sa prejavuje tak, že celý svet je v podstate vystavaný okolo vás, respektíve okolo hlavného hrdinu. To znamená, že sa musíte často rozhliadať, aby ste pomohli maličkému robotovi nájsť cestu vpred. Metascore 90% hovorí každopádne samo za seba, pričom aj naša recenzia zastáva názor, že sa jedná o najlepší PlayStation VR počin.

To by už bolo z tohtomesačného sumára všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným poradím, či vám v ňom rovno chýba nejaký počin, nebojte sa podeliť o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!