Register

A password will be e-mailed to you.

Majitelia konzol PlayStation 4 a hybridu Nintendo Switch dobre vedia, že k svojmu obľúbenému hernému systému nemožno pripojiť len tak hocaké bezdrôtové slúchadlá, hoci Bluetooth pripojenie neabsentuje ani v jednom zo zmienených systémov. Na výber je potom oficiálne licencované príslušenstvo, ktoré však nemusí vyhovovať vašim požiadavkám na 100%. Preto Creative prišla s riešením, ktoré tento problém odstraňuje.

Mimoriadne kompaktný Bluetooth adaptér Creative BT-W3 je spomínaným riešením. Maličký, ale šikovný pomocník, vďaka ktorému k PlayStation 4, PlayStation 5 (áno, adaptér funguje aj s novou konzolou), Nintendo Switch, či PC/MAC pripojíte ľubovoľné bezdrôtové slúchadlá, soundbar, či reproduktor. Samozrejmosťou je plug and play technológia, takže žiadne komplikované nastavovanie, skrátka pripojíte, spárujete a ide sa na vec. O tom však až o chvíľu, poďme sa najskôr pozrieť na balenie produktu a jeho obsah.

Balenie

Keďže BT-W3 je skutočne malé zariadenie, ani jeho predajné balenie nedosahuje veľkých rozmerov. V tenkej krabičke nájdete všetko potrebné i “nepotrebné” (to jest návod, ktorý 99% ľudí nečíta). Konkrétne tu ďalej máme príbalový leták informujúci o podmienkach celosvetovej záruky, samotný adaptér BT-W3, redukciu z USB-C na USB-A a analógový mikrofón.

Technické špecifikácie

Prevádzková frekvencia: 2402-2480 MHz
Bezdrôtová technológia: Bluetooth 5.0
Bluetooth profily: A2DP (bezdrôtová stereo technológia Bluetooth), AVRCP (diaľkové ovládanie Bluetooth), HFP (profil pre hands-free)
Zvukové kodeky: aptX, aptX Low Latency, aptX HD, SBC
Prevádzkový dosah: 30 m (priama viditeľnosť bez prekážok)

Adaptér v praxi

Používanie adaptéru je veľmi jednoduché a intuitívne, napriek tomu, že sa neovláda cez software, či aplikáciu v telefóne. Adaptér iba vložíte do USB portu, na 2-3 sekundy podržíte tlačidlo na hornej hrane a zapne sa párovanie. Potom už len na požadovanom Bluetooth zariadení prejdete do rovnakého režimu a zariadenia sa spoja. To je všetko.

Následne si možno zvoliť kodek, ktorý bude používaný. To sa robí tým istým tlačidlom, ako párovanie, avšak v tomto prípade ho iba krátko stlačíte, čím sa prepne profil aktuálneho kodeku na ďalší. Každý jeden profil má svoju farbu, čo si môžete pozrieť na obrázku nižšie. Pre hráčov je tu aptX Low Latency, ktorý prenáša, hoci za mierne zníženú kvalitu, zvuk bez výrazného oneskorenia. Ďalej je tu vynikajúci aptX HD, ktorý oceníte pri počúvaní hudby, no ja som ho používal aj počas hrania a nemal som žiadne výhrady. Možno pri hraní “CSka”, či iných first-person strieľačiek by bolo cítiť nejaký ten lag, avšak pri hraní titulov ako Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure, či Crash Bandicoot 4: It’s About Time nie je nutnosť obetovať ani % kvality za rýchlosť.

Aby však nedošlo k nedorozumeniu, pri režime s nízkou odozvou nedostanete žiaden katastrofálny výstup, avšak zvuk nemusí byť taký “bohatý”, ako pri HD režime, no bez priameho porovnania si ani nemusíte rozdiel všimnúť. Je však dôležité mať na pamäti, že kodek aptX Low Latency musí podporovať aj výstupné zariadenie, inak sa do tohto režimu ani nedostanete. Ďalej tu ešte nájdete štandardný aptX kodek a SBC. Posledný menovaný je z daného zoznamu akýsi základ. Kvalita výstupu je však pri aptX kodekoch lepšia, takže ak vaše slúchadlá/reproduktory podporujú aptX kodek, adaptér nastaví ako východzí profil aptX.

Čo sa týka pribaleného mikrofónu, jeho kvalita je postačujúca, no nečakajte žiaden zázrak. To však ani nie je nutné, nebavíme sa o štúdiovom mikrofóne. Na voice-chat kvalita stačí, a to je hlavné. Oceňujem aj pribalenú redukciu z USB-C na USB-A, keďže napríklad PlayStation 4 ani USB-C port nemá, takže by išlo o vcelku zásadný problém, obzvlášť pri zohľadnení toho, že adaptér je určený priamo pre PlayStation 4.

Adaptér som skúšal s rôznymi slúchadlami, či už náhlavnými, alebo takzvanými štupľami, na rad prišli aj rôzne reproduktory, pričom kolega otestoval aj spojenie so soundbarom Creative Stage. Ani v jednom prípade nebol problém, všetko fungovalo bez problémov, prenos zvuku bol čistý a kvalitný. Nintendo Switch, bohužiaľ, nevlastním a ani nemám k dispozícii, takže v tomto smere neposlúžim, no v žiadnej recenzii som nenašiel problémy spojené s používaním na hybride od Nintenda. Treba však mať aktualizovaný firmware, ale to má, predpokladám, každý jeden z majiteľov.

Oplatí sa?

Adaptér Creative BT-W3 je naozaj šikovný pomocník, najmä ak si chcete svoju konzolu PlayStation 4/ PlayStation 5, či Nintendo Switch prepojiť s ľubovoľným Bluetooth výstupným zariadením. Za odporúčanú cenu 39,99 € (dá sa nájsť aj za 35,99 €) dostanete naozaj dobrý produkt, ktorý spĺňa to, čo sľubuje. Samozrejme, na trhu sú i lacnejšie Bluetooth adaptéry, avšak na použitie s konzolami je určený práve produkt od Creative. Vzhľadom na skutočnosť, že tu nie je žiaden konkurent, maximálne tak predchádzajúca verzia BT-W2, ktorá sa predáva za rovnakú cenu, nie je lepšia voľba, než siahnuť po aktuálne verzii.

Počas môjho používania som so zariadením nemal žiaden problém. Ak doma máte svoje obľúbené bezdrôtové slúchadlá, ktoré ste však doposiaľ nemohli spárovať so svojou konzolou, BT-W3 je riešením. Ak by adaptér nepodporoval PlayStation 5, nákup by som odporúčal iba s upozornením, avšak v tomto prípade nie je dôvod produkt neodporučiť. Creative za roky svojej existencie skrátka dobre vie, ako uspokojiť potreby zákazníkov. Dôkazom je aj dnes testovaný produkt, ktorý nemá žiadne výrazné slabiny. Napadá ma iba jedna, a to je absencia kodeku LDAC, ktorý využíva SONY. Pre väčšinu potenciálnych zákazníkov to však nebude predstavovať problém, keďže aptX je predsa len rozšírenejší. Preto ak hľadáte podobný produkt, nemusíte váhať, BT-W3 vás nesklame.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative BT-W3 - Malý, ale šikovný
Creative BT-W3 je výborný produkt, ktorý jeho potenciálny majiteľ bezpochyby ocení. Je totiž oslobodzujúce môcť si (nielen) ku konzolám PlayStation, či Nintendo Switch pripojiť ľubovoľné Bluetooth slúchadlá a reproduktory.
Pozitíva
  • Kvalita prenosu zvuku
  • Jednoduché ovládanie
  • Kompaktnosť
Negatíva
  • Niekomu môže chýbať LDAC kodek
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!