Register

A password will be e-mailed to you.

.I doubt you could even imagine it. That which commanded the stars, giving life its fullest brilliance.” odznelo na konferencii E3 2019. Od tohto momentu ubehlo už mnoho dní a okrem pár concept artov a alegorických viet z rozhovorov s hlavným vývojárom, Hidetakom Miyazakim, sme sa oficiálne nedozvedeli takmer nič. Elden Ring, na ktorom spolupracuje aj George R. R. Martin, je už takmer dva roky v tieni informačnej odmlky, no niekoľko faktov je známych. V tomto článku sa však nebudeme venovať leakom a dohadom.

Vývoj

Elden Ring je produkovaný japonskými vývojármi FromSoftware, ktorí sú známi najmä vďaka kritikmi uznávanou Souls sériou, oceňovaným Bloodborne a Sekiro: Shadows Die Twice. Vydavateľom bude Bandai Namco, ktorý je už tradičným partnerom FromSoftware a rovnako stál za spomínanými hrami. Vývojári neopustili svoju slávnu úchylku pre dark fantasy a aj ich novinka sa bude niesť v tomto duchu.

Hidetaka Miyazaki v rozhovore pre Xbox v roku 2017 povedal: “Vývoj hry Elden Ring začal hneď po ukončení vývoja DLC pre Dark Souls 3.” Produkcia teda začala na začiatku roka 2017, dva roky pred oficiálnym predstavením na E3 2019. Miyazaki ďalej dodal, že Elden Ring bude najväčšou doterajšou hrou od FromSoftware.

Podiel na Elden Ring bude mať aj hudobná skladateľka YukaKitamora, ktorá v minulosti spolupracovala s týmto štúdiom. Jej hudobný rukopis sme mohli počuť v Dark Souls II a Dark Souls III, Bloodborne a Sekiro: Shadows Die Twice.

Gameplay

Rovnako ako minulé úspešné FromSoftware tituly, aj Elden Ring bude akčným RPG, no gameplay by sa údajne mal skôr uberať smerom bližšie k Soulsborne ako k Sekiru (ten bol predsa len viac akčnou adventúrou). Opäť sa tak môžeme tešiť na návykový Soulsborne súbojový systém, ktorý je založený najmä na stamina manažmente, dodge-rolloch a správne načasovaných úderoch. Zachovaná by mala byť aj pre hráčov veľmi dobre známa obtiažnosť FromSoftware hier a gameplay všeobecne bude viac zameraný na RPG elementy.

Keďže pôjde o “heavy RPG”, môžeme predpokladať, že hlavná postava Elden Ring bude podľa gusta každého hráča a na začiatku nás teda čaká typické trojhodinové vytváranie postavy.

Spolupráca s George R.R. Martinom

Hlavný vývojár Miyazaki spolupracoval pri tvorení sveta aj so svetoznámym George R. R. Martinom, ktorý je najmä známy ako autor fantasy románovej ságy A Song of Ice and Fire (Hra o tróny). Tento fakt sľubuje unikátne, logické a komplexné prostredie so svojou vlastnou, do hĺbky prešpekulovanou históriou. Svet teda bude dýchať a my sa s ním spojíme synchronizovaným dýchaním, ako tomu bolo pri Bloodborne alebo spomínanej Hre o tróny.

Open-world svet

Spomínajúc prostredie, Elden Ring by mal byť rýdzi open-world a zameraný viac na objavovanie a skúmanie ako ostatné Soulsborne hry. Aj tie síce ponúkali otvorenejší svet, no stále z nich bola cítiť linearita a koridory. Elden Ring by sa teda mal viac podobať na RPG tituly ako The Elder Scrolls V: Skyrim, či Fallout. Tento dark fantasy svet bude obsahovať dediny, kláštory, hrady, jaskyne a ruiny, v ktorých sa budú vyskytovať NPC s vlastnými problémami a príbehmi, monštrá a zdegenerovaní humanoidi, ktorí vás bez rozmýšľania napadnú, a tak podobne. Svet bude živý a vy budete žiť s ním.

Kompatibilné platformy

Elden Ring bol oficiálne potvrdený na Playstation 4, Xbox One a PC. Keďže v súčasnej dobe už žijeme v novej generácii konzol, bolo by zvláštne, ak by hra rovnako nevyšla aj na PlayStation 5 a najnovšie Xboxy. Vývojári zo stajne FromSoftware však budú, pravdepodobne, potrebovať viac času pre doladenie najlepšieho herného zážitku na novej generácii, a preto možno očakávať vydanie titulov na tieto konzoly o čosi neskôr.

Veľký mrak pochybností sa však vznáša nad dátumom vydania. Jedni vravia 2021, druhí sú skeptickí, frustrovaní a pochybujú, že Elden Ring vôbec niekedy vyjde. Jedno je však jasné. Elden Ring má obrovský potenciál a už len to, že na hre pracuje FromSoftware je veľká kvalitatívna vyhliadka. Ak si to spojíme s faktom, že na tomto kúsku spolupracuje známy George R. R. Martin, teoreticky by sa mohlo jednať o jednu z najlepších hier všetkých čias. No nepredbiehajme, len verme, že Elden Ring nám ponúkne kvalitný herný zážitok.

Komentuj!