Register

A password will be e-mailed to you.

V minulotýždňovom článku sme vás informovali, že streamovacia služba Google Stadia je dočasne zadarmo po dobu dvoch mesiacov. Aj napriek obmedzeniu podporovanej krajiny sa nám podarilo službu vďaka dnešným možnostiam sprevádzkovať a tak sme si vyskúšali všetko čo ponúka.

Na využívanie streamovacej služby Google Stadia nie je potrebný žiadny drahý hardware. Toto platí však pre PC a notebooky. Pokiaľ by ste však chceli službu využívať na vašich smart TV (áno aj to je možne), musíte si zadovážiť zariadenie Chromecast Ultra za približne 70 €. Google Stadia je možné spustiť aj na tabletoch a smartfónoch, len tá je momentálne dostupná iba na vybrané modely. K hernému zážitku môžete okrem klávesnice a myši využívať aj herný ovládač z Xboxu alebo PlayStation 4, prípadne si zakúpiť Stadia Controller za cenovku približne 70€.

Na správne využívanie tejto streamovacej služby je potrebné predovšetkým stabilné internetové pripojenie s rýchlosťou sťahovania aspoň 10Mbps. Pri takejto rýchlosti  bude streamovanie pri rozlíšení 720p. Pri rýchlejšom pripojení (aspoň 35 Mbps) sa viete dostať až na video s rozlíšením 4K, kde je potrebná aj obrazovka s takto vysokým rozlíšením. Ak vaše internetové pripojenie je aspoň 20Mbps, tak by ste mali získať streamovanie pri rozlíšení 1080p.

Google Stadia je momentálne dostupná “iba” pre 14 krajín sveta. Menovite Belgicko Fínsko, Kanada, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko, Spojené Kráľovstvo a USA. V rámci balíka Stadia Pro, ktorý je momentálne k dispozícii zdarma po dobu dvoch mesiacov, nájdete deväť hier, ktoré si viete odskúšať počas týchto dvoch mesiacov. Predovšetkým nás však zaujímal chod a stabilita tejto služby ako samostatné hry, ktoré ako inak sú zaujímavé.

Google Stadia v praxi

Podmienky, ktoré služba vyžaduje, som spĺňal. Rýchlosť internetového pripojenia v našom prípade bolo 100Mbps. Po úspešnej registrácii a následnom prihlásení som na obrazovke uvidel zoznam hier, a tak som sa ihneď pustil do testovania. V zásade stačí iba jednoducho kliknúť na vybraný profil a počkať, kým sa všetko načíta. Samotná streamovacia služba inak beží v internetovom prehliadači Google Chrome, pod OS Windows a OS Chrome s hardvérovým dekódovaním formátu videa VP9. Pri testovaní som využíval herný ovládač z Xbox One, ktorý služba hneď detekovala a automaticky sa s ním spárovala.

Osobne som bol najviac zvedavý, ako si Stadia poradí pri online tituloch so skutočnými hráčmi. Preto som neváhal a spustiť Destiny 2: The Collection. Spočiatku všetko bežalo v poriadku, podivuhodne, až podozrivo dobre. Všetko sa však zmenilo vo väčších súbojoch,  kde bolo viac hráčov, farieb a frenetickejšej akcie. S obdobnou situáciou som sa stretol aj pri titule GRID. Akonáhle bolo viac aut pohromade, pociťoval som obrovské prepady snímkovania a kvalita grafiky padla na minimálnu možnú. Nebolo to však pravidlom. Niekedy aj online hranie bolo bez problémov. Pri singleplayerových kúskoch, ako napríklad Serious Sam Collection alebo Gylt (nový titul od tvorcov RiME, čo je vlastne zatiaľ jediná skutočná exkluzivita pre Stadiu), som sa nestretol so žiadnym problémom.

Z testovania služby Google Stadia som mal nakoniec trochu zmiešané pocity. Úprimne mi nič nedala. Spoločnosť Google ponúkla niečo zdarma a využil som to. Mal som možnosť si zahrať pár hier, prípadne nejakú prejsť až do konca. Možné výhody vidím v tom, že nie sú potrebné desiatky, možno stovky gigabajtov voľného miesta na harddiskoch.  Vskutku vám teda postačuje stabilný a rýchly internet. No či je služba hodná skoro desiatich dolárov mesačne, už posúďte sami. Na rozdiel od iných predplatných, ako napríklad Xbox Game Pass, si totiž musíte novšie, respektíve atraktívnejšie, tituly dodatočne zakupovať, čo sa mi nevidí veľmi výhodné. Je síce pravdou, že nie je potrebná investícia do drahého hardvéru, lenže to nič nemení na tom, že málokto chce platiť za niečo dvakrát. No pokojne sa podeľte o váš názor pod článkom.

Na záver vám ponúkame  ešte zostrih z hrania cez službu Google Stadia. Je na ňom možné vidieť viditeľné framedropy, respektíve “štvorčekovanie” obrazu, ale na druhej strane aj pekné plynulé hranie niektorých hier.

Komentuj!