Register

A password will be e-mailed to you.

Počnúc týmto rokom si budeme každý mesiac pripomínať to najzaujímavejšie z predošlého mesiaca. Aby to bolo ešte trochu atraktívnejšie, pripomenieme si aj čo sme si pre vás pripravili v rámci redakcie. Tento mesačník nahradí tyždenný súhrn a veríme, že tento formát bude aj pre vás oveľa zaujímavejší.

Prehľad udalostí

  • Začali by sme teda rekapituláciou najzaujímavejších udalostí, ktoré sme počas minulého mesiaca mali možnosť zachytiť. A nenájdem lepšieho úvodného kandidáta ako seriálové spracovanie “The Last of Us”, kde sme už mali možnosť zhliadnuť úvodné tri epizódy. Séria si veľmi rýchlo získala popularitu a bola častovaná aj označením najkvalitnejšou hranou adaptáciou videohry, akú sme tu kedy mali. Téme sme sa venovali viackrát, pričom sme rozobrali aj naše dojmy, ktoré si môžete nájsť v našich článkoch, keď kliknete sem a sem. Už teraz máme potvrdenú aj druhú sériu a je treba veriť, že adaptácia bude v nastavenej latke pokračovať aj naďalej. Zatiaľ sú dojmy veľmi pozitívne a chceme, aby to tak aj zostalo.
  • Január bol tiež momentom, kedy sme sa dozvedeli jednotlivých víťazov Steam Awards. Hlasovanie o tie najzaujímavejšie tituly už prebieha od roku 2016 a čo sa týka minuloročných víťazov, dočkali sme sa niekoľkých zaujímavých kúskov. Celkový prehľad nájdete v našom článku.
  • Adaptácia, na ktorú sa tento rok tešíme je aj filmové spracovanie Gran Turismo v réžii Neila Blomkampa. Ten sa už v minulosti ukázal ako veľmi talentovaný režisér, dokonca viacerí označujú jeho hraný trailer pre hru Anthem ako kvalitnejší zážitok než celkovú hru. Gran Turismo je však zaujímavým projektom aj pre jeho tému. Pôjde totiž o životopisný kúsok, v ktorom budeme mať možnosť vidieť príbeh Janna Mardenborougha, ktorý sa z hráča vypracoval až na profesionálneho pretekára. Ďalšie detaily sa dozviete, keď kliknete sem.
  • CD Projekt RED ešte stále znášajú dôsledky nepodareného launchu Cyberpunk 2077 pre Playstation 4 a XBox One. Už v decembri 2020 sa riešila žaloba zo strany akcionárov voči štúdiu, ktorí sa domáhali odškodného pre katastrofálny technický stav, v ktorom hra bola uvedená na trh. V tomto prípade sa súd priklonil na stranu investorom a CD Projekt RED tak budú musieť vyplatiť všetkým mastné odškodné, ktoré však mohlo byť oveľa vyššie. Detaily ponúkame v našom článku.
  • Nikoho asi už neprekvapilo, keď dlho očakávaný titul Skull & Bones sa dočkal ďalšieho, v poradí už šiesteho odkladu. Ubisoft sa rozhodli vydanie svojej pirátskej hry odložiť, aby mohli pre ľudí priniesť ešte nejaké vylepšenia a tak sa termín presúva na budúci fiškálny rok, ktorý sa začína od 1. apríla tohto roku. Z toho však plynie aj skutočnosť, že konkrétny dátum vydania sa opätovne stáva veľkou neznámou. O udalosti sme informovali tu.
  • Koncu Google Stadia sme sa venovali ešte minulý rok, no až tento rok sa táto skutočnosť stala realitou, konkrétne 18. januára 2023. Majitelia ovládača však zúfať úplne nemusia, nakoľko Google vydali nástroj, ktorým ho budete môcť cez Bluetooth updatovať a využívať aj naďalej mimo služieb Stadia. Téme sme sa venovali tu.
Redfall
  • Všetkých, ktorí sa tento rok tešia na akčnú upírsku jazdu v mestečku Redfall určite potešilo, že hra sa dočkala dátumu vydania. No rovnako sme mali možnosť vidieť až dvanásťminútový trailer, ktorý predstavil aj celkovú hrateľnosť a jednotlivé mechaniky. Ostáva nám už len čakať na to, kedy hra oficiálne uzrie svetlo sveta. Ďalšie detaily si nájdete v našom článku.
  • Pred nepríjemnou otázkou stoja momentálne viacerí hráči a fanúšikovia hier od štúdia Blizzard Entertainment, nakoľko stratili prístup k svojim obľúbeným titulom. Dôvodom sú primárne nezhody, ktoré nastali medzi štúdiami Blizzard Entertainment a distribútorom NetEasy. Pre viac informácií, kliknite sem.
  • Na záver prehľadu udalostí ešte pár smutných spomienok na niekoľko osobností, ktoré nás počas januára stihli opustiť. Hneď 2. januára vo veku 55 rokov pri nehode na snežnom skútri zomrel rally jazdec Ken Block, ktorého ste mohli poznať z hernej série DiRT. O pár dní na to nás 5. januára navždy opustil Earl Boen, ktorého môžete poznať ako hlas LeChucka z populárnej série Monkey Island. Mal 81 rokov. A nakoniec 29. januára po boji s ťažkou chorobou vo veku 45 rokov zomrela herečka Annie Wersching, ktorú si môžete pamätať ako Tess z hernej série The Last of Us. Česť pamiatke všetkým a za redakciu ešte raz vyjadrujeme úprimnú sústrasť všetkým blízkym.

Priniesli sme vám

  • V druhej časti nášho článku si pripomenieme, čo sme vám počas januára ako redakcia priniesli. Pričom je treba uznať, že za tento mesiac toho skutočne nebolo málo. Oslovili sme niekoľkých herných tvorcov, z čoho sme priniesli dva zaujímavé rozhovory. Prvý bol s programátorom Pierom Dotti zo štúdia Elf Games, ktorý nám porozprával niečo o ich štúdiu a rovnako aj poskytol detaily o tvorbe ich najnovšieho titulu Children of Silentown. V druhom na naše otázky odpovedal tvorca štúdia Postmodern Adventures, Jose María Meléndez. Mali sme tak možnosť sa čo to dozvedieť o jeho skúsenostiach, začiatkoch štúdia a o titule Nightmare Frames.
  • Recenzií sme za január veľké množstvo priniesť nestihli, no bolo niekoľko titulov, kde sme sa s vami o naše dojmy podelili.. Rok sme otvorili ešte minuloročným High On Life, ktorý vnímame ako jednu z najzábavnejších hier za minulý rok. Zhodnotili sme i spomínané Children of Silentown, kde sme sa ocitli v malom mestečku zo všetkých strán obklopené lesom a spoznali ich tichých obyvateľov. Podarilo sa nám pokoriť krvavý mesiac v akčnom souls-like titule Moonscars a následne vyskúšali lowecraftovsky ladenú RPG od štúdia Asymmetric Shadows Over Loathing. Záver mesiaca patril akčnej kartovej stratégii Mahokenshi a nakoniec dlho očakávanému návratu na loď Ishimura v podobe remaku Dead Space. Všetky recenzie si nájdete v priložených linkoch.
  • Na záver ešte nesmieme zabudnúť na prvú epizódu nášho nového Podcastu. Počas neho sme rozobrali naše aktuálne rozohrané tituly, naše najväčšie tohtoročné herné očakávania a veľkú dávku času sme venovali aj prvej epizóde seriálového spracovaniu The Last of Us. Pokiaľ ste teda zvedaví a chcete vedieť viac, určite si vypočujte našu pilotnú epizódu podcastu, v ktorom máme záujem na mesačnej báze pokračovať aj naďalej.

Aj počas februára vám prinesieme ďalšie zaujímavé informácie zo sveta hier, ktoré sa od nás dozviete z prvej ruky. Čaká nás veľký mesiac, tak vykročme doň tou správnou nohou.

Komentuj!