Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2022 sa presunul do svojho záverečného týždňa a všetci sme mali možnosť si rozbaliť svoje darčeky. Či už boli pod stromčekom, alebo niekde inde. Tiež je to však moment, kedy by sme mohli na chvíľku zastaviť a obzrieť sa späť. Čo všetko nám vlastne rok 2022 priniesol? Mali sme veľké množstvo herných odkladov, no rovnako sme mali možnosť si užiť veľkolepé a kvalitné hry. Zažili sme koniec jednej hernej éry, no rovnako aj štart novej. Rozhodne sme sa nenudili. Skúsme teda tých dlhých 12 mesiacov zhrnúť v jednom krátkom článku a pripomenúť si, čoho všetkého sme mali možnosť byť svedkami.

Január

Na úvod roku sme tu mali dva zaujímavé obchody. Spoločnosť Sony na záver mesiaca oznámili, že by mali záujem získať spoločnosť Bungie za sumu 3,6 miliardy dolárov. Kým tí by sa stali členom “Playstation rodiny”, naďalej by fungovali ako nezávislá spoločnosť pod spoločnosťou Sony, nie Playstation Studios. Akvizícia bola oficiálne uzatvorená 15. júla 2022, čím sa Bungie oficiálne stali dcérskou spoločnosťou Sony Interactive Entertainment.

O obchod sa však pokúsila aj spoločnosť Microsoft. Tí mali záujem odkúpiť Activision Blizzard za neuveriteľných 68,7 miliárd dolárov. Počas roka však tento obchod čelil veľkému množstvu právnych problémov, ktoré doteraz neboli uzatvorené. Existujú viaceré obavy, že Microsoft by týmto nákupom získal dominantné postavenie na trhu a výrazne predbehol konkurenciu. Výrazným odporcom tejto akvizície je aj spoločnosť Sony. Najväčšie obavy pre nich vzbudzuje otázka ohľadom série Call of Duty. Téme sa určite budeme venovať aj v nasledujúcom roku.

Február

V druhom mesiaci sme malli konečne možnosť vyskúšať si jeden z najočakávanejších titulov roku, ktorý sa počas nasledujúcich mesiacov stal jedným z najsilnejších a najobľúbenejších titulov za celý rok. Samozrejme máme na mysli Elden Ring, ktorý už na konci marca predal 13,4 milióna kópií a stal sa najrýchlejšie predávnou hrou Bandai Namco v histórii.

Spoločnosť Sony rovnako predstavila dizajn pripravovného Playstation VR2, ktorý napriek novým funkciám a vylepšeniam prišiel aj s nižšou hmotnosťou ako jeho predchodca. Vyskúšať si ho však budeme mať možnosť až 22. februára 2023.

Koncom mesiaca sme sa dozvedeli aj trochu smutnejšiu správu nakoľko spoločnosť Bethesda oznámila ukončenie podpory Bethesda.net Launcheru. Všetky tituly, ktoré mali hráči zakúpené však dostali možnosť premigrovať na oveľa populárnejší herný launcher Steam.

Marec

Počas marca sme sa veľkého množstva noviniek nedočkali, no jedna rozhodne zarezonvala, a to odklad očakávaného Suicide Squad: Kill the Justice League. Titul bol bohužiaľ presunutý až na jar 2023. Veríme však pevne, že budúci rok si už titul budeme môcť všetci naplno užiť.

Stojí ešte za to si pripomenúť aj mapu One Humanity od Johna Romera do titulu Doom II, vytvorená na podporu Ukrajiny. Napriek tomu, že je mapa malá, vedela svojou náročnosťou potrápiť aj skúsenejších hráčov. Je stále k dispozícii na stránkach Romero Games za sumu 5€.

Apríl

Apríl sa primárne niesol v znamení BAFTA Games Awards. Dočkali sme sa víťazov, pričom sa medzi nimi našlo aj niekoľko veľkých prekvapení. Kompletný zoznam si môžete stále pozrieť v našom článku ak kliknete sem.

Za spomenutie stojí ešte aj nečakané vypnutie serverov pre veľké množstvo hier zo strany Ubisoftu. Spôsobilo to výpadok online funkcií pre tituly ako Far Cry 1 a 2 na PC, Splinter Cell: Double Agent na platformách PC a mnoho ďalších. Na single-player aspekty však toto nemalo absolútne žiadny vplyv.

Máj

Počas ďalšieho mesiaca sme boli svedkami ďalšieho atraktívneho obchodu. Spoločnosť Embracer Group sa za sumu 300 miliónov dolárov rozhodli odkúpiť časť spoločnosti Square Enix, konkrétne štúdia Crystal Dynamics a Eidos Montréal. Sme zvedaví, čo toto rozhodnutie prinesie v budúcnosti a akých hier sa budeme môcť dočkať.

Jún

Jún sa primárne niesol v znamení dvoch veľkých udalostí, ktoré pre nás znamenali veľké množstvo herných trailerov a nových oznámení. Pri tom sme samozrejme nemohli chýbať. A tak sme najprv sledovali prezentáciu Summer Game Fest, v ktorej sme mali možnosť vidieť prezentáciu titulov ako Marvel’s Midnight Suns, Layers of Fears, The Callisto Protocol a mnohých ďalších. Záver si však uchmatol The Last Of Us Part I, ktorý dal tejto udalosti svoju zlatú bodku.

Rovnako sme ale sledovali aj dianie z Xbox/Bethesda Showcase, na ktorom sme sa dočkali ďalšej nádielky. Ukázali sa tituly ako Redfall, High On Life, Overwatch 2, Minecraft Legends, As Dusk Falls, Pentiment, Diablo IV a samozrejme veľké množstvo ďalších. Jún tak môžeme označiť ako mesiacom, kde sme skutočne nemali núdzu o nové trailery a zasial semienká očakávaní.

Júl

Stačilo len pár mesiacov na to, aby bol Ubisoft opäť v centre pozornosti. Tentokrát však z iného dôvodu, než tomu bolo v apríli. Dočkali sme sa totiž oznámenia, že štyri pripravované tituly boli zrušené a nový Assassin’s Creed bude oveľa menší. Zrušené tituly boli Ghost Recon Frontline, Splinter Cell pre virtuálnu realitu a ďalšie 2, ktoré ešte neboli ani oznámené.

O pozornosť sa prihlásila aj spoločnosť Take-Two, ktorej výrazne začal prekážať Luke Roos, známy svojimi hernými modifikáciami, ktoré umožňujú hrať tituly ako Grand Theft Auto V alebo Red Dead Redemption 2 aj s využitím VR. Take-Two žiadali cez svojich právnikov aby odstránil všetky ich autorské diela zo svojho Patreonu. Roos sa však bránil, že žiadne jeho módy neboli vytvorené pomocou špeciálneho software vlastneného Take-Two a neporušil tým žiadne autorské práva ich duševného vlastníctva.

August

August sa opäť niesol v znamení veľkej udalosti. Tentokrát šlo o gamescom Opening Night Live, na ktorom sme mali predstavené obrovské množstvo nových titulov. Medzi inými napríklad Sonic Frontiers, Lies of P, Gotham Knights, Hogwarts Legacy a veľké množstvo iných väčších i menších titulov. Okrem toho však Sony počas tejto prezentácie ukázali aj svoj nový ovládač s názvom DualSense Edge.

Veľkým momentom sa však pre mnohých stal aj prvý teaser na pripravovanú seriálovú adaptáciu známej hry The Last of Us, ktorý vychádza už 15. januára budúci rok. Mali sme tak možnosť konečne aspoň trochu nahliadnuť, čo pre nás HBO chystajú. A vyzerá to skutočne fantasticky.

September

Za najväčšiu udalosť, ktorú sme mali možnosť počas septembra sledovať bol jednoznačne masívny leak o pripravovanom Grand Theft Auto VI. Išlo o 90 videí, v celkovej veľkosti asi 3,5 GB. Tým však celý problém nekončil, nakoľko hacker tvrdil, že sa mu podarilo získať aj kompletný zdrojový kód hry a žiadal výkupné. Hackera sa však už niekoľko dní od leaku podarilo zatknúť. Išlo len o 17-ročného chlapca z Oxfordshire.

Ďalšou správou, ktorá mnohých nepotešila, bol koniec Google Stadia. Tá oficiálne ukončí svoju funkciu ku dňu 18. januára 2023. Čo sa týka exkluzívnych titulov, niektorým sa podarilo nájsť nový domov, iné však skončia v nenávratne. Napríklad titul Outcasters od štúdia Splash Damage bol postavený primárne pre túto platformu a tvorcovia nemajú záujem pretvárať hru pre iné platformy. Tým sa končí jedna krátka herná éra. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Nasledujúca informácia možno nepatrí medzi najzaujímavejšie v rámci herného sveta, no rozhodne stojí za to si pripomenúť, akých fantastických fanúšikov má herná séria Polda. Tým sa totiž podarilo už za 2 dni vyzbierať potrebnú sumu na Hithite a tvorcov podporili úžasnou sumou vo výške 1,8 milióna korún. Nie je teda pochýb, že sa očakávaného Remástru Polda 2 určite dočkáme.

Október

Obdobie Halloweenu sa pre herný svet najviac asi niesol v duchu dvoch veľkých herných značiek, ktoré predstavili svoje plány do budúcnosti. Išlo o tituly Silent Hill a Resident Evil. Obe značky prišli s obrovskou dávkou informácií, ktoré ukazujú, že s nimi máme do budúcnosti určite počítať. Silent Hill predstavili remake ich úspešného Silent Hill 2, bol ohlásený film Return to Silent Hill a okrem toho sú v pláne ešte 3 ďalšie tituly. Resident Evil predstavil gold edíciu minuloročného Village, predstavil pripravovaný Remake populárnej štvorky a nakoniec ešte aj dlho avizovaný Re:Verse. A keby to náhodou bolo málo, Capcom potvrdili, že ich štyri posledné tituly budú dostupné aj pre Nintendo Switch.

Okrem tohto hororového súboja informácií sme sa však dočkali aj niečoho iného. Konkrétne dlho očakávaného updatu pre mobilnú aplikáciu Steam. Aplikácia prekopala svoj dizajn, urobila ho oveľa modernejší a prehľadnejší, plus nechýba aj možnosť nastavenia rôznych avíz, ktoré vás budú informovať o všetkom čo vás zaujíma. Z nášho pohľadu urobila apka veľký krok vpred a chválime.

November

November sa pre mnohých hráčov niesol v duchu ďalšieho výrazného herného titulu. Pre tých, ktorí už sa stihli spamätať z februárového nadšenia z titulu Elden Ring prišlo dlho očakávané pokračovanie populárnej série God of War s podtitulom Ragnarök, ktorý sa ešte ten istý mesiac stal aj najrýchlejšie predávanou Playstation exkluzivitou. Len za prvý týždeň sa predalo 5,1 milióna kópií čo bolo o 2 milióny viac ako predošlý diel.

Dočkali sme sa ale aj veľmi smutnej správy, keď vo veku 66 rokov nás navždy opustil najpopulárnejší batmanovský dabér, Kevin Conroy. Dňa 10. novembra 2022 bohužiaľ podľahol rakovine. Postavu Batmana daboval vo videohernom svete nepretržite od roku 1994 a poslednýkrát sme mali možnosť počuť jeho hlas v úspešnom titule MultiVersus. Pre herný svet ide o veľmi bolestivú stratu a ostáva tu otázka, ako to bude s Batmanom vyzerať vo svete hier ďalej.

December

Na záver roka sme tu mali opäť veľmi dominantnú hernú udalosť, tento raz išlo o The Game Awards 2022. Dozvedeli sme sa tak mená víťazov v 27-mich rôznych kategóriach, pričom najvýraznejším výhercom sa stal podľa očakávaní titul Elden Ring. Nezasostával však ani silný God of War: Ragnarök. Rovnako sme sa však dočkali aj prezentácií veľkého množstva ďalších titulov, ktorých sa dočkáme už budúci rok.

Prišla však aj jedna nečakaná informácia, konkrétne známy leaker s prezývkou The Snitch oznámil pre Insider Gaming, že leakovanie ho prestalo baviť a taktiež si uvedomuje, aké to môže mať následky. Napriek tomu, že nikdy priamo neinformoval ľudí o svojich zisteniach, vždy nechával spoľahlivé indície, ktoré sa v drvivej väčšine prípadov nemýlili.

Článok by sme mohli asi ideálne zakončiť ešte s pripomienkou, že veľké množstvo herných launcherov prinieslo svoje dlho očakávané zimné výpredaje. Ak ste s kúpou nejakého titulu dlho váhali, pozrite sa, či sa náhodou neocitol v nejakej zaujímavej zľave a možno si doplníte svoju knižnicu. Musíme uznať, že išlo o skutočne výživný a plnohodnotný rok a teraz sa už len môžeme spokojne pozerať dopredu. Pretože v redakcii všetci veríme, že aj ten nasledujúci rok bude rovnako zaujímavý a bohatý, ako bol tento. A môžete sa spoľahnúť, že vás o všetkom budeme podrobne informovať.

Komentuj!