Register

A password will be e-mailed to you.

Je treba uznať, že máme za sebou veľmi silný herný rok. 2023 priniesol miestami až záplavu kvalitných hier, na ktoré sa bude spomínať ešte veľmi dlho. V tomto článku ich však nebudeme spomínať, nakoľko sme sa im venovali vo viacerých predošlých špeciáloch a detaily si môžete naštudovať tam. Naša pozornosť sa však teraz už presunie k jeho nástupcovi. Rok 2024 práve odštartoval a na obzore už sú ďalšie hry, ktoré budú bojovať o našu pozornosť. Poďme si teda v krátkosti predstaviť tie najzaujímavejšie.

1. Prince of Persia: The Lost Crown (18.01.2024 – PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, PC)

Legendárna herná séria, ktorá je tu s nami už od roku 1989 sa opäť hlási o slovo vo svojom najnovšom pokračovaní s podtitulom The Lost Crown. Titul bude tentokrát spracovaný ako 2,5D akčná platformová hra, čím môže hráčom viac pripomenúť pôvodné tituly od Jordana Mechnera. Príbeh sa tentokrát bude sústrediť na Sargona, ktorý bude musieť prekonať veľké množstvo prekážok, aby zachránil zajatého princa Ghassana. O hru sa tradične postarali tvorcovia z Ubisoft a my veríme, že výsledok bude viac než uspokojivý.

2. Like a Dragon: Infinite Wealth (26.01.2024 – PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S/X, PC)

Pokračovania sa dočká aj séria Like a Dragon, ktoré so svojim novým titulom Infinite Wealth. Kasuga s Kazumom sa presúvajú za novým dobrodružstvom na Honolulu, kde sa Kasuga pokúša vyhľadať svoju biolgickú matku. Tá by mala byť mŕtva, no podľa nedávneho tipu, ktorý dostal to vyzerá, že by v skutočnosti mohla byť nažive. Hra bude znova obsahovať ťahový systém po vzore tradičných JRPG, no nebudú chýbať ani nejaké tie minihry. Tých by malo byť dokonca v hre tentokrát oveľa viac.

3. Tekken 8 (26.01.2024 – PS5, Xbox Series S/X, PC)

Herná séria Tekken určite nie je pre fanúšikov bojových titulov žiadnou neznámou a vo svojom najnovšom pokračovaní sa rozhodli tvorcovia z Bandai Namco pripraviť pre svojich fanúšikov niekoľko zaujímavých prekvapení. Prvým bude zmena v oblasti súbojov, ktorý bude viac oceňovať hráčov, ktorí sa neboja ísť agresívnejšou cestou pomocou systému s názvom “Heat”. Ten má pomôcť hráčom zvládnuť aj ťažšie prekážky, záleží už len na nich, ako rýchlo si ho zvládnu nabiť. Okrem toho na nás ale čaká veľká konfrontácia medzi otcom a synom Kazuyom Mishima a Jinom Kazama. Kto zvíťazí?

4. Suicide Squad: Kill the Justice League (02.02.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Niekoľkokrát odložený projekt od Rocksteady Studios by sa mal konečne dočkať svojho vydania už vo februári tohto roku. Suicide Squad sa musí popasovať s veľmi nepríjemnou situáciou, ktorú asi nečakali ani vo svojich najbláznivejších snoch. Brainiacovi sa podarilo vygumovať mozog našim známym superhrdinom, ktorí sa tak ocitajú na nesprávnej strane. Jediní, ktorí tak môžu zachrániť osud planéty sú ich úhlavní nepriatelia. Hra by mala byť v otvorenom svete Metropolisu so štyrmi hrateľnými postavami, ktoré môžu hráči medzi sebou neustále meniť, no rovnako bude dostupný aj kooperatívny multiplayer pre štyroch hráčov. Ide taktiež o poslednú rolu, v ktorej budeme môcť počuť úžasného Kevina Conroya v role Batmana, nakoľko nás v novembri 2022 navždy opustil. Verme teda, že hra dopadne lepšie ako dúfajú viacerí fanúšikovia a že sa nedočká ďalšieho odloženia.

5. Banishers: Ghosts of New Eden (13.02.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Banishers: Ghosts of New Eden je jednoznačne najambicióznejším projektom, s akým tvorcovia z Don’t Nod kedykoľvek prišli. Namiesto tradičných príbehových adventúr, v ktorom sledujeme osudy zaujímavých hrdinov počas niekoľkych kapitol sa tentokrát rozhodli priniesť veľkolepé akčné RPG, v ktorom však môžeme stále cítiť ich scenáristický rukopis. Život pre živých, a smrť pre mŕtvych. Naplníme naše poslanie, alebo zradíme všetky ideály, ktoré sme roky budovali? Rozhodnutie asi bude len na nás.

6. Skull and Bones (16.02.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC, Amazon Luna)

V tomto bode by už asi skutočne bola na mieste otázka: “Tak už to naozaj konečne vychádza?” Hra, ktorej produkcia začala ešte niekedy v roku 2013 a pôvodne ju Ubisoft predstavili počas E3 v roku 2017. Odvtedy bola odložená minimálne šesťkrát, až sa konečne usadila na februárovom dátume tohto roku. Bude toto naozaj finálny dátum? Nechajme sa prekvapiť. Každopádne Skull & Bones by mohol byť zaujímavý návrat pre herných pirátov na šíre moria, ktoré si budú môcť užiť na svojej vlastnej plachetnici. Pôvodne malo ísť o expanziu pre Assassin’s Creed IV: Black Flag, no odvtedy bola vízia viackrát zmenená. Neostáva tak nič iné len dúfať, že finálny produkt bude stáť za to, aj keď isté pochybnosti sú asi na mieste.

7. Final Fantasy VII Rebirth (29.02.2024 – PS5)

Jedna z najväčších herných sérii v histórii sa už čoskoro dočká ďalšieho prírastku do svojej početnej rodiny. Konkrétne ide o pokračovanie pre remake Final Fantasy VII z roku 2020 s podtitulom Rebirth. Ide o druhú časť z plánovanej trilógie pre prepracovanú siedmu časť tejto hry. Podľa dostupných informácii hra prepracuje udalosti a príbeh z pôvodného Final Fantasy VII, ktoré vyšlo ešte v roku 1997. Hlavným hrdinom je Cloud Strife, ktorý sa pripojil k eko-teroristickej skupine AVALANCHE, aby bojoval proti Shinra Corporation, ktorí likvdivujú a vysávajú život na ich planéte. Dostane sa však do konfliktu s legendárnym vojakom Sephiroth, o ktorom si všetci mysleli, že je dávno mŕtvy. Ako to dopadne? To zistíme už čoskoro.

8. Homeworld 3 (08.03.2024 – PC)

Na svoje si tento rok prídu aj fanúšikovia strategickej sci-fi série Homeworld, ktorá sa dočká po viac ako dvadsiatich rokoch svojho tretieho pokračovania. Po úspešnom víťazstve nad Vagynom, Karan S’Jet úspešne otvorila hyperversmírnu bránu, ktorá umožnila cestovanie po celej galaxii. Avšak po dlhodobom úspechu naraz zmizla a záhadná pohroma, ktorá dostala názov “Anomália” sa začala šíriť do všetkých kútov galaxie. Preto je čas s touto hrozbou raz a navždy skoncovať.

9. Alone in the Dark (20.03.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Nezabudlo sa samozrejme ani na milovníkov hororových hier a už v marci si budú môcť naplno vyskúšať remake titulu Alone in the Dark. Ten bol v pláne už veľmi dlho, no po likvidácii štúdia Eden Games v roku 2013 boli tieto plány zmarené. Roku 2018 však svitla nová nádej, keď tvorcovia z Pieces Interactive boli inšpirovaní novými verziami hier Resident Evil 2 a 3 a spolu s Mikaelom Hedbergom zo štúdia Frictional Games a umelcom Guyom Davisom dali dokopy nový projekt, ktorý vyzerá veľmi sľubne. Poteší aj herecké obsadenie, keďže v hre sa objaví ako David Harbour tak Jodie Comer dobre známi i z filmového plátna.

10. Dragon’s Dogma 2 (22.03.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Po dlhých dvanástich rokoch sa pokračovania dočká aj kultové akčné RPG zo štúdia Capcom. Dragon’s Dogma 2. Hra by mala byť zasadená do otvoreného sveta, ktorý by mal byť až štyrikrát väčší než mapa v pôvodnom titule a malo by sa jednať o paralelný svet. Odohrávať by sa mala v dvoch hlavných kráľovstvách, Vermund a Battahl, ktoré sú obývané ľuďmi, elfmi a beastrensami. Prvý diel sa rozhodne vydaril a my dúfame, že druhý na neho nadviaže viac dôstojným spôsobom.

11. Rise of the Rōnin (22.03.2024 – PS5)

Jeden z najambicióznejších projektov Teamu Ninja prichádza už v marci. Akčné RPG Rise of the Ronin nás presunie do neskorého devätnásteho storočia, v ktorom budeme mať možnosť vidieť veľkú časť japonskej občianskej vojny. Vaša postava bude mať možnosť sa počas celej tejto situácie postaviť na akúkoľvek stranu a podľa svojich rozhodnutí aj ovplyvniť celkový výsledok tejto vojny. Ako to dopadne teda závisí už len na vás.

12. Princess Peach: Showtime! (22.03.2024 – Switch)

Princess Peach sa konečne dočkala svojej vlastnej hry a tentokrát nebude potrebovať, aby ju Mario opäť zachraňoval z pazúrov Bowsera. Miesto toho si bude môcť v tomto titule vyskúšať všetky možné role. Uvidíme tak Peach ako mušketierku, detektívku, cukrárku a dokonca aj ako bojovníčku kung-fu. Budú predstavené neskôr aj ďalšie role? Zatiaľ nevieme, no všetko sa dozvieme už v marci tohto roku.

13. Black Myth: Wukong (20.08.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Nové akčné RPG však prichádza aj z Číny. A vyzerá veľmi zaujímavo. Konkrétne ide o titul Black Myth: Wukong, kde sa dočkáme herného spracovania klasického čínskeho románu z šesťnásteho storočia Journey to the West. Ujmete sa role viacerým možno známeho opičieho kráľa menom Sun Wukong, ktorý je označený ako “vyvolený”, aby ste sa v jeho koži postavili obrovskému množstvu nepriateľov. V hre rovnako budete mať možnosť premeniť sa na lietajúci hmyz alebo obrovské monstrum. Ukážky vyzerajú skutočne pôsobivo a veríme, že hra splní očakávania, ktoré od nej hráči majú. Výsledok sa dozvieme až v auguste.

14. Warhammer 40,000: Space Marine 2 (09.09.2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Pokračovania sa dočká aj populárna séria Warhammer 40,000. Space Marine 2 má byť TPS s hack-n-slash elementami, kde budeme využívať strelné zbrane, no rovnako aj zbrane určené na boj zblízka. Príbeh bude pokračovať po udalostiach z prvje hry. Kapitán Titus je lustrovaný Inkvizíciou a zatknutý za kacírstvo. Napriek tomu, že bol neskôr prepustený, toto obvinenie mu zaistilo podozrenie zo strany jeho nadriadených, ktorí ho následne degradovali do role plukovníka. Ďalšie detaily sa dozvieme až v septembri.

15. Awoved (2024 – Xbox Series X|S, PC)

Akčné RPG na rok 2024 doplní aj štúdio Obsidian Entertainment, ktorí predstavujú svoje nové dobrodružstvo zo sveta Pillars of Eternity. Awoved má byť RPG z pohľadu prvej osoby, kde sa ujmeme role vyslanca z Aedyrskej ríše, ktorý bol vyslaný do Living Lands, aby zistil niečo o záhadnej pliage. Na boj budete môcť používať mágiu, zbrane na blízko, no rovnako aj strelné zbrane. Napriek tomu, že nepôjde o plne otvorený svet, v hre bude niekoľko veľkých otvorených zón, ktoré budete môcť ako hráči preskúmať, kde budete môcť komunikovať s rôznymi ďalšími postavami.

16. Little Nightmares III (2024 – PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, PC)

Hororová plošinovka Little Nightmares sa tento rok dočká už svojho tretieho pokračovania. Podobne ako v jeho predchodcoch na nás čaká veľká dávka 2,5D platformovania a hlavolamy, ktoré bude treba vyriešiť, no tentokrát na nás čakajú dvaja protagonisti Low a Nowhere, ktorí umožňujú hráčom vyskúšať si tento titul aj s možnosťou kooperácie. Postavy majú úplne iné hrateľné mechaniky. Low používa luk a šíp, kým Alone má k dispozícii svoj hasák. Uvidíme, ako budú tieto zmeny prijaté zo strany hráčov, no z ukážok to vyzerá, že napriek trochu odlišnému štýlu by sme nemali byť sklamaní.

17. Senua’s Saga: Hellblade II (2024 – Xbox Series X|S, PC)

S pokračovaniami pre populárne herné série však ešte stále nekončíme, nakoľko tu už máme ďalšie. Tentokrát je o pokračovanie akčnej adventúry Hellblade: Senua’s Sacrifice s názvom Senua’s Saga: Hellblade II. Zatiaľ nemáme veľké množstvo detailov ohľadom príbehu hry, no vieme s určitosťou, že dej hry sa bude odohrávať na Islande a bude nás čakať veľká dávka nebezpečných súbojov a nepríjemných protivníkov, ktorí nám budú v našom cieli brániť. Musíme si však počkať na viac informácií.

18. S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (2024 – Xbox Series X|S, PC)

GSC Game World zažili za posledné dva roky skutočné peklo a nie je sa čo čudovať, že ich veľký FPS projekt s prvkami survival hororu sa dočkal viacerých odkladov. Každopádne to vyzerá, že tento rok už S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl konečne vyjde. Z dostupných ukážok môžeme povedať, že hra vyzerá skutočne kvalitne a držíme GSC palce, aby sa dočkali úspešného titulu. Po všetkom, čím si hra od roku 2012 prešla, bude výsledok určite zaujímavý.

19. Star Wars Outlaws (2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

Univerzum Georga Lucasa sa neustále rozrastá aj v hernom priemysle a už budúci rok by sme sa mali dočkať ďalšieho titulu s názvom Star Wars Outlaws. Malo by ísť o akčnú adventúru, ktorá by nám mala bližšie ukázať udalosti, ktoré sa odohrali medzi filmami The Empire Strikes Back a Return of the Jedi. Dej sa bude sústrediť na vyhnankyňu Kay Vess a jej spoločníka Nixa, ktorí sa pokúsia o jednu z najväčších lúpeží, aká kedy bola vykonaná. Čo ďalej? Bude na nás čakať veľké množstvo planét, ktoré navštívime. Známe, no i predtým nikdy neobjavené. Najviac sme ale zvedaví, či bude hra slúžiť ako kvalitné prepojenie starých filmových klasík. Nechajme sa prekvapiť.

20. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 (2024 – PS5, Xbox Series X|S, PC)

A na záver tu máme ešte aj akčné RPG, ktoré nám prinesie spoločnosť Paradox Interactive. Po dvadsiatich rokoch sa dočká pokračovania aj Vampire: The Masquerade – Bloodlines so svojim druhým herným počinom. V role staršieho upíra si vychutnáme atmosféru Seattlu v 21. storočí a vyberieme si jeden z upírskych klanov, ku ktorému sa pripojíme. Každý z nich má iné upírske schopnosti, čo môže výrazne zmeniť hru pre každého hráča. Na to, aby sme si ale naše schopnosti udržali, budeme musieť tradične loviť a zabíjať. Najlepšie tak, aby sme neboli ako rasa nikdy neboli ľuďmi odhalení. Snáď to teda pod novými tvorcami vyjde a výsledok poteší aj viacerých skeptickejšie naladených fanúšikov jednotky.

Samozrejme, okrem týchto hier počas roka vychádza aj obrovské množstvo ďalších. Medzi najzaujímavejšími spomenieme aspoň Persona 3: Reload, The Casting of Frank Stone, Metaphor: ReFantazio, Helldivers II, Microsoft Flight Simulator 2024, Lost Records: Bloom & Rage, The Wolf Among Us 2, Outlaws Trials, The Dark Pictures Anthology: Directive 8020, Visions of Mana, GreedFall 2: The Dying World, Broken Sword 6: Parzival’s Stone a nesmieme zabudnúť ani na očakávané DLC pre jednu z najvýraznejších hier posledných rokov Elden Ring s názvom Shadow of the Erdtree. Určite je však veľa hier, ktoré sme nespomenuli, no patria medzi vaše najväčšie očakávania. Ak vám tu chýbajú, určite ich spomeňte nižšie v komentároch. Môžeme povedať, že na nás čaká ďalší zaujímavý herný rok. Tak vstúpme smelo doň.

Komentuj!