Register

A password will be e-mailed to you.

Špekulovalo sa o tom dlho, no teraz to už máme oficiálne potvrdené. Obdoba Game Passu od PlayStation dorazí v júni, pričom pôjde o pozmenené PlayStation Plus. Nový názov teda nehľadajte, čo je, v konečnom dôsledku, dobré rozhodnutie.

Tlačovú správu od Jima Ryana, ktorá sa bez nejakého veľkého lákania objavila na PlayStation.Blog, začínajú slová, že od spustenia PlayStation Plus v roku 2010 je SIE v popredí inovácií spojenými so službami predplatného hier. Prezident a CEO Sony Interactive Entertainment poukazuje na to, že práve Sony ako prvá konzolová predplatiteľská služba ponúkla v rámci predplatného obmieňajúce sa mesačné hry a tiež spustila prvú službu streamovania konzolových hier skrz PlayStation Now. Po úvodných slovách však prišlo na rad to podstatné, a teda nové predplatné PlayStation Plus rozdelené do viacerých úrovní.

V zásade tak platí to, čo uniklo na verejnosť už dávnejšie. PlayStation Plus sa spojí s PlayStation Now, avšak zatiaľ iba na trhoch, kde je služba PlayStation Now dostupná. Tak či onak, predplatné PlayStation Plus bude po novom dostupné v troch úrovniach, od základnej až po prémiovú verziu.

Základná verzia PlayStation Plus ako ho poznáme dnes ponesie označenie PlayStation Plus Essential. U nej k zmenám nedôjde, v rámci predplatného budú dostupné hry zdarma, online multiplayer, cloudové úložisko pre uložené pozície a exkluzívne zľavy v PS Store. Ani cena sa nebude meniť, takže si zaplatíme buď 8.99€ za mesiac, 24.99€ za tri mesiace, prípadne 59.99€ za ročné predplatné.

Vyššia úroveň predplatného bude označená ako PlayStation Plus Extra. K benefitom z Essential úrovne pribudne i katalóg zhruba 400 hier pre PS4 a PS5 od PlayStation Studios a i vývojárov tretích strán, čiže multiplatformové počiny. Hry sa budú sťahovať, takže ich hranie nebude skrz cloud. V tomto prípade, samozrejme, porastie i cena, ktorá je pre Európu stanovená na 13.99€ za mesiac, 39.99€ za tri mesiace, no a za celý rok budete musieť v prípade záujmu “obetovať” 99.99€.

Najvyššia úroveň predplatného dostala označenie PlayStation Plus Premium, no tu narážame na problém. Práve najvyššia úroveň prináša spojenie klasického PS Plus a PS Now, avšak druhá menovaná služba je zatiaľ dostupná iba pre Kanadu, Japonsko, Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Rakúsko, Švajčiarsko, Írsko, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty, Nórsko, Dánsko, Fínsko a Švédsko. Na našom trhu tým pádom dostaneme náhradu v podobe PlayStation Plus Deluxe. Pozrime sa ale na to, čo by malo Premium predplatné ponúknuť, následne sa dostaneme k tuzemskému variantu Deluxe. Premium predplatné, samozrejme, obsiahne benefity nižších úrovní predplatného, no navrch pridá ešte ďalších zhruba 340 hier. Medzi nimi budú tituly z pôvodnej PlayStation, PS2, handheldu PSP a i PS3. Posledná menovaná konzola je však dôvod, prečo si u nás Premium predplatné zatiaľ nebude môcť užívať – hry z PlayStation 3 si predplatitelia budú môcť zahrať iba cez cloudové hranie. Knižnica hier z PlayStation, PlayStation 2 a PlayStation Portable ponúkne ako možnosť stiahnutia, tak i možnosť hrať cez cloud, pričom na cloudové hranie bude potrebné vlastniť PS4, PS5 alebo PC. Posledným prvkom Premium tieru budú časovo obmedzené trial verzie niektorých hier, takže si ich bude možné odskúšať pred nákupom, čo pomôže potenciálnemu zákazníkovi zistiť, či ho hra baví alebo nie. Predplatné PlayStation Plus Premium bude stáť 16.99€ na mesiac, 49.99€ na tri mesiac a 119.99€ na rok.

Ako už bolo spomenuté, Premium variant zatiaľ u nás nebude, takže dostaneme PlayStation Plus Deluxe. To bude v podstate rovnaké ako Premium, avšak nebude dostupné hranie cez cloud. Na tituly z katalógu PlayStation 3 si nateraz budeme musieť nechať zájsť chuť. Tituly z PlayStation, PlayStation 2 a PlayStation Portable budú dostupné, avšak, logicky, iba v sťahovateľnom prevedení. Zahrnuté budú i časovo obmedzené trial verzie a pochopiteľne aj benefity z nižších úrovní predplatného. V tomto prípade však nebola oznámená cena, iba že bude nižšia ako v prípade Premium variantu. Nakoľko PS Plus Extra bude stáť 99.99€ a PS Plus Premium 119.99€, variant Deluxe by mohol mať v prípade ročného predplatného cenu 109.99€, ale to je iba špekulácia, musíme počkať na oficiálne potvrdenie od lokálneho zastúpenia PlayStationu, keďže cena sa môže trh od trhu líšiť, ako ostane stojí aj v tlačovej správe na blogu PlayStation.

V katalógu vyšších verzií predplatného budú pri štarte dostupné hry ako Death Stranding, God of War, Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Mortal Kombat 11 a Returnal, pričom katalóg sa bude obmieňať. Pracuje sa i na tom, aby cloudové hranie bolo rozšírené na ďalšie trhy, no na detaily si ešte budeme musieť počkať. Nakoľko ide pre Sony o masívnu zmenu, spustenie vynoveného predplatného bude postupné. Najskôr sa majú dočkať hráči v Ázii, následne Severná Amerika a Európa, potom príde na rad zvyšok sveta. Plán je, aby boli nové služby dostupné pre väčšinu trhov do konca prvého polroku.

Na záver už ostáva potvrdiť iba to, čo bolo avizované vopred – úplne nové hry v deň vydania do predplatného zaraďované nebudú, relatívne nedávne hry však do katalógu pribudnú.

Zdroj: PlayStation.Blog

Komentuj!