Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2020 stál po slabšom začiatku skutočne za to a už teraz sme zvedaví, čo prinesie ten aktuálny. Na aké hry sa najviac tešia redaktori nášho portálu SomHráč.sk?

Martin Kubeš

Nový rok bezpochyby naplno odštartuje konzolový next-gen, keďže launch už aktuálnych konzol bol kvôli ich nedostatku vlažnejší, i keď majitelia PlayStation 5 predsa len dostali možnosť zahrať si niekoľko výborných titulov. Tento rok však podľa všetkého Sony “odpáli” novú generáciu hneď niekoľkými mimoriadne očakávanými titulmi, ktoré i u mňa patri k tomu naj. Najviac sa teším na trojicu God of War Ragnarok, Horizon Forbidden West a Ratchet & Clank: Rift Apart, no v hľadáčiku mám, samozrejme, i ďalšie hry. Zabudnúť nemožno na nové Gran Turismo 7, ktoré sériu vráti do “starých koľají”, novú značku od twin-stick shooter majstrov z Housemarque nazvanú Returnal, kúzelne pôsobiace dobrodružstvo Kena: Bridge of Spirits, či pokračovanie vynikajúceho Hollow Knighta s podtitulom Silksong. Láka ma i “gigerovský” horor Scorn, nové LEGO Star Wars: The Skywalker Saga a na rozdiel od väčšiny som popredu neodpísal ani remake Prince of Persia: Sands of Time, i keď v tomto prípade prevláda skôr opatrnosť. Rád si zahrám aj menšie tituly, takže očakávam aj Little Nightmares 2 a návrat Mudokona Abea v Oddworld: Soulstorm. Bude toho asi ešte viac, ale tieto tituly ma tento rok, aspoň zatiaľ, lákajú najviac.

Matty

Rok 2020 bol nielen z môjho pohľadu silne špecifický, pretože prvé mesiace priniesli až nečakané herné sucho. Celkovo platí, že prvá polovica roku bola vcelku slabá a s trochu preháňania sa dá napísať, že takmer nebolo čo hrať. No o to kvalitnejšia bola druhá polovica, kde sa však vynáral presne opačný problém. Aj preto verím, že rok 2021 bude omnoho vyváženejší čo do dávkovania kvality. Z titulov, na ktoré som sa tešil minule a, bohužiaľ, nevyšli, som i naďalej mimoriadne zvedavý na Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, Dying Light 2, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Deathloop a Ghostwire: Tokyo. K tým vôbec najočakávanejším kúskom nemám problém zaradiť ani tretieho Hitmana, či Resident Evil Village. Dúfam, že sa vydarí aj šiesty Far Cry a konečne prinesie do série viac nového, veľké nádeje vkladám i do harrypotterovského RPG Hogwarts Legacy, no a nemôžem nespomenúť ani sympaticky sa javiaci kúsok Kena: Bridge of Spirits. Menším otáznikom je Gotham Knights, ale bol by som rád, ak sa neopakovalo sklamanie, akým boli minuloroční Avengeri. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne, ale myslím si, že celkovo sa je na čo tešiť.

Karel Šír

Mým osobním favoritem je na únor ohlášená Persona 5 Strikers, která sice není plnohodnotným pokračováním Persony 5 a neslibuju si od ní tak kvalitní hru, ale minimálně by se mělo jednat o desítky hodin akční zábavy v mnou oblíbeném světě. Z japonských RPG vyhlížím i slibný remake NieR Replicant ver.1.2247, který vypadá daleko líp než poněkud zastaralý originál, a pokračování kultovní klasiky NEO: The World Ends with You, v které jsem už ani nedoufal. Samozřejmě očekávám i Resident Evil Village, který slibuje inspiraci čtvrtým a nejlepším dílem série. Ze západních titulů si leccos slibuji od harrypotterovského Hogwarts Legacy, jelikož by už bylo načase, aby se kouzelnický svět dočkal důstojné herní adaptace. Slibně vypadá i Deathloop od Arkane Studios, který by mohl seznámit širší herní obec s konceptem “roguelike”. Srdcovka pro mě je kooperativní zombie akce Back 4 Blood, jelikož s Left 4 Dead jsem strávil desítky hodin a podobně návykovou co-op FPS se mi už nepodařilo najít. Z nezávislé scény opět vyhlížím broučí metroidvanii Hollow Knight: Silksong, která by tentokrát snad už mohla vyjít a moc se těším i na kouzelně vypadající akční adventuru Kena: Bridge of Spirits. Obligátně zmíním i dvojici RPG Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 a Elden Ring, u kterých očekávání vzhledem k nedostatku informací radši ale držím při zemi.

Róbert Herda

Nadchádzajúci rok sa bude nepochybne niesť v znamení nových konzolových generácií. Práve preto netrpezlivo očakávam prichádzajúce virtuálne dobrodružstvo známeho dynamického dua menom Ratchet and Clank. V skúsených vývojárov mám dôveru a myslím, že s novinkou posunú žáner detských akčných adventúr na novú, neprebádanú a nepochybne fascinujúcu úroveň. Z trochu iných dôvodov ma zaujíma i „dedinský“ Resident Evil, nakoľko ďalší oficiálny diel sme tu už pekných pár rokov nemali. Sedmička pracovala s chladnými a prehnitými koridormi, ktoré bravúrne zapadli do žánru akčných survival hororov. Tematické zasadenie Village však pôsobí nadmieru originálne a zatiaľ to vyzerá tak, že si pre nás Capcom pripravil svoj doposiaľ najunikátnejší horor zo všetkých vydaných. Možno je podobné prianie trochu kacírske, ale veľmi rád by som sa dočkal i Final Fantasy XVI, ktorého temný stredovek vyznieva po pestrofarebnej pätnástke naozaj znepokojujúco, až deprimujúco.

Taktiež by som nerád prehliadol kompletnú PC verziu druhého Nioh alebo podmanivo pôsobiaci akčný horor Returnal. Indie záležitosť Twelve Minutes je pri vydaní okamžitý must have, no a identickú vetu aplikujem pre Lego Star Wars: The Skywalker Saga, ktoré je môjmu srdcu a mojím detským časom blízke. V kútiku duše pritom stále verím, že sa najbližší kalendárny rok dočkáme projektu Elden Ring, ktorý bude ďalšou tradične náročnou a nič neodpúšťajúcou FromSoftware hrou. A okrem toho? Dúfam, že sa v prvom kvartáli 2020 definitívne opravia všetky problémy Cyberpunku 2077 a že sa budeme môcť vrátiť do fungujúceho, bezchybne vyzerajúceho a hlavne ostrého Night City. Toto akčné RPG si opravy zaslúži viac než akýkoľvek iný titul.

Vojtech Florko

Rok 2021 bude z hľadiska nadchádzajúcich hier naozaj nepredvídateľný, pretože obsahuje množstvo veľkých zástupcov zvučných značiek, avšak pri mnoho z nich nie je isté, či nebudú posunuté. Halo Infinite je jedna z hier, ktorú tento osud postihol v tomto už končiacom roku a teda má stanovený definitívny dátum vydania. Nemusíme sa taktiež pravdepodobne báť o Mass Effect Legendary Edition, nakoľko ide o kompilát troch starých klasík v novom kabátiku. Hráči na PlayStation platformách sa isto tešia na nový Horizon Forbidden West a God of War 2 (z ktorého sme zatiaľ videli iba nadpis) a taktiež arkádový Ratchet & Clank: Rift Apart. Milovníci RPG sa možno dočkajú plného vydania Baldur’s Gate 3 a The Lord of the Rings – Gollum. Milovníci komiksových adventúr zase určite ocenia Gotham Knights. Do strategického žánru pribudne aj očakávaná stratégia Age of Empires IV. Priaznivci hororov to budú mať rušné s príchodom Stalker 2, The Medium alebo Resident Evil Village. Z nových značiek by mal budúci rok zavítať na naše obrazovky niekoľkokrát odložený Biomutant a časovo exkluzívny Deathloop. Hitman 3 aj so svojím VR módom a streamovacou Switch verziou určite oživí zabehnutú sériu a Far Cry 6 by mal tiež vniesť niečo nové so svojím skvelým hereckým obsadením. Keď už je reč o Switchi, majitelia prenosnej Nintendo konzoly určite ocenia nový Monster Hunter Rise, stavaný čisto pre tento hardvér. Zo simplicitnejších, no nemenej zaujímavých titulov, privítame napríklad Psychonauts 2 alebo Lego Star Wars: The Skywalker Saga. Najmenej istí sme si novým rebootom Perfect Dark od štúdia The Initiative, ale budúci rok môže predsa len obsahovať nejaké to prekvapenie.

Jozef Moravec

Prince of Persia: The Sands of Time Remake je v mojom hľadáčiku z jediného dôvodu. Táto hra je totiž mojou srdcovkou. Pamätám sa, ako som jej v dobe vydania neveril, avšak veľmi milo ma prekvapila. Predvídateľný príbeh, avšak veľmi vtipné a dobré dialógy, boje, adventúrne prvky, lezenie a úplná herná novinka, pretáčanie času. Na remaku nie je veľmi čo pokaziť z hľadiska náplne. Verím, že herne to bude presne to isté čo pred osemnástimi rokmi, len s krajšími animáciami a lepším rozlíšením. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 mám v merku presne pre to isté, pre čo aj perzského princa. Prvý diel bol fantastickým RPG, ktoré za sebou svojou náplňou zanechávalo v podstate všetko ostatné z tohto žánra. Väz jej lámal technický stav, pre ktorý hru nebolo možné z úvodu ani dohrať. Verím, že Bloodlines prinesie podobný RPG systém a úplne mi postačí, ak bude bez bugov. Resident Evil bol v mojom ponímaní vždy tak na preskákačku. Buď to bol herne nevýrazný kus, alebo vypálil do výšin. Pre mňa boli zaujímavé skôr kúsky situované do Racoon city disponujúce konšpiračnou a tajomnou atmosférou. U Resident Evil Village cítim skôr to tajomno a aj preto ma tento diel zaujal. Buď sa mi bude páčiť veľmi, alebo ho hodím do šuplíka po hodine, ako je mojím zvykom.

Ďalším v poradí je Fable 4, hoci je otázne, či vyjde ďalší rok. Séria Fable sa mi odjakživa páčila, nakoľko šlo o rozprávkovo ladenú záležitosť v krásnych farbách. Atmosféricky ma pohltil každý jeden diel a od štvrtého dielu očakávam to isté. Dying Light 2 snáď ani netreba predstavovať. Jednotka patrí medzi kultové tituly a hráva sa dodnes. Príjemná zombie rúbačka na povrchu akéhosi príbehu. Dvojka by mala byť väčšia, krajšia, lepšia – nič viac nič menej. A Poliaci to v poslednej dobe jednoducho vedia. No a záver nemôžem nespomenúť Baldur´s Gate 3. Larian Studios sú momentálne kráľom izometrických RPG a dokazujú to so svojou Divinity ságou. A nie, ani Brian Fargo sa na nich nechytá. Od Baldur´s Gate 3 čakám niečo ako Divinity, akurát v novšom kabáte, aj keď viem, že to nebude presne to isté. Úplne mi však stačí to, čo o hre zatiaľ viem. Bude to jednoducho epické.

Adam Hambálek

Rok 2020 bol veľmi plodným herným rokom, pričom zásluhu na tom nemá iba úspešné publikovanie takých AAA titánov ako Cyberpunk 2077, či Assassin’s Creed Valhalla, ale i množstvo kvalitných nezávislých titulov. Dúfame, že ak nie kvantitou, tak aspoň kvalitou sa budúcoročné herné debuty prinajmenšom vyrovnajú terajším a nie len mnou očakávané kúsky ako Resident Evil Village, King’s Bounty II, či System Shock Remake sa vydaria na jedničku. Vzhľadom na môj herný vkus, na tomto mieste vymenujem najmä hororové indie počiny, u ktorých očakávam, že ich terajšia prezentácia snáď bude zodpovedať výslednej kvalite.

Scorn by mal byť depresívnym, atmosférickým a hororovým debutom štúdia Ebb Software. Ide jednoducho o titul charakterizovaný samými vábivými pojmami, bežne označujúcimi hry spadajúce do sféry môjho herného záujmu. Čo k tomu viac dodať? Horrovka Medium bude pravdepodobne ničím nevybočujúcou klasikou aktuálne populárneho poľského štúdia Bloober Team, no nemožno vylúčiť možnosť, že do neho tvorcovia ukryjú semienko potenciálu, ktoré môže následne vyklíčiť a konečne príjemne prekvapiť. Unholy v mnohých ohľadoch pripomína Scorn, avšak na rozdiel od neho by mal ponúknuť zvláštnu akúsi apokalyptickú atmosféru a aktuálne populárne stealth prvky. Od poľského počinu Chernobylite, silne inšpirovaného S.T.A.L.K.E.R. sériou je možné očakávať veľa, pretože pôjde o produkt štúdia, ktoré pred troma rokmi úspešne debutovalo osobitným počinom Get Even. Zostáva len držať palce tvorcom, aby ich opätovný návrat do hernej scény prebehol vydarene. Ruský Atomic Heart by mal ponúknuť atmosféru podobnú Bioshocku s výraznejším zakomponovaním strašidelných prvkov a už teraz možno povedať, že tento tento kúsok vyzerá veľmi ľúbivo. Uvidíme, ako sa s danou látkou tvorovia nakoniec popasujú.

Aby som nepísal len o hrách plných mátoženia a fantómov a nepôsobil tak dojmom obmedzenca, fixovaného na jediný okruh herných diel, vymenujem niekoľko pozoruhodných počinov z rád odlišných žánrov. Vydanie Nioh 2 na PC, ako fanúšik Souls hier budem pozorne sledovať a to aj napriek tomu, že prvý diel ma svojho času priveľmi nepotešil. Od Age of Empires 4 a King’s Bounty II si sľubujem pomerne veľa, pretože obe predstavujú pokračovania mojich obľúbených sérii. Aby som tento môj zoznam zakončil, spomeniem ešte ambicióznu historickú stratégiu Humankind, neskrývane inšpirovanú legendárnym Civilization. Ostáva nám len dúfať, že pri tej inšpirácii aj zotrvá a neskĺzne k bohapustej kopírke…

Broslowski

V roku 2021 sa ako majiteľ Series X teším hlavne na optimalizačné/performance patche na moje obľúbené hry, ktoré vyšli v roku 2020. 🙂 Nepohrdnem ani Far Cry 6, Deathloop či novým dielom série Monster Hunter s názvom Monster Hunter Rise.

Komentuj!