Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2021 bude z hľadiska nadchádzajúcich hier naozaj nepredvídateľný a unikátny. Na jednej strane máme v zozname najočakávanejších ohlásených titulov veľké množstvo zvučných značiek. No na druhej strane – na rozdiel od predošlých rokov máme iba pri niektorých presný dátum vydania. Dá sa na to ale pozerať ako na nastavenie dobrého trendu, nakoľko vývojári sa, pravdepodobne, snažia po stanovení prehnane optimistických cieľov z minulých rokov poučiť a nesľubovať nesplniteľné. Nadchádzajúci rok bude zrejme rokom menšieho množstva vydaných hier, no o to kvalitnejších a vyladenejších, z čoho budú mať úžitok ako hráči, tak aj vývojári. Pozrime sa teda, čo nás čaká podľa predbežných informácií počas ďalších 12 mesiacov.

1. Hitman 3 (20. január 2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia, Nintendo Switch)

Svetoznáme dánske štúdio IO Interactive sa už po tretíkrát (alebo skôr ôsmy, podľa uhla pohľadu) vracia k svojej zabehnutej sérii Hitman. Simulátor naklonovaného nájomného vraha, ktorý cestuje po svete a likviduje svoje ciele všemožnými spôsobmi, sa má dočkať vzrušujúceho zavŕšenia aktuálnej príbehovej línie. Autori upustili od epizodického modelu a trocha to pribrzdili s živým obsahom (aj keď hra bude stále aktualizovaná). Pribudne streamovacia Nintendo Switch verzia, hra bude dostupná aj na službe Google Stadia, avšak najdôležitejšia inovácia je určite možnosť hrať vo VR. Tento diel vyzerá ako duchovný nástupca poctivých singleplayerových zážitkov zo starej série. 

2. The Medium (28. január 2021, PC, Xbox Series X|S)

Poľské štúdio Bloober Team prichádza v januári s poriadne hororovou záležitosťou. Po ich viac-menej úspešných tituloch v tomto žánri ako Layers of Fear alebo Blair Witch sa púšťajú do ešte temnejších končín. V The Medium preberieme rolu protagonistky Marianne, ktorá bude objavovať opustený hotel. Zaujímavosťou je, že hrateľnosť bude existovať v dvoch líniách: prechádzanie fyzickým prostredím a vstup do sveta duchov, pričom tieto dva svety budú prezentované paralelne počas celej hry. Zážitok bude sprevádzať hudba aj od skladateľky série Silent Hill, ktorá určite pomôže nahnať zimomriavky.

3. Far Cry 6 (jar 2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Google Stadia, Amazon Luna)

Momentálne najočakávanejšia novinka od Ubisoftu a aj začiatku roka je jednoznačne Far Cry 6. V nej sa dostaneme, podobne ako napríklad v štvorke, do krajiny, ktorej vládne nemilosrdný diktátor. Konkrétne pôjde o karibský miništát Yara, variácia Kuby, kde chudoba a teror donúti protagonistu bojovať o zvrhnutie krutovládcu a jeho syna, vychovávaného ako nástupcu. Hlavným ťahákom je jednoznačne rola El Presidente, do ktorej bol obsadený známy herec Giancarlo Esposito. Ten má už v traileroch pri rozhovore so synom ťažkú psychopatickú auru, a titul bude určite obsahovať nejednu pamätnú prestrihovú scénu, podobne ako predošlé časti. Sami sme však zvedaví, kedy presne sa Far Cry 6 dočkáme, keďže došlo k k menšiemu odkladu z 18. februára na bližšie nešpecifikovaný dátum.

4. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga (jar 2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Ak by vás z nejakého zvláštneho dôvodu nebavilo na jar po stoosemdesiatykrát znovu pozerať všetky ikonické Star Wars filmy, môžete si ich užiť aj v jednoduchšej a interaktívnejšej podobe. LEGO Star Wars hry nie sú nič nové, posledná veľká hra z roku 2016 sa sústredila na prvý diel novej trilógie The Force Awakens. The Skywalker Saga však sľubuje prelet všetkými deviatimi filmami, sústrediacimi sa na rodinu Skywalkerovcov. Podľa traileru bude pritom obsahovať kľúčové momenty z celej ságy, samozrejme v tradičnej odľahčenej LEGO atmosfére. 

5. Deathloop (21. máj 2021, PC, PlayStation 5)

Arkane Studios dokázali celému svetu už po dvoch dieloch Dishonored (a samostatnej expanzii) dokázalo svetu, že žáner zameraný na likvidovanie NPCčiek z prvej osoby im ide od ruky. Radšej ako vydať ďalší diel Dishonored sa však rozhodli pre niečo nové a svižnejšie. V ich novom, opäť polorealistickom počine Deathloop, hráč pricestuje na ostrov Blackreef, kde musí ako protagonista Colt zastaviť deštruktívnu časovú slučku, do ktorej je ostrov uväznený. V ceste mu bude stáť nepriateľská vrahyňa Julianna, ktorá disponuje, podobne ako on, nielen svojimi pištoľami, ale aj zvláštnymi schopnosťami. Podľa traileru bude potrebné prekonávať mnoho nepriateľov, ktorí sa skrývajú všemožnými mysterióznymi spôsobmi a následne zaútočia na vášho hrdinu.

6. Back 4 Blood (22. jún 2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Tvorcovia dvoch legendárnych titulov Left 4 Dead Turtle Rock Studios dostávali už roky prosby o ďalšiu časť. Keďže však práva vlastní Valve a tí sa akosi do herného vývoja v poslednej dekáde nehrnú, museli vývojári zobrať veci do vlastných rúk. Duchovný nástupca s názvom Back 4 Blood je postavený na rovnakých princípoch kooperatívnej zombie rúbačky. Malá jednotka hráčov nazývaných Cleaners ide proti horde prezývanej Ridden, pozostávajúcej z takmer úplne infikovanej populácie sveta. Tvorcovia sľubujú rovnako zábavný kooperačný mód, len v modernom kabátiku. Hra má obsahovať kompetitívny multiplayer aj príbehovú kampaň, ktorú vedia hrať štyria záujemcovia naraz. V PvP móde môžu hrať až ôsmi hráči.

7. Halo Infinite (jeseň 2021, PC, Xbox One, Xbox Series X|S)

Halo, centrálny pilier herných značiek Microsoftu, sa po šiestich rokoch konečne dočkáva nového dielu. Skôr ako pokračovanie novej trilógie od štúdia 343 Industries sa k nám dostane akýsi jemný reštart. Hra bude mať podľa vydaných trailerov bližšie ku originálnej hre Combat Evolved, než ku Halo 4 a 5, a bude obsahovať masívne otvorené lokácie s množstvom vegetácie. Master Chiefa bude sprevádzať nová zaujímavá postava, výrečný pilot lode, na ktorej budú lietať po novom prstenci. Po slabých reakciách na vizuálnu stránku čisto herného traileru v lete tvorcovia titul odložili o rok od vydania Xbox Series X|S. Podľa zákulisných informácií je hra viac-menej dokončená a tak budú nadchádzajúci rok prebiehať hlavne opravy a doladzovanie grafiky, čo je určite po rôznych minuloročných fiaskách iných kúskoch dobrá správa.

8. Horizon Forbiden West (2021, PlayStation 4, PlayStation 5)

V roku 2017 prišla na PlayStation platformu nová značka Horizon s podtitulom Zero Dawn od štúdia Guerilla Games. Išlo o ich vlastnú variáciu otvorených svetov, ako napríklad Far Cry od Ubisoftu, pozostávajúcu z veľkého priestoru, rôznych dedín a miest a vežičiek. Hra však posunula a inovovala žáner v nových smeroch, hlavne nádhernou grafikou, divými mechanickými zvieratami a dovtedy netradičným post-apokalyptickým prostredím, v ktorom budúce generácie žijú v rámci domorodých kmeňov. Protagonistka sa mnohým hráčom dostala pod kožu a príbehovo sa hra etablovala natoľko, že sa fanúšikovia dožadovali pokračovania. Sony teda prosby vypočulo a podľa oficiálnych plánov sa máme dočkať nového dielu v roku 2021. Veľa o novom Forbidden West nevieme, ale dostaneme sa do divých západných území s exotickým vizuálom. Titul vyjde aj na predošlú generáciu konzol a predstavuje ho aj pekne pôsobiaci trailer uvedený nižšie.

9. God of War: Ragnarok (2021, PlayStation 5)

Ďalšia zabehnutá séria na PlayStation platformách, God of War, sa dočkala veľkolepého reštartu v podobe rovnomenného dielu v roku 2018. Hra zažila viacero prechodov, predovšetkým prechod z vyvýšenej dynamickej kamery na pohľad z tretej osoby a z prostredia gréckej mytológie do severských mrazivých končín. Mimo iného však večne nahnevanému Kratosovi pribudlo mnoho sivých vlasov (pochopiteľne iba na brade) a synak Atreus, ktorého počas svojich ciest ochraňuje. Pokračovanie s podnázvom Ragnarok nedostal zatiaľ množstvo prezentácie, okrem krátkeho teaseru s logom hry, avšak aj ten za pomoci hudby pekne nastoľuje atmosféru poriadnej rúbačky, ktorá nás oficiálne čaká v roku 2021.

10. Ratchet & Clank: Rift Apart (2021, PlayStation 5)

Ratchet and Clank je známa séria (takmer dvadsaťročná), ktorú Sony v minulej generácii relatívne úspešne reštartovalo. V roku 2016 zverili vývoj rebootu, založenému sčasti na rovnomennom filme, zabehnutému štúdiu Insomniac Games. To má skúsenosti s tvorbou pixaroidných arkádoviek, ako napríklad Sunset Overdrive. Nakoľko Sony už štúdio vlastní, pre PlayStation 5 pokračujú v tvorbe druhého dielu s podtitulom Rift Apart. Aj keď hra nestihla vyjsť na vydanie novej konzoly, určite bude peknou ukážkou, čo je na nej možné. Podľa trailerov predvádzajúcich hrateľnosť bude využívať nový hardvér primárne na scény plné raytracingových reflekcií a množstvo časticových efektov pri streľbe a výbuchoch. Dočkáme sa však hlavne rýchlych prechodov medzi levelmi vďaka novej úložiskovej technológii.

11. Resident Evil Village (2021, PC, PlayStation 5, Xbox Series X|S)

Budúci rok bude na nové horory naozaj bohatý a známa séria Resident Evil sa po veľmi dobre prijatom Resident Evil 7: Biohazard a remakoch starších dielov sa dočkáme novej hry s podtitulom Village. Príbeh sa odohráva niekoľko rokov po poslednom dieli, po tom, čo sa hlavnej postave Ethanovi opäť prevráti život naruby príchodom známej postavy Chrisa Redfielda. Hra sa presunie do mysterióznej európskej dediny, bude znova bežať na RE engine a bude prebiehať z perspektívy prvej osoby. Aj keď v názve nie je 8, logo túto číslovku obsahuje. CG trailer vám priblíži temnú atmosféru.

12. Age of Empires IV (2021, PC)

V roku 2019 Microsoft oznámil po kvalitných remasteroch starších častí konečne i dlho očakávaný diel kultovej klasiky Age of Empires IV. Z traileru vidieť, že sa opäť dostaneme do stredovekého prostredia, akurát s pokročilou technickou stránkou. O titule nebolo od prvej prezentácie hrateľnosti veľa zverejnené, avšak nedávno sme sa dočkali nových informácií. Štúdio potvrdilo, že ho testujú každý deň a že je v takej veľkej stratégii veľmi náročné odladiť spoločné fungovanie jednotlivých systémov, hlavne umelej inteligencie, simulácie ekonomiky a vykresľovania). Šéfka štúdia naznačila, že majú v pláne vydať tento kúsok niekedy v roku 2021. Pripomeňme si očakávaný návrat legendy trailerom.

13. Psychonauts 2 (2021, PC, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S)

Legendárne štúdio Double Fine Productions po viac ako 15 rokoch (ak nepočítame krátky spin-off pre VR headsety) konečne príde s pokračovaním jednej z ich najznámejších hier: Psychonauts 2. Hrateľnosť ostane rovnaká, ako pri prvej časti, znova to teda bude akčná adventúra z pohľadu tretej osoby. Titul disponuje i mimoriadne psychedelickými prvkami a prostredím, čo je očividné z traileru. Po odkúpení štúdia Microsoftom sa hra niekoľkokrát odložila. Štúdio sa viackrát vyjadrilo, že dodatočné financie im umožnia vrátiť niektoré nedokončené bossfighty a ďalšie súčasti. V roku 2021 má však podľa prísľubu vývojárov naozaj vyjsť. 

14. S.T.A.L.K.E.R. 2 (2021, PC, Xbox Series X|S)

V roku 2007 vyšla od vývojára GSC po veľmi dlhom vývojovom cykle veľmi originálna a dobre prijatá FPS zasadená do prostredia známej vybuchnutej elektrárne: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl. Strieľanie zmutovaných príšer a prežitie strašidelných udalostí je v zakázanej zóne na dennom poriadku. Hra dostala i niekoľko samostatných expanzií, avšak iba pre PC platformu a nešlo teda o naozajstné next-gen pokračovania. S.T.A.L.K.E.R. 2 sľubuje návrat do tejto zóny s naozaj hustou atmosférou v podobe naozajstného hororu. Má ísť o jeden z najväčších otvorených svetov a zároveň detailný a nelineárny príbeh s viacerými vetvami. Dátum bol stanovený predčasne na rok 2021, avšak nedávno sme sa dočkali nového traileru priamo v engine, ktorý vyzerá presvedčivo, čo sa týka pokroku vo vývoji.

15. Gotham Knights (2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Od Rocksteady Studios sa po skvelom titule Batman: Arkham Knight neočakávalo práve málo. O nový batmanovský titul sa každopádne postará štúdio WB Games Montréal, ktoré stálo za aj prequelovým dielom Batman: Arkham Origins. V novom titule s názvom Gotham Knights budú centrálnymi postavami členovia pomyselnej rodiny Batmana, konkrétne Batgirl, NightWing, Red Hood a Robin. Svet bude opäť otvorený a hra bude obsahovať veľké množstvo vylepšovaní schopností a postáv. Podporovaný bude aj kooperatívny mód pre dvoch hráčov.

16. Dying Light 2 (2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Dying Light 2 od známeho vývojára Techland je od svojho oznámenia v roku 2018 veľmi očakávanou záležitosťou. Hra vtedy ukázala život v izolovanom mestečku, kde ešte existuje malé množstvo preživších. Svet je ešte krutejší, nakoľko sa hra odohráva 15 rokov od prehry ľudstva s vírusom. V hre si zahráme za Aidena Caldwella, veľmi dobre trénovaného člena tejto komunity, ktorého úloha je bojovať so zombíkmi a nepriateľskými frakciami. V hre sa dostaneme podľa informácií do lokácií v svete, kde sa iní ľudia boja vstúpiť. Na nový rok vývojári vydali nový poster, ktorý nám hovorí, aby sme sa tešili na rok 2021, čo indikuje blízke vydanie.

17. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 (2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Ďalšie z veľkých pokračovaní známych hier, Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2, zažilo zvláštny vývoj, poznačený odchodmi vývojárov a odkladmi. Od švédskeho štúdia Paradox však máme informácie, že v druhom polroku 2021 hru naozaj vyskúšame. Máme dostať kvalitný zážitok zasadený v americkom meste Seattle. Z hľadiska RPG má hra mať naozaj obšírne možnosti. V úlohe upíra bude vašou úlohou skrývať sa medzi obyvateľstvom a bojovať s ostatnými nepriateľskými skupinami krvilačných beštií, medzi ktoré patria aj vlkodlaci a démoni. Podľa vydaných trailerov a obrázkov sa k nám dostane graficky naozaj krásne dielo.

18. Hogwarts Legacy (2021, PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S)

Na poriadny titul z Harry Potter univerza sme si museli počkať dlho po ukončení knižnej a filmovej série. Po úvodných zábavných dieloch sa hlavná séria pretransformovala z kvalitných doplnkových zážitkov na slabé a krátke záležitosti podľa filmových licencií. S Hogwarts Legacy sa Warner Bros. púšťajú do nových vôd pre toto univerzum, a to pre akčné RPG, ktoré sa odohráva 200 rokov pred prvým Harry Potter príbehom. Lokácie budú prevažne známe, ako napríklad školský hrad a pridružené územia, ako aj úplne nové a neprebádané miesta. Atmosféra bude odľahčená, čo sa týka hrania za mladých študentov, študovania povinných predmetov a objavovania hradu. Dočkáme sa však aj akčných momentov, napríklad boj s drakom, let na hypogrifovi a metle a kúzelnícke boje.

19. Ghostwire: Tokyo (2021, PC, PlayStation 5)

Tango Gameworks, štúdio patriace pod Bethesdu, sa chystá vydať pre PlayStation 5 a PC nové punkové prevedenie moderného Tokia. Premisa hry je založená na okupácii Tokia nadprirodzenými silami, po tom, ako mesto zrazu opustili bežní ľudia. Úloha hlavnej postavy bude veľmi dôležitá, keďže bude stáť za vyšetrením tohto zmiznutia obyvateľstva a bude musieť poraziť paranormálne hrozby, ktoré ovládajú mesto. Hra bude balansovať medzi adventúrou a thrillerom a podľa hrateľného traileru bude hlavná postava môcť rukami vysielať rôzne sily ako oheň, mráz a elektrošoky, a taktiež útočiť na nepriateľov od chrbta. Hra nemá presný dátum, ale máme sa jej dočkať v roku 2021.

20. Gran Turismo 7 (2021, PlayStation 5)

Posledné 2 roky sme mali od kvalitnejších simulačných automobilových hier istú pauzu. To sa má zmeniť ďalší rok s očakávaným pokračovaním známej série: Gran Turismo 7. Na rozdiel od posledných hlavných dielov na PlayStation 3, ktoré v sebe mali množstvo starých technológií a modelov, a Sport titulu pre PlayStation 4, ktorý nebol úplne plnohodnotný GT zážitok, novinka je od základov postavená pre novú generáciu hardvéru. Hra obsahuje najnovšie grafické technológie, ako raytracing reflekcie a rýchle načítavanie, všetko v rozlíšení 4K a 60 snímkoch za sekundu. Vo vašej garáži si užijete podľa informácií stovky áut, realistickú simuláciu jazdy a množstvo detailných tratí, čo vidieť aj v traileri. Gran Turismo 7 predbežne očakávame v roku 2021.

Z ostatných hier, čo vyjdú, sa zrejme nemusíme báť o vydanie Mass Effect Legendary edition, nakoľko ide o kompilát troch starých klasík v novom kabátiku. Milovníci RPG sa dosť možno dočkajú plného vydania Baldur’s Gate 3 a The Lord of the Rings – Gollum. Majitelia prenosnej Nintendo Switch konzoly určite ocenia nový Monster Hunter Rise, stavaný čisto pre tento hardvér. Z nových značiek by teoreticky mal budúci rok zavítať na naše obrazovky niekoľkokrát odložený Biomutant. Strašidelná séria The Dark Pictures Anthology by sa mala dočkať vydania ďalšieho dielu s názvom The House of Ashes. Najmenej isté je vydanie mysterióznej variácie na Zeldu menom Everwild od známeho štúdia Rare a taktiež príchod nového rebootu Perfect Dark od štúdia The Initiative. Fanúšikovia strieľačiek sa určite nevedia dočkať nového Tom Clancy’s Rainbow Six Quarantine. Napriek tomu budúci rok môže predsa len obsahovať nejaké to prekvapenie, napríklad často skloňovaný Elden Ring, na ktorý hráči Souls hier už netrpezlivo čakajú. No a na záver nesmieme zabudnúť ani na pokračovanie jednej z najlepších hier roka 2017, teda The Legend of Zelda: Breath of the Wild, i keď presný názov sequelu zatiaľ nebol odhalený.

Komentuj!