Register

A password will be e-mailed to you.

Od vydania Half-Life 2: Episode Two uplynulo 10. októbra už 12 rokov. Od tejto chvíle fanúšikovia márne čakajú na pokračovanie, ktoré Gordona Freemana a Alyx Vance zavedie na Borealis. Podľa všetkého sa ani tak skoro nedočkáme, no o tom inokedy. Napriek tomu majú fanúšikovia značky Half-Life konečne dôvod na radosť, pretože Valve predstavilo úplné novú hru z tohoto sveta, ktorá ponesie názov Half-Life: Alyx.

Na úvod začnime správou, ktorá mnohých hráčov pravdepodobne nepoteší – Half-Life: Alyx je, ako už bolo avizované, titul určený výhradne pre virtuálnu realitu. Na pozitívnejšiu nôtu sa nesie informácia, že nie je nutné vlastniť priamo VR od Valve, pretože hra bude podporovať všetky virtuálne reality pre PC, a teda HTC Vive, Windows Mixed Reality, Oculus Rift, and Oculus Quest ak k nemu máte PC link kábel.

Čo sa príbehu týka, novinka nás zavedie do obdobia medzi Half-Life a Half-Life 2, pričom v hlavnej úlohe sa predstaví Alyx Vance, ktorú fanúšikovia značky určite dobre poznajú, keďže v Half-Life 2 zohrala dôležitú úlohu. Podľa informácii priamo o Valve by práve Alyx mala byť jedinou šancou ľudstva na prežitie. Čakať možno akčné pasáže, prieskum prostredia, riešenie hádaniek takže aj tento raz dostaneme prvky, ktoré sú pre značku charakteristické.

Podľa informácii od serveru PC Gamer nebude Half-Life: Alyx žiadne technologické demo a pôjde o plnohodnotnú hru, ktorá by na jeden priechod mala zabrať zhruba rovnako dlhý čas, ako Half-Life 2. Ak budete poctivo preskúmavať prostredie, môže to byť aj dlhšie. Bavíme sa zhruba o 20 hodinách herného času, čo je na VR titul naozaj slušné číslo.

Novinkou budú špeciálne rukavice, ktoré zastúpia gravity gun z Half-Life 2, keďže táto zbraň ešte nebola vynájdená, nakoľko sa titul Alyx odohráva skôr, než Half-Life 2. Pravdepodobne však budú mať tieto rukavice rovnakú funkcionalitu, no pre účely VR pôjde bezpochyby o vhodnejší ovládací prvok. Mladšiu verziu Alyx inak tentokrát stvárni iná herečka, takže miesto Merle Dandridge sa v hlavnej úlohe predstaví Ozioma Akagha, ktorý má bohaté skúsenosti s videohrami, nakoľko sa podieľala napríklad na tituloch ako Wolfenstein II: The New Colossus a Mirror’s Edge: Catalyst. Nový hlas obdrží aj Dr. Eli Vance, nakoľko pôvodný herec Robert Guillaume už dva roky nie je medzi nami. Nahradí ho James Moses Black, ktorý snáď bude dôstojným nástupcom.

Určitou mierou sa na Half-Life: Alyx podieľal aj pôvodný scenárista Marc Laidlaw, avšak s aktuálnymi tvorcami iba spolupracoval a pomáhal im na diaľku a odpovedal im na otázky, ktoré pri tvorbe titulu mali.

Dozvedeli sme sa aj minimálne hardwarové požiadavky, ktoré vyzerajú nasledovne:

  • OS: Windows 10
  • Procesor: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600
  • RAM: 12 GB RAM
  • Grafická karta: GTX 1060 / RX 580 – 6GB VRAM

Na záver tu máme azda najdôležitejšiu informáciu, a to dátum, vydania, ktorý bol stanovený na marec 2020. Ak vás titul Half-Life: Alyx zaujal, hru si už teraz možno predobjednať na Steame s 10% zľavou, takže vás tento počin vyjde na 44,99 €, miesto regulárnych 49,99 €. Pre vlastníkov Valve Index bude k dispozícii úplne zdarma.

Zdroj: Steam, PC Gamer

Komentuj!