Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Spoločnosť ASUS má už medzi hráčmi vybudovanú dobrú povesť. Môžu za to najmä produkty z rodiny ROG, a teda Republic of Gamers, medzi ktorými nájdete kompletné stolné PC zostavy, notebooky, headsety, grafické karty, monitory, klávesnice, myšky, routre, rôzne ďalšie príslušenstvo a po novom i herný smartphone. V neposlednom rade je značku ROG vidieť i v oblasti eSportu, kde má pomerne výrazné postavenie. ASUS sa však neuspokojil s jednou hernou značkou, a tak priniesol na trh odnož TUF Gaming, ktorá by mala v rámci možností ponúkať kvalitné herné železo za čo najlepšiu cenu. Prvou lastovičkou v rámci notebookov je model s označením FX504GM, na ktorý sa pozrieme v dnešnom teste.

Herné notebooky rozdeľujú hráčov na dve skupiny. Tá prvá skupina je rada, že si môže zahrať svoje obľúbené hry na cestách a i za cenu toho, že vo väčšine prípadov je to s kompromismi. Ten zvyšok zasa tvrdí, že niečo ako herný notebook neexistuje, alebo že si radšej za cenu niečoho takého poskladajú omnoho výkonnejší stolný PC. V tomto prípade ide o pravdu, nakoľko herné notebooky sú drahšie, než porovnateľne výkonný desktop, no svoju domácu hernú mašinu si so sebou len tak ľahko niekam nezoberiete.

Divízia ASUS TUG Gaming si kladie za úlohu dopriať hráčom kvalitný herný zážitok i na cestách, pričom by sa nemalo zabúdať ani na odolnosť a slušnú cenu. Je tomu skutočne tak?

Balenie

Už na prvý pohľad spoznáte, že TUF Gaming nie je prémiová divízia, ako je tomu v prípade už spomínanej značky ROG. Mnou testovaný notebook ASUS TUF Gaming FX504GM-E4233T sa totiž predáva v štandardnej krabici, ktorú zdobí decentná potlač červenej farby. Na hornej strane nájdete nápis TUF Gaming, na zadnej strane zase zopár ďalších informácií, no ak by ste nevedeli, že sa vo vnútri nachádza stroj určený primárne na hranie, asi by vám to okrem nápisu neevokovalo nič.

Neberte to ako výčitku voči výrobcovi, niekde sa ušetriť muselo, no ak si balenie porovnám s notebookmi z rodiny ROG, je to ako presadnúť z bežného auta do naozaj prémiového modelu. V balení okrem samotného notebooku inak nájdete iba nabíjačku, žiadne iné príslušenstvo čakať netreba, no to je viac-menej štandardom.

Technické parametre

CPU: Intel Core i7-8750H (s integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 630)
Frekvencia CPU: 2,20 – 4,10 GHz
GPU: nVidia GeForce GTX 1060 6GB DDR5 VRAM
RAM: 16GB DDR4 RAM, 2666 MHz
HDD: 256GB SSD + 1TB HDD (5400 otáčok)
OS: Windows 10 Home 64-bit
Displej: 15,6″, 1920x1080px, LCD TN, matný, 250cd/m2
Hmotnosť: 2,20kg

Vyhotovenie

TUF Gaming by malo podľa slov ASUSu poskytovať i určitú odolnosť, no neviem presne povedať voči čomu. Telo notebooku je totiž vyhotovené z plastu, ktorý síce vyzerá napohľad ako leštený hliník, no je to iba vizuálny klam. Napriek tomu je potrebné uznať, že ide o kvalitné plasty, ktoré počas testovanie nevŕzgali a ani nepraskali, pričom príkladné je i lícovanie jednotlivých dielov.

Miernu výhradu mám voči povrchovej úprave, ktorá síce vyzerá napohľad pekne, avšak zachytávajú sa na nej odtlačky prstov. Nejde o nič katastrofálne, avšak mohlo by to do budúcna byť predsa len o niečo lepšie. Inak nemám voči továrenskému vyhotoveniu žiadne veľké výhrady, na to si dali v ASUS pozor.

Konektivita

Čo sa týka pripojiteľnosti periférií, notebook má tri USB porty, z toho jeden je staršieho štandardu 2.0 a zvyšné dva sú verzie 3.0. Okrem toho tu nájdete HDMI port, konektor na RJ45 LAN kábel, 3,5mm štvorpólový jack konektor a Kensington Lock, ktorý sa ako jediný nachádza na pravej strane notebooku.

K tejto skutočnosti sa viaže i moja výhrada, pretože je nepraktické mať všetky USB porty na jednej strane. Pokojne mohol byť jeden USB port vpravo, pretože mať pripojenú káblovú myš naľavo a následne ťahať kábel okolo notebooku nie je veľmi komfortné. Áno, v dnešnej dobe bezdrôtových periférií to nie je veľký problém, no napríklad ja mám stále radšej káblovú myš ako bezdrôtovú.

Dostatok výkonu?

Ako môžete vidieť v odseku venovanom technickým parametrom, notebook sa môže pochváliť naozaj slušnou hardwarovou výbavou. Tá síce nepatrí k úplnej špičke, avšak na tomto notebooku si bez problémov zahráte každý jeden aktuálny titul. Samozrejme, pri niektorých bude nutné okresať mieru detailov, no ak sa uspokojíte s nastaveniami high/medium, nebudete mať problém. Ak sa teda nechystáte náhodou hrať Just Cause 4, ktorý je v katastrofálnom technickom stave a beží mizerne aj na silnejších zostavách.

Osobne som počas testovania skúsil novinky ako Forza Horizon 4, Battlefield V, či Call of Cthulhu: The Official Video Game a ani s jednou hrou som nemal problémy. Call of Cthulhu je však aj trocha zbytočné spomínať, nakoľko tento titul naozaj nepatrí medzi tie náročné. Prvé dva menované však dokázali notebook potrápiť. V oboch prípadoch však nebol problém dosiahnuť stabilných 60 fps, pričom som mal väčšinu grafických efektov nastavených na voľbu high. Ja osobne som bol spokojný s počínaním notebooku pri hraní. V prípade, že začnete notebook viac trápiť, ozve sa chladenie, ktoré dokáže byť mierne hlučnejšie, avšak jeho intenzitu viete vďaka klávesovej skratke riadiť podľa seba. Notebook sa i počas hrania darilo držať na dobrých teplotách (do 70°C), a to i v prípade, že som vetranie trochu stlmil, aby ma nerušilo.

Problémom nebol ani strih videa vo FullHD rozlíšení, či upravovanie fotografií vo Photoshope. Ani s RAW fotkami o rozlíšení 36 megapixelov nemal počítať problémy, i keď pri exportovaní do JPEG formátu mi chladenie dalo na vedomie, že počítaču dávam zabrať. Keď to však zhrniem, výkonu má ASUS TUF Gaming FX504GM-E4233T dostatok a nenechá vás v štichu nech už robíte čokoľvek. Nemôžete od neho však očakávať, že si zapnete každú jednu hru na plné detaily a snímkovanie sa bude blížiť k 120 fps. Štandardných 60 snímkov za sekundu však notebook pri rozumných nastaveniach zvláda, a to je podľa môjho názoru hlavné.

Cestou, necestou…

Ako už ste asi vytušili z textu vyššie, s notebookom ASUS TUF Gaming FX504GM-E4233T som strávil príjemný čas. Nejde o produkt, ktorý vás svojim výkonom zarazí do sedadla, avšak s prehľadom zvláda každú výzvu, ktorú pred neho postavíte. Hoci je divízia TUF Gaming iba vo svojich počiatkoch, ASUS má za roky svojej existencie dostatok skúseností na to, aby na trh prinášal dobré produkty. A medzi ne určite patrí i notebook FX504GM, i keď drobné chybičky spomenuté vyššie by ASUS mohol do budúcna odstrániť. V tomto prípade bohužiaľ nie je priaznivá cenovka až tak pravdivá, nakoľko notebook stojí niečo málo cez 1200€. A či je pre vás táto cena dobrá, alebo nie, to už musíte posúdiť sami.

Zariadenie na test poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS TUF Gaming FX504GM – Herný notebook za dobrú cenu?
ASUS myslí na hráčov a okrem prémiovej značky ROG ponúka i dostupnejšiu alternatívu v podobe TUF Gaming. Notebook FX504GM však nie je žiaden chudobný príbuzný, ale plnohodnotný herný stroj, ktorý svoju cieľovú skupinu bezpochyby nesklame.
Pozitíva
  • Dostatok výkonu
  • Matný displej, podsvietená klávesnica
  • Dobré chladenie
Negatíva
  • Všetky porty sú na ľavej strane
  • Porchová úprava náchylná na odtlačky prstov
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!