Register

A password will be e-mailed to you.

ASUS netreba nikomu predstavovať, spoločnosť je na trhu etablovaná, každoročne prináša kúsky, o ktorých sa hovorí ešte dlho a ani sa nebojí i za cenu neúspechu experimentovať. Portfólio má spoločnosť dobre saturované a okrem istôt nám z času na čas prinesie i niečo nevšedné, avšak o to zaujímavejšie. Do tejto kategórie patrí aj spolupráca s japonskou streetwear značkou A Bathing Ape, z čoho vznikol veľmi zaujímavý kúsok ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition.

Spomínaný model síce nepredstavuje produkt, ktorý by ste nenašli v ponuke ASUSu aj v konzervatívnejšom a dostupnejšom prevedení, nakoľko “obyčajný” ASUS Vivobook S 15 OLED je z hľadiska ceny lacnejším kúskom, no BAPE edícia je predsa len pre niektorých zaujímavejšia a má v sebe kúzlo spojené s dizajnom japonskej značky. Poďme však pekne postupne.

Už pri prvom pohľade na balenie je zrejmé, že máme čo dočinenia so špeciálnou edíciou, pretože vonkajšia škatuľa je potlačená dizajnovými prvkami A Bathing Ape. Balenie je pomerne veľké, no má to svoje opodstatnie, nakoľko vo vnútri nie je iba škatuľa so samotným notebookom a nabíjačkou, ale aj ďalšie príslušenstvo. K dispozícii sú dva varianty, a to modré balenie s Cool Silver farbou notebooku a zelené balenie s Midnight Black farbou, ktorú som mal k dispozícii ja.

V prvom rade tu máme tašku na samotný notebook, takže o prenos a ochranu je ihneď postarané, navyše, pekne v dizajnovom jazyku tohto kúsku a s organizérom vo vnútri. Keď prejdeme na druhú krabicu, ukrývajúcu notebook, zistíme, že ani tá nie je naplnená iba nevyhnutným základom.

Je tu totiž figúrka opičiaka Baby Milo, ktorá je pre značku BAPE charakteristická, avšak ako bonus a tematický prvok, je možné opičke umiestniť do rúk notebook, čo považujem za naozaj zaujímavý a pekný bonus. Stále však nekončíme, keďže pod notebookom ešte nájdeme aj ASUS Marshmallow myš, pochopiteľne, s dizajnom BAPE. Ani tu sa však spoločnosti nedržali skrátka, a tak sú v balení hneď dva kryty s odlišným dizajnom. V predajnom balení sú k dispozícii aj dvoje nálepky, pričom jedna sada sú nálepky na klávesnicu, ktorú si tým pádom môžete plne prispôsobiť svojim preferenciám. Potom už prichádza na rad povinná jazda – manuál, letáčik ohľadom záruky a 90W nabíjačka s okrúhlym konektorom. Ako môžete vidieť, obsah balenia je skutočne bohatý a nájdete tu všetko, čo budete k pohodlnému a plnohodnotnému používaniu potrebovať.

Keďže notebook vychádza z modelu Vivobook S 15 OLED, nemožno sa čudovať faktu, že ide o totožné šasi, akurát s dizajnom japonskej spoločnosti. Kovové veko je potlačené dizajnovými prvkami a osadené plaketkou, na ktorej je nápis ASUS Vivobook *A BATHING APE®. Nakoľko je táto plocha lesklá, ide o lapača odtlačkov a nečistôt, avšak nemyslím si, že by ste dané miesto chytali nejako často. Logo BAPE inak nájdete aj na spodnej strane notebooku a napravo od touchpadu, takže je za každých okolností jasné, s kým táto kolaborácia vznikla. Páči sa mi, že tlačidlo Esc a jedna gumená nožička na spodnej strane notebooku sú oranžovej farby – pekne to kontrastuje so zvyškom, pričom tento prvok ani náhodou nepôsobí lacno či rušivo.

Notebook sa môže pýšiť hrúbkou iba necelých 1,8 centimetra v najhrubšom bode, pričom hmotnosť sa zastavila zhruba na 1,6 kilogramu. Nechýba ani certifikát odolnosti MIL-STD 810H, čo pri dizajnovom kúsku určite poteší, hoci klince s notebookom nikto zatĺkať, snáď, nebude. Po odklopení horného veka sa už dostávame k tomu, čo bude pred vašou tvárou najčastejšie – displej, klávesnica a touchpad. Ak začneme s prvým menovaným – máme tu OLED panel, ktorý má 15,6″, 2.8K rozlíšenie (2 880 x 1 620 pixelov), 0.2ms odozvu a 120Hz obnovovaciu frekvenciu. Pomer strán je čoraz raritnejších 16:9, maximálny jas dosahuje svietivosť 600 nitov a nechýba ani 100-percentné pokrytie DCI-P3 gamutu. Dotykové ovládanie možné nie je, no to azda nie je prekvapenie. V tomto ohľade nemám výhrady, kvality a prednosti OLED panelov sú dobre známe, takže sa možno tešiť na naozaj špičkový displej, ktorý nesklame. Pokiaľ si však chcete užiť plynulosť panelu, je nutné na 120Hz frekvenciu manuálne prepnúť v nastaveniach, od výroby je kvôli šetreniu batérie nastavených 60Hz, tak aby ste si náhodou nemysleli, že máte vadný kúsok. Nad displejom nájdete aj účel plniacu webkameru s 1080p rozlíšením, navyše disponujúcu mechanickou krytkou, takže ak sa bojíte špionáže, viete si kameru zakryť a je vybavené.

ErgoSense klávesnica má nízky zdvih (1,35 mm), takže sa na nej pohodlne píše, no nejde o nič, s čím by sme sa nestretli aj inde. Je fajn, že zapínacie tlačidlo má o niečo nižší zdvih a tým pádom ho len tak ľahko omylom nestlačíte, čo oceňujem, rovnako ako už spomínaný oranžový Esc kláves, ktorý klávesnicu pekne ozvláštňuje. Nechýbajú ani 3 úrovne podsvietenia. Touchpad má matný povrch s dizajnovými prvkami BAPE, je dostatočne rozmerný, bezproblémovo na ňom fungujú ovládacie gestá, no nakoľko je v balení prítomná myš, touchpad pre mňa skôr slúžil ako dizajnový prvok. Keď už spomínam myš, tá nemá vstavaný akumulátor, poháňa ju jedna tužková batéria typu AA, čo niekomu bude vyhovovať, inému pre zmenu nie. Vedľa batérie je priestor na umiestnenie donglu čo oceňujem, hoci väčšina ho, pravdepodobne, nechá zasunutý v USB porte.

Napravo od touchpadu sa nachádza informácia o tom, že zvuk je naladený od harman/kardon, no to v praxi nemusí znamenať nič. Zvuk je však solídny, pri normálnych hlasitostiach nedochádza k skresleniu, no priaznivci bassov si na svoje neprídu, no do tenkého tela jednoducho nešlo umiestniť poriadne audio. Čo ma mrzí viac je nasmerovanie reproduktorov nadol. To má za následok, ak budete mať notebook v posteli na paplóne, prípadne na pohovke, že zvuk bude tlmený. Na tvrdých povrchoch ako stôl či pracovná doska však bude všetko v poriadku, no z pochopiteľných dôvodov nečakajte žiaden z topánok vystreľujúci audio zážitok.

V útrobách notebooku, respektíve mnou testovanom kúsku, sa ukrývali procesor Intel Core i5-13500H, 16 GB RAM, 512GB SSD disk a grafická karta Intel Iris Xe. Tieto špecifikácie jasne dávajú najavo, že ide o notebook primárne určený na kancelársku prácu, surfovanie po internete, sledovanie filmov/seriálov, alebo skrátka na konzumáciu obsahu na internete. Bežné úpravy fotiek či strih videá laptop zvláda, taktiež aj rozbehať hry, “casual” hranie je tým pádom možné. Pri náročnejších operáciách sa o slovo prihlási aj chladenie, no pri bežnej prevádzke vás ventilátory rušiť nebudú.

Konektivita je bezproblémová. Bezdrôtové technológie zastupuje Bluetooth vo verzii 5.3 a Wi-Fi 6E, takže tu sa nie je na čo sťažovať. Porty na pripojenie ďalších zariadení zabezpečuje USB-A 2.0 na ľavej strane a 3,5mm jack, Thunderbolt 4, HDMI 1.4, USB-A 3.2 Gen 1 na pravej strane. Osobne by som uvítal aj slot na pamäťové karty, no ten v dnešnej dobe až tak veľa ľudom už asi chýbať nebude.

Chod notebooku zabezpečuje 75Wh štvorčlánková batéria, ktorá pri nenáročnej kancelárskej práci dokáže notebook poháňať zhruba 8 hodín, no záleží na viacerých premenných. Náročné aplikácie môžu výdrž znížiť aj na polovicu, no ide o bežnú prax. Batériu viete okrem pribalenej nabíjačky doplniť aj skrz USB-C, no tam bude záležať od toho, ako výkonnú nabíjačku vlastníte.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition je naozaj unikátny notebook, minimálne teda čo sa dizajnu týka. Bohaté príslušenstvo, kvalitné vyhotovenie, zaujímavý dizajn a bezproblémový chod robia z tohto kúsku naozaj zaujímavý produkt. Je škoda, že reproduktory nemieria nahor, chýba čítačka pamäťových kariet, HDMI nie je aspoň vo verzii 2.0 a na ľavej strane je staručký USB 2.0, no ani v jedno prípade nejde o niečo, čo by narúšalo používanie notebooku.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition (K5504) - Štýlový opičiak
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition má štýl, dostatok výkonu na bežnú prácu a v záplave "bežných" kúskov sa vďaka dizajnu rozhodne nestratí. Ak hľadáte niečo menej všedné, tu ste na správnej adrese.
Pozitíva
  • Bohaté príslušenstvo
  • Dizajn
  • Skvelý displej, pohodlná klávesnica
Negatíva
  • Niektoré porty sú staršieho štandardu
  • Reproduktory mieriace nadol
4.5Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!