Register

A password will be e-mailed to you.

Rad notebookov Zephyrus dlho patril k tomu najkrajšiemu, čo sme si spomedzi herných laptopov mohli zadovážiť. Dizajn sa jednoducho podaril a či už ste mali tú česť s verziu s AniMe Matrix plochou alebo nie, išlo o naozaj krásny kus hardwaru. Navyše, krása nebola všetko, podarený bol aj zvyšok, veď ROG používa to najlepšie čo môže, ak berieme do úvahy najvyššiu možnú konfiguráciu. Tento rok však prišiel čas na zmenu. Našťastie, čo môžem prezradiť hneď v úvode, iba po stránke dizajnu, kvalita žiadnym spôsobom neutrpela.

Líniu notebookov Zephyrus mám rád. Je to primárne kvôli ich dizajnu, ktorý mi jednoducho učaroval a nič a nikto ma nepresvedčí o tom, že na trhu nájdeme krajší herný notebook. ROG sa u iných modelových radov (platí to aj pre konkurenčné značky) často drží skrátka a ponúka obyčajný hranatý dizajn ozvláštnený maximálne logom a LED podsvietením. Sú tu potom aj extrémy, kedy sa výrobca snaží zaujať niečim atypickým, no väčšinou to končí neslávne. Zephyrus už niekoľko rokov vsádzal na jednoduchosť spojenú s istou dávkou (minimálne pre mňa) elegancie, čo obzvlášť vyniklo na bielom variante. Keď som koncom minulého roka mohol na vlastné oči vidieť zmenu, ktorou Zephyrus prešiel, bol som na vážkach. K tomu sa však dostanem neskôr, poďme sa v prvom rade pozrieť na obsah balenia.

Už to bude znieť otrepane, no opäť tu máme matriošku. Vo väčšej krabici nájdeme menšie, no, samozrejme, dáva to zmysel, pretože vonkajší obal chráni vnútorný so samotným notebookom. Oceňujem však skutočnosť, že i vonkajšia škatuľa je potlačená v dizajne ROG a je celá sivá, pretože pokojne mohol výrobca nechať obal bez farby, umiestniť naň iba logo, nápis a nevyhnutné informácie, čo by decentne znížilo náklady na výrobu, no nestalo sa tak. Jedna vec mi však udrela do očí. Na hornej strane krabice je logo ROG a Intel Inside, no rúčka, za ktorú krabicu nosíte bola v mojom prípade otočené dole hlavou, čo pôsobilo zvláštne. Možno to je len vec mnou testovaného kusu, no ide o detail, ktorý som si všimol. V žiadnom prípade však nejde o nič dôležité, no “chybička” sa pritrafila. Vnútorná krabička so samotným notebookom je pomerne malá, z môjho pohľadu elegantná a svedčalo by jej to aj na poličke, hoci je decentná a nekričí na vás už z kilometra, že v sebe ukrýva poriadne drahý a výkonný kus hardwaru.

V krabičke s notebookom toho veľa nie je, okrem neho tu sú umiestnené iba letáčiky ohľadom záruky, informácia o podpore MyAsus a návod. V druhej krabičke je nabíjací adaptér, ktorý však prešiel zmenou. Nie samotný adaptér, na tom veľa zmeniť nejde, no konektor je úplne nový. ROG dáva zbohom svojmu rokmi overenej okrúhlej koncovke, ktorú po novom nahrádza obdĺžnikový ASUS Slim konektor. Ja som síce nikdy nemal problém ani s predošlou verziou, no novšia technológia s viac pinmi bude mať určite svoje výhody.

Po odbalení krabičky s notebookom si ihneď možno všimnúť zmenu dizajnu horného veka, ktoré dalo zbohom zárezu pri pántoch a AniMe Matrix ploche. Na hornom veku je po novom diagonálny pásik Slash Lighting, ktorý v sebe ukrýva LED diódy a ponúka 15 predprogramovaných animácií. Hoci si už nie je možné ako v prípade rozmernej AniMe Matrix plochy umiestniť na horné veko nejaký obrázok, no nemyslím si, že by to bol v konečnom dôsledku problém, pretože na notebook aj tak pozeráte z druhej strany. Pochopiteľne, v minulosti ste mohli v kaviarni alebo niekde vonku ohúriť okoloidúcich nejakým obrázkom, no praktický význam tejto bezpochyby cenu zvyšujúcej plochy bol malý. Je pravdou, že starý dizajn so zárezmi v oblasti pántov a „bodkami“ na AniMe Matrix ploche sa mi páčil (aj keď boli obrazce vypnuté), Zephyrus je v roku 2024 väčším elegánom než tomu bolo doteraz. Nový dizajn sa podaril, učaruje najmä záujemcom hľadajúcim niečo konzervatívnejšie, no bude priaznivcov Zephyrusu určite rozdeľovať na dva tábory. Jedine čo ma trošku mrzí je, že som nemal k dispozícii bledý Platinum White variant ale tmavý Eclipse Gray, pretože svetlejšie prevedenie Zephyrusu, minimálne z môjho pohľadu, svedčí viac. To však nie je chyba, iba vec vkusu, hráči prevažne preferujú tmavšie kúsky, takže väčšina z vás to asi bude vnímať opačne ako ja.

Čo sa samotného používanie týka, po odklopení horného veka a zapnutí notebooku si uvedomíte hneď niekoľko faktov. V prvom rade, ešte pred samotným spustením, si nejde nevšimnúť obrovský touchpad. Ten sa rozprestiera na ploche od spodnej hrany až po klávesnicu a určite patrí k tým najväčším na trhu. Jeho rozmery sú 15.03×9.95 centimetra, podobne ako displej má pomer strán 16:10 a ide o jeden z najlepších touchpadov, po ktorých kedy moje prsty kĺzali.

Čo sa týka klávesnice, je veľmi pohodlná na prácu, medzery medzi klávesami sú dostatočné (plus sa od predošlej generácie zväčšili), no a zdvih kláves je 1,7 milimetra. Horný rad ponúka 4 programovateľné klávesy, no miesto na numerický blok, bohužiaľ, nezostal. Mrzí ma, že touchpad v sebe neukrýva možnosť zapnúť numerický blok kláves, ako je tomu v prípade iných modelov, na tak rozmernom touchpade by táto funkcia určite našla svoje uplatnenie. Vedľa klávesnice sú aj nahor namierené reproduktory, no k tým sa dostanem neskôr.

Prejdem na jeden z highlightov, a tým je displej. Skvelý, úžasný, fantastický, vyberte si akékoľvek z týchto alebo obdobných slov, no podstatné zostáva, že na 16“ ROG Nebula HDR displej je radosť pozerať. Rozlíšenie sa zastavilo na rozumných 2,5K (2560×1600), pomer strán 16:10, obnovovacia frekvencia 240Hz, 100% pokrytie DCI-P3, presnosť farieb Delta E < 1, 1 000 000:1 kontrastný pomer, doba odozvy 0,2 ms, jas až 500 nitov, G-Sync a podpora pre Dolby Vision, to sú špecifikácie, ktorými sa tento OLED panel môže hrdo pýšiť. Áno, je tu OLED, vidíte dobre. Po prvý raz sa táto technológia dostáva do herného notebooku. Hoci má ASUS, respektíve ROG v ponuke aj MiniLED panely, ktoré opäť majú svoje prednosti aj v porovnaní s OLEDom, tu bolo vsadené na aktuálne asi to najlepšie, čo možno pred očami mať. A ak si tento notebook zakúpite, verte mi, displej budete milovať. Nad displejom sa nachádza ešte solídna FullHD webkamera, ktorá pri dostatku svetla nemá problém s detailnosťou ani farebnosťou, takže ak ju budete musieť využiť, nebudete sa musieť za kvalitu svojho videa hanbiť. Nechýba ani IR senzor pre využitie s Windows Hello. Chýba jej však mechanická krytka, takže ak trpíte paranoiou zo špehovania, budete si musieť nejakú krytku zaobstarať.

K dispozícii som mal top model, ktorý v sebe ukrýval Intel Core Ultra 9 185H (16 jadier, 22 vlákien), 32GB LPDDR5x 7467 MHz RAM pamäte, GPU Nvidia RTX 4090 s 16GB VRAM (nechýba technológia Advanced Optimus a MUX Switch), 2GB PCIe 4.0 SSD čo dáva jasný signál, že ide o hernú beštiu, ktorá sa nezľakne ničoho. Na maximálne možné detaily zapnutý HELLDIVERS II nepodliezli v žiadnom prípade 60fps, čo je skvelý dôkaz o tom, že notebook nemá problém s ničím, nakoľko v tejto hre sa vie na obrazovke toho diať naozaj veľa (rozumej vybuchuje všetko možné aj nemožné a rútia sa na vás desiatky nepriateľov). Skúšal som aj iné tituly, no všetko beží úplne bezproblémovo a plynulo, no čo iné možno od komponentov vyššie spomenutých čakať. Hovorím navyše o štandardných nastaveniach, žiaden boost ani nič podobné. Jediný mínus vidím v tom, že operačná pamäť je priamo zabudovaná na doske, takže upgrade nehrozí. Aktuálne je 32GB dostačujúci údaj, no bol by som radšej, ak by výrobca predsa len ponúkol možnosť navýšenia kapacity, obzvlášť ak sa nepredáva variant s väčšou kapacitou RAM. Zabudnúť nemôžem ani na skutočnosť, že je procesor obsahuje aj podporu AI, čo má za následok zrýchlenie niektorých operácií a lepší manažment spotreby energie.

Vrátim sa ešte k zvuku a už spomenutým reproduktorom (2 výškové reproduktory + 4 nízkofrekvenčné reproduktory), ktoré sú skvelé. Kvalita zvuku je tu naozaj vysoká a pravdepodobne aj jedna z najlepších, akú dnes môžete získať na akomkoľvek notebooku. Dva hlavné reproduktory sa nachádzajú na spodnej strane, no výškové reproduktory sa šíria cez mriežky, ktoré lemujú klávesnicu. Zvuk vychádzajúci z nich je na pomery notebookových reproduktorov bohatý a kvalitný. Ani pri vysokých hlasitostiach nedochádza kl výraznému skresleniu, no ak to s hlasitosťou preženiete, môže v oblasti opierky na ruky cítiť vibrácie od reproduktorov. Zabudnúť nemožno ani na mikrofón, ktorý počas testovania slúžil dobre, nemal som žiadne problémy a ani druhá strana sa nesťažovala, že by ma nepočula.

Tomu sa však vyhnúť nedalo, pretože tu máme ďalší tromf – rozmery a váhu. Notebook je napriek výkonu hrubý iba 1,49 centimetra ak nepočítame nožičky na spodnej strane, čo je úctyhodný údaj a dôkaz šikovnosti dizajnérov ROG. Váha sa zastavila na 1,95 kilogramu, čo je na herný stroj taktiež skvelá hodnota a nič teda nebráni tomu, aby ste si takto výkonný stroj mohli pohodlne zobrať zo sebou na cesty. Podiel na hmotnosti má celohlinikové šasi. Navyše, do takto kompaktného tela sa zmestilo aj poriadne chladenie, ktoré je vzhľadom na výkon nevyhnutné.

Nižšie konfigurácie majú chladenie riešené odlišne, no verzie s RTX 4080 a RTX 4090 sa spoliehajú na tekutý kov, odparovaciu komoru a dvojité ventilátory. Chladenie je pre ROG a ASUS veľmi dôležité a v posledných rokoch použili na vývoj v tejto oblasti nemalé výdaje, čo ale prináša svoje ovocie, keďže Zephyrus sa aj pod dlhšou záťažou drží na rozumných hodnotách čo sa teplôt týka. V úplne hornej časti pri displeji teploty na povrchu nikdy nepresiahli 60°C, no v oblasti, kde človek príde do kontaktu s klávesnicou sa teploty pohybujú okolo 40°C, takže žiaden diskomfort nehrozí, tobôž pálenie. Samozrejme, teploty vo vnútri šasi sú iné. Hlučnosť chladenia je za mňa veľmi dobrá, po necelej hodine hrania nepreliezli hodnotu 50dB, a to som mal notebook položený priamo na stole. Pre lepší prietok vzduchu predsa len odporúčam umiestniť laptop na nejakú podložku alebo nožičky. Hoci tu, pochopiteľne, nechýbajú ani tie od výrobcu, no z hľadiska starostlivosti o notebook a jeho životnosť mu viac vzduchu iba prospeje.

Notebook na tom je dobre aj z hľadiska výdrže, keďže pri 50% svietivosti displeja, použití tichého režimu a sledovaní videí spolu s prácou na nenáročných veciach vydržala 90Wh 4článková batéria zhruba 8 hodín, čo vôbec nie je zlá hodnota, skôr by som povedal, že veľmi dobrá. Samozrejme, pokojne sa viete dostať aj na hodinu, ak pred notebook postavíte niečo veľmi náročné, no to je bežná prax. Nechýba podpora rýchleho nabíjania, no plné nabitie i tak zaberie cez 2 hodiny. K dispozícii je aj možnosť nabíjania cez USB-C port, maximum je 100W, no pri tomto type napájania nebudete môcť využiť plný výkon, no tomu sa nemožno čudovať, keďže štandardná nabíjačka má 240W.

Ohľadom konektivity nie je čo namietať. Bezdrôtové spojenie zabezpečuje trojpásmová Wi-Fi 6E (802.11ax) a Bluetooth 5.3, no pozadu nie sú ani porty po bokoch zariadenia. Vľavo nájdeme 3,5mm kombinovaný audio konektor, HDMI 2.1 FRL, USB 3.2 Gen 2 typu A a Thunderbolt™ 4 s podporou DisplayPort™ / napájania, no a na pravej strane USB 3.2 Gen 2 Typu C s podporou DisplayPort™ / napájania, čítačku kariet SD (UHS-II, 312 MB/s) a USB 3.2 Gen 2 typu A. Mne osobne tým pádom nechýbalo nič a nemyslím si, že niekomu bude.

ROG Zephyrus G16 je skrátka skvelý notebook. So všetkým čo ponúka sa však spája aj jedno ale, a tým je cena. Asi každému je zrejmé, že nepôjde v takejto konfigurácii o lacný produkt. Dôkazom je aj odporúčaná cena stanovená na 3979€, ktorá platí pre modely GU605MY-QR134W a GU605MY-QR135W, čiže oba farebné varianty. Podľa informácií, ktoré som obdržal sa u nás budú predávať iba varianty s OLED Nebula displejom, konkrétne pôjde modely GU605MZ-NEBULA026W & GU605MZ-NEBULA037W za cenu 3 689€ (i9-185H/32GB LPDDR5X/12GB GDDR6/Win11/RTX4080), ďalej GU605MI-NEBULA043W & GU605MI-NEBULA044W za cenu 3 069€ (i9-185H/32GB LPDDR5X/8GB GDDR6/Win11/RTX4070) a najnižší model GU605MV-NEBULA082W za 2 789€ (i9-185H/32GB LPDDR5X/8GB GDDR6/Win11/RTX4060). Pochopiteľne, predajcovia môžu ceny upraviť podľa seba, no i tak ide o drahé kúsky.

V prípade testovanej vzorky som za dobu, čo som mal notebook k dispozícii nenarazil na nič, čo by prekážalo. Áno, do budúcna bude 32GB RAM málo, no ešte nejaký piatok bude táto veľkosť v poriadku. Nabudúce, ak to je možné, by to však chcelo nechať jeden port k dispozícii na výmenu, aby si prípadný záujemca mohol operačnú pamäť navýšiť. Osobne ma mrzí aj nemožnosť zapnúť si numerický blok na touchpade, no to je iba môj problém, keďže som stará škola a plnohodnotná klávesnica je pre mňa “must-have” prvok. ROG však dali dokopy skvelý kus hardwaru, ktorému sa ťažko vytýka niečo naozaj podstatné z globálneho hľadiska. Pokiaľ máte k dispozícii dostatok financií, chcete to najlepšie, čo sa aktuálne do notebooku dá dať, potom je ROG Zephyrus G16 skvelou voľbou.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ROG Zephyrus G16 – Krásne zviera
Vynikajúci notebook bez výrazných nedostatkov, to je ROG Zephyrus G16 (2024). Len vás nesmie zaskočiť vysoká cena.
Pozitíva
  • Nový dizajn, klávesnica, obrovský touchpad
  • Účinné a v rámci možností aj nie hlučné chladenie
  • Zvuk, displej, dobrá výdrž batérie
Negatíva
  • Nemožnosť rozšíriť pamäť RAM
5.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!