Register

A password will be e-mailed to you.

Známe talianske štúdio Milestone prichádza s novou verziou svojej vlajkovej hry a aj napriek chýbajúcej marketingovej pompéznosti, je Ride 3 úžasným motoristickým zážitkom. Bohužiaľ, takmer výlučne len pre hráčov, ktorí milujú motorky a nevadí im určitá repetitívnosť.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

V štúdiu Milestone milujú motorky a my milujeme štúdio Milestone za poriadne dávky dvojkolesového adrenalínu. Síce ho zažívame iba spoza herných ovládačov, ale zato často a rôznorodých variáciách. Raz nám Taliani prinesú dokonalú simuláciu vrcholných pretekov v podobe série MotoGP, inokedy zase extra zábavné bláznenie sa v blate vďaka MXGP Pro. Najkomplexnejším titulom z ponuky toho štúdia je však séria Ride.

Tá sa už dvakrát snažila priniesť motorkové preteky na výslnie herného sveta. Záver roka 2018 priniesol už tretiu iteráciu tejto hry a ja som mal tú možnosť vychutnať si ju do sýtosti. A poviem vám, bol to vskutku výborný zážitok.

Hneď v úvode vás hra vyzve vytvoriť si vlastnú postavu, svojho pretekára, s ktorým budete usadať za najlegendárnejšie motocykly sveta. Variabilita účesov i detailov tváre nie je vyložene vysoká, ale Ride 3 nestavia na customizácii vašej postavy, ale na zážitku z rýchlosti.

Až po vytvorení postavy máte možnosť nahliadnuť na porciu obsahu, ktorý si pre vás vývojári pripravili. Čaká vás totiž imaginárna polica s vystavenými časopismi. Skutočne, jednotlivé preteky sú kategorizované do podoby tematických magazínov. V jednom “časopise” jazdíte len s motorkami jednej kategórie, spravidla aj na tematicky zoradených okruhoch (napríklad trate Veľkej Británie, alebo trate v daždi). Ako iste tušíte, rýchlosť a náročnosť hry rastie s každým odomknutým časopisom a každou novou policou.

Vy, samozrejme, začínate na najnižšej kategórii a pri veteránoch. Tu si vyskúšate nájazdy do zákrut, náročné prudké brzdenie, ale i neodbytných súperov, ktorí sa neboja do vás kedykoľvek naraziť. Postupne rozširujete svoju garáž o motorky jednotlivých kategórií, ktoré si môžete kúpiť za vyjazdené peniaze alebo ich vyhráte. Istou skratkou je kúpa DLC so setom motoriek. To môžem odporučiť všetkým, ktorí chcú testovať tie najrýchlejšie stroje hneď od začiatku.

Model ovládania motorky je veľmi podobný tomu v MXGP Pro, a teda máte hneď dve tlačidlá dedikované pre brzdenie – jedno pre zadné, druhé pre predné koleso. Nechýba ani funkcia Rewind, ktorou si pretočíte preteky späť až do momentu, kedy ste nad ním stratili kontrolu.

Náročnosť hry je postavená pomerne zaujímavo. Odomknutím jedného magazínu (do magazínov sú zaradené viaceré preteky rovnakej kategórie) získate motorku vhodnú na jazdu v ďalšom magazíne. So štandardnou konfiguráciou motorky však budete relevantným súperom len v prvom zo série pretekov.

Aby ste dokázali reálne konkurovať svojim oponentom, musíte vylepšovať svoju motorku. Ideálne však až postupne, ak totiž motorku vylepšíte v jednom kroku, zvyšné preteky budú vaši súperi len štatistami. Toto poznanie ma stálo niekoľko hodín jazdenia dookola s najpomalším strojom na trati.

Fyzikálnym modelom sa Ride 3 snaží zaradiť medzi simuláciu a arkádu, aj keď bližšie má zrejme k simulácii. Motorka sa pod jazdcom dokonalo nakláňa, reaguje na predné i zadné brzdy na základe intenzity a správny vjazd do zákruty musíte riešiť oveľa skôr, než si myslíte. Na druhej strane však viete jazdiť aj po okolí trate (tráva, štrk), akoby sa nechumelilo. Ani výlet mimo trať v 180 km/h tak nemusí znamenať nevyhnutný koniec. To je výborné z pohľadu hrateľnosti, no, fanúšikov simulácií to asi nijak zvlášť nepoteší.

Možno je to práve tá neurčitosť, ktorá uberá Ride 3 body v očiach mnohých hráčov. Titul nie je dostatočne arkádový, aby bol iba čírou zábavou, zároveň však nie je dostatočne “hardcore”, aby zaujal extrémne súťaživých fanúšikov. Všetci ostatní, vrátane mňa, si však tento mix bez problémov užijú.

Po grafickej stránke patrí Ride 3 k tomu lepšiemu, čo možno nájsť vo videohernom motoristickom svete. Iste, série ako Forza alebo Gran Turismo sú z jej pohľadu nedostihnuteľné, no čo sa týka detailnosti jednotlivých modelov, v tomto aspekte dokážu Taliani siahať minimálne na remízu. Naozaj, motorky sú vymodelované k dokonalosti a je radosť na ne pozerať. To však neplatí o okolí tratí. Tu spomínaná detailnosť chýba a zdá sa, že si vývojári radšej zvolili menej náročnú cestu. Doslova vidieť, ako sú niektoré trate prepracovanejšie, než tie ďalšie. Malé, ale významné plus, dávam za spracovanie jazdy v daždi, alebo v noci pod svetlami reflektorov.

Výrazným vylepšením v porovnaní s predošlým dielom prešla aj zvuková stránka hry. Autori si dali záležať na zvukovom prejave rôznych motorizácií, a tak sa vám z výfuku občas ozýva otáčkami vystresované bublanie, inokedy zasa rev a kvílenie vysokootáčkových agregátov.

Motorku (rovnako ako výstroj) si navyše môžete personalizovať rôznymi vizuálnymi úpravami, a tak si model môžete prispôsobiť podľa svojich snov a nespoliehať sa len na základné fabrické prevedenia. Apropo, tých je pri kúpe konkrétneho kusu vždy niekoľko.

Ako motoristickému nadšencovi, ale motorkovému laikovi sa mi páčili aj prepracované texty, ktoré neustále oživovali jednotlivé šampionáty alebo načítavania. Vývojári sa zakaždým snažia na pár riadkoch predstaviť danú triedu motocyklov, či históriu konkrétneho modelu či trate. Texty navyše nepôsobia ako okopírované z Wikipedie a veľmi pekne dopĺňajú už tak obsiahlu hru.

Ak sa štúdio Milestone na túto novinku nevykašle hneď po vyriešení najzásadnejších bugov a bude pridávať obsah vo forme aktualizácií tak, ako to vidíme v hre Gran Turismo, čaká Ride 3 ešte dlhá a svetlá budúcnosť. Tento typ titulu si totiž doslova pýta pravidelné rozširovanie obsahu. Nové motorky, nové trate či nové online výzvy, to všetko prinúti fanúšika motoriek vracať sa k hre často aj v budúcnosti.

Pri pohľade na aktuálne portfólio motoristických titulov, mi neostáva nič iné len skonštatovať, že Ride 3 je povinnosťou pre každého, kto miluje motorky. Komplexnejší a všestrannejší titul na trhu totiž určite nenájdete. No tí, ktorí len rád pretekajú a nemajú v pláne investovať do novej hry výdatnú porciu času, zrejme nebudú spokojní.

Za mňa si však Ride 3 zaslúži veľmi dobré hodnotenie, za ktorým si bez problémov stojím. A pokiaľ náhodou motorkami dennodenne “dýchate”, pripočítajte si k finálnemu skóre ešte niekoľko bodov a ihneď si Ride 3 zaobstarajte. Určite neoľutujete.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Ride 3 - Motorkárske Gran Turismo?
Ride 3 je zrejme najkomplexnejšia pretekárska hra, ktorá sa sústredí výlučne na dvojkolesové tátoše. S dokonalými modelmi viac ako 200 moderných aj historických motoriek, o niečo nedokonalejšími traťami a naozaj návykovou náročnosťou vie poskytnúť zábavu na dlhé, dlhé hodiny. Musíte však milovať precíznu jazdu v stope, ako každý správny pretekár.
Pozitíva
  • Obrovské portfólio dostupných motoriek, do detailov dotiahnuté modely
  • Spracovanie jazdy v noci či daždi
  • Vďaka širokej ponuke obsahu ide najkomplexnejšiu motorkovú hru na trhu
Negatíva
  • Nedokonalé okolie tratí
  • Fyzikálna neurčitosť - ani simulácia, ani arkáda
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (5 Hlas)
74%

Komentuj!