Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike vám každý mesiac dávame do pozornosti výber nových, menej známych hier, ktoré vyvinuli menšie štúdiá. Teraz pokračujeme výberom za mesiac august 2018. Ako vždy ide o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe, takže si ich môžete užiť naplno. Prestavme si teda augustovú ponuku.

1. Tanglewood (PC, Sega MegaDrive)

Tangelwood je unikátna hra najmä vďaka tomu že bola pôvodne primárne vyvíjaná pre už dávno mŕtvu konzolu SEGA Mega Drive a zámerne len s využitím vývojárskych prostriedkov, dostupných v deväťdesiatych rokoch. Okrem verzie pre Windows, Linux a MacOS je teda možné hru spustiť aj na originálnej SEGA konzole, kde si dokonca môžete priamo zakúpiť fyzickú hernú cartridge. V tejto retro 2D plošinovke se ocitáme v úlohe lišiaka Nymna, ktorý sa vinou nešťastnej udalosti oddelil od svojej svorky a zostal osamotený v divočine. A keďže sa nenachádzame na Zemi, ale na vzdialenej planete pokrytej lesmi, ktorá nie je po zotmení bezpečným miestom, je potrebné pomôcť ustrašenému Nymnovi na jeho ceste do bezpečného domova.

Hra sa skladá z 28 úrovní, ktoré sú rozdelené do ôsmich príbehových epizód. Jej náplň zahrnuje riešenie logických hádaniek, prieskum okolitého prostredia, či hľadania secretov. Nechýbajú divoké naháňačky a vyhýbanie sa pasciam. Tamojší svet obývajú rozličné zvláštne tvory. Niektorí sú priateľskí a niektorí chcú lišiaka buď zabiť, alebo zožrať, pričom záleží na na dennej dobe, alebo na aktuálnom zafarbení lišiakovho kužucha. Nymn totiž dokáže na obmedzenú dobu meniť svoju farbu a podľa toho na neho reaguje miestna fauna a flóra. Tanglewood vyšiel 14. augusta 2018 na platformy PC a Sega Mega Drive.

2. Death’s Gambit (PC, PlayStation 4)

Death’s Gambit je 2D akčná plošinovka, zameraná predovšetkým na boje s nepriateľmi a vylepšovanie vlastnej postavy. Veľký dôraz kladie na náročné boje a na temnú gotickú atmosféru, teda v tomto smere sa netají silnou inšpiráciou “Souls” hrami. Titul sa odohráva na planéte Siradon, na ktorej sa údajne nachádza zdroj nesmrteľnosti. Tento zdroj poskytuje nesmrteľnosť vládcom tejto planéty. Hlavný hrdina sa do tohto sveta, ktorý obsahuje kombináciu sci-fi a fantasy prvkov, dostane ako vyslanec, pravá ruka samotnej Smrti. Jeho hlavnou úlohou teda je zabiť týchto vládcov v mene Smrti.

Titul stavia predovšetkým na otvorenom svete, bojoch s protivníkmi a najmä bossmi. Tí sú unikátni a na každého z nich platí iná taktika. Po ich porážke sa však môžete s nimi stretnúť v boji znova, avšak v silnejšej variante a väčšou šancou na získanie zaujímavého lootu. Po oficiálnom konci však hra ako taká nekončí. Dostupná je možnosť si napríklad zahrať pôvodnú kampaň, ale na inom stupni náročnosti, či možnosť permanentnej smrti. Death’s Gambit vyšiel 14. augusta 2018 pre PC a PlayStation 4.

3. State of Mind (PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch)

State of Mind je temná 3D sci-fi adventúra, ktorá nám predstavuje osudy a životy dvoch mužov a ich odlišných svetov, ktoré sú určitým spôsobom spoločne prepojené. Odohráva sa v Berlíne v roku 2048, ktorý je plný kontrastov. O poriadok sa na znečistených uliciach starajú skupiny androidov a na chodníkoch sa povaľujú špinaví úbožiaci, zatiaľ čo horné podlažia mrakodrapov obýva nudiaca sa smotánka. Väčšinu práce vykonávajú roboti a všetci sú napojení na sledovacie zariadenia. Medzi známych kritikov tohto systému a smerovania sveta patrí novinár Richard Nolan. Keď zmizne jeho rodina, Richard se ocitá vo vlastnom rozpadajúcom sa svete, v ktorom neexistujú žiadne istoty. Pri pátraní po rodine odkrýva Richard svetové sprisahanie a tiež úplne nový svet, virtuálne mesto City 5. Tam sa stretáva s Adamom Newmanom a zisťuje, že ich oboch spojuje záhada, ktorá pretína obidva úplne odlišné svety.

Vývojárske štúdio Daedalic Entertainment sa v tomto titule predvádza vlastným originálnym vizuálom a dystopickou realitou spoločne s digitálne utopickým svetom. Štúdio vzniklo ešte začiatkom roku 2007, kedy sa v hlavách nezávislých herných vývojárov zrodila myšlienka na založenie vydavateľstva a herného vývojárskeho štúdia v Nemecku. Hlavným cieľom firmy sa stalo vydávanie nemecky lokalizovaných hier, ktoré sú schopné uspokojiť požiadavky náročného užívatela po celom svete. Prvou hrou vyrobenou štúdiom Daedalic bola v roku 2008 adventúra Edna & Harvey: The Breakout, nasledovaná ďalšou adventúrou The Whispered World v roku 2010. State of Mind vyšiel 15. augusta 2018 pre platformy PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch, pričom našu recenziu si môžete prečítať na tomto odkaze.

4. 7 Billion Humans (PC)

7 Billion Humans je volným pokračovaním Human Resource Machine a rovnako ako vo svojej originálnej predlohe ide o logickú hru zobrazujúcu základné techniky programovania. Avšak, zatiaľčo Human Resource Machine sa sústredila na programovanie v jazyku assembler a všetko sa riešilo za pomoci jediného úradníka, v 7 Billion Humans máte k dispozícii úplne nový jazyk, ktorým ovládate paralelne veľké množstvo úradníkov. Hra obsahuje vyše 60 úrovní a pre pokročilých hráčov a programátorov je k dispozícii znovu množstvo dodatočných optimalizačných výziev. Základná hra je prístupná aj bežným hráčom bez skúseností s programovaním, aj keď len za predpokladu, že majú záujem naučiť sa a pochopiť základy. Toto všetko je podkreslené jednoduchým vtipným príbehom o strojoch, ktoré zobrali človeku všetku prácu, a preto ju musia umelo vytvárať, aby uspokojili prirodzenú ľudskú túžbu pracovať. Titul obsahuje na odľahčenie sériu humorných gagov a skečov.

Tomorrow Corporation je nezávislé vývojárske štúdio, ktoré sa skladá iba z troch ľudí. Kyle Gabler, Allan Blomquist a Kyle Gray sa spoznali počas štúdia na vysokej škole a neskôr spoločne odišli vyvíjať do samostatnej divízie Electronic Arts. Gabler a Blomquist však prestali byť v EA spokojní a rozhodli sa vyvíjať hry samostatne. V roku 2010 sa všetci traja znovu zišli a založili štúdio Tomorrow Corporation. O dva roky neskôr vydali prvý titul nazvaný Little Inferno a ich druhá hra Human Resource Machine vyšla na jeseň 2015. 7 Billion Humans je teda ich v poradí tretím počinom a vyšiel 23. augusta 2018 na platforme PC.

5. Two Point Hospital (PC)

Two Point Hospital je budovateľská a manažérska stratégia, v ktorej máte na starosti správu nemocnice. Ide o duchovného nástupcu kultového titulu Theme Hospital z roku 1997, na ktorom pracovali aj hlavní vývojári pôvodnej hry. Rovnako ako v spomínanej kultovej klasike, tak aj tu sa ujímate úlohy riaditeľa nemocnice a máte za úlohu vhodne rozmiestniť miestnosti, zamestnávať doktori a sestry. Hlavne však musíte úspešne liečiť pacientov s rozličnými komickými chorobami, skúmať ďalšie prístroje a možnosti liečby. V neposlednom rade musíte zaistiť celkový chod nemocnice, čo však s postupným rastúcim počtom pacientov a ich problémov nie je vôbec jednoduchá úloha. Našťastie, rovnako ako tomu bolo v pôvodnej hre, aj v Two Point Hospital nechýba drsný čierny humor.

Vývojárske štúdio Two Point Studios vzniklo 26. júla 2016 ako nástupca legendárneho Lionheadu, založeného ešte v roku 1996 slávnym herným dizajnérom Petrom Molyneuxom. Hlavnými vývojármi v ňom sú Mark Webley a Gary Carr, ktorí pracovali aj na pôvodnom Theme Hospital a iných známych hrách štúdia Lionhead. Two Point Hospital vyšiel 30. augusta 2018, avšak zatiaľ len na PC.

To bola naša ponuka vybraných titulov od nezávislých štúdií za mesiac august. Ten priniesol viacero zaujímavých menších hier, pričom logicky sa nemohlo dostať na všetky. Už o mesiac sme tu s ďalším, tentokrát septembrovým, výberom a sami sme zvedaví, čo nás zaujme najviac.

Komentuj!