Register

A password will be e-mailed to you.

Druhý diel úspešného hororu Outlast sa dostane na herné obrazovky hráčov už 25. apríla tohto roku. No pre hráčov z Austrálie máme nepríjemnú novinku, v tejto krajine si titul len tak ľahko nezakúpite.

Dôvodom je, že klasifikačná komisia v Austrálii spadajúca pod vládu Austrálie odmietla udeliť rating hre, a to kvôli prílišnému násiliu, nahote či vyobrazeniu užívania drog. Tieto aspekty by mohli pohoršiť morálku, či inak ovplyvniť austrálsku mládež do takej miery, že hre nemôže byť udelený žiaden vekový rating.

Demo Outlast II získalo rating R18+ kvôli vyššie spomenutým dôvodom. I napriek tomu, plnej verzií rating neudelili a ani tak skoro neudelia, pokiaľ vývojári neprispôsobia hru miestnemu trhu. V Austrálii totiž nemôže bez ratingu vyjsť oficiálnou cestou žiadna hra.

Napriek tomu v Austrálii došlo k zmierneniu zákona, ktorý túto problematiku rieši. Do roku 2013 bol maximálny rating MA15+, z čoho vyplýva, že hry pre dospelých tam takmer nevychádzali. Od roku 2013 pribudla nová, už spomenutá klasifikácia R18+, ktorá umožnila príchod nových titulov na austrálsky trh. Lenže ani tento rating nezaručuje, že každá hra sa na tento trh dostane.

Aj táto klasifikácia má svoje obmedzenia, pričom ak je v titule vyobrazená prílišná nahota či násilie, rating sa neudelí. Outlast II je jeden z týchto prípadov. Často sa objavia tituly, ktoré nemôžu byť vydané z podobných dôvodov. Medzi ne patria napríklad Hotline Miami, Left 4 Dead, Hatred a ďalšie.

Samozrejme, to neznamená, že si tento titul nemôžu obyvatelia Austrálie zahrať. Pokiaľ vývojári zmiernia násilie, tak hra môže byť znova posudzovaná komisiou. Bolo by to však kontraproduktívne, nakoľko by išlo o výrazný zásah do hry.

Obyvatelia ostatných štátov sa na Outlast II môžu tešiť bez akýchkoľvek obáv. Zahrať si ho budete môcť 25.4.2017 na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Aby sme nezabudli, okrem samotného druhého dielu vychádza aj kolekcia Outlast Trinity obsahujúca taktiež i prvý diel a jeho rozšírenie Whistleblower, no táto bude dostupná iba majiteľom PlayStation 4 a Xbox One.

Komentuj!