Register

A password will be e-mailed to you.

Českú hernú scénu obohatila koncom minulého nová stratégia, o ktorej sa až do poslednej chvíle nedalo s istotou povedať, čo od nej očakávať. Spracovanie dobrodružstiev československých legionárov počas ruskej občianskej vojny však chytilo hráčov za srdce a Last Train Home si od nich odniesol vysoké hodnotenia. Už v čase vydania sme vedeli, že sa v najbližšej dobe môžeme tešiť aj na príbehové DLC. No netušili sme, že ubehnú len dva mesiace a do DLC Legion Tales sa budeme môcť naplno ponoriť. Toto DLC prináša 10 nových misií, ktoré obsahujú jednoduchú príbehovú zápletku, no aj sériu dobrovoľných výziev. Stačí to však na to, aby ste tomuto titulu venovali ďalšie hodiny a zakúpili si toto DLC? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Recenzovaná verzia: PC

Legion Tales predstavuje ďalšie príbehy, ktoré zažili československí legionári počas svojej púte Sibírou. No rozpráva ich legionár Zoltán počas cesty naprieč USA, takže mnohé z nich trochu zveličil, aby vyzneli zaujímavejšie. Každú historku si tak musíte zahrať najprv v príbehovom režime. Ten poskytuje rovno niekoľko príbehových výziev, ktoré by ste mali dokázať splniť pri prvom zahraní. Až na jednu misiu sa mi to aj podarilo, keďže v danej výnimke si musíte zvoliť, ktorú výzvu chcete splniť, tá druhá sa vám automaticky zruší. Takto vám teda splnenie všetkých misií zaberie približne 8 hodín. Rozdiel oproti základnej hre spočíva najmä v tom, že si nemôžete zvoliť náročnosť daných misií a v každej misii máte len štyroch legionárov. Aj keď  vo viacerých dostanete aj dodatočných bezmenných legionárov, ktorí nemajú žiadne špeciálne schopnosti okrem tých primárnych, ktoré patria k ich základnej triede.

Za splnenie misie a aj jednotlivé výzvy dostávate vyznamenania. Za tie si tak môžete pre dané misie odomknúť ďalšie tri predvolené tímy legionárov, ktoré vám umožnia si ich zahrať trochu inak. Často však za ešte náročnejších podmienok ako v príbehovom režime. Zároveň po prvom odohraní sa vám odomkne aj rad ďalších vedľajších výziev, za ktorých splnenie dostanete menšie množstvo vyznamenaní. Tieto výzvy sa však opakujú pre viacero misií. Stretnete sa napríklad s tým, že nepriatelia budú mať dvojnásobný život, plný kryt bude poskytovať 100 % obranu, nebudete môcť počas misií strieľať, vojaci po omráčení automaticky zomrú a mnoho ďalších. Každá z týchto dodatočných výziev však dokáže misie ešte viac skomplikovať.

Nové misie sú však vo všetkých ohľadoch veľmi rozmanité a zaujímavé. Až do konca DLC tak čakáte, čo ďalšie si na vás vývojári pripravili. Čaká vás tak viacero zaujímavých kulís ako návšteva bane, strašidelný les či krátka cesta po Bajkale. Musím však skonštatovať, že prvá misia tohto DLC nie je najideálnejšia a mnohých hráčov, ktorí hrali základnú hru na prvej náročnosti, dokáže vcelku potrápiť. Cieľom je zachrániť zajatcov, pri tom však máte výzvu nespustiť poplach, na mape je však pomerne dosť veľa ruských vojakov, čo vám minimálne pri plnení tejto výzvy veľmi nepomáha. Ostatné misie boli oproti tejto neporovnateľne jednoduchšie. Legion Tales veľa nového neprináša, no máte napríklad možnosť vyskúšať si zahrať za psov alebo ťažký tank. Pes má však podobné vlastnosti ako strelec, takže zázraky od neho nečakajte. Omnoho zaujímavejší je však ťažký tank. Pri ňom však môžete na vlastnej koži okúsiť nedostatky tohto vozidla, ktoré ste si mohli povšimnúť už v základnej hre. Napriek tomu, že obsahuje tri kanóny, dokáže naraz strieľať len z jedného, pričom vôbec nezáleží na tom, koľko vojakov do neho umiestnite. Oproti základnej hre je k tomu navyše omnoho slabší a menej presný. V podstate správne rozmiestnení dvaja guľometníci dokážu urobiť z ťažkého tanku rešeto. Zároveň streľba z neho je dosť podivná, často sa stáva, že tank strieľa do zeme alebo jednotlivé výstrely preletia cez nepriateľské jednotky.

Pri hraní tohto DLC som sa inak stretol s viac-menej rovnakými chybami, aké boli aj v základnej hre. Naďalej pretrváva problém s vertikálnou synchronizáciou. Takže po zapnutí hry máte lock na 30 fps, preto musíte vždy vypínať v-sync a nanovo ho zapínať. Okrem tejto maličkosti je hra v rovnakom technickom stave ako predtým. Trošku zamrzí, že po načítaní hry alebo pri niektorých pozastaveniach hry sa vojaci zaseknú v postavení strašiaka v poli, no, našťastie, po obnovení hry  sa vrátia do bežného stavu.

Ak ste si zakúpili rovno Deluxe edíciu (o základnej hre sa môžete dočítať viac v našej pôvodnej recenzii), tak toto DLC máte automaticky k dispozícii. Ak nie, tak si ho môžete zakúpiť za približne 15 €, čo je vcelku prijateľná cena vzhľadom k tomu, koľko nového obsahu dostanete. Keď ste Last Train Home hrali najmä kvôli príbehu, tak Legion Tales taktiež neurobí hanbu tejto stratégii. Ak si chcete toto DLC užiť naplno a rozhodnete sa splniť aj všetky výzvy, tak vás čakajú desiatky hodín zábavy. Kúpa tohto DLC však nie je v žiadnom prípade krok vedľa. Preto vám vrelo odporúčam dať mu šancu. Verím, že dané rozhodnutie neoľutujete.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Last Train Home - Legion Tales - Nevyrozprávané historky
Legion Tales vyšlo len krátko po vydaní základnej hry, takže na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide len o rychlokvašku na vyžmýkanie peňazí od hráčov. DLC však poskytuje plnohodnotný herný zážitok, ktorý si vychutná každý fanúšik Last Train Home.
Pozitíva
  • 10 nových a originálnych misií
  • Množstvo výziev zvyšujúcich znovuhrateľnosť
  • Možnosť použitia psov či ťažkých tankov
Negatíva
  • Nevhodne zvolená prvá misia
  • Nemožnosť nastaviť si náročnosť hry
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!

O autorovi

Počítačovým hrám sa venujem už od detských čias. Mojím najobľúbenejším žánrom boli real-time stratégie (C&C, Jurassic Wars, Cossacks). Pri hrách však uprednostňujem najmä príbeh. V roku 2019 som začal prekladať hry do slovenského jazyka a dnes som členom slovenskej komunity amatérskych prekladateľov - lokalizácie.sk. Našim cieľom je ukázať, že si hry zaslúžia byť aj v slovenčine a zároveň tak aj pomôcť CZ/SK prekladateľskej scéne. Na stránke somhráč.sk pracujem ako externý redaktor, pričom píšem najmä recenzie na hry, ktoré boli preložené do slovenčiny alebo je možné, že niekedy v budúcnosti by sa mohli dočkať sk prekladu.

Súvisiace príspevky