Register

A password will be e-mailed to you.

Tento rok ma ASUS niekoľkokrát príjemne prekvapil. Najviac určite handheldom ROG Ally, ktorý vznikol pod hernou divíziou Republic of Gamers, no ani krásny Zenbook S 13 OLED nebol veľmi pozadu. Až donedávna som sa notebookom tejto kategórie vyhýbal, nakoľko minimálne mne neponúkali dostatok výkonu, neboli ani príliš pekné, prípadne dostatočne kompaktné. To sa ale zmenilo. Výborným dôkazom bol už spomínaný Zenbook, no ExpertBook B9 OLED mi iba potvrdil, že i ľahký a štýlový notebook nemusí byť dobrý len na kancelársku prácu a surfovanie po internete.

Kategoricky sa v prípade ExpertBooku B9 OLED bavíme o biznis zariadení. Ide tým pádom primárne o pracovný nástroj, čomu zodpovedajú komponenty a primárne aj kľúčové vlastnosti notebooku. V prvom rade môžete očakávať dlhú výdrž na jedno nabitie, špičkový displej, odolné a kvalitné šasi spĺňajúce štandardy vojenskej odolnosti MIL-STD 810H alebo pohodlnú klávesnicu. ExpertBook B9 OLED je navyše aj najľahší 14″ biznis notebook na svete. V ASUSe tieto prvenstvá majú jednoducho v malíčku (spomínaný Zenbook sa pre zmenu pýšil tým, že ide o najtenší 13″ notebook). Napriek uvedenému je však ExpertBook B9 OLED viac než iba pracovný notebook.

Balenie je i v tomto prípade zamerané na obnoviteľnosť, recyklovanie a čo najmenšiu záťaž pre životné prostredie. To ale neznamená, že by v ňom niečo chýbalo, ako napríklad pri smartphonoch, takže napájací adaptér nechýba, hoci má dnes už bežný USB-C konektor. Priložené fotografie vám dávajú názornú ukážku toho, či si domov prinesiete. Jediným bonusom, respektíve nie až tak bežným príslušenstvom je gigabitový ethernetový adaptér micro HDMI/RJ45. Niektoré konfigurácie by mali v balení obsahovať aj obal na prenášanie, no testovaného modelu sa to zrejme netýka, ak teda náhodou niekto z kolegov v inej redakcii omylom obal nepoškodil alebo stratil.

Keď už som spomenul napájací adaptér, ten je 65W a stará sa o nabíjanie 63Wh trojčlánkovej Li-ion
lítium-polymérovej batérie. Adaptér je pomerne kompaktný (no v tomto ohľade má ASUS Zenbook S 13 OLED navrch), ako už bolo spomenuté, disponuje USB-C koncovkou, čiže ak niekam budete cestovať, nemusíte brať XY adaptérov. Batéria je vzhľadom na štíhlosť zariadenia solídna a dokáže notebook poháňať dostatočne dlho, no, samozrejme, sú tu premenné ako svietivosť displeja, či robíte kancelársku prácu, upravujete fotografie, striháte video a pozeráte videa na internete, no výdrž je za mňa skvelá. Bavíme sa o hodnote 8-10 hodín na jedno nabitie, no dá sa dosiahnuť aj viac (pochopiteľne, aj menej).

Notebook váži necelý 1 kilogram, konkrétne 990 gramov, pričom v najhrubšom bode má zhruba 1.6 centimetra, a to hovoríme o zariadení vyrobenom z horčíkovej zliatiny. Nechýba ani certifikácia amerického vojenského štandardu MIL-STD-810H, ktorý môžu obdržať iba mimoriadne odolné zariadenia, ktoré prejdu náročným testom odolnosti. Notebook je podľa informácie z produktovej stránky čiernej farby, no ja by som to až tak čierno nevidel. Ide skôr o farbu medzi Midnight Blue a čiernou, ktorá reaguje na svetlo, takže ak na notebook priamo zasvieti svetlo, je svetlejší a javí sa modro. Nech už je to s farbou akokoľvek, ženy by určite vedeli lepšie určiť o akú farbu ide, no notebook vyzerá výborne, prémiovo a štýlovo.

Technické špecifikácie notebooku sú nasledovné – srdcom je procesor Intel Core i7-1355U s 1.8 GHz (12MB Cache, až do 5.1 GHz, 10 jadier). Spoločnosť mu robilo 16 GB LPDDR5 RAM a 1-terabajtové SSD úložisko. Zabudnúť nemožno ani na integrovanú grafickú kartu Intel Iris Xe. Výkon je na túto kategóriu zariadenia plne dostačujúci, nemal som počas testovania žiadne problémy. Notebook zvládol úpravu 45 megapixelových RAW fotografií, štandardný strih videa, no rozbehol som aj nejaké menej náročné hry, takže i to sa na biznis notebooku dá, pochopiteľne ale nie v plnom 3K rozlíšení. Použitá horčíková zliatina v kombinácii s dobrým inteligentným chladením s dvoma ventilátormi sa postarali o kvalitný odvod tepla mimo šasi notebooku, vďaka čomu som nikde nepociťoval veľké teplo, prípadne nepríjemné vysoké zohriatie. Notebook je inak bežne takmer absolútne ticho, mnohokrát sú ventilátory vypnuté. Až pri programoch, ktoré sú náročnejšie na výkon sa chladenie preberie k “životu” a začne byť počuteľné, no nie rušivo. Za dobu testovania sa však nestalo, že by notebook produkoval nepríjemný vysokofrekvenčný hluk, nech už bol postavený pred hocakú úlohu. Pochopiteľne, ak sa zapne hra, prípadne renderuje 4K video, vtedy je chladenie počuť, no inžinieri v ASUSe skutočne odviedli skvelú prácu.

Teraz sa prejdem k jednému z ťahákov ExpertBooku B9 OLED, a tým je displej. Disponuje uhlopriečkou 14″ a má lesklý povrch. Osobne preferujem matnú povrchovú úpravu, ale to je vec preferencie, nejde o chybu. Ako už napovedá názov zariadenia, nechýba OLED technológia, čo znamená, že na vás čakajú sýte farby, bezkonkurenčné podanie čiernej farby, svietivosť 400 nitov a nechýba ani certifikácia Dolby Vision spolu so 100% pokrytím sRGB a DCI-P3 farebných priestorov. Panel disponuje až 3K rozlíšením (3 200 x 2 000 pixelov) a nechýba mu ani 90Hz obnovovacia frekvencia, hoci od výroby je zapnutá 60Hz frekvencia, a preto je nutná manuálna zmena v nastaveniach. Plynulosť je, pochopiteľne, zreteľne vyššia pri 90Hz, no je otázne, či je nutná bežnej práci, surfovaní po internete či pozeraní videí. Vyššia frekvencia, samozrejme, potrebuje viac energie, takže je dobré ju meniť podľa toho, čo aktuálne robíte, inak sa o nejaký ten čas na jedno nabitie ukrátite. Displeju však nemám čo vytknúť, je skvelý a je jedným z pádnych argumentov, prečo investovať do tohto notebooku. Oceňujem aj možnosť úplného vyklopenia horného veka s displejom, minimálne pre mňa ide o užitočný bonus. Nad displejom inak nechýba ani FullHD webkamera s IR funkciou pre podporu Windows Hello a s bezpečnostnou záslepkou.

Napriek kompaktným rozmerom, ktoré sú 31.10 x 21.50 x 1.57cm (š x h x v), ASUS neochudobnil zákazníkov o solídnu portovú výbavu. Máme tu jeden USB 3.2 Gen2 Type-A port, dva razy Thunderbolt 4 s podporou zobrazovania/napájania, jeden micro HDMI (RJ45 lan), jeden HDMI 2.1 (TMDS) port a jeden 3,5 mm kombinovaný jack konektor. Na pravej strane je aj zapínacie tlačidlo, čo môže byť spočiatku veľký nezvyk, no nad klávesnicou naň miesto nezostalo. Je skombinované s čítačkou odtlačkov prstov, takže umiestnenie na boku môže evokovať čítačky známe zo smartphonov. Bezdrôtovú komunikáciu zase zabezpečuje Wi-Fi 6E (802.11ax) (dvojkanálová) a Bluetooth 5.3, takže ani v tomto smere nič podstatné nechýba, navyše môžem pochváliť aj stabilitu pripojenia. Na touchpade si možno ešte všimnúť nápis NFC. V tomto prípade nebudete notebookom platiť ako s telefónom, no NFC čítačka slúži na prihlasovanie do systému za pomoci na to určenej zamestnaneckej karty, čo je vec, ktorá nájde uplatnenie v biznis sfére, kam notebook patrí. Jedna vec mi však predsa len chýbala, a to čítačka pamäťových kariet.

Keď už som spomenul touchpad, prejdime k nemu a klávesnici. A vybavíme to rýchlo, keďže tu pripomienky nemám. Ergonómia chiclet klávesnice s 1,5 mm zdvihom klávesov je skvelá, píše sa na nej pohodlne. Touchpad je naozaj veľký a pracovalo sa mi s ním bezproblémovo, hoci vždy radšej siahnem po myške. Nechýba však funkcia NumberPad, čo umožňuje premeniť touchpad na numerickú klávesnicu, čo je pre mňa “must have” prvok, ak nie je fyzicky prítomná. Samozrejmosťou je aj podsvietenie klávesnice, no bez možnosti nastavenia intenzity, buď je podsvietenie zapnuté alebo vypnuté, čo je trochu škoda. Podľa popisu je klávesnica odolná voči poliatiu, no to som radšej neskúšal.

Zostáva ešte zvuk, ktorý bol celkom slušný, povedal by som lepší, než som čakal. V tomto prípade síce nenájdeme na tele notebooku meno žiadnej audio spoločnosti, ktorá by sa o vyladenie zvukového prednesu postarala. Vedľa touchpadu však predsa len nájdete nápis Dolby Atmos, takže nechýba táto technológia, ktorá spočíva v presnejšom rozložení zvuku v priestore. Zvuk bol na moje prekvapenie celkom dynamický, nechýbali ani decentné basy, čo potešilo. Vzhľadom na kompaktnosť notebooku naozaj slušný výsledok.

ASUS ExpertBook B9 OLED je skvelý notebook, ktorý síce patrí do biznis kategórie, no nechýba mu ani štýlovosť. ASUS v tomto prípade namiešal do výsledného produktu tie správne ingrediencie, čoho výsledkom je doposiaľ najlepší kancelársky notebook, ktorý som mal tú možnosť testovať.

Notebook na test zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS ExpertBook B9 OLED - Elegantný pracant
ASUS ExpertBook B9 OLED je doteraz najlepší kancelársky notebook, ktorý som mal tú možnosť od taiwanskej spoločnosti otestovať. Vyložené slabiny nemá, takže ak hľadáte kvalitný a navyše dobre vyzerajúci biznisový notebook, ExpertBook B9 OLED je odpoveďou.
Pozitíva
  • Fantastický displej, dostatočný výkon
  • Kvalitné spracovanie spĺňajúce vojenský štandard MIL-STD-810H, kompaktnosť
  • Pohodlná klávesnica a rozmerný touchpad, solídny zvuk
Negatíva
  • Chýba čítačka pamäťových kariet
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!