Register

A password will be e-mailed to you.

Kedysi bolo nemysliteľné, aby bol notebook kompaktný a ľahký. Hrubé telá, slabá výdrž batérie, nič moc displeje, častokrát aj pokryvkávajúce dielenské spracovanie, to sú iba niektoré vlastnosti notebookov minulosti. Dnes už, našťastie, nič z toho neplatí, najmä ak sa teda nebavíme o nejakých kúskoch, ktoré sa snažia zaujať iba nízkou cenou a oklamať neznalého zákazníka. Pochopiteľne, herné stroje ani dnes nemôžu byť tenučké, fyzika sa oklamať nedá, no to je iná kategória, než do ktorej spadá ASUS Zenbook S 13 OLED.

Keď mi bol testovanie ponúknutý 13″ Zenbook, potešil som sa. Väčšinou testujem herné zariadenia, ktoré síce oplývajú vysokým výkonom, no ten na bežnú prácu skutočne nie je potrebný. Denno-denne so sebou vláčiť relatívne ťažkého “parťáka” nie je úplne najkomfortnejšie, aspoň teda pre veľkú časť populácie, ja som si zvykol a nie je mi to na obtiaž. Bola však príjemná zmena mať neustále po ruke spoločníka, ktorý síce nevie rozbehnúť najmodernejšie hry, no všetko ostatné zvládol bez zaváhania. A čo je najlepšie, kde-kto sa za ním v kaviarni obzeral, pretože vyzerá naozaj krásne. K tomu sa však ešte dostaneme.

Ako prvé určite zaujme balenie, ktoré sa snaží minimalizovať použitie plastov, keďže ekológia a recyklovanie je aktuálne veľká vec. ASUS dokonca na produktovej stránke upozorňuje na to, že obaly neobsahujú žiadne plasty ani lepidlá a sú vyrobené z papiera s certifikáciou FSC™ Mix. Takýto papier je zhotovený zo zodpovedne obhospodarovaných lesov, kontrolovaného dreva a recyklovaných zdrojov, takže v tomto smere výrobca skutočne neponechal nič na náhodu. Ak by sme teda v balení hľadali už spomínaný plast, nájdete ho akurát nabíjacom adaptéri, kde je fólia čo ho chráni a kryt na kolíkoch do zásuvky, no a potom ešte na štítku, na ktorom sú napísané kľúčové vlastnosti zariadenia. To je všetko. Pochopiteľne, i napájací adaptér je vyrobený z plastu, no ten používate dlhodobo, fólia okamžite putuje do smetiaka.

Hlavná krabica, ktorá v sebe ukrýva ešte ďalšie dve je z recyklovaného papiera, menšia, v ktorej je napájací adaptér taktiež a nepochybujem o tom, že rovnako je na tom aj krabička, v ktorej sa ukrýva samotný notebook, hoci tá napohľad vyzerá krajšie, keďže je farebná a s dizajnom, ktorý nájdete aj na hornom veku notebooku. Zaujímavé sú aj papierové výplne, ktoré držia menšiu krabičku s notebookom v tej hlavnej, keďže môžu poslúžiť ako stojan na notebook, hoci v tomto smere potom možno na nejakú štýlovosť zabudnúť. A to by stačilo, ak by boli nafarbené, hneď by to vyzeralo krajšie.

V balení však nechýba ani veľmi príjemný obal, v ktorom možno notebook prenášať. Na môj vkus je na obale zbytočne až štyri razy napísané ZENBOOK, ale ako píšem, to je vec vkusu. Po stránke vzhľadu by však stačil jeden nápis, určite menší a radšej obal dizajnovo prispôsobiť hornému veku notebooku. Možno budúci rok, no prítomnosť obalu chválim a oceňujem.

Keď už som spomenul napájací adaptér, ten je 65W a stará sa o nabíjanie 63 Wh štvorčlánkovej Li-ion batérie. Adaptér je skutočne kompaktný, má USB-C koncovku, čiže ak niekam budete cestovať, stačí zobrať iba tento a viete s ním nabíjať ako notebook, tak aj telefón. Batéria je inak vzhľadom na kompaktnosť zariadenia naozaj solídna a dokáže podľa údaju od ASUSu poháňať notebook až 14 hodín. Samozrejme, sú tu premenné ako svietivosť displeja, či robíte kancelársku prácu alebo upravujete fotografie a pozeráte videa, no výdrž je výborná a jeden z pádnych argumentov, prečo si tento notebook zaobstarať. Výbornou správou však je, že za 49 minút viete mať batériu nabitú na 70%, takže ak by náhodou notebooku predsa len došla “šťava”, viete vcelku rýchlo opäť pohodlne fungovať ďalších niekoľko hodín bez napájania. Mimochodom, rýchle nabíjanie môžete využiť s akoukoľvek nabíjačkou s certifikáciou PD (Power Delivery).

K dobrej výdrži pomáha i OLED panel so 60Hz obnovovacou frekvenciou. Niekto môže namietať, že ASUS pokojne mohol použiť viac hertzový panel, no viac Hz znamená vyššia spotreba a v notebooku tejto kategórie to je zbytočné. Dôležitejšie ale je, že tento 13,3″, 2.8K (2880 x 1800) OLED panel s pomerom strán 16:10 a 0,2ms dobou odozvy dosahuje na maximálny jas až 550 nitov, má 100 % pokrytie DCI-P3 gamutu a overenie farieb od Pantone, čo v konečnom dôsledku hovorí jedno – je tu skutočne skvelý displej, na ktorý je radosť pozerať a nenechá vás v štichu ani na slnečnom svetle. Nad displejom nájdete aj FullHD webkameru, ktorej kvalita je štandardná. Netreba tým pádom čakať žiadnu bombu, no svoj účel splní a viete ju používať aj na prihlasovanie skrz Windows Hello. Je tu však softwarový pomocník ASUS AiSense, ktorý vie rozmazať pozadie, korigovať osvetlenie, váš pohľad do kamery, sledovať pohyb, odstraňovať šum či vyhladiť vašu pleť, takže v tomto ohľade je možnosť zlepšiť výsledný obraz skrz software.

Tým však chvála rozhodne nekončí. Notebook totiž váži iba 1 kilogram, v najhrubšom bode má iba 1 centimeter, a to hovoríme o kompletne celej konštrukcii vyrobenej z kovu. Veko a šasi je vyrobené z plazmokeramického hliníka, ktorý bol použitý vôbec po prvý raz. Aktuálne je ASUS jediný výrobca využívajúci tento proces, ktorý premieňa hliníkové veko na plazmokeramický hliník. Pri tomto procese sa používa čistá voda a nie sú potrebné žiadne organické zlúčeniny, silné kyseliny a ani ťažké kovy. Namiesto toho dochádza pri tejto metóde, ktorá má minimálny dopad na životné prostredie, k fyzikálnej a chemickej premene hliníka. Výsledkom je zvýšená odolnosť proti opotrebovaniu a zlepšenie ochrany proti korózii, tepelného manažmentu, tvrdosti a odolnosti proti poškodeniu a predĺženie životnosti. Tak aspoň hovoria informácie priamo od ASUSu. Pre ľudí hľadajúcich niečo netradičnejšie môže znieť zaujímavo aj fakt, že farba, odtiene, pórovitosť a textúra sa ďalej upravujú pomocou teploty a elektriny, vďaka čomu je každé veko jedinečné. Budúcnosť našej planéty zase zlepší skutočnosť, že plazmokeramické hliníkové komponenty sú po skončení svojej životnosti plne recyklovateľné.

Napriek týmto ekologickým zmenám si notebook zachováva prémiový vzhľad, skvelé továrenské vyhotovenie a nechýba mu ani certifikácia amerického vojenského štandardu MIL-STD-810H, ktorý môžu obdržať iba mimoriadne odolné zariadenia, ktoré prejdu náročným testom odolnosti. Ak by ste chceli vedieť, v akých 26 testoch bol notebook skúšaný, informáciu nájdete na tomto odkaze. Zenbook S 13 OLED je inak k dispozícii v dvoch farebných prevedeniach, a to Basalt Gray a Ponder Blue. Osobne som mal k dispozícii Basalt Gray prevedenie, no ak by som si mal notebook kúpiť, určite by som siahol po Ponder Blue variante. Aby sme sa nepochopili zle, notebook vyzerá aj v Basalt Gray prevedení veľmi elegantne, veko je matné, nie je to lapač odtlačkov a špiny, no modrý model mi skrátka imponuje viac, je to však iba vec vkusu.

Prejdime už ale ku klávesnici a touchpadu. Klávesnicová časť je vyrobená zo zliatiny horčíka a hliníka. Má odolnosť kovu a ľahkosť plastu, takže tvorí pevnú konštrukciu, ktorá nevyžaduje žiadnu ďalšiu podporu. Touchpad pokrýva extrémne tenké sklo, ktoré zaisťuje mimoriadne plynulé ovládanie. Podsvietená chiclet klávesnica má nízky zdvih len 1,1 mm, no napriek tomu sa na nej naozaj pohodlne píše. V Basalt Gray prevedení je navyše jej podklad v rovnakej farbe ako samotné klávesy, čo na pohľad pôsobí naozaj pekne a môže to nejednému človeku evokovať zariadenie s odhryznutým jablkom na hornom veku (v prípade Ponder Blue verzie je v rovnakej farbe nielen klávesnica a jej podklad, ale celé okolie aj s touchpadom). Biele podsvietenie, mi prišlo rovnomerné a nechýba ani možnosť regulovať jas v troch stupňoch. Pod ňou sa nachádza veľký ASUS ErgoSense touchpad. Možno ho opísať slovami hladký, pohodlný, citlivý a ako bonus sa ľahko čistí. Osobne vždy používam myš, nech sa deje čokoľvek, ale práca s týmto touchpadom bola i pre mňa v poriadku, takže to môžete brať ako pochvalu. K úplnému šťastiu mi však predsa len jedna vec chýbala, a to možnosť premeniť touchpad na numerickú klávesnicu.

A čo výkon a technické špecifikácie notebooku? ASUS použil 13. generáciu procesorov od Intelu, pričom k dispozícii sú dve možnosti. Buď Intel Core i7-1355U procesor s 1.7 GHz (12MB Cache, až do 5.0 GHz, 10 jadier, 12 vlákien) alebo Intel Core i5-1335U procesor s 1.3 GHz (12MB Cache, až do 4.6 GHz, 10 jadier, 12 vlákien). Ja som mal k dispozícii i7-1355U, ktorému robili spoločnosť 16 GB LPDDR5 RAM a 1-terabajtové SSD úložisko. Zabudnúť nemožno ani na integrovanú grafickú kartu Intel Iris Xe. Výkon je plne dostačujúci, nemal som žiadne problémy. Notebook zvládol úpravu 45 megapixelových RAW fotografií, štandardné strihanie videa, no na moje prekvapenie som spustil aj nejaké menej náročné hry, takže i to sa dá, pochopiteľne ale nie v plnom 2,8K rozlíšení. Veľmi príjemné prekvapenie na to, aký je notebook malý a ľahký. Použitý kov a dobré chladenie sa zase postarali o kvalitný odvod tepla z vnútra mimo šasi notebooku, vďaka čomu som nikde nepociťoval veľké teplo, prípadne nepríjemné vysoké zohriatie.

Napriek kompaktným rozmerom, ktoré sú 29.62 x 21.63 x 1.09 ~ 1.18 cm (š x h x v), ASUS neochudobnil zákazníkov o solídnu portovú výbavu. V prvom rade tu máme dva ultrarýchle porty Thunderbolt 4 USB-C podporujú rýchle nabíjanie, externé 4K monitory a rýchlosť dátových prenosov až 40 Gb/s. Vedľa nich je plnohodnotný HDMI 2.1 port, no to je z ľavej strany všetko. Po presunutí sa na pravú stranu objavíme ešte USB-A verzie 3.2 Gen 2 a štvorpólový jack konektor, ktorý tým pádom zvláda ako samotné sluchádlá, tak aj headsety s mikrofónom. Bezdrôtovú komunikáciu zase zabezpečuje Wi-Fi 6E (802.11ax) (dvojkanálová) a Bluetooth 5.3, takže ani v tomto smere sa nešetrilo, navyše môžem pochváliť aj stabilitu pripojenia, ktorá bola bezproblémová.

Zostáva ešte zvuk, ktorý bol na moje prekvapenie celkom solídny, na čom má zásluhu nielen spoločnosť harman/kardon, ale i použité materiálu, ktoré jednoducho odvádzajú v rámci akustiky lepšiu prácu, než plast a podobne. Na moje prekvapenie nechýbali ani bassy, ktoré bývajú problematické, solídna je i maximálna hlasitosť. Ak využívate notebook aj na konferenčné hovory, poteší vás kvalita mikrofónu, ktorá navyše využíva obojsmerné potlačenie hluku pomocou AI, takže je znížený hluk na pozadí ako pre mikrofón, tak aj a zvuk.

ASUS Zenbook S 13 OLED bol milým prekvapením. Vyzerá výborné, dlho vydrží, je kvalitne vyhotovený, má skvelý displej a ani výkon nie je malý, ak zoberieme do úvahy rozmery zariadenia. Mať však možnosť zahrať si aj na takomto notebooku hry bolo v minulosti nemožné, dnes už je to reálne. Sám som človek, ktorý radšej uprednostňuje herný notebook pred hocijakým iným, keďže výkon je pre mňa dôležitým parametrom, Zenbook S 13 OLED je zariadenie, ktoré by som bez zaváhania odporučil, dokonca si ho aj sám kúpil, keby hľadám niečo kompaktné. Ide o prémiový produkt, ktorý nemá výrazné slabiny (ale ako vravím, nič nie je dokonalé) a bude svojmu majiteľovi robiť nielen radosť, ale mu aj dobre slúžiť.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS Zenbook S 13 OLED - Štýlový spoločník
ASUS Zenbook S 13 OLED je prémiový kompaktný notebook, ktorý si vďaka nízkej váhe skutočne možno zobrať kdekoľvek. Navyše, iba ťažko na ňom nájsť niečo negatívne. Aktuálne ide asi o to najlepšie, čo si možno v danej kategórii s operačným systémom Windows zadovážiť.
Pozitíva
  • Dizajn, kvalitné spracovanie, displej
  • Výdrž, kompletná portová výbava a aktuálne verzie Wi-Fi a Bluetooth
  • Klávesnica, pohodlný a rozmerný touchpad, solídny zvuk
Negatíva
  • Nemožnosť zapnúť numerickú klávesnicu na touchpade
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!