Register

A password will be e-mailed to you.

Starfield je vonku v predbežnom prístupe už päť dní a dnes nastal oficiálny deň vydania. Poďme sa teda spoločne pozrieť na zberateľskú edíciu tohto očakávaného vesmírneho titulu od spoločnosti Bethesda.

Obsah kolektorky Starfieldu bol známy paradoxne dlhšie, ako info o hre samotnej. Krátky záber na jej obsah sa blysol ešte na predvádzačke pred dvoma rokmi, kedy sme o hre vlastne nič nevedeli. Napriek tomu išlo o jednu z najpríjemnejších zberateľských edícii, akú som vybaľoval. Strach z toho, že prichádza v ďalšom gigantickom boxe (pomaly ich nemám kam dávať), opadol ihneď.

Constellation edition prichádza vo veľmi vkusnej malej krabičke, ktorú bez problémov odnesiete v jednej ruke. Vonkajšia časť boxu je len papierový obal, pod ktorým sa nachádza ozajstná krabica s hrou.

Krabica má na sebe množstvo grafiky a popiskov a aj Bethesda spomínala, že je nadizajnovaná ako keby to bol ozajstný predmet z hry.

Vnútri vás hneď privíta Steelbook s hrou. Napriek panike hráčov, Starfield sa dá kúpiť aj v diskovej edícii. Bohužiaľ, Constellation edition prichádza len s digitálnym kľúčom. Na druhej strane, zberateľská edícia je má len jedno vydanie, teda PC nemá oddelenú verziu kolektorky.

S aktiváciou kľúča dostávate automaticky licenciu ako na Xbox Series X|S tak aj na Windows PC a viete si medzi nimi pohodlne prenášať uložené pozície. Hra je dostupná aj na obchode Steam, avšak táto edícia je na PC inštalovateľná iba cez Microsoft obchod, prípadne Xbox aplikáciu na Windowse. Výkonnostne a obsahovo sú však tieto verzie identické.

Kľúč však neprichádza vytlačený ani vyrytý niekde na vnútro Steelbooku. Prichádza na špecifickom objekte menom Credit Stick, ktorý sa nachádza priamo v hre. Slúži ako platidlo a keď ho v svete nájdete, dostanete do inventára obnos herných peňazí. Kód je potlačený z druhej strany. Credit Stick má veľmi slušnú hmotnosť a peknú farbu a je vyrobený z kvalitného kovu. Každý má svoje unikátne číslo a človek má naozaj pocit, že je cenný. Nakoľko klasický papierik s kódom v mnoho hrách sa dá rovno vyhodiť, ide o veľmi pekné riešenie.

Dostávame sa k hlavnému chodu tejto edície, a tým je obal s fyzickými hodinkami Chronomark. Nebolo to až tak dávno (8 rokov), čo prišla na svet zberateľská edícia Falloutu 4 Pip Boy Edition, prípadne nedávno neslávna helma v kolektorke na Fallout 76. Všetko vyrobené z naoko nekvalitných plastov, navyše s nepríjemným továrenským zápachom. Pip Boy bol síce pekná hračka ale jeho povrch a funkčné prvky nesršali kvalitou.

Spracovanie a hmotnosť tohto boxu ma príjemne prekvapili. Samotné jadro krabičky je stále z akéhosi plastu, avšak veľmi kvalitného a tvrdého, navyše s krásnymi popiskami a potlačou. Ramená su lemované textilnými pásmi, a obal je obklopený kovovými bočnicami a rôznymi detailami. Samotný zámok je západka, ktorú treba potiahnuť k sebe a potom otočiť do strany podľa inštrukcií. Bethesda tvrdí, že sa inšpirovali obalmi, ktoré NASA používala na transport hornín z vesmíru. Túto informáciu síce nemám overenú, ale aj tak ide o pekný mechanizmus.

Vnútri sa už nachádzajú spomenuté hodinky, a rovnako aj textilný odznak organizácie Constellation, ktorý si viete prišiť na ruksak alebo tričko. V balení sa nachádza odkaz na digitálny manuál k hodinkám a taktiež aj alternatívny náramok z textilu, nakoľko originálne herné hodinky prichádzajú s gumeným pásikom. Vonkajší vzhľad je naozaj identický s hodinkami, ktoré dostanete na začiatku hry. Nabíjačka a kábel sú samozrejmosťou a hodinky stačí len položiť na povrch, kde sa magneticky uchopia.

Je škoda, že hodinky sa nijakým spôsobom nepárujú s hrou. Pôvodne to asi aj bol zámer, a logicky by išlo o kontinuitu nápadu z Fallout 4, kde ste si vedeli spárovať telefón s hrou a používať ho ako Pip Boy. Možno časom príde aktualizácia, ktorá túto funkcionalitu povolí. Hodinky môžete (ale nemusíte) spárovať s aplikáciou s telefónom a stiahnuť do nich nový systém, a teda časom môžu dostať nové možnosti. Chronomark hodinky nemajú dotykové ovládanie, avšak disponujú dvoma tlačidlami na každej strane, ktorými sa viete navigovať po systéme. Vizuál firmvéru sa drží používateľského rozhrania v hre a hodinky sa snažia pôsobiť ako akási výbava na prežitie vo vesmíre.

Nie sú to plnohodnotné hodinky s Androidom, ako sme si pôvodne mysleli, ale dokážu niekoľko zaujímavých vecí. Napríklad zbierajú množstvo dát z okolia, pravdepodobne, pomocou interných senzorov. Dokážu samé zmerať teplotu prostredia ako v miestnosti, tak aj v exteriéri. Informujú vás o atmosferickom tlaku prostredníctvom barometra, ukazujú vám pozíciu a vzdialenosť od mesiaca v daný deň, graficky zaznamenávajú vašu rýchlosť a pohyby prostredníctvom akcelerometra. Taktiež poslúžia funkciami ako denné počítadlo krokov alebo ovládanie hudby v telefóne, podobne ako bežné smart hodinky. Ak sa vám nechce o rozbaľovaní iba čítať, nahrali sme pre vás z toho video:

Constellation Edition je naozaj pekná edícia, ktorú odporúčam, ak plánujete kupovať Premium edíciu hry, prípadne ak hrajete na PC aj na konzole. Je otázne, či sa k nej ešte viete dostať, no pravdepodobne bude Bethesda ešte produkovať ďalšie kusy, podobne ako tomu bolo pri predošlých hrách. Jej cena 300€ je relatívne vysoká, nepochybne väčšina nákladov šla do vývoja hodiniek. Napriek tomu si myslím, že Bethesda splnila to, čo sľubovala v predvádzačke: priniesť do reálneho sveta predmety, ktoré hráča spájajú so svetom hry Starfield. Recenzia na Starfield je inak v pláne a vyjde u nás už čoskoro.

Komentuj!