Register

A password will be e-mailed to you.

Asociácia slovenských herných vývojárov nedávno zverejnila podrobnú správu o slovenskom videohernom priemysle na rok 2022 a informácie o spoločnostiach, ktoré na Slovensku vytvárajú videohry.

Podľa tejto správy vlani slovenský videoherný priemysel po prvýkrát zaznamenal mierny pokles a jeho celkový obrat klesol z 80 miliónov € v roku 2021 na 77,1 milióna €. Aktuálne u nás pôsobí 66 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1 080 ľudí, pričom tento počet je porovnateľný s predchádzajúcim rokom. Najviac zamestnancov má bratislavské štúdio Pixel Federation. Medzi ďalšie veľké spoločnosti patria bratislavské Superscale, PowerPlay Studio, QORPO a Nine Rocks Games, ktoré minulý rok vytvorilo loveckú akčnú hru Way of the Hunter a je súčasťou THQ Nordic.

40,9 % z týchto spoločností pôsobí na videohernom trhu dlhšie ako päť rokov, pričom slovenskí vývojári vydali v roku 2022 až 49 vlastných titulov. Keď sa zaráta aj spolupráca so štúdiami s iných krajín, tak vzniklo až 168 ďalších projektov a aktívne sa pracuje dokonca až na 282 hrách. 72,7 percenta vývojárov na Slovensku sa zameriava na platformu PC a 31,8 percenta na mobilné zariadenia.

Komentuj!