Register

A password will be e-mailed to you.

Embracer Group je švédska spoločnosť, pod ktorú aktuálne patria také známe štúdiá ako napríklad THQ Nordic, Gearbox či Saber Interactive. Avšak len nedávno táto spoločnosť oznámila, začína s procesom odkúpenia časti Square Enix, presnejšie štúdií Crystal Dynamics a Eidos-Montréal. Po novom by pod taktovku Embracer Group malo patriť aj štúdio Square Enix Montréal, ktoré sa však s najväčšou pravdepodobnosťou dočká nového názvu.

Tento ďalší veľký obchod vo videohernej branži stál tentoraz “iba” 300 miliónov amerických dolárov, čo je určite menej než tomu bolo u nedávnych akvizícií, no tentoraz ide o silné a významné štúdiá. Každopádne sa potvrdzujú správy o postupnom úpadku kedysi silného a slávneho Square Enixu, kedže po tomto obchode prichádzajú o svojich najskúsenejších západných vývojárov. Celková akvizícia zahrnuje približne 1100 zamestnancov v troch veľkých štúdiách a ôsmich pobočkách po celom svete a viac než 50 nešpecifikovaných titulov z katalógu Square Enix. Dokončenie transakcie sa očakáva najneskôr v septembri tohto roka.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že práve Crystal Dynamics nedávno potvrdili, že pripravujú úplne nové dobrodružstvo Lary Croft v sérii Tomb Raider, postavené na novom Unreal Engine 5. Toto štúdio má na konte aj u nás len vlažne prijaté Marvel’s Avengers a v súčasnosti pomáha štúdiu The Initiative (patriace pod Microsoft) na očakávanom titule Perfect Dark.

Eidos Montréal sa môže pochváliť takými počinmi ako sú Thief 4, Deus Ex Human Revolution a Shadow of the Tomb Raider. V súčasnosti údajne pracujú na viacerých AAA projektoch, vrátane noviniek z obľúbených sérií i nových značiek.

Square Enix Montréal sa špecializuje hlavne na menšie mobilné hry a má na konte napríklad také tituly ako Hitman GO, Tomb Raider GO a Deus Ex GO. Podľa ich vyjadrenia budú pokračovať vo vývoji podobných mobilných počinov a vytvárať menšie tituly založené na AAA značkách.

Oznámenie o tomto obchode prichádza len chvíľu potom, čo Square Enix verejne oznámilo nespokojnosť s nízkymi predajmi Marvel’s Guardians of the Galaxy, ktoré pripravilo práve Eidos Montréal. Do zákulisných machinácii a vzťahov samozrejme nevidíme, avšak môžeme dúfať, že celá táto akvizícia bude pre nás, hráčov iba pozitívnym krokom.

Komentuj!