Register

A password will be e-mailed to you.

O zvukovej holografii Super X-Fi, ktorú spoločnosť Creative “tlačí” vpred, sme si čo-to povedali už takmer pred dvoma rokmi v článku venovanom predstaveniu tejto technológie na tlačovej konferencii v rámci TechFestu. Odvtedy už ubehol nejaký ten piatok, pričom som mal za ostatnú dobu možnosť otestovať viaceré slúchadlá využívajúce túto technológiu. Hoci headset SXFI AIR C bol plne kompatibilný s PlayStation 4 a Nintendo Switch, nešlo priamo o herný headset. To však neplatí o slúchadlách SXFI Gamer, ktoré sú priamo určené hráčom a podľa toho sú i odladené. Oplatí sa však dať im prednosť pred inými headsetmi?

Hoci niekto môže zvukovú holografiu považovať za gimmick alebo marketingový “žvast”, pôjde však o človeka, ktorý sa so Super X-Fi technológiou osobne nestretol. Reálne je totiž táto technológia prínosom, i keď, samozrejme, má svoje klady a zápory, ako ostatne všetko. Žiadna iná podobná technológia však neponúka takú personalizáciu zvuku danému používateľovi, ako práve zvuková holografia od Creative. Dnes však nebudeme riešiť výhody, či nevýhody Super X-Fi, ale to, či je vôbec dôvod, aby ste minuli svoje úspory na kúpu herného headset SXFI Gamer.

Balenie

V tomto smere nie je veľmi čo hodnotiť, balenie headsetu je štandardné a nevyčnieva z radu. Na obale nájdete vizualizáciu headsetu, potrebné informácie, špecifikácie a nechýba ani obsah balenia.

Keď už spomínam obsah balenia, vo vnútri, samozrejme, nájdete SFXI Gamer slúchadlá, odnímateľný “CommanderMic” mikrofón, nylonom opletaný USB-C kábel, redukciu z USB-C na USB-A, štvorpólový 3.5mm jack kábel a manuál.

Technické špecifikácie

  • Slúchadlá
    • rozhranie: USB, 3.5 mm stereofónny vstup
    • veľkosť a typ meniča: 50mm neodymový magnet
    • frekvenčný rozsah: 20–20,000 Hz
    • podsvietenie mušlí: 16 miliónov farieb
    • hmotnosť: 336 gramov (bez mikrofónu), 349 gramov (s mikrofónom)
  • Mikrofón
    • frekvenčný rozsah: 100 Hz ~ 16 kHz
    • citlivosť: – 42 dBV / Pa

Zvuk šitý na mieru

Nakoľko sú SXFI Gamer slúchadlá stojace na Super X-Fi technológii, je na zákazníkovi, aby si zvuk prispôsobil svojmu profilu a dostal tak zo slúchadiel maximálnu kvalitu zvuku. Na to je nutné stiahnuť si pre váš smartphone, prípadne tablet s operačným systémom Android/iOS aplikáciu SXFI App a nafotiť si tvar vašich uší a hlavy. Tieto parametre sú totiž pre zvukovú holografiu dôležité. Aplikácia následne zo získaných dát vytvorí profil ušitý danému používateľovi na mieru. Nejde o nič komplikované a ani zbytočné zdĺhavé, i keď niekoľko minút vám to zaberie. Samozrejme, headset možno využívať i bez tohto nastavenia, no bola by škoda pripraviť sa o prispôsobenie zvuku na mieru.

Balzam pre uši?

Po zvukovej stránke asi nemožno headsetu SXFI Gamer veľmi čo vytýkať. Výrobca veľmi dobre využil potenciál 50mm neodymových magnetov, a tak sa možno tešiť na kvalitný zvukový prednes vo všetkých pásmach, nie je problém ani s výškami, stredmi, či basmi. Samozrejme, treba brať na zreteľ to, v akej cenovej hladine sa pohybujeme, pretože slúchadlá za 300-400€ budú po zvukovej a i dielenskej stránke predsa len niekde inde. Ak by vám prednastavený zvukový profil nevyhovoval, je tu možnosť prispôsobenia ekvalizéra, no to nie je nič výnimočné. Ja osobne som si nič extra nastavovať nemusel, no ak niekto preferuje viac basov, asi si bude musieť toto pásmo trošku vyladiť. Musím však upozorniť na jednu skutočnosť, a to, že priestorový 7.1 kanálový zvuk si užijete iba skrz USB kábel, v prípade využitia 3.5mm jack konektoru si budete musieť vystačiť so stereom.

Keď už som spomínal balzam pre uši, ani vám nedokážem dobre popísať, ako komfortné je polstrovanie náušníkov. Nespomeniem si na iný herný headset, ktorý by mal na dotyk aspoň podobne príjemný materiál, ako práve SXFI Gamer. Navyše, nezabudlo sa ani na možnosť výmeny v prípade poškodenia, čo oceňujem. Prial by som si však i to, aby boli k dispozícii rôzne varianty náušníkov, aspoň teda čo sa materiálu vyhotovenia týka. Ako som spomínal, umelá koža je síce maximálne komfortná, avšak v lete, keď bude naozaj horúco, by bolo vhodnejšie zameniť náušníky za povedzme textilné, aby sa majiteľ zbytočne nemusel pod mušľami potiť. To by som však už chcel asi veľa, a preto to neberte ako výhradu, skôr odporúčanie pre výrobcu.

To najdôležitejšie pekne po ruke

Dizajnéri v Creative pri navrhovaní SXFI Gamer, našťastie, nezabudli ani na praktickosť, a tak nájdete dôležité ovládacie prvky priamo na mušli. Nechýba ovládanie hlasitosti, tlačidlo na stlmenie mikrofónu, prepínač na zapnutie/vypnutie Super X-Fi a tlačidlo na ovládanie podsvietenia.

Pre ovládanie tých najdôležitejších vecí tým pádom nemusíte liezť niekam do nastavení a zbytočne sa odpútavať od hrania, či inej činnosti. Jedinou nevýhodou, keď už som spomínal mikrofón, je, že po jeho pripojení vo vnútri svieti dióda, ktorú nemožno vypnúť. To je škoda, pretože by mohlo ísť o dobrú signalizáciu toho, či je mikrofón zapnutý, alebo vypnutý.

Iba na hry?

SXFI Gamer, ako už napovedá názov, je headset primárne určený na hranie, avšak jeho potenciál je väčší. Bez problémov si totiž poradí aj s prehrávaním hudby, či videoobsahu. V dnešnej dobe ho pokoje možno využiť aj na videohovory, keďže i mikrofón nazvaný CommanderMic odvádza dobrú prácu a je lepší, než väčšina konkurencie v podobnej cenovej hladine. Počas rozprávania sa o slovo totiž prihlási technológia SXFI inPerson, ktorá vcelku efektívne dokáže izolovať okolité ruchy z prostredia, či šum. Nechýba ani pop filter, ktorý zabezpečí, že do mikrofónu nebudete “prskať”, čo môže byť pre druhú stranu vcelku nepríjemné. Samotná spoločnosť Creative nazýva tento mikrofón ich doposiaľ najlepším a ja sa s týmto tvrdením stotožňujem. Otestoval som asi každý jeden herný headset od Creative za posledné roky, takže mám s čím porovnávať.

V hrách je však headset ako doma, počas testovania sa produkt nezľakol žiadneho žánru. Navyše, ak radi hrávate online multiplayer, obzvlášť strieľačky, bezpochyby oceníte takzvaný BATTLE Mode, vďaka ktorému budete vedieť lepšie lokalizovať nepriateľov, čo vám v boji môže nejeden raz nielen zachrániť krk, ale aj ponúknuť taktickú výhodu.

Hoden odporúčania

Herný headset Creative SXFI Gamer možno jedine odporúčať. Dá sa zakúpiť za 129,99€, no samotný výrobca na svojom eshope už mal i zľavu na 99€, pričom za dané peniaze dostanete naozaj kvalitne spracovaný produkt, ktorý dobre vyzerá, je komfortný a čo je najdôležitejšie, ponúka skutočne kvalitný audio zážitok, a to nielen vďaka implementovanej Super X-Fi technológii.

Ak by som mal predsa len hľadať nejaké negatíva, tie sa budú spájať s káblom, ktorý je opletaný, a tak sa môže prihodiť, že pri kontakte s iným drsnejším materiálom prenesie neželaný zvuk do slúchadla. To je však bežná prax, opletané káble skrátka túto vlastnosť majú, avšak zase vydržia dlhšie a menej sa zamotávajú. Na druhej strane, kábel si možno vymeniť za hocaký iný. Led dióda v mikrofóne by sa mohla dať vypnúť, no po chvíľke si na jej červené svetlo zvyknete. Keď to však zhrniem, SXFI Gamer nemá extra výrazné negatíva a záujemcom o káblový herný headset ho možno bez váhania odporučiť. V danej cenovej kategórii sa totiž radí medzi to najlepšie, čo možno aktuálne zohnať.

Produkt na testovanie zapožičalo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative SXFI Gamer - Zvuková holografia pre hráčov
Káblový herný headset SXFI Gamer od Creative je výborný produkt. Má mnoho pozitívnych vlastností, no najdôležitejšie je, že ponúka naozaj kvalitný zvukový zážitok. Osobne ho radím medzi to najlepšie, čo mi za posledné roky prešlo pod rukami a určite si zaslúži pomyselnú nálepku top produkt.
Pozitíva
  • Výborný zvuk, kvalitný mikrofón, mimoriadne komfortné, možnosť výmeny náušníkov
  • Super X-Fi technológia, prehľadný obslužný software
  • Dôležité ovládacie prvky priamo na slúchadlách
Negatíva
  • Nemožno vypnúť led diódu v mikrofóne
  • Opletaný kábel občas prenáša neželané zvuky do slúchadiel (bežná vec pri opletaných kábloch)
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!