Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

O technológií zvukovej holografie Super X-Fi som písal začiatkom júna na základe skúseností z predstavenia, ktoré sa konalo v Starej tržnici. Po pár mesiacoch mi prišla ponuka na testovanie headsetov SXFI AIR a SXFI AIR C, ktorej sa nedalo odolať, pretože moje prvé skúsenosti s technológiou Super X-Fi boli viac ako pozitívne. Poďme sa však v nasledujúcich riadkoch pozrieť na to, či sa po dlhšej dobe strávenou v spoločnosti zmienených headsetov môj dojem nezmenil.

Aby sme si hneď v úvode ozrejmili jednu informáciu, headsety Creative SXFI AIR a SXFI AIR C sú čo sa ich “čriev” týka totožné. Oba modely teda ponúknu rovnaký zvuk, a tým pádom si neskôr nebudeme pri hodnotení zvuku rozoberať oba headsety zvlášť. Samozrejme, na rozdiely medzi headsetmi príde reč, no začnime pekne poporiadku.

Balenie

Ako môžete vidieť z priložených fotografií, balenie oboch headsetov sa dá považovať za štandardné. Krabička z tvrdeného papiera, vo vnútri slúchadlá a príslušenstvo. Samozrejme, na oboch baleniach nájdete aj potrebné a zaujímavé informácie o jednotlivých modeloch, no žiadne výstrednosti, či extravaganciu nečakajte. Osobne s tým problém nemám, no ak si niekto z vás rád vystavuje “zaujímavé” krabice na poličku, túto pravdepodobne nepochodíte, i keď obrázok na krabičkách vyzerá pekne.

Čo sa týka obsahu balenia, model SXFI AIR okrem samotného headsetu ponúka v balení 2 metre dlhý USB kábel, 1,5 metra dlhý 3.5mm jack kábel, NanoBoom mikrofón a informačné letáčiky. V prípade modelu AIR C je situácia podobná, ibaže miesto NanoBoom mikrofónu tu nájdete ClearComms mikrofón.

Technické špecifikácie

Rozdiely

Ako už možno vidieť z obrázku vyššie, niekoľko rozdielov sa medzi headsetmi nájde. Model SXFI AIR je narozdiel od AIR C dostupný aj v bielej farbe, má integrovaný mp3 prehrávač a podporuje prepínanie skladieb a zvyšovanie/znižovanie hlasitosti pri prehrávaní hudby za pomoci dotykového ovládania na ľavej mušli. Model AIR má taktiež k dispozícii kompaktný NanoBoom mikrofón, vďaka ktorému môžete pohodlne so slúchadlami telefonovať i keď ste vonku.

Samozrejme, keďže je headset SXFI AIR z kategórie bezdrôtových, je vo vnútri zabudovaná batéria, ktorá sa postará o 8-10 hodinovú výdrž v závislosti od podmienok, ako budete headset zaťažovať (hlasitosť, znížená teplota vonku a podobne). S tým súvisí aj skutočnosť, že headset je o 20 gramov ťažší, čo sa nemusí zdať veľa, no pri priamom porovnaní som rozdiel pocítil okamžite. Keď už sa bavíme o bezdrôtovom pripojení, nerozumiem, prečo nie je k dispozícii Bluetooth vo verzii 5, keďže je spoľahlivejší a najmä úspornejší. Nemôžem sa síce sťažovať, že by som mal problémy so spojením, či ma trápili výpadky, no tu by som najnovší Bluetooth uvítal. Možno v ďalšej generácii.

Zabudnúť nemožno ani na skutočnosť, že v prípade káblového modelu SXFI AIR C je potrebné mať slúchadlá, ak teda chcete technológiu Super X-Fi využívať, pripojené skrz USB kábel, pretože nemajú vstavanú batériu a po pripojení cez 3,5mm jack kábel nemajú slúchadlá dostatok energie na poháňanie holografie. S tým súvisí aj možnosť zapnúť podsvietenie na mušliach, ktoré v prípade AIR C bez pripojenia skrz USB nezapnete.

Posledný “zaujímavý” rozdiel spočíva v USB portoch na headsetoch, nakoľko model AIR disponuje USB-C portom, kým model AIR C sa spolieha na starší microUSB port. Ide tak o ďalšiu oblasť, kde by som uvítal, aby v Creative “nešetrili” a do oboch modelov umiestnili USB-C.

Holografický zvuk

Hneď v úvode tejto časti si priblížme, čo by vlastne holografický zvuk mal v porovnaní so štandardným zvukom ponúkať. V prvom rade je to “priestorový” zvuk a nie plochý, ktorý prinášajú štandardné slúchadlá. Sme zvyknutí, že zvuk zo slúchadiel nám je priamo “pumpovaný” do uší, avšak neuvedomujeme si, ako sa tým pádom stráca priestorové podanie zvuku. Dobrý príklad, ako si túto situáciu predstaviť je pustiť si určitú skladbu/ukážku z filmu na slúchadlách a následne to isté na 5.1, prípadne 7.1 reproduktoroch. Zvuková holografia si dala za úlohu priniesť zvuk ako z takýchto reproduktov do slúchadiel. Áno, máme tu množstvo slúchadiel, ktoré sa pýšia 7.1 zvukom na krabičke, avšak ani zďaleka to nie je to pravé orechové.

Technológia Super X-Fi je v podaní priestorového a bohatého zvuku skrz náhlavnú súpravu omnoho ďalej, než “obyčajné” slúchadlá s nálepkou 7.1. Svoj podiel na tomto fakte zohráva i skutočnosť, že holografické slúchadlá, prípadne zosilňovač SXFI AMP prispôsobuje zvuk každému poslucháčovi individuálne. Za pomoci aplikácie Super X-Fi pre smartphony a tablety si totiž vytvoríte osobný profil, na základe ktorého bude zvuk prispôsobený práve vám. V jednoduchých krokoch si odfotíte tvár a uši, pretože odborníci z Creative tvrdia, že zvuk nevnímame iba ušami, ale celou hlavou. Dôležitý je teda tvar vašej tváre, uší, no svoje zohráva i veľkosť a podobne. Do akej mieri je táto skutočnosť pravdivá vám síce povedať presne nemôžem, no je pravdou, že aplikácia nastavila zvuk v prípade profilu tváre mojej priateľky odlišne. Dosť však omáčky okolo, prejdime na samotný zvuk.

Ťažko slovami opísať, ako zvuková holografia obohacuje štandardné počúvanie, no je to naozaj obrovský rozdiel. Pri pozeraní filmov máte pocit, že postavy naozaj stoja povedzme v strede miestnosti, takže zvuk sa rozprestiera, má hĺbku a znie prirodzenejšie. Masívne výbuchy zrazu dostávajú zážitok z filmu/seriálu na inú úroveň, rovnako i naháňačky, či len obyčajné rozhovory. Je naozaj zaujímavé, ako dobre dokážu headsety s technológiou Super X-Fi vytvoriť dojem, že počúvate cez reproduktorovú sústavu a nie cez slúchadlá.

Ako som už písal v staršom článku, najväčšie kúzlo, aspoň pre mňa, dokáže táto technológia vyčarovať v prípade starých skladieb s mono zvukom. Áno, nie je to hudba pre každého, dnes sú v kurze predsa len iné žánre, no ako demonštrácia toho, čo Super X-Fi dokáže je to skvelé. Staré skladby dostávajú nový rozmer a znova ožívajú.

Zvukový prednes je inak kvalitný aj pri moderných žánroch, nech už ide o hip-hop, rockovú hudbu, popovú, či techno, house a podobne. Ani pri jednom žánri som nemal pocit, že by slúchadlá mali s prednesom problém, no niektoré žánre môžu byť pre využitie holografie menej vhodné, než niektoré iné. V takom prípade však nie je problém Super X-Fi technológiu vypnúť vďaka dedikovanému tlačidlu na samotných slúchadlách. Rýchle a jednoduché, tak to má byť. Samozrejme, model s cenovkou 400+€ by pravdepodobne mal kvalitu zvukového podania ešte ďalej, no tieto headsety nechcú zruinovať vašej peňaženky. A vo svojej cenovej kategórií si vedú naozaj výborne.

Keďže sme portál primárne o hrách, slúchadlá som otestoval aj pri hraní hier. Ani v tomto smere na mňa, našťastie, nečakalo žiadne nepríjemné prekvapenie. Kratosov hnev a hlboký hlas v minuloročnom God of War dostali nový rozmer, škrekot infikovaných Freakerov z Days Gone bol nepríjemnejší než pôvodne, no a mohol by som pokračovať. Skvelým pomocníkom pri špecifických žánroch bude aj skutočnosť, že vďaka bohatšiemu a priestorovejšiemu podaniu budete lepšie identifikovať smer, z ktorého na vás niekto útočí. Priaznivci pretekárskych hier si užijú rev motorov viac, než doposiaľ a ak si prepnete pohľad do vnútra vozidla, tak máte omnoho lepší pocit zo samotného riadenia. Výborne vďaka holografii znel aj taký Crash Team Racing Nitro-Fueled, či Spyro Reignited Trilogy, a to naozaj nie sú hry, ktoré sú na kvalitu zvuku vyložene odkázané.

Kto z koho?

Ako ste si už domysleli, headsety Creative SXFI AIR a i SXFI AIR C sú kvalitnými produktmi, ktoré vám môžem vrelo odporučiť. Oba majú, vzhľadom na ich hardwarové vybavenie rovnaký zvuk, no bezdrôtový model toho predsa len ponúka o čosi viac. S tým však súvisí aj cena, ktorá je v prípade modeli AIR C priaznivejšia.

Štandardne je káblový model o 30€ lacnejší, no aktuálne je na oficiálne stránke spoločnosti Creative akcia na oba modely, takže model SXFI AIR C môžeme namiesto 129,99€ kúpiť za 79,99€ a bezdrôtový model SXFI AIR zase miesto 159,99€ za 119,99€. Cenový rozdiel sa tak zvýšil na 40€ a i keď ja osobne by som išiel do bezdrôtového modelu SXFI AIR, ak sa uspokojíte s káblovým variantom, môžete mať výborný headset za skvelú cenu. Navyše teraz, keď sa blížia Vianoce, ide o skvelý tip na darček, a to nielen pre hráča, ale pre priaznivcov audia všeobecne. Pokiaľ teda nemáte potuchy, čo si priať od Ježiška, touto voľbou, nech už si vyberiete AIR alebo AIR C chybu neurobíte.

Na záver mi nezostáva nič iné, než oceniť, že sa v Creative pokúšajú priniesť niečo nové. Ešte lepšou správou je, že to funguje už v počiatkoch a nie je nutné robiť nové modely, dolaďovať software a podobne. Výhrady však predsa len mám, no nejedná sa o nič zásadné. Ako som však už písal, microUSB konektor v prípade modelu SXFI AIR C mohol byť nahradený novším USB-C konektorom a bezdrôtový model SXFI AIR mohol mať miesto Bluetooth 4.2 novší Bluetooth 5, no ani jedna výhrada nemá vplyv na užívateľský komfort. Som zvedavý na ďalšie produkty (štuple Creative Outlier Gold, či najvyšší model SXFI THEATER) s technológiou Super X-Fi, pretože nejde len o marketingový ťah, ale o reálny prínos v oblasti reprodukcie zvuku cez slúchadlá.

Produkty na recenziu poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative SXFI AIR / AIR C - Nový zvuk
Singapurská spoločnosť Creative sa opäť pokúša priniesť zákazníkom niečo nové a posunúť tak zvukovú reprodukciu cez slúchadlá na ďalšiu úroveň. Dnes testované modely SXFI AIR a SXFI AIR C sú prvými lastovičkami a napriek drobným výhradám ide o skvelé headsety, ktoré vám výborne predvedú, o čom zvuková holografia vlastne je. Ak hľadáte kvalitné a cenovo dostupné headsety, tak ste v prípade modelov SXFI AIR na správnej adrese.
Pozitíva
  • Zvuková holografia je prínosom a nie iba marketingový ťah
  • Kvalitný, dobre vyvážený a bohatý zvukový prednes ako so zapnutým, tak i vypnutým Super X-Fi
  • Kvalitné spracovanie, komfortné aj po dlhšom nosení, dizajn
Negatíva
  • Starší microUSB konektor v prípade modelu SXFI AIR C
  • Model SXFI AIR má miesto Bluetooth 5 starší BT 4.2
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!