Register

A password will be e-mailed to you.

Leto sa prehuplo do svojej druhej polovice, čo znamená, že sa pomaly chýli ku koncu. Aké tituly prinesie mesiac august 2020? Znie to síce prekvapivo, ale skutočne si je z čoho vyberať, keďže je k dispozícii hneď niekoľko veľkých titulov a populárnych značiek.

Hoci býva tradíciou, že letné obdobie je nezriedka obdobím prašného sucha, vzhľadom na krízu vírusu ide momentálne o azda najúrodnejšiu časť terajšieho roka. Nedávno sme tu mali fantastický samurajský hit Ghost of Tsushima, predtým The Last of Us Part II, no ani august nezaostáva. Prináša so sebou AAA tituly, zaujímavý port výborného akčného RPG a aj jednu hardcore záležitosť, ktorú ocení najmä stará škola.

 

Horizon Zero Dawn Complete Edition
Žáner: Akčné RPG 
Platformy: PC
Vývojári: Guerilla Games 
Dátum vydania: 07. 08. 2020

Konzoloví hráči a hrdí vlastníci platformy PlayStation 4 už Horizon Zero Dawn veľmi dobre poznajú. Koniec koncov, ide o jednu z najúspešnejších originálnych IP, s ktorou spoločnosť Sony počas tejto generácie prišla. Každopádne, pre počítačových používateľov ide o úplne nový produkt, nakoľko si ho doposiaľ nemohli na svojej preferovanej platforme zahrať. Je pomerne prekvapujúce, že v priebehu niekoľkých týždňov sa rovno dve veľké Sony exkluzivity pozreli za brány konzol PlayStation, ale v oboch prípadoch (predtým to bol Death Stranding) šlo o lákavé projekty, ktoré si svoju fanúšikovskú komunitu nepochybne nájdu. 

Horizon je tradičným akčným RPG, ktoré sa odohráva v otvorenom svete, obsahuje početné dialógy, rozhodnutia v rámci príbehu, no v neposlednom rade si tu početné zastúpenie nájdu i súboje. Práve protivníci a ich spracovanie je azda najväčším lákadlom príbehu bojovníčky menom Alloy, nakoľko sa postavíte proti nebezpečným mechanickým konštrukciám vo forme dinosaurov. Projekt Guerilla Games svojho času získaval výborné známky a dosiahol metascore 89%, čo je na úvod akejkoľvek značky výborné. Všetko pritom nasvedčuje tomu, že i PC verzia pôjde v rovnakých kvalitatívnych šľapajach, čiže sa môžete pripraviť na audiovizuálny zážitok s nekonvenčnou bojovou zložkou, ktorý pretrvá vo vašej pamäti i dlho po kompletnom dohraní.

 

A Total War Saga: Troy
Žáner: Real-time stratégia
Platformy: PC
Vývojári: Creative Assembly 
Dátum vydania: 13. 08. 2020

Štúdio Creative Assembly pod vydavateľskou hlavičkou zoskupenia SEGA nám už celé roky prináša real-time stratégie z rôznych historických, no aj fiktívnych období. Ide o herného dinosaura, nakoľko žáner stratégií má svoju najväčšiu popularitu za sebou, čo ale neznamená, že by spomínaná sága nebola úspešná. Práve naopak, väčšinou sa týmto hrám darí ako v recenziách, tak aj komerčne. Dôkazom toho sú desiatky a desiatky rôznych počinov, ktoré mapujú všetko od fantasy sveta Warhammer, cez napoleonské vojny, až po brutálne konflikty na ostrovoch v divokej Británii. 

Nadchádzajúci projekt Troy pravdepodobne pôjde po cestičkách svojich početných bratov, takže sa fanúšikovia dočkajú masívnych stretov, mnohých politických intríg a taktického premýšľania nad ďalším krokom. Rozhodnete sa nemilosrdne zaútočiť, prípadne si zvolíte silu diplomacie? Je to len na vás, avšak musíte rátať s dôsledkami. Ak vám preto sedí štýl Total War hier, zrejme s novinkou nešliapnete vedľa, keďže bude s najväčšou pravdepodobnosťou stáť na zaužívaných pravidlách starších hier. 

https://www.youtube.com/watch?v=4ZR3DGFwehw%MCEPASTEBIN%

 

Microsoft Flight Simulator 
Žáner: Simulátor
Platformy: PC
Vývojári: Asobo Studio 
Dátum vydania: 18. 08. 2020

Ak by sme mali vybrať jeden titul, ktorý svojím vzhľadom pripomína ozajstný next-gen, bol by to práve prichádzajúci Microsoft Flight Simulator. Populárna značka leteckých simulátorov je tu s nami už takmer 4 dlhé dekády (prvý diel sa datuje späť do roku 1982), pričom zakaždým si novšia iterácia prešla podstatnými inováciami. Z komorných a vizuálne jednoduchých základov sa teda po všetkých tých rokoch vykľul jeden z najkrajšie vyzerajúcich titulov súčasnosti. 

Hrateľnosť pritom nijako neprekvapí, nakoľko ide o náročný a komplexný simulátor lietania naprieč detailne spracovanými krajinami. Áno, môže to znieť jednoducho, pretože de facto je jedinou vašou úlohou preletieť z miesta A na miesto B. Každý človek ale nemôže byť pilotom, pretože ono pilotovanie je mimoriadne zložitou činnosťou, ktorá vyžaduje stopercentnú koncentráciu. Preto ak disponujete ochotou učiť sa nové veci a chuťou preletieť nad nespočetným množstvom lokácii, zapíšte si vyššie zmienený dátum do vášho virtuálneho kalendára. Ideálnejšiu leteckú voľbu totiž nájdete len ťažko. 

https://www.youtube.com/watch?v=ATahhemFbH0%MCEPASTEBIN%

 

Tell Me Why 
Žáner: Adventúra 
Platformy: PC, Xbox One
Vývojári: Dontnod Entertainment 
Dátum vydania: 27. 08. 2020

Štúdio Dontnod Entertainment sa preslávilo najmä filmovými adventúrami. Je síce pravdou, že francúzski vývojári majú na svojom konte hneď niekoľko experimentov z odlišných žánrov, ich najkvalitnejšie produkty patria medzi adventúry. Určite ale možno spomenúť tematicky originálne RPG Vampyr, kde ste sa zhostili úlohy britského upíra. Prípadne ich prvotinu Remember Me, ktorá bola pre zmenu typickou akčnou hrou. Zďaleka najviac sa vám však meno autorov spája so značkou Life is Strange i jej voľným pokračovaním

Novinka Tell Me Why je štylisticky podobná Life is Strange. V tomto prípade to zahŕňa ako vizuálnu stránku, tak aj príbehové spracovanie, ktoré sa sústredí na postavy, vzťahy medzi nimi, takže ak dúfate v nejakú žánrovo atraktívnu tému, tej sa pravdepodobne nedočkáte. Minimálne trailer ju nijak nenaznačuje. Tell Me Why sa zaoberá minulosťou a jej dôsledkami pre budúcnosť, pričom sleduje hneď niekoľko rôznych charakterov. Nechýbajú ani nadprirodzené prvky, ktoré majú v príbehu špecifický význam. Kvality výsledného produktu sú otázne, ale mnohí dúfajú v niečo podobné ako ich prvá adventúra. Každopádne, prvá epizóda vyjde už v auguste, no a ďalšie dve behom by mali doraziť behom nasledujúcich dvoch týždňov . 

https://www.youtube.com/watch?v=4KVrL_xirEk%MCEPASTEBIN%

 

Wasteland 3
Žáner: RPG
Platformy: PC, Xbox One, PlayStation 4
Vývojári: inXile Entertainment  
Dátum vydania: 28. 08. 2020

Na záver tu máme niečo pre hardcore hráčov. Pokračovanie RPG série Wasteland, ktorá sa odohráva v post-apokalyptickom svete, obsahuje ťahové súboje a vidíte ju z nie príliš populárneho izometrického pohľadu. Aktuálny diel stavia na prvkoch predchodcov, pričom inovuje mnohé mechaniky a stáva sa tak prístupnejším, respektíve atraktívnejším, pre moderného hráča. V príbehovom režime na vás čakajú tuhé boje, kde využívate pestrý arzenál i taktické zmýšľanie, avšak nechýbajú ani dôležité rozhodnutia. 

Vzhľadom k tomu, že ide o RPG hru, jednotlivé voľby ovplyvnia dianie vo svete a zrejme i ukončenie naratívneho deja. Rozvíjate vzťahy s okolitými postavami a spoločníkmi, pričom formujete vlastný charakter (ako to v žánri býva tradíciou). Wasteland 3 má azda najbližšie k starším Fallout hrám, takže ak holdujete podobným záležitostiam, nie je nad čím váhať. Treba však upozorniť, že ide o počin zo starej školy, ktorý nebude jednoduchý a rozhodnutia rovnako nepatria medzi tie najľahšie. 

https://www.youtube.com/watch?v=b6EAhBLgSOs%MCEPASTEBIN%

To bol výber tých najzásadnejších hier, ktoré si pre nás tohtoročný august pripravil. Za zmienku ešte stojí najnovší ročník UFC 4, ktorý prinesie tuhé klietkové súboje v súčasnom grafickom háve, avšak evolúciu v rámci série by ste nemali očakávať. Pre fanúšikov samuraja Jack tu máme rovnomennú hernú adaptáciu s podtitulom Battle Through Time, kde zrejme nepôjde o hit tohto roka, ale skôr o príjemnú akčnú adventúru, ktorá dobre využíva úspešnú značku. 

Zabúdať by sme nemali ani na Madden NFL 21, Project Cars 3 alebo PGA Tour 2K21. Každý zo zmienených titulov vychádza v auguste, čo ešte väčšmi podtrháva naplnenosť tohto mesiaca. Čo je však vašou hlavnou hernou voľbou pre najbližších tridsať dní? Tešíte sa na port Horizon Zero Dawn? Alebo siahnete po jednom z dostupných športových ročníkov? Určite sa s nami nezabudnite podeliť o svoje názory a tipy prostredníctvom dostupnej komentárovej sekcie. 

Komentuj!