Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2019 sa nám uzavrel a tentokrát sa otvára obálka s názvom 2020. Pred tým než začneme, vám, samozrejme, v roku 2020 želáme len to najlepšie, nech sa vám darí, nech ste zdraví a šťastní a hlavne nech máte odohraných čo najviac hier. Tak, formality máme za sebou. A keďže sa nám otvoril rok 2020, ktorý sprevádza číslica 20, tak sme si aj my pre vás pripravili zoznam 20 najočakávanejších hier v roku 2020. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo nás čaká v tomto roku a s najväčšou pravdepodobnosťou neminie. Je to toho naozaj veľa, keďže rok 2020 bude plodným čo sa týka hier, či nových konzol. 

1. Final Fantasy VII Remake (3. marec 2020, PlayStation 4)

Japonské štúdio Square Enix má na svojom konte silné značky ako Kingdom Hearts či Final Fantasy, ktoré pozná naozaj každý. No a najbližšie sa chystá práve Final Fantasy VII Remake, čo je, ako napovedá názov, remake legendárneho Final Fantasy VII z roku 1997. Očakávať môžeme vylepšené ovládanie, novú hudbu a najmä nový grafický kabát, na ktorý bude radosť sa pozerať. Čo viac dodať? Remaky je momentálne v kurze a my veríme, že aj tento dopadne dobre. Čo-to naznačuje už vydarený trailer.

2. Nioh 2 (13. marec 2020, PlayStation 4)

Fanúšikov Soulsoviek určite poteší i Nioh 2. Prvý sa rozhodne vydaril, nakoľko štúdio Team Ninja si na ňom dalo poriadne záležať. Hra pôvodne vyšla exkluzívne na PlayStation 4 ešte vo februári 2017, avšak hráči na počítačoch si Nioh mohli zahrať už v novembri 2017. Nioh 2 by mal pokračovať v nastolenom trende, čo sa týka herných mechanizmov a samotného štýlu. Samotná hra vychádza exkluzívne na PlayStation 4, no je možné, že táto exkluzivita bude časovo obmedzená a následne sa znova dočkajú aj počítačoví hráči.

3. Doom Eternal (20. marec 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Fanúšikovia FPS akcií zo starej školy by mali určite zbystriť pozornosť. Už onedlho totiž vyjde aj dlho očakávaný Doom Eternal. Ten mal vyjsť ešte v novembri 2019, avšak id Software sa rozhodlo neriskovať a nenechať nič na náhodu. Doom Eternal bol tak preložený na marec 2020. Na peklo sme si teda museli ešte nejaký čas počkať, avšak hra už vyjde čoskoro. Netreba však mať prehnané očakávania. Doom Eternal vsadil na to, čo je tejto značke typické, a tak nás neminie horda rôznych nepriateľov, ktorých budeme likvidovať poriadne veľkým olovom. Však posúďte sami.

 4. Half-Life: Alyx (Marec 2020, PC)

Half-Life 2 patrí neodmysliteľne medzi to najlepšie, čo priniesol FPS žáner. No od vydania Half-Life 2 už uplynulo vyše šestnásť rokov . Hráči denno-denne žiadajú Valve, aby začali práce na Half-Life 3, o tom je však stále ticho a zrejme ešte dlho bude. Na druhej strane, mnohých určite potešilo aspoň ohlásenie Half-Lyfe: Alyx, hoci ide o titul určený výhradne pre VR. To asi nie je to, čo si fanúšikovia priali, no na druhej strane platí, že hra vyzerá naozaj výborne. Chopíme sa v nej známej Alyx Vance, ktorá so svojim otcom bojuje proti nemenej známemu Combine. Či bude hra sláviť rovnaký úspech ako Half-Life 2, sa dozvieme už čoskoro.

5. Resident Evil 3 (3. apríl 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Japonskí vývojári z Capcomu tento rok oživili Resident Evil 2, lenže hráči sú nenásytní a chcú viac. No a Capcom na seba nenechal dlho čakať a ohlásil rovno aj remake Resident Evil 3. V ňom sa pre zmenu zhostíme Jill Valentine, pričom hra má byť po vzore originálu o niečo akčnejšia. Jej dej sa začne odohrávať ešte pred udalosťami dvojky, no skončí ďaleko po nich. Spoločnosť nám bude robiť i akási vylepšená verzia Mr. X, ktorú fanúšikovia veľmi dobre poznajú pod označením Nemesis. K predobjednávke Resident Evil 3 navyše automaticky získate multiplayerový titul Project Resistance.

6. Cyberpunk 2077 (16. apríl 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Cyberpunk 2077 je kapitola sama o sebe. Tento mimoriadne očakávaný titul je totiž vo vývoji už od roku 2013 a je vopred považovaný za jedného z najväčších kandidátov na hru roku 2020. Viac asi nemá cenu písať, pretože snáď ani neexistuje hráč, ktorý by o tomto kyberpunkovom RPG nepočul. CD Projekt RED vôbec po prvýkrát opustia svet Witchera a pokúsia sa dokázať, že zvládnu aj niečo iné. My im zatiaľ nemáme dôvod neveriť a tešíme sa aj na kandského herca Keanu Reevesa, ktorý potvrdil svoju prítomnosť v titule počas E3 2019.

7.Marvel´s Avengers (15. máj 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ak máte radi rôznych superhrdinov z pod strechy Marvelu, tak určite vyskúšajte Marvel´s Avengers. Na hre pracuje Crystal Dynamics a Eidos-Montréal, ktorí jednoznačne patria medzi skúsených vývojárov. A prvé zábery z hry dokazujú, že sú na správnej ceste. Ak by ste si teda chceli vyskúšať takého Thora alebo Hulka, nech sa páči. Je to len a len na vás.

8. The Last of Us Part II (29. máj 2020, PlayStation 4)

Ellie znova pokračuje v boji o život. Nie to však už to malé dievčatko ako minule, ale je z nej dospelá žena, ktorá toho preskákala naozaj veľa. Dátum vydania tejto mimoriadne očakávanej hry bol pôvodne nastavený na február 2020, avšak vývojári sa nakoniec rozhodli, že na nej ešte zapracujú. Chcú nám totiž priniesť čo najlepší zážitok a tak sa tento titul presunul na 29. máj 2020. Či bude mať i nejakú formu multiplayeru, to sa ešte nevie, avšak čoskoro sa to určite dozvieme.

9. Dying Light 2 (Prvý kvartál 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Poliaci sa už dostatočne etablovali na hernej scéne a ich tvorba dokáže nezriedka vzbudzovať výraznú pozornosť. Zombie hier je na trhu dostatok, no tých kvalitných je čoraz menej. Prvý Dying Light však patrí medzi tie svetlejšie prípady a hráči si tento akčný titul s prvkami parkouru dostatočne obľúbili. Dying Light 2 sľubuje ešte o niečo prepracovanejší zážitok a mal by mimo iné stavať na silnom príbehu, kde budú hrať nemalú úlohu naše rozhodnutia. Tak uvidíme, aký bude finálny výsledok, no očakávania sú rozhodne nemalé.

10. Twin Mirror (Prvý kvartál 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Táto epizodická adventúra od Francúzov z Dontnod Entertainment mala vyjsť ešte v roku 2019. Nestalo sa tak a o hre už nejaký čas nebolo počuť. No autori na nej i naďalej usilovne pracujú a táto mysteriózna záležitosť o troch dieloch sa javí dostatočne zaujímavo na to, aby sme vyzerali dátum vydania. Ten zatiaľ nebol oznámený, je však veľmi pravdepodobné, že Twin Mirror vyjde niekedy na prielome jari až leta 2020.

11. Ghost of Tsushima (Leto 2020, PlayStation 4)

Sucker Punch Productions, známi vďaka sérii Infamous, sa rozhodli vyskúšať si niečo nové a výsledkom je akčná adventúra Ghost of Tsushima. No a vyzerá to tak, že by nemuselo ísť o krok vedľa.  Samotný titul bude zasadený do feudálneho Japonska počas Mongolskej invázie v roku 1274 a hlavným hrdinom bude Jin Sakai, samuraj, ktorý sa vydáva na cestu naprieč krajinou. Zatiaľ nie je známe, kedy táto PlayStation 4 exkluzivita uzrie svetlo, no hru môžeme očakávať niekedy na prelome leta a jesene 2020. Tešíte sa? My totiž viac než dosť.

12. The Dark Pictures Anthology: Little Hope (Leto 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan vyšiel ešte v lete 2019 a aj v našej recenzii získal slušné hodnotenie. Autori pokračovali v trende, ktorý nastolili vo svojom predošlom Until Dawn, čo znamená, že hrateľnosť bola podobná, akurát merítko bolo o niečo menšie. A hoci mal Man of Medan isté muchy, ponúkol natoľko zaujímavý zážitok, že sa už teraz tešíme na ďalší diel tejto hororovej antalógie s názvom Little Hope. Síce o ňom stále veľa nevieme, avšak to sa zrejme čoskoro zmení.

13. Lego Star Wars: The Skywalker Saga (Leto 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Ak patríte medzi fanúšikov Star Wars, tak zbystrite pozornosť. A ak patríte medzi fanúšikov Star Wars a LEGA, tak zbystrite pozornosť dvojnásobne. Už tento rok vyjde akčná adventúra Lego Star Wars: The Skywalker Saga, v ktorej si budete môcť užiť atmosféru všetkých deviatich filmov, patriacich do ságy Star Wars. Dobrých LEGO hier nie je nikdy dosť a my veríme, že nový herný Star Wars prírastok potvrdí svoje kvality. Autori avizujú výrazné zmeny oproti predošlým LEGO hrám a je nutné poznamenať, že niečo podobné sa pýtalo už dlhšie.

14. Microsoft Flight Simulator (Jeseň 2020, PC, Xbox One) 

“Do nekonečna a ešte ďalej”. Aj toto by sme si zrejme mohli povedať pri tomto výborne sa javiacom simulátore lietania. Celkovo jedenásty prírastok do rovnomennej série pripravujú autori A Plague Tale: Innocence a ten sa zatiaľ javí ako zásah do čierneho.  Od zatiaľ posledného dielu už uplynulo dlhých štrnásť rokov a ten najnovší sľubuje mimo iné naozaj prepracovanú vizuálnu stránku, ktorá by sa mala zase o niečo viac priblížiť realite. Budete v ňom môcť obletieť celú Zem a ak sa teda chcete vybrať na cestu okolo sveta v kokpite lietadla a vlastníte PC alebo Xbox One, Microsoft Flight Simulator by mohlo byť to pravé pre vás.

15. Watch Dogs: Legion (Jeseň 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

O Watch Dogs Legion, treťom dieli hackerskej série sa už popísalo nemálo a zdá sa, že tretí diel by mohol priniesť menšiu žánrovú revolúciu. Mnohých zrejme poteší už fakt, že tretia časť sa nebude odohrávať v ošúchaných Spojených štátoch amerických, ale v Londýne, ale ako vyložene prelomový sa zatiaľ javí prvok, že bude možné naverbovať a priamo ovládať ľubovoľného občana tohto veľkomesta. Nie, to nie je žiadne science fiction, to je Watch Dogs: Legion. Ten mal pôvodne vyjsť už 3. marca 2020, ale nakoniec bol odložený na neskorší termín. Stále však platí, že by sme sa ho mali dočkať behom tohto roka.

16. Tell Me Why (Jeseň 2020, PC, Xbox One)

Francúzski vývojári Dontnod Enterainment skutočne nezaháľajú. Okrem Twin Mirror pracujú aj na ďalšej epizodickej adventúre s názvom Tell Me Why. Súrodenci Alyson a Tyler sa v ňom vrátia do svojho rodného domu a my sa budeme s nimi ponárať do ich minulosti. Hra, ktorá má klásť silný dôraz na ich vzájomné puto, bude mimo iné zaujímavá aj tým, že jednou z hlavných postáv bude transgender charakter. Uvidíme, ako to nakoniec prijme herná komunita.

17. Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 (Jeseň 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ak máte chuť túlať sa po tmavých uliciach veľkomesta Seattle v úlohe upíra, tak si počkajte na Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2. Od vydania kultového prvého dielu už uplynulo mnoho času a málokto asi veril, že sa niekedy dočkáme pokračovania tohto výborného RPG. No predsa je tomu tak. Ostáva len veriť, že ho nestretne po vydaní podobný osud, nakoľko titul od štúdia Troika Games sa dočkal i vďaka zlému technickému stavu výraznejšieho ocenenia až podstatne neskôr.

18. GhostWire: Tokyo (Zima 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Tango Gameworks nakoniec nepredstavilo počas tlačovej konferencie E3 2019 The Evil Within 3, o ktorom sa špekulovalo. Miesto toho pracujú na niečom inom a nemenej zaujímavom, i keď o projekte s názvom GhostWire: Tokyo zatiaľ veľa nevieme. Vieme, že našim cieľom bude odhaliť, prečo sa v tomto veľkomeste strácajú ľudia a že celá hra bude preplnená poriadnou dávkou tajomna. GhostWire: Tokyo by mal vyjsť v roku 2020, pravdepodobne na PC, PlayStation 4 a Xbox One, aj keď nič zatiaľ nebolo nič oficiálne potvrdené. Trailer však vyzerá zaujímavo a skúsený Shinji Mikami je istou zárukou kvality. Uvidíme, čo sa z toho nakoniec vykľuje.

19. Halo Infinite (Zima 2020, PC, Xbox One

Master Chief je späť.  Séria Halo vychádza od roku 2001 a Halo Infinite, ako šiesty prírastok hlavnej ságy, zákonite vzbudzuje výraznú pozornosť. Z toho čo vieme platí, že by mala vyjsť koncom tohto roka, ešte pred uvedením nového Xboxu na trh. O tejto sérii sa asi netreba veľa rozpisovať. Šiesty diel by mal byť ďaleko viac zameraný na ústrednú postavu ako predchádzajúci Halo 5: Guardians, no inak by sa mal držať klasickej šablóny. Dôraz by mal byť teda znova kladený nielen na kampaň, ale i na multiplayerové boje.

20. Elden Ring (Zima 2020, PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ak máte chuť na akčné RPG s mimoriadne náročnými bojmi, tak vás určite nemôže minúť Elden Ring. Nový prírastok do Souls žánru od samotných FromSoftware zaujme predovšetkým tým, že v ňom priamo spoja sily známy veterán štúdia Hidetaka Miyazaki a spisovateľ George R. R. Martin, ktorý sa preslávil najmä vďaka sérií kníh A Song of Ice and Fire. A toto spojenie vzbudzuje už samo o sebe veľký rešpekt, hoci o hre ako takej zatiaľ nevieme dokopy nič. Očakávania sú skrátka nemalé.

V našom výbere, samozrejme, čo-to chýba a možno máte sami úplne iných favoritov. Na úvod spomeňme napríklad Deathloop, Gears Tactics, Oddworld: Soulstorm, Tom Clancy’s Rainbow Six Quarantine, Age of Empires IV, Psychonauts 2, či Hellblade 2. V pláne sú aj remaky známych titulov ako System Shock, Destroy All Humans!, či XIII. Tento rok sa zrejme dočkáme aj nového dielu série Assassin’s Creed s názvom Ragnarok, pravdepodobne, dôjde aj na Call of Duty: Black Ops 5 a konečne by sme sa mali dočkať odloženého pirátskeho simulátora Skull and Bones. Tešiť sa môžeme aj na VR záležitosť Medal of Honor: Above and Beyond, ďalej i na kúsky ako Ori and the Will of Whisps, Gods and Monsters, Empire of Sin, Minecraft Dungeons, Crusader Kings III, alebo Yakuza: Like a Dragon. A možno konečne dôjde aj na očakávaný prequel Beyond Good & Evil 2.

Komentuj!