Register

A password will be e-mailed to you.

Krátko pred koncom minulého roku sa fanúšikovia konečne dočkali seriálovej adaptácie knižných dobrodružstiev bojovníka s monštrami menom Geralt. The Witcher z produkcie Netflixu sa tešil nadšeným ohlasom fanúšikov, rekordnej sledovanosti, i keď je pravdou, že zahraniční kritici boli v hodnotení o niečo striedmejší. Ako vidia túto seriálovú fantasy novinku členovia našej redakcie?

Róbert Herda

I napriek tomu, že sprvoti vo mne prevládali výhradne pozitívne dojmy, druhá polovica prvej série Zaklínača tak trochu naštrbila môj optimizmus, respektíve mi začali omnoho viacej prekážať niektoré neduhy, ktoré možno nájsť vo všetkých ôsmych epizódach. Spomeňme však najprv to dobré, čiže bojovú choreografiu, hudobný podklad a hneď niekoľko dobrých rozhodnutí pri obsadzovaní ústredných charakterov (áno, Henry Cavill je stelesnením vysnívaného Geralta, chválu si nepochybne zaslúži i Joey Batey ako večne utáraný Marigold). V prípade, že hrá perfektne pasujúca hudba a Henry Cavill seká mečom na všetky smery, efektne sa chváli svojou ohybnosťou prostredníctvom rôznych piruet, rozhodne sa ako diváci máme na čo pozerať. Poviedkový štýl rozprávania, kde sa prelína niekoľko línií môže pôsobiť zložito, no minimálne z môjho pohľadu je jasne prezradené, že sú od seba udalosti oddelené rokmi, niekedy i desaťročiami, čiže si nemyslím, že by z toho vznikal takpovediac neprehľadný guláš. A aby som nezabudol, seriál zaujímavou formou predstavuje atraktívny a pútavý svet, takže je tu šanca, že okamžite po dopozeraní siahnete po knihe alebo trojici hier od štúdia CD Projekt.

Menšie výhradný mám k príležitostným dejovým cestičkám a miestami lacnejšiemu vizuálnemu stvárneniu, prípadne nedôstojnému osvetleniu, čím trpí najmä bitka vo finálnej časti série. Každopádne dúfam, že producenti pre druhú sériu (ktorá je mimochodom už potvrdená) najmú o niečo šikovnejších režisérov, ktorí si ustrážia kompozíciu kamery pri dialógových pasážach (akčné scenérie sú totiž nasnímané takmer bezchybne) a scenáristov, ktorí budú síce pokračovať v atraktívnom príbehovom rozprávaní, avšak postarajú sa o to, aby niektoré línie nevyznievalo nechcene hlúpo a povrchne (niečo podobné sa stáva najmä pri líniách Ciri a Yennefer). Prvá séria vo mne nakoniec zanechala mierne nadpriemerné dojmy, pričom pokračovanie vrelo očakávam a s radosťou sa doň v budúcnosti pustím. Koniec koncov, kvalita, aj kvôli enormnému úspechu, môže ísť výhradne nahor a moje výhrady budú s najväčšou pravdepodobnosťou napravené, takže si myslím, že sa je na čo tešiť.

Matty 

Nemá cenu sa tváriť, že je seriálový Zaklínač dokonalý. Nie je a tí, ktorí náhodou čakali novú Hru o tróny, musia byť zákonite sklamaní. Súčasne si však stojím za tým, že ide o veľmi vydarenú knižnú adaptáciu a to i napriek niektorým problémom, ktoré ju sprevádzajú. Nájdu sa i knižní fanúšikovia, ktorí majú problém s tým, ako osekané sú poviedky a že viaceré zmeny neprebehli k lepšiemu. Osobne si však myslím, že prvá séria si poradila s trochu problematickou poviedkovou štruktúrou viac než dobre a miesto toho, aby sa scenáristi vydali cestou rutinného prepisu, zvolili cestu troch priebežne sa striedajúcich dejových línií, ktoré sa odohrávajú naprieč rôznymi obdobiami, len aby sa nakoniec pretli. Niektorým sa zdá byť táto dunkirkovská štruktúra chaotická, mne však prišla osviežujúca a Ciri, respektíve Yennefer sa vďaka nej objavujú v deji hneď od samého začiatku. S krátením poviedok inak nemám problém, pretože kvalitné jadro podľa mňa zostalo zachované a nechýbajú dokonca ani priame citácie.

Páči sa mi i fakt, že sa dej venuje i udalostiam, ktoré boli v knihách iba spomenuté a nedočkali sa výraznejšieho rozvedenia. Pochváliť musím i obsadenie a hoci nie je každá postava ideálnym stelesnením svojho predobrazu, svoju úlohu si zastanú všetky. No a toto špeciálne platí v prípade Henryho Cavilla je presne ten Geralt, akého si fanúšikovia priali. Ako som však písal v úvode, chybičky na kráse sa nájdu aj tu a hoci je výprava solídna, miestami zase pokrivkáva, to isté sa týka aj vizuálnych efektov. No inak ide o viac než solídny fantasy epos s výbornou súbojovou choreografiou, ktorý má potenciál byť ešte lepším ako je teraz. Keby som ho chcel analyzovať do hĺbky, mohol by som toho vyčítať i viac, ale v zásade som sa bavil na jednotku a ako čitateľa kníh ma to nijak neurážalo. Predchádzajúci poľský seriál mal síce výhodu v slovanskejšej atmosfére, ale pamiatku kníh pošliapal omnoho výraznejšími aspektami ako multikultúrnym obsadením.

Jozef Moravec

Od seriálového Zaklínača som veľa neočakával. Spočiatku som neveril, že by bol Henry Cavill vhodný pre hlavnú úlohu. Čo sa ukázalo ako najväčší omyl a Henry túto rolu zahral naozaj dokonale, naozaj skladám klobúk pred jeho Bielym Vlkom. Čo sa týka ostatných hercov, od začiatku sa mi páčila Freya Allan ako Ciri a tiež Joey Batey. Na zvyšok som si musel trochu zvykať a od polovice prvej série ma už prakticky nič nerušilo. Do ôsmich častí stihli vložiť naozaj veľa a prakticky sa nezabudlo na nič podstatné. Aj keď náplne epizód nedovoľovali scenáristom prílišnú kreativitu, pretože sa držali dosť verne predlôh, nemám čo vytknúť ani v tejto oblasti a som vlastne aj rád za túto voľbu. Ako fanúšikovi tejto ságy sú mi známe osudy hrdinov, no človek, ktorému Zaklínačov príbeh veľa nehovorí, bude zrejme trochu zmätený z preskakovania z minulosti do prítomnosti a v pomerne častých intervaloch. Príjemne ma potešil aj Geraltov tanec s mečom a aj bojové scény som si náležite užil.

Na druhej strane však trochu pokrivkávajú špeciálne efekty, menovite monštier, s ktorými Geralt prichádza do styku. No treba uznať, že ak by s tým mali špecialisti poriadne vyhrať, asi by bol rozpočet fuč po prvej časti. Inak mi v seriáli nechýba nič – atmosféra, kvalitné postavy, boje, zaujímavý príbeh – to všetko tu je. Hoci bude môj úsudok zrejme ovplyvnený žiadnymi očakávaniami, za mňa ide o jeden z najlepších seriálov posledných rokov. Lepšie našliapnuté to mala svojho času iba Hra o tróny. Ak sa Netflix dokáže udržať predlôh a “vypilovať” malé chyby na kráse, určite si dám seriál na svoju pomyselnú poličku tých najlepších.

Martin Bago 

Príchod seriálového The Witchera som vnímal najmä cez masívnu kampaň a masmediálnu vlnu, ktorú blížiaci sa termín uvedenia spustil. Poznám hernú sériu, knihy som nikdy nečítal. Ako fanúšik hier, kinematografie a popkultúry som sa však na seriál tešil. O to viac ma mrzelo, keď už prvé časti 8 dielnej série neukázali nič špeciálne. Povrchne rozprávaný príbeh, herecké stvárnenie bez výraznejších výkonov, a k tomu priemerná kamera, efekty aj hudba. The Witcher nie je zlý, ale nie je ani špičkový seriál. Možno práve vďaka vysokým očakávaniam sa z môjho pohľadu ocitol kdesi vo filmovej priemernosti, ktorá bude nezainteresovaných o kvalite predlôh presviedčať len ťažko.

Tak a to by boli naše redakčné dojmy, ktoré nešetria istou diverzitou, čo tak trochu podtrháva fakt, že seriálová novinka je prijímaná rôznorodo. A preto nás zaujíma i váš názor a dúfame, že sa v prípade ak ste už fantasy adaptáciu videli, podelíte o svoje domnienky, ktoré ste načerpali počas pozerania prvej sezóny.

Komentuj!