Register

A password will be e-mailed to you.

Posledný letný mesiac je za nami a spolu so začiatkom nového školského roka prichádza i naša pravidelná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Ako už školáci i dospelí tušia, dnes sa pozrieme na mesiac september 2019. Predstavíme vám päticu najlepších hier, ktoré predošlý mesiac zaujali hráčov i recenzentov. V prípade, že hľadáte kvalitné herné tipy, ktoré by vám spestrili určité obdobie sucha pred nadchádzajúcou jesennou sezónou, táto rubrika je určená práve pre vás. 

5. Age of Wonders: Planetfall (PlayStation 4, Xbox One, PC)

Triumph Studios prichádza po piatich rokoch s novým dielom série Age of Wonders. Tentokrát vo futuristických kulisách, so šiestimi unikátnymi frakcia s diametrálne odlišným herným štýlom, v ktorom sa upravujú ako jednotky, tak aj ofenzíva a defenzíva. Aké sú vaše možnosti? Takmer neobmedzené, pretože uzatvárate spojenectvá, obsadzujete územia, vysielate špiónov k ďalším frakciám a pochopiteľne je vašou úlohou získanie absolútnej moci.

Strategické ťaženia sú okorenené o RPG prvky a ťahový bojový systém, kedy ovládate rôzne jednotky a pozorujete ich priamo v akcii. Máte plnú kontrolu nad ich konaním, čo značí, že si najmä taktickí generáli a nadšení stratégovia prídu na svoje. Fanúšikovia série a tvorby vývojárov sú spokojní a názor s nimi zdieľajú aj vážení kritici. Age of Wonders: Planetfall si získalo metascore 84% a zapisuje sa tak medzi kvalitné projekty od Triumph Studios.

4. Wreckfest (PlayStation 4, Xbox One, PC)

Pretekárske Wreckfest sa minulé leto tešilo veľkému nadšeniu zo strany hráčov, ktorí konečne dostali pravé „špinavé“ automobilové naháňanie. Nie tak efektné a arkádové ako Need for Speed, avšak nešlo ani o priamu konkurenciu bravúrnej Forzy. Fanúšikovia však mohli plnohodnotne deštruovať protivníkove vozidlá, pretekať naprieč rozmanitými a bahnistými traťami, kde môžete opäť vyradiť ostatných pretekárov z hry tvrdým a silným nárazom.

Jazdný model je kvalitný, vizuálne stránka plne dostačujúca a množstvo módov zaistí desiatky hodín zábavy a fyzického pretekania. Pokiaľ preferujete takzvané driftovanie, filmovú jazdu a naháňačky s policajtami, Wreckfest rozhodne nie je pre vás. V prípade, že ste zástancami testosterónového štvorkolesového bitia, v ktorom protivníkov drvíte na drobné súčiastky a ste zároveň nútený zdatne šoférovať, lepšieho súčasného žánrovo zástupcu nájdete len veľmi ťažko. Toto tvrdenie potvrdzuje aj metascore, ktoré sa zastavilo na čísle 84%.

3. Control (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Control je v určitom zmysle vykúpením pre štúdio Remedy, ktoré si príliš nezískali priazeň verných fanúšikov svojím predošlým počinom s názvom Quantum Break. Či už kvôli zapracovaniu plnohodnotného seriálu alebo nevýnimočnej podobe akčných pasáží, na ktoré bola hra pomerne bohatá. Ich psychedelická novinka pritom v praxi stavia na rovnakých základoch ako herný predchodcovia, to znamená, že sa môžete pripraviť na množstvo dynamickej akcie a atmosféricky hutného príbehu, pričom identickými naratívnymi prvkami sa mohol chváliť napríklad Alan Wake alebo prvé dva diely legendárneho Max Paynea a jeho brutálnej cesty za spravodlivosťou.

Ak berieme primárne v úvahu hrateľnosť, tá je podľa mnohých spracovaná výborne, minimálne po stránke strieľania. To je, ako už naznačovali ukážky i nespočetné množstvo trailerov, svižnou, rýchlou a nezastavujúcou sa adrenalínovou jazdou s adekvátne spracovanou zničiteľnosťou a príjemne doplnenými RPG prvkami v podobe vylepšovania zbraní, prípadne pridávania rozličných modifikácií. Príbehu každopádne nemožno uprieť špecifické vyznenie, kedy ste takmer okamžite uvrhnutí do temných a bezútešných koridorov, ktoré naštrbia vaše vnímanie reality a toho, čo je a nie je skutočné. Control sa nakoniec vydaril, i keď zrejme nepôjde o tak výnimočný a ikonický projekt ako v prípade vyššie zmieňovaných hier. Podarilo sa mu získať metascore o hodnote 85%, pričom na našu recenziu sa môžete tešiť v blízkej dobe.

2. Telling Lies (PC)

Sam Barlow sa už podpísal pod niekoľko diferentných počinov, avšak jeho najznámejším dielom zostáva Her Story. Interaktívna herná snímka, ktorá chce len rozprávať príbeh a umožniť vám pochopiť všetky udalosti zaujímavej dejovej línie. Na absolútne identickom aspekte je založené Telling Lies, v ktorom sa zhostíte úlohy ženy, ktorá prostredníctvom video záznamov sleduje životy štyroch cudzincov. Neviete o nich nič, neviete prečo ich sleduje a dokonca ani netušíte ako sú jednotlivé osoby navzájom prepojené.

Sprvoti podľa všetkého pozorujete iba bežné rodinné situácie, no neskôr začnete chápať rôzne podivné úkazy a spájať udalosti. Budete pohltený podmanivou zápletkou a dbať na každý drobný detail, ktorý môže byť v skutočnosti dôležitou stopou. Nutnosťou je sledovanie prostredia, menších náznakov i dialógov. Telling Lies vám pritom nedáva nič zdarma. Pomyselné omrvinky si spojíte sami a vo finále ste odmenený výbornou dejovou kostrou. Videá, respektíve jednotlivé scénky sú spracované profesionálne a dajú sa prirovnať k niektorým moderným a netradičným thrillerom ako napríklad The Searching, v ktorom hlavnú rolu stvárnil John Cho. Telling Lies je výborne zahranou a podľa názorov kritikov skvelo napísanou mysterióznou detektívkou, v ktorej budete chcieť spoznať kompletné dejové pozadie. Niet sa teda čo čudovať, že si hra vyslúžila metascore 85% a môže hrdo stáť po boku staršieho Her Story.

1. Astral Chain (Nintendo Switch)

Novinka od štúdia Platinum Games, ktorá žiadneho nadšenca tvorby týchto autorov nenechala chladného. Predsa len ide o vývojárov, ktorí napríklad pracovali na sérii Bayonetta alebo výbornej svižnej strieľačke Vanquish. Prvotina novej značky je primárne zameraná na kombináciu strieľania a klasického fyzického bojovania. Do pestrofarebných, oči uchvacujúcich a perfektne spracovaných súbojov navyše vstupujete s takzvanými Légiami, ktoré predstavujú živé zbrane a v určitom zmysle samostatne existujúce jednotky. Bojovanie pripomína tohtoročný Devil May Cry, kedy je veľmi dôležité vyhýbať sa útokom, v správny moment zasadiť úder a vytvárať fantastické a dych berúce kombá, ktoré pripomínajú ladný balet.

Toto všetko sa navyše odohráva v podmanivom vizuálnom stvárnení s typickým hudobným podkladom. Môže sa síce zdať, že ide o klasickú bezduchú hack and slash, avšak v rukách Platinum Games je tento žáner vždy niečím výnimočným, unikátnym a vlastne zaujímavým. Tým pádom si Nintendo Switch po dlhoročných stáliciach ako Mario, prípadne Zelda pripisuje na svoje konto ďalšiu výbornú exkluzivitu, ktorú ďalšie platformy môžu len ticho závidieť. Svedčí o tom nadšenie žánrovo znalých hráčov i recenzentov, ktorí boli tak štedrí, že si Astral Chain vyslúžilo výborné a pochvaly hodné metascore o hodnote 87%.

To je z tohtomesačného sumára všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám vo výslednom rebríčku nejaká hra chýba, pokojne sa podeľte o svoje názory a domnienky prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!