Register

A password will be e-mailed to you.

Herné notebooky nie sú iba nástrojom pre hráčov, pretože poskytujú výkon, ktorý nejeden potenciálny zákazník môže využívať i na iné účely. Máme tu bežné notebooky, ktoré postačia na kancelársku prácu, avšak mnoho z vás musí pracovať i s programami, ktoré skrátka potrebujú adekvátnu porciu dostupného výkonu. Dnes sa na jeden takýto notebook pozrieme, konkrétne pôjde o člena série ASUS ROG Strix SCAR II notebookov.

Spoločnosť ASUS bezpochyby nie je nutné bližšie predstavovať. Hráči určite tohto taiwanského výrobcu dobre poznajú, a to najmä vďaka značke Republic of Gamers, ktorá má pod svojimi krídlami ako herný hardware či príslušenstvo, no neodmysliteľne sa spája aj s eSport scénou. V predošlom teste produktu od ASUSu sme sa pozreli na notebook ASUS ROG Strix SCAR Edition GL703G, ktorý však vďaka svojim 17″ nemusel byť pre každého. Dnes si posvietime na ROG Strix SCAR II GL504G, konkrétne pôjde o model s označením GL504GM-ES155T. Bude sa mu dariť aspoň tak dobre, ako už spomínanému GL703G? To si povieme v nasledujúcich riadkoch.

Balenie

Balenie notebooku GL504G sa veľmi podobá na balenie modelu GL703, ibaže je o trochu menšie, aspoň v prípade mnou testovaného 15″ modelu, čo je však vzhľadom na túto skutočnosť logické.

Okrem samotného notebooku nájdete v balení nabíjačku, informačné knižky o záruke a samotnom notebooku, no ako bonus nechýbajú nálepky s tematikou ROG a kľúčenka/prívesok, taktiež s logom ROG. Tu je pekne vidieť, že v prípade produktov z rodiny Republic of Gamers (narozdiel od notebookov ASUS TUF Gaming) dostane zákazník aj niečo navyše, a to sa mi páči.

Technické parametre

CPU: Intel Core i7-8750H (s integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 630)
Frekvencia CPU: 2,20 – 4,10 GHz
GPU: nVidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 VRAM
RAM: 16GB DDR4 RAM, 2666 MHz
HDD: 256GB SSD + 1TB SSHD (5400 otáčok)
OS: Windows 10 Home 64-bit
Displej: 15,6″, 1920x1080px, 144Hz, LCD IPS, matný, 321cd/m2 v strede panelu
Audio: 2 x 1W reproduktor s technológiou Smart AMP
Napájanie: 180W adaptér
Rozmery: 36,1 x 26,2 x 2,61cm (šírka x hĺbka x výška)
Hmotnosť: 2,4kg

Vyhotovenie a konektivita

Hlavné materiály, ktoré boli využité pri výrobe notebooku ASUS ROG Strix SCAR II GL504GM-ES155T sú hliník a plast. Z hliníka je vyhotovené šasi notebooku, inak je dominantným materiálom plast. Je to však pochopiteľné riešenie, nakoľko použitie hliníka i na ďalšie prvky konštrukcie by iba zbytočne zvyšovalo váhu. Horná strana sa môže pochváliť povrchovou úpravou evokujúcou brúsený kov, pričom tu nechýba ani ROG logo, ktoré je podsvietené a záleží iba na vás, akou farbou bude spríjemňovať vaše chvíle strávené v spoločnosti tohto zariadenia. Pochváliť musím aj klávesnicu, ktorá má príjemné prehnutie jednotlivých klávesov a nechýba ani alfanumerická časť, bez ktorej sa ja osobne neviem zaobísť.

Čo sa týka konektivity, tak tá je ukážková a nemyslím si, že by vám mohlo niečo chýbať, nakoľko tu nájdete i moderný USB-C konektor. Je zbytočné, aby som vám jednotlivé konektory popisoval, lepšiu službu bezpochyby odvedie nasledovný obrázok.

Displeju nechýba ani 144Hz

Ako môžete vidieť v časti venovanej technickým parametrom, zobrazovací panel nie je žiadne “béčko”. Áno, hlavným lákadlo je najmä 144Hz, no ani ostatné jeho parametre nie sú na zahodenie. Nie som expert na displeje a ani nemám k dispozícii prístroje, ktorými je možné panel preskúmať dopodrobna, a tak si pomôžem testom, ktorý vytvorili na webstránke UltraBookReview.com. Pre mňa sú v tomto smere dôležitejšie skúsenosti z reality než laboratórny test, avšak pre tých náročnejších si povedzme i zopár odbornejších údajov.

Panel v notebooku ROG Strix SCAR II pochádza od spoločnosti AU Optronics, konkrétne ide o model AUO82ED (B156HAN08.2). Čo sa vernosti farieb týka, panel zvláda pokryť 97% sRGB, 73% NTSC a 75% AdobeRGB gamutu, čo sa na prvý pohľad nemusí zdať veľa, avšak pri ohľade na to, že sa jedná o 144Hz panel, ide o pekné údaje úplne postačujúce pre bežné používanie. Svietivosť panelu nie je konštantná po celej ploche, nakoľko sa pohybuje v hodnotách od 274cd/m2 do 325cd/m2, pričom priemer vychádza zaokrúhlene na 303cd/m2. Tento údaj viac-menej korešponduje s výrobcom udávanou hodnotou 300cd/m2. Vyváženie bielej je od výrobcu nastavené na 6600K a kontrast je pri maximálnej svietivosti 750:1. Toľko k odborným údajom, poďme sa však na tieto čísla pozrieť z praktického pohľadu.

Z praktického pohľadu môžem povedať toľko, že výrobca panel nakalibroval veľmi dobre. Hoci vyššie zmienené údaje možno neznejú nejako extra výnimočne, v praxi je s panelom radosť pracovať. Či už som hral nejakú hru, pozeral videá, alebo upravoval fotografie, ani pri jednej disciplíne ma notebook nenechal v štichu. Panel je matný, takže sa s ním dobre pracuje i v priestoroch, kde je veľa svetla, keďže sa v ňom neodráža všetko možné. Dobre hodnotím aj pozorovacie uhly, avšak pri extrémnom pohľade z uhla už predsa len dochádza k poklesu kontrastu, no nejde o nič hrozné. Z môjho pohľadu ide o dobrý panel, za ktorý sa výrobca vôbec nemusí hanbiť, skôr práve naopak.

Plný sily?

Ako už som spomínal, jednou z veľkých predností tohto notebooku je displej so 144Hz obnovovacou frekvenciou. Vzhľadom na skutočnosť, že v útrobách mnou testovaného modelu boli súčiastky ako Intel Core i7-8750H a grafická karta GeForce GTX 1060 so 6GB GDDR5 VRAM, bolo by naivné si myslieť, že notebook rozbehne tie najnovšie tituly na 144fps. Na to by ste museli siahnuť po inej konfigurácii, nakoľko ROG Strix SCAR II viete zohnať aj s grafikami GeForce GTX 1070 s 8GB GDDR5 VRAM, no predovšetkým s najnovšími GeForce RTX. Konkrétne je k dispozícii konfigurácia s RTX 2060 s 6GB GDDR6 VRAM a RTX 2070 s 8GB GDDR VRAM. Tu už by tie hodnoty fps boli zaujímavejšie.

V mojom prípade som počas testovania siahol na tituly ako Forza Horizon 4, Battlefield V, Just Cause 4 a taktiež som skúsil i demoverziu Resident Evil 2. V prípade zmienených hier, až na čiernu ovcu menom Just Cause 4, nebol problém dosiahnuť stabilných 60fps, pričom nastavenia detailov boli na vysokých, prípadne najvyšších hodnotách. Spomínaný Just Cause 4 mal v čase testovania katastrofálnu optimalizáciu, a tak som bol rád za 30fps, ktoré však notebook vybojoval s vypätím všetkých síl bez ohľadu na to, aké grafické detaily som v hre zvolil. Taká Forza Horizon 4 bežala bez akýchkoľvek problémov v 60fps pri maximálnych detailoch, pričom zahanbiť sa nedal ani Battlefield V. V jeho prípade som predsa len musel trochu ubrať, no i napriek tomu hra vyzerala vynikajúco a nemala problémy s prepadmi snímkovania. Za mňa teda v tomto smere spokojnosť.

Ako každý jeden herný stroj, tak i tento sa pod záťažou zahrieva. Notebook našťastie disponuje dobrým chladením, ktoré zabezpečuje, že teploty nesiahajú k hodnotám, aké by mohli viesť k poškodeniu zariadenia. Štandardne som počas testovania používal vybalansované chladenie, no k dispozícii je aj výkonnejší režim, pri ktorom ale musíte počítať i so zvýšeným hlukom. Čo sa týka teplôt, v záťaži sa hodnoty pohybovali okolo 70°C, čo je prijateľná hodnota. Ak by ste chceli využiť i tichšie chladenie, je tu i taká možnosť, no potom v každom prípade musíte počítať aj s vyššou teplotou.

Za zmienku bezpochyby stojí aj obslužný software Gaming Center, ktorý aktivujete veľmi jednoducho vďaka tlačidlu s logo ROG umiestnenému nad klávesnicou. V programe môžete vidieť aktuálne teploty, zaťaženie procesoru, jeho jednotlivých jadier/vlákien, zaťaženie grafickej karty, no okrem toho si tu jednoducho prispôsobíte nastavenie podsvietenia loga ROG na hornom kryte či klávesnice. Ďalej nechýba ani možnosť prispôsobiť si nastavenie obrazu, niektorých kláves, ventilátora, či zvuku. Počítať môžete aj s obsluhou pomocou mobilnej aplikácie, ktorá je dostupná ako na Android, tak i iOS. Software Gaming Center si zaslúži pochvalu, nakoľko ide pravdepodobne o najprepracovanejší obslužný software, ktorý aktuálne výrobcovia k svojim zariadeniam ponúkajú.

Pár slov si zaslúži i zvuk, respektíve teda reproduktory umiestnené na bokoch notebooku. Tie hrajú naozaj slušne a poskytujú dostatočne kvalitný zvuk, ak teda nepoložíte notebook napríklad na prikrývku či deku, ktorá reproduktory zakryje. V rámci spomínaného programu Gaming Centre nájdete položku Sonic Studio III, kde si môžete zvuk prispôsobiť, či pozapínať rôzne efekty, ktoré vám uľahčia hranie, nahrávanie zvuku, alebo streamovanie.

Zabudnúť nemôžem ani na výdrž batérie, ktorá je na herný notebook slušná, keďže pri bežnej práci zvládne akumulátor pohánať prístroj po dobu štyri až päť hodín. Samozrejme, akonáhle zapnete hru, prípadne začnete notebook namáhať, výdrž sa rýchlo skráti, avšak je logické, že v takýchto situáciách siahnete po napájaní priamo zo siete. Spomenúť by som chcel i prítomnosť až štyroch antén pre Wi-Fi pripojenie, pričom notebook neustále prehodnocuje, ktoré antény je v danej chvíli výhodnejšie využiť pre čo najlepší signál.

Za výkon sa platí…

Mnou testovaná konfiguráciu notebooku ASUS ROG Strix SCAR II GL504G sa dá najlacnejšie zohnať od zhruba 1350€, čo nie je zrovna málo. Za najvýkonnejšiu variantu s GeForce RTX 2070 zaplatíte dokonca niečo málo cez 2200€ v prípade 15″ modelu, pričom 17″ prevedenie bude určite stáť ešte viac. Je však potrebné brať na zreteľ, že výkonný notebook bude vždy drahší, ako stolný počítač s rovnakým výkonom. Za seba môžem povedať, že som bol s notebookom spokojný a počas testovania mi slúžil výborne pri každej činnosti, ktorú som pred neho postavil. Jediná moja výhrada smeruje na webkameru a jej umiestnenie. Nakoľko sa ASUS v tomto modelovom rade pokúša o čo najmenšie rámiky okolo displeja, webkamera je tým pádom umiestnená pod displej. Nenájdete ju však v strede (tu je logo ROG), ale zhruba v prvej tretine z pravej strany, čo je naozaj zvláštne a najmä spočiatku to môže robiť problém. Pokiaľ si však robíte zálusk na herný notebook, ktorý vám okrem toho uľahčí aj prácu s náročnými programami, ASUS ROG Strix SCAR II GL504GM-ES1557T je naozaj dobrou voľbou.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS ROG Strix SCAR II GL504G - Výkonný spoločník (nielen) na cesty
ASUS ROG Strix SCAR II GL504GM-ES1557T je herný notebook, ktorý svojho majiteľa nenechá v štichu. Poradí si s hrami, náročnými programami, no cudzie mu nie sú ani bežné činnosti. Až na zvláštne umiestnenie webkamery mu niet čo vytknúť, a tak nezostáva nič iné, než mu udeliť naše odporúčanie. Ide totiž o naozaj vydarený produkt.
Pozitíva
  • Výkon, 144Hz panel, chladenie
  • Spracovanie, konektivita
  • Obslužný software Gaming Center
Negatíva
  • Umiestnenie webkamery
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)

Komentuj!