Register

A password will be e-mailed to you.

Nedávno sme tu mali test notebooku od spoločnosti ASUS, avšak narozdiel od dnešného, išlo o produkt z rodiny TUF Gaming. Dnes sa pozrieme na zariadenie, ktoré spadá do rodiny Republic of Gamers, skrátene známe aj ako ROG. V porovnaní s TUF Gaming by mali byť produkty ROG tie, ktoré považujeme v portfóliu ASUSu za tie prémiové. Platí to aj o ASUS ROG Strix Scar Edition GL703GE?

Značku Republic of Gamers bezpochyby nie je nutné predstavovať žiadnemu správnemu hráčovi. Nezáleží na tom, či máte pozitívny, alebo negatívny vzťah k produktom od taiwanskej spoločnosti ASUS, no ich hernú divíziu je v hernej obci vidieť naozaj výrazne. Či už ide o samotné produkty, ale zastúpenie v rámci eSportu, znak značky ROG v podobe červeného oka hernou scénou skrátka rezonuje. My sa dnes v teste pozrieme na notebook ASUS ROG Strix Scar Edition, konkrétne model GL703GE-EE047T.

Balenie

V teste notebooku ASUS TUF Gaming FX504GM som sa trošku posťažoval, že mi balenie prišlo trochu obyčajné a málo evokujúce skutočnosť, že vo vnútri krabice nájdete herný stroj. V prípade GL703GE je situácia diametrálne odlišná a už na prvý pohľad je jasné, že si nekupujete žiaden kancelársky notebook. Ostatne, to môžete z priloženého obrázka posúdiť aj sami.

Okrem samotného notebooku nájdete v balení, samozrejme, nabíjačku, informačné knižočky o záruke a samotnom notebooku, no ako bonus nechýbajú nálepky s tematikou ROG a kľúčenka/prívesok taktiež s logom ROG. Tu je pekne vidieť, že v prípade produktov z rodiny Republic of Gamers dostane aj niečo navyše. Áno, nejedná sa o nič, čo by zastávalo pozíciu takzvaného selling pointu, no i tak bonusy potešia.

Technické parametre

CPU: Intel Core i7-8750H (s integrovanou grafickou kartou Intel UHD Graphics 630)
Frekvencia CPU: 2,20 – 4,10 GHz
GPU: nVidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB DDR5 VRAM
RAM: 8GB DDR4 RAM, 2666 MHz
HDD: 128GB SSD + 1TB HDD (5400 otáčok)
OS: Windows 10 Home 64-bit
Displej: 17,3″, 1920x1080px, 120Hz, LCD TN, matný, 330cd/m2
Rozmery: 418,0 x 280,0 x 24,0 (vpredu) / 25,0 (vzadu) mm
Hmotnosť: 2,93kg

Vyhotovenie a konektivita

V prípade notebooku ROG Strix Scar Edition GL703GE-EE047T boli ako hlavné materiály pri výrobe zvolené hliník a plast. Brúsený hliník dominuje vrchnému krytu, kde ešte nájdete logo ROG, ktoré je podsvietené a záleží iba na vás, akou farbou bude spríjemňovať vaše chvíle strávené v spoločnosti tohto zariadenia. Musím povedať, že notebook vďaka tomu vyzerá naozaj vynikajúco a nemôžem sa sťažovať ani na zachytávanie odtlačkov prstov ako tomu bolo v prípade modelu TUF Gaming FX504GM. Aby však nedošlo k omylu, odtlačky sa, samozrejme, vyskytovať budú, avšak v naozaj malej a únosnej miere. Spodnej strane notebooku pre zmenu dominuje plast, avšak je to pochopiteľné, nakoľko použitie hliníka by iba zbytočne zvyšovalo váhu. Pochváliť musím aj klávesnicu, ktorá má príjemné prehnutie jednotlivých klávesov a nechýba ani alfanumerická časť

Čo sa týka konektivity, tak tá je príkladná. Je zbytočné, aby som vám jednotlivé konektory popisoval, lepšiu službu bezpochyby odvedie nasledovný obrázok.

Herné monštrum?

Ako môžete vidieť v časti venovanej technickým parametrom notebooku, v útrobách tohto zariadenia nájdete celkom solídne herné železo, ktoré vás nenechá v štichu pri žiadnej činnosti. Jednou z devíz tohto notebooku je panel s obnovovacou frekvenciou 120Hz, avšak sami musíte vidieť, že určite nemôžete pri najnovších hrách počítať s tým, že ich rozbehnete na 120fps. Pri napríklad Counter-Strike: Global Offensive nie je problém, avšak to už rozhodne nie je žiadna novinka.

Z noviniek som testoval Forzu Horizon 4, Battlefield V, Just Cause 4, avšak ani s jednou hrou som sa spomínaným 120 snímkam za sekundu neblížil. Podľa mňa to síce v prípade Forza Horizon 4 a Just Cause 4 ani nie je nutné, no niekto by to pri Battlefielde V uvítal, najmä teda v multiplayerových bojoch. V tomto prípade sa budete musieť uspokojiť so štandardnými 60 snímkami za sekundu, prípadne aj s o niečo vyššími hodnotami, ak sa uskromníte v grafických detailoch. Pri Just Cause 4 počítajte s ešte nižšími hodnotami, nakoľko tento titul je v žalostnom technickom stave (situácia platná v závere roka 2018). Či som nastavil všetky položky v grafických nastaveniach na low, alebo high, ani raz sa mi nepodarilo prekročiť 45fps, a to ani v prípade, že som sa pozeral do zeme. Ide síce o titul s otvoreným svetom a masívnymi výbuchmi, no otvorený svet má i Forza Horizon 4.

Ako každý jeden stroj, tak i tento sa pod záťažou zahrieva, avšak dobré chladenie zabezpečuje, že teploty nesiahajú k hodnotám, ktoré by mohli viesť k poškodeniu zariadenia. Štandardne som počas testovania používal vybalansované chaldenie, no k dispozícii je aj výkonnejší režim, pri ktorom však už musíte počítať i so zvýšeným hlukom. Čo sa týka teplôt, v záťaži sa hodnoty pohybovali okolo 70°C, čo je prijateľná hodnota. Ak by ste chceli chladenie stíšiť, je tu i taká možnosť, no potom musíte rátať i s vyššou teplotou.

Za zmienku bezpochyby stojí aj obslužný software Gaming Center, ktorý aktivujete veľmi jednoducho vďaka dedikovanému tlačidlu umiestnenému nad klávesnicou. V programe môžete vidieť aktuálne teploty, zaťaženie procesoru, jeho jednotlivých jadier/vlákien, zaťaženie grafickej karty, no okrem toho sa v tomto programe jednoducho prispôsobíte nastavenie podsvietenie loga ROG na hornom kryte či klávesnice, nechýba ani možnosť prispôsobiť si nastavenie obrazu, niektorých kláves, ventilátora, či zvuku. Počítať môžete aj s obsluhou pomocou mobilnej aplikácie, ktorá je dostupnú ako na Android, tak i iOS. Software Gaming Center si zaslúži pochvalu, nakoľko ide pravdepodobne o najprepracovanejší obslužný software, ktorý aktuálne výrobcovia k svojim zariadeniam ponúkajú.

Pár slov si zaslúži i zvuk, respektíve teda reproduktory umiestnené na bokoch notebooku. Tie hrajú naozaj slušne a poskytujú dostatočne kvalitný zvuk, ak teda nepoložíte notebook napríklad na paplón či deku, ktorá reproduktory zakryje. V rámci Gaming Centre nájdete i položku Sonic Studio III, kde si môžete zvuk prispôsobiť, či pozapínať rôzne efekty, ktoré vám uľahčia hranie, nahrávanie zvuku, alebo streamovanie.

A čo cena?

Dostávame sa pre niektorých k najdôležitejšiemu údaju – cene. V prípade herného notebooku ASUS ROG Strix Scar Edition GL703GE-EE047T je aktuálna cena 1194€, ak zoberieme údaj z oficiálneho obchodu ZEN-SHOP.sk. Je to málo, alebo veľa? Na túto otázku jednoznačná odpoveď neexistuje. Stolný PC by ste za danú cenu bezpochyby poskladali i výkonnejší, avšak v tomto prípade si človek pripláca za mobilitu a i určitú prestíž spojenú so značkou Republic of Gamers. Za seba môžem povedať, že som bol s notebookom spokojný a počas testovania mi slúžil dobre či už na hranie, alebo na prácu. Jedinú menšiu výhradu mám k výdrži batérie, avšak nemožno pri hernom notebooku rátať s tým, že na jedno nabitie zvládne 8 až 10 hodín. Výkon si skrátka pýta i potrebnú energiu. Pri obyčajnej práci alebo prehliadaní internetu by však predsa len mohol notebook lepšie hospodáriť so spotrebou. Ak však hľadáte kvalitný herný notebook, ktorý sa nezľakne žiadnej výzvy a ako bonus aj výborne vyzerá, tak GL703GE-EE047T môže byť tou správnou voľbou.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

ASUS ROG Strix Scar Edition GL703GE - Keď 15" nestačí
ASUS ROG Strix Scar Edition GL703GE-EE047T je kvalitný herný notebook, ktorý bude výborným spoločníkom nejednému hráčovi. Až na výdrž batérie je ťažké hľadať nejaké slabé miesto. Tento notebook sa jednoducho ASUSu podaril, o tom niet pochýb.
Pozitíva
  • Dobrý výkon, 120Hz panel
  • Kvalitné spracovanie, výborná konektivita
  • Obslužný software Gaming Center
Negatíva
  • Výdrž batérie by predsa len mohla byť lepšia
4.9Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)

Komentuj!