Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových nezávislých hrách sa teraz zameriame na tituly, ktoré vyšli v mesiaci február. Ten opäť priniesol množstvo pozoruhodných počinov, z ktorých sme vybrali päť tých, ktoré nás zaujali najviac. Ako vždy, ide iba o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii, takže sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. Takže si ich môžete v prípade vášho záujmu užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

Wargroove (PC, Xbox One, Nintendo Switch)

Wargroove je ťahová stratégia, inšpirovaná známou sériou Advance Wars. Tá vyšla v dvoch dieloch na Game Boy Advance v rokoch 2001 a 2003 a v ďalších dvoch dieloch na Nintendo DS v rokoch 2005 a 2008. Z Advance Wars si berie základný koncept založený na ťahových súbojoch malých armád, zložených z dvadsiatych typov jednotiek. Aby ste uspeli, musíte vždy zvoliť vhodnú zostavu armády s ohľadom na zloženie nepriateľa a využívať okrem kritických úderov najmä takzvané Groove, čo sú špeciálne schopnosti jednotlivých veliteľov. Toto všetko je zabalené do klasického fantasy príbehu, rozprávajúceho o statočných kráľovnách a zlých nekromanceroch. Okrem tejto príbehovej kampane, zloženej z tridsiatich misií, ponúka aj mód Arcade, v ktorom si môžete prejsť v úlohe jedného z veliteľov krátku kampaň, zloženú z piatych náhodne vybraných máp. Okrem tradičného lokálneho a online multilpayeru za zmienku stojí aj mód Puzzle, ponúkajúci preddefinované situácie, v ktorých je vašou úlohou vyhrať behom jediného ťahu. Navyše si môžete zahrať aj s vašimi priateľmi bez ohľadu na danú platformu, keďže Wargroove podporuje crossplay medzi verziami pre PC, Xbox One a Nintendo Switch.

Za vývojom Wargroove stojí anglické štúdio Chucklefish, ktoré je známe asi hlavne vďaka svojmu hitu Starbound z roku 2016. Ich najnovší počin Wargroove vyšiel v hotovej verzii na PC, Xbox One a Nintendo Switch 1. februára 2019. Ak máte záujem o podrobnejšie informácie, dozviete sa ich v našej recenzii.

Rainswept (PC)

Mysteriózna a detektívna adventúra Rainswept vás privedie do malého mestečka s názvom Pineview. V ňom musí detektív Michael Stone vyriešiť za pomoci miestnej dôstojníčky Amy Blunt vraždu dvoch partnerov, Chrisa a Diany, ktorých našli ležať v kuchyni ich vlastného domu. Príbehová línia je podávaná z perspektívy niekoľkých postáv, pričom v úlohe detektíva musíte zistiť, či skutočne išlo vraždy a nie o samovraždy. To budete zisťovať prostredníctvom flashbackov, snov, ale aj obyčajných rozhovorov s tamojšími bežnými ľuďmi. V tomto zdanlivo obyčajnom mestečku sa však deje ešte niečo zvláštne… Vývojári na karte hry na Steame upozorňujú, že čím viac sa v úlohe detektíva ponoríte do prípadu, tím silnejšie vás začne prenasledovať jeho vlastná minulosť a nevyriešené staré traumy.

Vydaniu plnej verzie predchádzalo zhruba hodinové demo, od ktorého si vývojári zo štúdia Frostwood Interactive sľubovali, že získajú adekvátnu spätnú väzbu. Tá neskôr skutočne poslúžila k uvedeniu plnohodnotnej verzie 1. februára 2019 na platformách PC, Mac a Linux.

Eastshade (PC)

Eastshade je vo svojej podstate walking simulátor z pohľadu prvej osoby, avšak obsahuje viacero prvkov netypických pre tento žáner a odohráva sa v otvorenom svete veľkého ostrova. Už na prvý pohľad dokáže zaujať týmto svojim netradičným konceptom, keďže hlavnou náplňou je zachytávanie krásy rozličných miest ostrova Eastshade na maliarske plátno. Pre tento účel používate pomerne unikátny systém a aj keď v úlohe potulného maliara nemáte výtvarné nadanie, nemusíte sa obávať. Hrateľnosť totiž nie je založená len na vašich maliarskych schopnostiach, ale k dispozícii máte dokonca aj crafting či množstvo úloh od miestnych obyvateľov. Ostrov Eastshade totiž nie je len malebné miesto, ale je aj plný ľudí, prežívajúcich svoje vlastné príbehy. A dokonca aj samotný ostrov ukrýva niekoľko prekvapujúcich tajomstiev.

Vydaniu Eastshade predchádzala menšia hra s názvom Leaving Lyndow, ktorá sa objavila na Steame ešte v roku 2017. Vývojári z amerického štúdia Eastshade Studios prepracovali a rozšírili pôvodný koncept a Eastshade sa mohla v celej kráse uviesť v plnej verzii 13. februára 2019, aj keď zatiaľ len na platforme PC.

Degrees of Separation (PC, PlayStation 4, Xboxu One a Switch)

Degrees of Separation je atmosférická plošinovka založená na kontrastoch priťahujúcich sa protikladov a atmosférickom riešení hádaniek v rozprávkovo ladenom svete. Základnými hernými mechanikami sú tu teplo a chlad a ich vzájomný kontrast, čo je hlavná príčina, prečo dvaja osudoví zaľúbenci, ohnivá Ember a ľadový Rime, nemôžu byť spolu. A je len na vás, aby ich spoločná dynamika fungovala ku ich spoločnému prospechu a nie proti nim. Ember ovláda oheň, Rime zimu a práve vďaka tomu sa môžu pohybovať tamojším svetom rôznymi spôsobmi. Na svojej ceste za spoločným cieľom však musia vzájomne spolupracovať. Aby sa napríklad nemuseli brodiť riekou, ľadový Rime ju dokáže zmraziť, alebo ohnivá Ember môže dať do pohybu teplovzdušný balón. Tieto hádanky sú však zakaždým koncipované tak, aby bol vždy potrebný aj ten druhý. Hra však nie je lineárna, takže je možné ju prejsť rôznymi spôsobmi, pričom u oboch postáv dochádza k vylepšovaniu ich schopností.

Degrees of Separation vytvorilo malé nezávislé štúdio z Nórska Moondrop pod záštitou legendárneho Chrisa Avelloneho, ktorý napísal dokonca aj scenár. Štúdio prvýkrát predstavilo túto hru už v roku 2014, avšak odvtedy do nej pridalo aj podporu kooperatívneho multiplayeru. V plnohodnotnej verzii, s ohľadom na silne milostný príbeh, vyšla symbolicky na svätého Valentína, teda 14. februára 2019. Odvtedy ju nájdete na Steame, PlayStation 4, Xboxe One a aj na Nintendo Switch.

Fimbul (PC)

Štýlová akčná adventúra Fimbul sa zameriava na legendárny Ragnarok, teda príchodu konca sveta a odohráva sa na chladnom severe Európy. Ujmete sa v nej úlohy vikingského bojovníka, konkrétne berserkera menom Kveldulver, ktorý síce padne v boji o svoju dedinu, je však oživený bájnymi sudičkami Nornami, stelesňujúcimi čas a utvárajúcimi samotné osudy. Oživenie však nie je zadarmo, lebo osudom nebohého Kveldulvera sa od tej chvíle stáva zvrátiť blížiaci sa koniec sveta. Aby to dokázal, musí poraziť nepriateľskú rasou obrov Jotunov priamo v ich domovskom svete Jötunheime. Avšak už cestou tam musí pobiť nekonečné zástupy trollov a iných mytologických príšer známych zo severských legiend. Kveldulver bol okrem samotného vzkriesenia obdarený ešte aj špeciálnou schopnosťou, ktorá mu dovoľuje vrátiť sa späť v príbehu a zvoliť si inú cestu.

Fimbul sa vyznačuje nielen akčne pojatými súbojmi a všadeprítomnou brutalitou, ale predovšetkým unikátnym vizuálnym komiksovým štýlom. Vyvinulo ho málo známe štúdio Zaxis Games a zatiaľ ho uviedlo len na PC 28. februára 2019, pričom v dohľadnej dobe by sa mal objaviť aj na PlayStation 4 a Nintendo Switch.

Tak to bol náš výber z nezávislých hier za mesiac február 2019. Veríme, že vás s ohľadom na žánrovú pestrosť zaujal aspoň niektorý z prezentovaných titulov a o mesiac sme tu s podobným výberom znova.

Komentuj!