Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike vám každý mesiac dávame do pozornosti zopár nových, menej známych indie hier, ktoré vyvinuli malé štúdiá. Tentoraz teda pokračujeme výberom za mesiac september a ako vždy, ide znovu o tituly, ktoré už vyšli predchádzajúci mesiac a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. To znamená, že si ich môžete v prípade vášho záujmu užiť naplno a bez obmedzení. Aké pozoruhodné tituly teda priniesla septembrová ponuka?

1. Planet Alpha (PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch)

Planet Alpha je plošinovka, v ktorej sa nečakane ocitnete na exotickej a pre vás úplne neznámej planéte. Tamojší nádherný svet hýri farbami a zvláštnymi tvormi, ale zároveň je pre vás i krajne nehostinný a nebezpečný. Tamojšie zvieratá vám idú neľútostne po krku a z oblohy sa znášajú bojoví roboti, či obrovské príšery, ktoré popritom aj bojujú s neznámymi nepriateľmi. Nad husto zalesnenou krajinou sa týčia obrovské stavby neznámeho účelu a vašou snahou je nielen prežiť, ale aj zistiť, ako ste sa v tomto svete ocitli a aké tajomstvá ukrýva. Ste však odkázaní iba sami na seba a k dispozícii nemáte ani žiadnu zbraň, takže pred nepriateľmi sa musíte buď skrývať, alebo pred nimi utekať.

Prostredie je plne 3D, avšak vaša postava sa dokáže pohybovať iba doľava nebo doprava. Pochopiteľne sa v ňom nachádzajú i rôzne prekážky a nástrahy, ktoré musíte neustále zdolávať. Okrem environmentálnych hádaniek, ktoré budete neustále riešiť, môžete na určených miestach meniť dennú dobu, čo vám umožní napríklad schovávať sa v tieňoch, alebo nechať vyrásť niektoré rastliny, po ktorých môžete následne vyskákať. Planet Alpha vytvoril malý medzinárodný vývojársky tím sídliaci v Dánsku, ktorý sa dal dokopy za účelom vytvorenia tejto hry. Svoju spoločnú snahu dotiahli do konca presne 4. septembra 2018, kedy ich titul vyšiel na PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

2. Megaquarium (PC)

Megaquarium zaujme priaznivcov manažérskych stratégií netradičným konceptom budovania a údržby prosperujúceho verejného akvária. Vašou hlavnou úlohou je pri tom tradične vykonávať také úkony, aby sa nielen morské živočíchy v akváriu, ale aj platiaci návštevníci, cítili šťastne a spokojne. K dispozícii máte okolo stovky rozličných druhov vodných živočíchov. Tí slúžia ako hlavné atrakcie pre návštevníkov a každý z nich vyžaduje špecifickú stravu, teplotu, či tvrdosť vody, pričom často záleží aj na vhodnom umiestnení akvária. Všetky akvária, či vodné nádrže je nutné udržovať v dobrom stave. Za týmto účelom musíte taktiež najímať, trénovať a úkolovať svoj personál. Je len na vás, či si najmete vyškolených expertov, alebo si vyškolíte nováčikov sami. Keď sa vám podarí ušetriť peniaze, môžete ich investovať do výskumu nových, exotickejších morských tvorov. Rovnako si časom môžete opatriť modernejšie a krajšie vybavenie, či nakúpiť rozličné nápojové automaty, alebo stánky s občerstvením.

Megaquarium si môžete zahrať v rámci kampane, skladajúcej sa s desiatich misií, alebo sa môžete baviť s nekonečným generátorom výziev, v ktorom je možné si navoliť základnú finančnú hotovosť, či dostupnosť vodných živočíchov. Štúdio Twice Circled vzniklo v roku 2012 vo Veľkej Británii a má na svojom konte dve hry. Prvýkrát sa prezentovalo v roku 2015 manažérskym simulátorom Big Pharma. Ich druhý počin Megaquarium zatiaľ vyšiel iba na PC a to 13. septembra 2018.

3. Lamplight City (PC)

Lamplight City je 2D point and click adventúra, zasadená do alternatívnej reality 19. storočia s prvkami steampunku, konkrétne do fiktívneho mesta New Bretagne. Hlavým hrdinom je bývalý policajt Miles Fordham, ktorý sa vydal na dráhu súkromného vyšetrovateľa po tom, čo bol jeho bývalý spoločník zavraždený. Ten ho však neopúšťa ani po svojej smrti, pretože aj po nej  k nemu stále prehovára zo záhrobia. Nečudo, že Miles postupne stráca zdravý rozum a musí dokonca brať i lieky na spanie. Hrateľnosť stojí na vyšetrovaní prípadov, ktoré obsahujú viaceré, občas i falošné, stopy a pokojne sa môže stať, že sa na jeho konci dostanete do slepej uličky. Hra je však nastavená, tak, že pokiaľ sa aj náhodou ocitnete v neriešiteľnej situácii, môžete sa jednoducho presunúť k ďalšiemu prípadu.

Štúdio Grundislav Games založil vývojár Francisco Gonzales, ktorý sa AGS adventúram venuje odjakživa. Stojí napríklad aj za osemdielnou voľne šíriteľnou sériou Ben Jordan: Paranormal Investigator a svoju prvú platenú hru A Golden Wake vydal až v roku 2014. Lamplight City je jeho druhý platený titul vytvorený v AGS engine a vyšiel  v plnej verzii na Steame 13. septembra 2018.

4. The Gardens Between (PC, PlayStation 4 a Nintendo Switch)

Relaxačná a melancholická adventúra The Gardens Between nám predstavuje kamarátov Arinu a Frendta, tráviacich svoj voľný čas v domčeku v korunách stromu. Avšak počas silnej búrky sa pred nimi zhmotní svetelná guľa, ktorá ich prenesie do surrealistickej krajiny, zloženej z vlastných spomienok. Prechod hrou je rozdelený na niekoľko ostrovov, z ktorých každý predstavuje určitý úsek z minulosti hlavných hrdinov. Na každom ostrovčeku musíte dostať Arinu a Frendta do cieľa, avšak tentokrát výnimočne neovládate ich postavy, ale musíte prevíjať dopredu alebo dozadu samotný čas. Rôzne objekty v hre reagujú na jeho zmenu odlišne, pričom aj každý z protagonistov dokáže vykonávať niečo iné. Frendt vie ovládať rôzne technické zariadenia, kým Arina pre zmenu drží imaginárnu svetelnú lampu, ktorú je nutné vyniesť na vrchol ostrova. Na tomto sú aj založené rozličné hádanky, ktoré obe postavy musia riešiť počas prechodu fantastickými krajinami. The Gardens Between sa behom objavovania imaginárnych svetov zaoberá takými témami, ako je napríklad priateľstvo, dospievanie či nostalgické spomienky na ranné detstvo.

Austrálske vývojárske štúdio The Voxel Agents vzniklo začiatkom roka 2009 v Melbourne, keď traja spolužiaci z technickej univerzity Simon Joslin, Matthew Clark a Tom Killen spojili svoje sily a už v nasledujúcom  roku prezentovali svoju prvú hru Train Conductor. Zameriavali sa hlavne na menšie hry pre mobilné platformy, ako napríklad Puzzle Retreat z roku 2013, ktorý získal v obchode Google Play 1,2 milióna stiahnutí prvý mesiac. Hra The Gardens Between, ktorá vyšla 20. septembra 2018 je ich prvým väčším titulom, určeným aj pre platformy  PC, PlayStation 4 a Nintendo Switch.

                                           5. Pathfinder: Kingmaker (PC)

Pathfinder: Kingmaker je klasické izometrické RPG, ktoré na prvý pohľad pripomína tituly ako Pillars of Eternity, či Tyranny. Takisto je zasadené do fantasy univerza, avšak využíva pravidlá doskovej hry Pathfinder, ktorá je nástupcom legendárnej značky Dungeons & Dragons. Súboje sa odohrávajú v reálnom čase s možnosťou ich kedykoľvek zapauzovať a rozdať príkazy, čím hra odkazuje na klasiky vytvorené v legendárnom Infinity Engine. Samotný titul stojí, okrem náročných bojov, aj na objavovaní fantasy sveta, vytváraní si optimálnej družiny, či absolvovaní rozhovorov. Jednoducho ide o fantasy dobrodružstvo v tej najčistejšej podobe. Zasadené je do takzvaných “ukradnutých” zemí, ktoré sú súčasťou Riečnych kráľovstiev v zemi Golarion. Príbehovo titul vychádza z kampane pre pôvodnú doskovú hru, v  ktorej je vašim cieľom vybudovať si vlastnú ríšu. Na to je kladený dôraz aj vo videohernej verzii.

Cieľom vášho putovania je teda vniesť poriadok do všetkých odľahlých kútov ríše a tam vybudovať vlastné nezávislé kráľovstvá. To sa dá docieliť nielen likvidáciou rôznych príšer, ale aj zákulisnou politikou. Vaše rozhodnutia priamo ovplyvňujú príbeh a dokážu meniť presvedčenia, čo je kľúčová vlastnosť vašej postavy. Na tejto strastiplnej ceste sa k vám postupne pridá množstvo spoločníkov z pôvodnej doskovej hry, prítomné sú však aj úplne nové postavy. Pathfinder: Kingmaker vytvorilo ruské štúdio Owlcat Games, ktorému pri vývoji asistoval slávny scenárista Chris Avellone (Fallout 2, Planescape: Torment). Určite to bolo aj jeho meno, ktoré pomohlo ruským vývojárom zabodovať na Kickstarteri, kde vyzbierali až 900 000 dolárov. Titul zatiaľ vyšiel iba na PC a to 25. septembra 2018.

Tak to bola naša ponuka vybraných titulov od nezávislých štúdií za mesiac september. Veríme, že vás aspoň niečo z nášho výberu zaujalo a zase o mesiac sa môžete tešiť na ďalší výber pozoruhodných indie hier.

Komentuj!