Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových indie hrách vám dnes predstavíme výber titulov za horúci august 2019. V tento letný a veľmi slnečný mesiac paradoxne dominovali skôr temné a pochmúrne záležitosti. Výber preto obsahuje viacero podobne ladených titulov, ktoré však už vyšli v plnej verzii, takže sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. V prípade vášho záujmu si ich preto môžete užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

The Church in the Darkness (PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch)

V adventúre The Church in the Darkness sa ujmeme úlohy Vica, bývalého strážcu zákona. Jedného dňa odcestuje do Južnej Ameriky, aby odhalil tajomný osud svojho synovca Alexa. Ten sa totiž stal členom sekty s názvom Collective Justice Mission a rozhodol sa opustiť USA, aby v hlbokej džungli vybudoval raj na zemi, ktorý nazval Freedom Town. Vašou úlohou je preniknúť do tohto mesta a odhaliť tajomstvá, ktoré celý kult obklopujú. Možno sa vám podarí aj zachrániť vášho synovca skôr, než bude neskoro…

Celý koncept tejto adventúry je postavený na tom, že pracuje prioritne s procedurálne generovanými prvkami ako je napríklad iné rozostavenie častí mesta, alebo aj názory a pohnútky jednotlivých postáv. To spoločne s možnosťou riešiť situácie rôznymi spôsobmi a viacerými zakončeniami predstavuje vysokú možnosť znovuhrateľnosti. The Church in the Darkness vytvorili veteráni zo štúdia Paranoid Productions (napríklad Damage Incorporated), ktoré vzniklo ešte v roku 1994 v USA. Za zmienku stojí aj dabing hlavných postáv, kedy vodcov sekty Isaaca a Rebeccu Walkerových nahovorili John Patrick Lowrie (sniper v Team Fortress 2) a Ellen McLain (GLaDOS v sérii Portal). Adventúra The Church in the Darkness bola uvedená 2. augusta 2019 na platformách PC, PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch.

Dry Drowning (PC)

Dry Drowning je noirovo ladená vizuálna novela, zasadená do prostredia futuristického a dystopického sveta, nazvaného Nova Polemos. Hra obsahuje dospelý a komplexný príbeh s viacerými zvratmi, zameriavajúci sa na postavu duševne zmučeného detektíva, ktorý má za úlohu vyriešiť záhadný prípad sériového vraha. Na pozadí tohto všetkého sa však odohrávajú sociálno-politické udalosti, ktoré podstatne ovplyvňujú fungovanie okolitého sveta.

Dry Drowning obsahuje množstvo hádaniek, stôp, nečakaných udalostí, morálnych volieb, ktoré môžu vyústiť až do viac ako troch odlišných koncov, čo pochopiteľne pomáha znovuhrateľnosti. Je tu i možnosť cestovania v čase, pomáhajúca riešiť nové problémy pomocou poznania faktov. Vývojári zo Studio V postavili svoju prvotinu na engine Unity a snažili sa o svojský vizuálny štýl. Ako sa ich počin vydaril, si môžete overiť od 2. augusta 2019, kedy Dry Drowning vyšiel na platforme PC. Vydania na PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch by však mali nasledovať v dohľadnej dobe.

Gibbous – A Cthulhu Adventure (PC)

Gibbous – A Cthulhu Adventure je komediálna adventúra, svojsky vychádzajúca zo známeho “kozmicko-hororového” sveta amerického spisovateľa H. P. Lovecrafta. Príbeh Gibbousu je prakticky paródiou na temné univerzum tohto svetoznámeho spisovateľa. Mesto Darkham (referencia na lovecraftovo fiktívne mesto Arkham) je plné všeliakých podivností: od všemožných kultov, tajomných bytostí, až po najhoršiu knihu kedy napísanú: Necronomicon. Hlavný hrdina, detektív Don R. Ketype pracuje na prípade tejto zmiznutej tajuplnej knihy. Problém je, že knihovník Buzz Kerwan ešte pred tajomným zmiznutím knihy omylom použil niektoré z jej zariekadiel a premenil svoju mačku Kitteh na rozprávajúce obludné monštrum.

Táto adventúra je po výtvarnej stránke silno inšpirovaná klasickými kreslenými 2D adventúrami zo štarej školy, obsahujúcimi častokrát humorný, ale zároveň prepracovaný príbeh. V tomto smere teda ide o akúsi poctu tomuto, v súčasnosti v rámci mainstreamu už viac nerozvíjanému subžánru. štúdio Stuck In Attic, pochádzajúce zo Sedmohradska v Rumunsku uviedlo túto svoju prvotinu 7. augusta na Steame a GOGu.

Ancestors: The Humankind Odyssey (PC)

V otvorenom svete Ancestors sa ujmeme úlohy ľudoopa v období ranných štvrtohôr, konkrétne v období neogénu, ktorý sa datuje do obdobia pred 10 až 2 miliónmi rokov. Na miestach dnešnej Afriky tak môžeme sledovať zrod dnešného človeka, ktorého predchodcami boli Ardipithecus a neskôr Australopithecus. V tomto drsnom svete musíte pre svojho ľudoopa predovšetkým obstarávať potravu, takže zbierate plody a lovíte zver. V neposlednom rade je nutné vždy nájsť zdroj pitnej vody a aj hľadať ďalších jedincov za účelom vytvorenia silného klanu. Postupne dostávate rôzne úlohy, pomocou ktorých sa získavajú drahocenné skúsenosti a následne tak môžete svojmu ľudoopovi vylepšiť jeho schopnosti. Tie budete neskôr predávať ďalším generáciám a takýmto spôsobom ovplyvňovať fyzický i duševný vývoj celej ľudskej rasy, pretože časové rozmedzie v hre je niekoľko miliónov rokov.

Ancestors: The Humankind Odyssey je prvotinou nezávislého montrealského štúdia Panache Digital Games založeného v roku 2014 francúzskym herným dizajnérom Patriceom Désiletsom po krachu štúdia THQ. Tento vývojár sa preslávil najmä svojou prácou na prvých troch dieloch série Assassin’s Creed v Ubisofte. Tieto svoje skúsenosti z open-world hier a historických tém zužitkoval v Ancestors: The Humankind Odyssey, ktorý vyšiel 27. augusta 2019 zatiaľ len na platforme PC a exkluzívne na Epic Game Store.

Blair Witch (PC a Xbox One)

The Blair Witch Project je dnes už kultové dielo kinematografie, ktoré definovalo celý filmový žáner nazývaný found-footage. Základný kameň však položil ešte v roku 1980 taliansky režisér Ruggero Deodato snímkom Cannibal Holocaust, kde za výdatnej pomoci ručnej kamery navodil veľmi surový a autentický zážitok. A počítačové hry, tak často využivajúce pohľad z prvej osoby v tomto trende mohli nerušene rozkvitať.

Už pomerne známe poľské vývojárske štúdio Bloober Team (Layers of Fear 1 a 2, Observer) sa snažilo svojsky napodobniť filozofické pozadie tejto filmovej predlohy. Na rozdiel od nej však nesledujeme zúfalé blúdenie skupinky ľudí lesmi, ale vtelíme sa postavy, ktorej robí spoločnosť nemecký vlčiak menom Bullet. Ten výrazne pomáha pri postupe tak, že dokáže ukazovať napríklad skryté predmety, monštrá alebo sa zapojí pri riešení hádaniek. Vaším prvoradým cieľom je vyhľadať strateného chlapca v rozsiahlom lese, v ktorom vás však nečaká nič dobré. Navyše sa v ňom ocitáte takmer neozbrojený a na nepriateľov platí iba svetlo z vašej blikajúcej baterky. Na navodenie autentickejšej atmosféry je príbeh podávaný nájdenými nahrávkami z dobovej VCR kamery, ktorú už v úvode nachádzate v prázdnom tábore. Blair Witch vyšiel 30. augusta 2019 na platformách PC a Xbox One.

To bol náš výber najlepších nezávislých hier za august 2019. Na tejto scéne teraz dominovali najmä temné adventúry ale aj tak dúfame, že vás zaujal aspoň niektorý z prezentovaných titulov. Každopádne, o mesiac sme tu znova s podobným výberom.

Komentuj!