Register

A password will be e-mailed to you.

Hororový titul Devotion má za sebou pomerne komplikovaný vývoj a ani súčasnosť mu veľmi nepraje. Táto adventúra z pohľadu prvej osoby je zasadená do prostredia taiwanského obytného komplexu v priebehu osemdesiatych rokoch 20. storočia. Veľký dôraz kladie na zobrazovanie taiwanskej popkultúry tejto doby, spolu so silnými prvkami tamojších náboženstiev a folklóru. No akoby to nestačilo, vývojári si neodpustili ani narážku na nedávnu minulosť, či súčasnosť. A práve toto sa im stalo do istej miery osudným.

Recenzovaná verzia: PC

Koncept titulu Devotion prešiel svojho času mnohými zmenami, keďže pôvodne ste v ňom mali prechádzať celý väčší hotelový komplex a hlbšie skúmať nešťastné osudy jeho bývalých obyvateľov. Hra mala obsahovať aj nepriateľov, pred ktorými ste sa mali skrývať a aj množstvo hádaniek či iných typických adventúrnych aspektov. Vo finálnej verzii sa však tvorcovia zamerali len na komorný a veľmi smutný príbeh jedného malého dievčaťa a na hádanku, či na nepriateľa narazíte iba v jedinom prípade a jedinej scéne.

Od začiatku ste svedkami udalostí okolo malého dievčatka Mei Shin, ktorému sa nepodarilo naplniť svoje detské sny. Tá túžila byť ako jej matka, ktorá bola známou a slávnou umelkyňou a snívala o tom, že sa po jej vzore presadí vo vtedajšej speváckej televíznej šou. Nakoniec sa síce dostala do tejto televíznej relácie, no skončila tesne na druhom meste a bezprostredne na to sa musela potýkať s krutou realitou bežného života.

Zatiaľ čo matka, ktorá sa vzdala kvôli rodine sľubne rozvíjajúcej kariéry, začala uvažovať o návrate na scénu a tým pádom o odlúčení od dcéry, otec ako scenárista čelil trvalým neúspechom vo svojej tvorbe. A keď už matka začala podnikať vážne kroky na návrat do sveta šoubiznisu a opustiť tak domov, pridali sa do toho zvláštne a vážne zdravotné komplikácie malej Mei Shin. Zúfalý otec sa preto rozhodol požiadať o pomoc bohyňu z taiwanského folklóru, ktorá je v tamojšej kultúre zobrazovaná vo forme hada. Týmto svojim činom však iba spustil ďalšiu, ešte tragickejšiu reťaz udalostí.

Na tomto mieste sa hodí spomenúť, že hoci je Devotion žánrovým zameraním v podstate klasickým walking simulátorom, tvorcovia do neho citlivo zakomponovali aj netradičnú a veľmi príjemnú minihru vo forme plošinovky. V nej sa taktiež v úlohe malého dievčatka vyberieme získať liek pre jej chorého otca. Aj v tomto prípade ide o jediný prípad, čo však s ohľadom na malú dĺžku hry a výrazné škrty v scenári úplne postačuje. Aj inventár obsahuje iba kľúče, alebo základné predmety, ktoré sa dajú použiť na vopred určeným miestach. Najväčší dôraz je každopádne kladený na atmosféru, konkrétne na zobrazenie taiwanskej kultúry a folklóru, často však aj ako protiváha súčasnej čínskej vládnucej triede.

Preto hra vyvolala silné kontroverzie medzi čínskymi užívateľmi, ktorí obvinili tvorcov z protičínskeho ideologického zamerania. Vývojári sa síce rýchlo ospravedlnili, no nestačilo to a čínsky vydavateľ okamžite stiahol Devotion z predaja. Zrejme aj preto, aby sa preskúmalo, či titul neobsahuje viac skrytých narážok, ako len ten známy, ktorý zobrazoval vodcu čínskych komunistov ako Macka Pú, či člena kultu spomínanej bohyne. Napríklad aj názov kultu je Lugongming, čo je vraj podľa všetkého označenie pre Číňanov žijúcich na pevnine. Nedovolím si pritom tvrdiť, či je to skôr sled nešťastných náhod, alebo skutočný úmysel tvorcov. Obe strany však od tej chvíle na seba ale hádžu kopy hnoja a skutočné kvality hry tak zostali úplne v úzadí.

Osobne ma trochu mrzí, že tvorcovia sa v podstate spálili na úplnej maličkosti. I navzdory krátkemu hernému času (dá sa baviť o troch, maximálne piatich hodinách, ak sa budete vyložene zdržovať) totiž ide o premyslený projekt, ktorý dokáže i na veľmi malej ploche prakticky jediného bytu s niekoľkými izbami mimoriadne verne zobraziť život taiwanskej domácnosti počas osemdesiatych rokov minulého storočia. V televízii môžete vidieť vtedajšie programy, nenásilne sa zoznámite s niektorými taiwanskými sviatkami a zistíte, aký veľký význam majú pre Ázijcov niektoré domáce rituály, ktoré sa stále bežne uznávajú a používajú v ich domácnostiach.

Jedným z argumentov pri stiahnutí z predaja boli aj technické problémy, konkrétne údajné pády hry. Je to však vymyslený dôvoď, pretože počas hrania som sa nielenže nestretol so žiadnym pádom, ale nevšimol som si ani tie najmenšie technické problémy vo forme blikajúcich textúr a podobne. Naopak, po vizuálnej aj zvukovej stránke hra plne zodpovedá vysokým štandardom, aké by ste očakávali pri modernej hororovej adventúre. Samotná hra inak neobsahuje anglický dabing, takže si ju môžete vychutnať iba v čínštine a s pomocou anglických titulkov.  To však zážitku vôbec neškodí, práve naopak. Iba to podtrhuje unikátnu atmosféru a robí ju ešte o niečo vernejšou, takže to rozhodne nemožno považovať za negatívum.

Je rozhodne škoda hry, pri ktorej sa neutrálni užívatelia zhodnú na jej kvalitách, no vo výsledku je to úplne jedno a môže skončiť pochovaná kvôli takej hlúposti ako je politika. Devotion je v prvom rade veľmi melancholická a smutná hra a to i napriek určitej strašidelnosti a skutočne nepríjemne brutálnym scénam v závere. A rovnako smutný môže byť jej osud, ktorý akoby kopíroval príbeh malého dievčatka, ktoré malo svoje sny, no tie nakoniec skončili nočnou morou.

Osobne vám každopádne odporúčam povzniesť sa nad podobnými vecami, ktorým navyše ako Európania až tak nerozumieme a naplno sa ponoriť do samotného príbehu. Nejde pritom o žiadnu prelomovú záležitosť. Devotion by určite neuškodili o niečo komplexnejšie herné mechaniky a aj tempo je chvíľami možno až príliš pomalé. No inak sa tomuto titulu nedajú upierať nesporné kvality, vďaka ktorým by ho mali doceniť minimálne skalní fanúšikovia tohto žánru.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Vývojári – Red Candle Games Distribútor – Winking Entertainment Zákaznícka podpora pre titul Devotion

 

Devotion - Detský sen, končiaci nočnou morou
Devotion vybočuje z radu bežných hororových adventúr zakomponovaním taiwanského folklóru a citlivým a zrozumiteľným príbehom. Krátka herná doba okolo troch hodín mu svedčí a absencia hádaniek, či nepriateľov má svoje opodstatnenie. Škoda len zbytočnej kontroverzie, ktorá asi prehluší tieto nesporné pozitíva.
Pozitíva
  • Silný príbeh a unikátna atmosféra
  • Vyobrazenie niektorých prvkov taiwanskej kultúry
  • Absencia akýchkoľvek technických problémov
Negatíva
  • Absencia komplexnejších herných prvkov
  • Pomalé tempo hry
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!