Register

A password will be e-mailed to you.

Druhý mesiac roku 2019 je za nami a spolu so začiatkom toho tretieho prichádza i naša pravidelná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Ako už iste tušíte, dnes sa pozrieme na mesiac február 2019. V krátkosti si predstavíme päticu hier, ktoré minulý mesiac zožali najväčší hráčsky i recenzentský úspech. Ak teda hľadáte videoherné tipy, s ktorými by ste mohli začať jarnú sezónu, tento článok je určený práve pre vás. 

5. Metro Exodus (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ďalšia herná adaptácia knižnej Metro série Dmitryho Glukhovskeho bola asi najočakávanejším februárovým titulom. Predsa len prvé dva diely patria u mnohých hráčov k srdcovým záležitostiam, nakoľko ich zaujala klaustrofobická atmosféra tunelov podzemného metra, ktoré boli doslova preplnené mutantami, alebo vojakmi nacistickej i červenej armády. Veľkým ťahákom bol aj silný príbeh. Pri predstavení dielu s názvom Exodus preto zaplesalo srdce nejednému fanúšikovi a vysoké očakávania vzbudzoval i fakt, že mal disponovať omnoho otvorenejšími a rôznorodejšími lokáciámi.

Samotné metro totiž tvorí iba menšiu časť celého hry. Tentokrát sa dostanete i do púštnej, či lesnej oblasti, pričom tie bude spájať vlak menom Aurora. Recenzenti a hráči chvália hlavne pocit zo streľby, ktorá vraj patrí k vrcholom samotnej série, niektorí dokonca tvrdia, že rovno i k vrcholom samotného FPS žánru. Úpravy zbrane sú tentokrát pomerne komplexné a majú o niečo významnejšie postavenie. Rovnako sa ováciám teší aj dejová kostra, prípadne postavy, na ktorých vám bude záležať a budete sa o ne zaujímať. S istým nepochopením sa však stretol nemý protagonista, ktorému v hre chýba charakter a pre mnohých tak pôsobí ako radový vojak v zbrani a nie silná postava, ktorá tiahne dej. I napriek tomu však ruské metro získalo metascore 83% a veľmi dobre sa mu darilo aj v našej recenzii.

4. Devotion (PC)

V tomto prípade sa na prvý pohľad jedná o klasický hororový walking simulátor, avšak Devotion sa od konkurencie líši najmä v tom, že veľmi šikovne poodhaľuje čaro taiwanskej kultúry a využíva ju i na strašenie samotného hráča. To už vám musí naznačovať, že pôjde o mierne bizarný titul, nakoľko väčšina projektov pochádzajúcich z východných krajín sršia najrôznejšími kuriozitami, ktoré by západné vývojárske štúdio asi nedodalo. V centre diania je emotívny príbeh malého dievčatka, ktorý pracuje s jej psychikou a postupne vám prezrádza smutnú mozaiku jej života. Hrateľnosťou sa jedná o vcelku jednoduchú záležitosť, v ktorej vás nevyrušujú žiadni nepriatelia. Niektorým hráčom však predsa len trochu prekáža absencia komplexnejších logických hádaniek, či adventúrnych prvkov. I napriek nezmyselnej kontroverzii prameniacej z jedného vývojárskeho rozhodnutia, ide o počin, ktorý stojí za pozornosť a vyšplhal sa na metascore o hodnote 84%. Môžeme ešte dodať, že hre sa darilo i v našej recenzii.

3. Dirt Rally 2.0 (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Ide už o trinásty diel pretekárskej série Colin McRae Rally, ktorý tentokrát nesie názov Dirt Rally 2.0. Ten sa nesie o niečo viac v duchu realistického pretekania po rozličných, vizuálne krásne spracovaných, tratiach. Samozrejme, s príklonom k realizmu prichádza i omnoho vyššia obtiažnosť a pri rýchlom zatáčaní a jazdení musíte brať do úvahy hneď niekoľko rozličných faktorov, kde vám prechod často znepríjemňuje nerovný terén i počasie. Predchodca s názvom Dirt 4 bol totiž viac-menej arkádový a hlavne preto valná väčšina fanúšikov starších dielov ocenila návrat k jazdeckej simulácii, ktorá vo svojom žánri v podstate exceluje. Pretekanie je intenzívne, zážitok a pocit z ovládania áut je bezchybný a názory kritikov naznačujú, že sa jedná o jeden z najlepších dielov série, minimálne za posledné roky. Dirt Rally 2.0 si na dráhach vybojoval metascore 86%.

2. Trials Rising (PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch)

Jednoduché arkádové pretekanie si takmer vždy našlo svojich priaznivcov a v podstate rovnako je to i s titulom Trials Rising. Jedná sa o 2.5D pretekársku hru, v ktorej sa zhostíte úlohy motorkára a na svojej motorke sa snažíte prejsť jednotlivými úrovňami. Tie sú spracované pomerne atraktívne, nechýba im zmysel pre detail a dokonca sú bohaté na rôzne vizuálne efekty, ktoré vám spríjemňujú preháňanie sa po nemalých dráhach. Nejde pritom iba o dojazd do cieľa, nakoľko cesta k finišu je pretkaná rôznymi prekážkami, cez ktoré môžete, občas dokonca musíte, efektne preskočiť, či vykonať nejaký trik. Rôzne výzvy, enormný počet dráh a adrenalínová hrateľnosť sú teda najväčšími lákadlami Trials Rising, za ktoré ho tuzemskí i zahraniční recenzenti patrične chvália. Chvály sa však dočkal i novo pridaný tutoriál, ktorý vás oboznámi so základmi, či vracajúci sa editor levelov. Trials Rising si tak vyslúžil metascore o hodnote 86%, pričom naša recenzia na túto divokú jazdu je už v príprave.

1. Apex Legends (PC, PS4, Xbox One)

Apex Legends je ďalším titulom, ktorý potvrdzuje silu a popularitu žánru Battle Royale. Zároveň však dokazuje, že i nový žánrový projekt môže takpovediac zavariť stáliciam ako Fortnite, prípadne PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS. Pracovali na ňom totiž tvorcovia jediných dvoch dielov FPS akcie Titanfall, teda Respawn Entertainment, no a titul bol vydaný pod označením free to play, čiže hrať ho môžu všetci bez akýchkoľvek poplatkov. Podľa mnohých zahraničných médií ide o jeden z najlepších počinov v rámci svojho žánru, ktorý môže výrazne narušiť monopol Fortnite. Vizuálne ide o pomerne atraktívny projekt a gunplay je údajne výborný a intuitívny, s unikátnym pocitom zo streľby pre každú zbraň. Tvorcovia dokonca poskytli hráčom možnosť respawnu, čo v tomto žánri nie je vôbec tradičné. Niektorým hráčom však prekáža absencia funkcií z druhého dielu Titanfall, nakoľko hra je zasadená do rovnakého univerza. Fanúšikovská komunita však neustále rastie a zdá sa teda, že EA, vydavateľ projektu, tentokrát učinil krok správnym smerom. Metascore titulu sa tak vyšplhalo na 89% a týmto hodnotením prekonal všetku svoju konkurenciu.

To by už bolo z tohtomesačného sumára všetko. V prípade, že nesúhlasíte s výsledným umiestnením, prípadne vám v našom rebríčku chýba nejaký titul, pokojne vyjadrite svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!