Register

A password will be e-mailed to you.

Začiatok nového školského roka je úspešne za nami a spolu s ním prichádza i naša pravidelná mesačná rubrika nazvaná Hity mesiaca. Dnes sa teda pozrieme na mesiac september 2018. Stále platí, že pokračujeme v inovovanom formáte, teda nevydarené počiny vynechávame úplne a pozrieme sa len na tie najlepšie hodnotené videoherné tituly predošlého mesiaca. Pokiaľ hľadáte tipy na kvalitné hry, ktorými môžete tráviť svoj čas, náš sumár môže byť pre vás užitočný. 

September okrem začiatku nového školského obdobia značí i koniec vidoherného sucha. Jeseň totiž pre hráčov znamená to najproduktívnejšie obdobie, kedy vývojári do sveta vypúšťajú tie najhorúcejšie a najočakávanejšie novinky. Na úvod musíme už tradične upozorniť, že hry do rebríčku nevyberá naša redakcia. Ten je tvorený priemernými hodnoteniami hráčov, no hlavne kritikov z celého sveta. Informácie čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý tieto hodnotenia zbiera a následne ich priemeruje. Údajmi sa však do istej miery iba inšpirujeme, pretože sme sa rozhodli zo sumára vynechať všetky menšie rozšírenia, vydania starších titulov na novších platformách, prípadne inovované edície už vydaných titulov. Samozrejme, pokiaľ sa nerozhodneme učiniť nejakú výnimku.

1. Forza Horizon 4 (Xbox One, PC)

I napriek tomu, že dátum vydania titulu Forza Horizon 4 bol oficiálne stanovený až na druhý október tohto roku, Ultimate edícii sa podarilo dostať na trh ešte v septembri a preto v podstate vyfúkla prvenstvo očakávanému Spider-Manovi.  Recenzenti sa totiž zhodujú v tom, že ide o najlepšie arkádové videoherné preteky súčasnosti. Mnohých kritikov uchvátila i prekrásne vizuálna stránka, dynamické zmeny počasia ako aj enormné množstvo rôznorodých tratí, či štyri stovky jedinečný áut. Práve vďaka tomu si Forza Horizon 4 vyslúžila metascore 92% pre platformu Xbox One, pričom PC verzia dopadla o niečo horšie, keďže jej hodnotenie je momentálne stanovené na 89%. Séria Forza Horizon si každopádne udržala štatút kráľa tohto žánru

2. Marvel’s Spider-Man (PlayStation 4)

Pravdepodobne nikoho neprekvapí, že v podstate nekorunovaným kráľom predošlého mesiaca sa stala dlho očakávaná exkluzivita pre PlayStation 4, konkrétne Marvel’s Spider-Man. Na poli videohier totiž DC dlhé roky nemal žiadnu relevantnejšiu konkurenciu a to vďaka Arkham sérii od štúdia Rocksteady Studios. Insomniac Games však prinieslo kvalitný akčný sandbox s obľúbeným superhrdinom v červenom kostýme v hlavnej úlohe. Recenzenti pritom chvália takmer všetko od dynamických súbojov, ktoré sú relatívne jednoduché na ovládanie, avšak o to zábavnejšie, či krásne spracovaný a živo pôsobiaci svet až po revolučné presúvanie sa pomocou pavučín skrz virtuálny New York. Zároveň americkí autori plne využívajú potenciálu komiksovej značky a do deja zahrnuli hneď niekoľko ikonických postáv, či antagonistov. V neprospech titulu podľa niektorých ohlasov hrajú frustrujúcejšie stealth pasáže, či nie príliš vyzývavá obtiažnosť. Naša recenzia však zastáva názor, že sa jedná o najlepší superhrdinský komiksový titul, pričom metascore 87% je rovnako veľavravné.

3. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age (PlayStation 4, PC)

Square Enix majú v súčasnosti pod záštitou okrem dlhoročného JRPG Final Fantasy i ďalšiu sériu, konkrétne Dragon Quest, ktorá dokonca odštartovala rok pred spomínanou japonskou legendou. Dragon Quest bol síce vždy v úzadí známejšieho Final Fantasy, avšak aj napriek tomuto faktu sa jednalo o veľmi slušné JRPG počiny, ktoré svojmu žánru rozhodne nerobili hanbu. Najnovší počin série však podľa jeho autorov zo štúdia Square Enix predstavuje návrat tejto dnes už skôr zabudnutej legendy. Pokiaľ už máte s podobnými počinmi skúsenosti z minulosti, viete, čo približne očakávať aj od Echoes of an Elusive Age. Kvalitne spracované ťahovo orientované boje sú v podstate samozrejmosťou, čakajú na vás taktiež i rozľahlé prostredia, ktoré zaujmú svojou farebnou paletou. Nesmieme zabúdať ani kurióznych, miestami groteskných, protivníkov. K tomu si môžete pridať rozsiahle RPG elementy a nutnosť prieskumu prostredia. Vďaka tomu sa Dragon Quest XI vyšplhal na viac ako slušné metascore 86%, pričom našu recenziu na toto skvelé japonské RPG môžete očakávať v dohľadnej dobe.

4. Valkyria Chronicles 4 (PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch)

Japonské štúdio Sega sa opäť prihlásilo o slovo so svojou taktickou vojnovou akciou Valkyria Chronicles. Naposledy vyšiel pre veľké platformy úplne prvý diel série a to ešte v roku 2008, pričom nasledujúce dve časti, ktoré boli skôr experimentálnejšieho charakteru, boli vydané už len na handheld platforme PlayStation Portable. Štvrtý diel série zabodoval u hráčov i kritikov. Jedná sa totiž o nevídanú kombináciu akcie, taktického premýšľania na priam až obrovských bojiskách, kooperovania niekoľkých jednotiek, pričom každá z nich má inú funkciu. Toto všetko je navyše okorenené o emotívne príbehy na bojiskách, i mimo nich. Tie dokážu vydesiť, dojať i potešiť, no miestami trochu strácajú na kvalite nie najlepšími dialógmi, prípadne zbytočným kúskovaním príbehu. Valkyria Chronicles 4 je však určite unikátnym titulom a to ako v oblasti hrateľnosti, tak i rozprávaním príbehu. Metascore 85% je v tomto prípade určite zaslúžené, čo potvrdzuje aj naša recenzia.

5. NHL 19 (PlayStation 4, Xbox One)

NHL z produkcie EA každoročne čelí tvrdeniam zo strany hráčov, ktorí tvrdia, že sa táto séria už dlhodobo neinovuje a stagnuje. To v tomto prípade podporuje aj fakt, že virtuálny hokej od EA ešte stále nepresedlal na modernejší Frostbite Engine. To však vôbec neznamená, že si nie je o čo stáť. Vizuálne zmeny sú síce takmer nebadateľné, no skalní fanúšikovia si predsa len všimli, že korčuľovanie hráčov je o niečo dynamickejšie, rýchlejšie a intenzívnejšie, čo potvrdilo aj samotné EA. Okrem technológie Real Player Motion predstavujú výraznejšiu novinku aj amatérske zápasy mimo veľkých ihrísk a nadšených davov a to ako v online, tak aj offline režime. Možno to neznie dostačujúco, avšak naša recenzia potvrdzuje, že NHL si aj napriek určitom prešľapovaní na mieste stále drží svoje vysoké kvality. Skóre bežných hráčov je tradične o niečo nižšie, no vďaka kritikom NHL 19 odchádza s metascore 84%.

To by už bolo z tohomesačného sumára všetko. Pokiaľ vám vo výslednom rebríčku nejaká hra chýba, prípadne nesúhlasíte s umiestneným jednotlivých titulov, nebojte sa podeliť o svoje názory prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!