Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

V aktuálnej recenzii sa zameriame na mechanickú klávesnicu Vigor GK80. Tá má slúžiť ako vlajková loď herných klávesníc od spoločnosti MSI, a preto si skúsime zodpovedať otázku, či je skutočne tak dobrá a či obstojí v porovnaní so svojou konkurenciou.

Ak náhodou patríte k náročnejším užívateľom, pre ktorých nie je klávesnica ako klávesnica, potom určite viete, že je rozdiel ak používate klasickejšiu membránovú ako o niečo modernejšiu mechanickú. Kým membránová používa gélové spínače, ktoré sú spravidla tichšie a majú o niečo pomalšiu odozvu (no treba si uvedomiť, že sa bavíme o stotinách sekúnd a bežný užívateľ to skutočne nepostrehne), tie mechanické majú, ako inak, mechanické spínače, ktoré disponujú lepšou odozvou, avšak sú zase o niečo hlučnejšie. Obecne sa inak udáva, že membránové klávesnice majú o niečo kratšiu životnosť, avšak záleží aj na tom, ako často ich vyťažujete a akým spôsobom. Nevýhoda tých mechanických je zase v tom, že sú o niečo drahšie, no rozhodne by vám mali vydržať podstatne dlhšie.

Krátke predstavenie

Vigor GK80 patrí medzi mechanické klávesnice, z čoho viac-menej priamo vyplýva, že ide o drahší kus hardvéru, určený pre tých náročnejších užívateľov. Ak by som ju chcel krátko zhodnotiť, stačilo by, ak by som napísal, že od typu Vigor GK70 sa v podstate až tak veľmi nelíši a jedinými naozaj výraznými zmenami sú prítomnosť USB portu a alfanumerickej časti. Tým by som mohol pokojne aj skončiť, no poďme si to trochu rozpísať, pre tých, čo nikdy neprišli do styku s so spomínaným variantom.

Balenie a jeho obsah

V samotnom balení sa okrem klávesnice nachádza aj opierka na zápästia a náhradné klávesy. Opierka na zápästia pozostáva z hliníkovej konštrukcie s gumeným povrchom, snažiacim sa docieliť čo väčšie pohodlie. Čo sa jej v podstate aj darí, no je zaujímavé, že chýba akýkoľvek mechanizmus, či magnet, ktorý by umožňoval jej pripojenie ku základnej konštrukcii. Nie že by to vyložene prekážalo, nakoľko sa dokáže bez problémov priľnúť k povrchu, no i tak to pôsobí trochu netradične. Náhradných kláves je, samozrejme, iba niekoľko, vrátane tých naozaj dôležitých ako medzerník, či WSAD. Všetky však majú trochu odlišný povrch, pričom náhradné WASD klávesy sú na rozdiel od tých použitých, i priamo označené. V krabici sa nachádza aj zariadenie na ich výmenu, ktorá celkovo prebieha úplne bezproblémovo. Nájdete tu i manuál, no bohužiaľ iba v anglickej a čínskej lokalizácii, čo môže byť pre niektorých mínus.

Vyhotovenie a podsvietenie

Vyhotovenie klávesnice je, samozrejme, kvalitné. Ide o kombináciu plastového a kovového spracovania, pričom kábel je ukrytý pod jej drážkou. Vďaka svojej viac než slušnej váhe 1,4 kg vyložene nelieta po stole, čo je iba dobre. Už skôr som spomínal, že tu nájdete i alfanumerickú časť. Tá síce nebude pre mnohých hráčov prioritou, no minimálne z môjho pohľadu je to určite plus. Čo sa týka takisto spomínaného integrovaného USB portu, ten ocenia hlavní tí, ktorí pociťujú ich večný nedostatok. Takže pokiaľ chcete, môžete si do neho pokojne napojiť napríklad myš, či slúchadlá, i keď je, samozrejme, možné, že ho ani nebudete potrebovať. Na druhej strane, jeho prítomnosť určite nie je na škodu veci. Na škodu veci nie sú ani multimediálne klávesy, ktoré sú však umiestnené na zadnej časti a spredu nie veľmi viditeľné. Čo znamená, že ak ich chcete využívať pravidelnejšie, budete sa ich musieť naspamäť naučiť ich umiestnenie.

Ak sa pýtate, ako je na tom podsvietenie, to je viac než kvalitné. V prípade, ak si na tento aspekt naozaj potrpíte, Vigor GK80 by vás mohla naozaj uspokojiť. Jedná sa o RGB podsvietenie a netýka sa iba kláves, ale aj bočných častí základnej konštrukcie. Klávesnica pekne svieti už po spustení PC, pričom podfarbenie si môžete ručne meniť cez kombináciou Fn a smerových šípok. A to bez akýchkoľvek ďalších nastavení, pričom k dispozícii je hneď viacero zaujímavých variantov. Ak vám však na niečom podobnom vôbec nezáleží, môžete s pokojom Angličana tento prvok ignorovať a všetko si povypínať. Počítajte však s tým, že bez ďalšieho nastavenia bude klávesnica po opätovnom štarte počítača znova žiariť predefinovanými farbami. Keď sme už pri tom, do operačného systému si môžete nainštalovať aj aplikácie Mystic Light, či Gaming Center, ktoré vám sprístupnia nové možnosti, vrátane ďalších úprav nasvietenia. Napríklad si môžete spúšťať aj herný režim základnej dosky, vďaka čomu by ste mali docieliť väčší výkon. No to podľa predpokladov platí, len ak máte v PC produkty značky MSI. Navyše, prehľadnosť týchto aplikácií nie je práve najideálnejšia.

Dizajnovo je inak Vigor GK80 pomerne pekný kus zariadenia, aj keď na prvý pohľad nemusí pôsobiť vyložene luxusne. Pokiaľ máte radšej klávesnice so špeciálnymi tvarmi, tento model vám nemusí úplne vyhovovať, no inak by mali byť spokojní. Dizajn je celkovo účelný, nič vyložene nevyčnieva a pre mnohých bude výhodou aj to, že klávesy sú umiestnené priamo na konštrukcii a v nej. Je pravdou, že vzhľadom k nastavenej cenovke (ktorá ide aj na vrub podstatne drahších mechanických spínačov) by mohol byť zovňajšok i o niečo efektnejší, avšak na druhej strane, aspoň nepôsobí zbytočne prekombinovaným dojmom.

Praktické skúsenosti

Čo sa týka osobných skúseností, tu sa budem púšťať do naozaj subjektívnych vôd. Odhliadnuc od objektívnych kladov, ktorými Vigor GK80 disponuje, nejde o typ, ktorý by som automaticky preferoval nad všetkými ostatnými. Je to aj o zvyku, pričom jednou z vecí, ktorá mi trochu prekáža, je i vodorovne umiestnený Enter. Nie je skrátka klávesnica ako klávesnica a zvykanie na nový kus môže prebiehať o to pomalšie, ak ste predtým vlastnili membránový typ. Nehovoriac o tom, že čiastočne sa od seba zvyknú líšiť aj tie mechanické. Osobne som Vigor GK80 testoval aj na klasické písanie, no hoci sa nedá tvrdiť, že sa na nej píše zle, nemôžem povedať, že by mi bezvýhradne vyhovovala. Avšak ide skutočne len o subjektívne postrehy a predpokladám, že sa na to dá časom adaptovať. A okrem toho, v prvom rade je to primárne herná klávesnica.

Záverečné zhodnotenie

Objektívne je totiž Vigor GK80 vydarený kus hardvéru s funkciami, ktoré potešia pokročilých užívateľov a náruživejších hráčov. Nechýba napríklad ani funkcia N-Key Rollover, kedy klávesnica vyhodnocuje stlačenie každého tlačidla individuálne a nestane sa, že ich počítač nevie správne vyhodnotiť, ak ich stláčate viacero naraz. Samotné mechanické spínače majú naozaj obrovskú životnosť, kde sa bavíme o desiatkach miliónov stlačení a pochvalu si zaslúži aj RGB podsvietenie. Prítomné sú aj rôzne klávesové skratky na priamu kontrolu základných dosiek, či kariet (avšak pochopiteľne tých od MSI). Je pravdou, že cena je predsa len trochu vyššia, no pohybujeme sa ako vo vyššej cenovej, tak aj kvalitatívnej kategórii. Áno, sú aj drahšie herné klávesnice, ale na druhej strane, v ponuke nájdete i lacnejšie. Takže voľba je v tomto prípade iba na vás, no v prípade, že sa rozhodnete dať prednosť modelu GK80, v konečnom dôsledku by vás nemusel sklamať.

Produkt na testovanie zapožičala spoločnosť

MSI Vigor GK80 – Ideálna klávesnica pre hráčov?
Herná klávesnica Vigor GK80 ponúka dostatočne vysokú kvalitu, aj keď v porovnaní so štandardnými klávesnicami, za, pochopiteľne, o niečo vyššiu cenu. Hovorí sa však, že za kvalitu sa platí, a pokiaľ jej dáte šancu, možno budete milo prekvapený možnosťami, ktoré ponúka.
Pozitíva
  • Vyhotovenie a konštrukcia
  • RGB podsvietenie
  • Funkcie a možnosti, ktoré uspokoja aj náročnejších hráčov
Negatíva
  • Softvér kvalitatívne zaostáva za hardvérom
  • Pre niekoho cena
4.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!