Register

A password will be e-mailed to you.

PC Gamer rozdal ceny nielen za najlepšie hry a software, ale pozrel sa na zúbok aj hardwaru, ktorý neodmysliteľne patrí k hraniu hier. Čo konkrétne dominovalo jednotlivým kategóriám? 

PC Gamer zverejňuje túto rubriku každoročne v čase Vianoc. Najlepší hardware však hodnotia komplexnejšie ako len to najlepšie, čo možno získať za peniaze. Do úvahy sa berie cena, výkon, respektíve špecifikácie, komfort, spoľahlivosť a dostupnosť. To všetko je prepojené s čitateľskými anketami a takto to dopadlo.

Najlepšia grafická karta: Nvidia RTX 2070

Najväčšiu rolu pri výbere tejto karty zohrala dostupnosť Ray Tracingu a ceny. Rozhodovalo sa medzi tromi kúskami RTX 2080Ti – čo je pridrahá karta a GTX 1080Ti, ktorá je cenovo dostupnejšia, no bez ray tracingu, avšak stále dosť výkonná. Z hardwarového hľadiska sa toho o karte popísalo mnoho a ešte viac. Rozhodne ide o kvalitnú a výkonnú kartu, ktorá v dostupných technológiách prekonáva 10tkovú radu kariet a investíciou do tohto kúsku nespravíte zle.

Najlepší procesor: AMD Ryzen 7 2700x

AMD sa príchodom Zenovej architektúry vytiahol opäť do prvej ligy bojov o titul kremíkového kráľa. Treba uznať, že Intel to zrejme dovolil vďaka svojmu marketingu a v budúcnosti sa situácia opäť možno zmení. No zdravá konkurencia je rozhodne na mieste. Ryzen 2700x je trochu pomalší ako Core i5 a i7, čo sa týka hier, nehovoriac o i9-9900K. Avšak 8 jadier pri dvojnásobnom počte vlákien na frekvencii 3,7 GHz a pri booste až 4,3 GHz je jednoducho dostačujúci výkon na akékoľvek hranie. Procesor však vyniká oproti konkurenčnej značke hlavne pri multithredingu. No a hlavným faktorom je cena, ktorá stavia procesor do veľmi dobrej pozície pri kúpe nového stroja. Svoje zohráva aj odomknutý násobič. Druhá generácia Ryzenu je jednoducho vydarená várka a dodáme, že vo finále sa rozhodovalo medzi Ryzenom 7 2700x a 2700.

Najlepší headset pre hranie: SteelSeries Arctis Pro + GameDAC

Arctis Pro + sú určené ľudom, ktorí majú záujem o kvalitný zvuk ale radi si ho užívajú pri hraní. Frekvencie na úrovni 10Hz-40,000Hz poskytujú veľmi široké spektrum, ktoré nie je vôbec bežné a to pri 24-bitovom zvuku. Vyznačujú sa zvýraznením zvukov aj pri kompresných vzorkách, takže oproti konkurencii začujete aj to, čo inde nie. Zásluhu na tom má GameDAC, digitálno-analógový prevádzač a zosilňovač, ktorý k vám prakticky prevedie zvuk bez nutnosti zásahu základnej dosky do kvality. I keď vysoká cena môže byť dôležitým faktorom proti jeho kúpe, ten zvuk jednoducho stojí zato.

Najlepšia herná klávesnica: Razer Blackwidow Elite

Razer je jednoducho kvalita a to dokazuje aj Blackwidow Elite. Rýchla odozva, makrá a RGB podsvietenie je dnes už základ pre hernú klávesnicu. K tomu prirátajme pekný dizajn a vylepšenia oproti staršej verzii a je to jasné. Klávesnica má aj 3,5 mm audio výstup, čo je veľmi netradičné na mechanickú klávesnicu. Samozrejme, obsahuje aj média ovládacie prvky a taktiež aj pamäťový modul, kam si môžete uložiť nastavenia bez nutnosti využiť Synapse. Výhodou je aj podložka pod zápästia, ktorá je oproti konkurencii omnoho kvalitnejšia.

Najlepšia herná myš: Logitech G Pro Wireless

Aj keď u nás nie sme príliš veľkí zástancovia bezkáblového pripojenia, je nutné uznať jeho výhody. Logitech G Pro vyzerá na prvý pohľad obyčajne a ani neobsahuje žiadne trblietavé príslušenstvo, či tlačidlá. No v jednoduchosti tkvie krása a na to stavil aj Logitech. Myš je ľahká a jej Hero senzor s 16,000 CPI vám zaručí väčšiu presnosť, než akú budete potrebovať. Táto herná myš dokáže navyše fungovať bez pripojenia dlhé dni a to aj pri 1000 Hz frekvencii. Vybitá baterka sa neprejavuje na výkone, ktorý je konštantný aj po používaní. Určite oceníte aj kovové skrolovacie koliesko a len 80g váhu.

Najlepší herný notebook: MSI GS65 Stealth Thin

Podľa PC Gameru ide o najlepší herný notebook, aký bol kedy vyrobený. Jeho hlavnou doménou je jeho ľahká váha, respektíve rozmery. Nedostatkom by sa mohla zdať absencia G-Sync, no aspoň sa to odrazilo na cene, ktorá je vďaka tomu trocha nižšia. Baterka je tiež silnou doménou, tá vydrží pri multitaskingu aj celý deň. Okrem hardwarových špecifikácií vyniká notebook svojim vzhľadom a 144 Hz monitorom. Aj keď notebooky nie sú podľa nás na hranie ideálna voľba, no ak veľa cestujete, určite tento stroj stojí za úvahu.

Najlepšie chladenie: Noctua NF-A12

V tejto kategórií to zvládlo najlepšie vzduchové chladenie od firmy Noctua. 120mm vetráčik robí svoju prácu na výbornú aj vďaka menším rozmerom. Ani sa nezapotí a schová väčších bratov z tábora 140mm do vrecka. Takže, ak chcete aby sa vo vašom stroji hýbal poriadne vzduch, siahnite po tomto vetráku.

Či už sa vám pozdávajú víťazi jednotlivých kategórií, alebo nie, rozhodne ide o zaujímavý výber. Takže v prípade, že si plánujete zaobstarať nejaké herné príslušenstvo, možno vás inšpiruje ku konkrétnej kúpe.

Komentuj!