Register

A password will be e-mailed to you.

Francúzske štúdio Don’t Nod Entertainment je hráčom známe predovšetkým vďaka epizodickým adventúram ako Life is Strange, Twin Mirror či Tell Me Why. Netreba však zabúdať ani na to, že okrem nich sa venuje aj iným žánrom. Ich debutom bola akčná adventúra Remember Me, ktorá vyšla ešte v roku 2013. Recenzie však mohli byť i lepšie a ani s predajmi to nevyzeralo ružovo. Okrem toho sme si mohli vyskúšať aj nenápadný RPG titul Vampyr, v ktorom sme sa zhostili roly doktora Jonathana E. Reida. A aj tentokrát nám autori servírujú akčnejšie ladený titul, konkrétne RPG Banishers: Ghosts of New Eden. Podarilo sa im naplniť očakávania fanúšikov a priniesli nám kvalitné akčné RPG so strhujúcim príbehom plným emócií alebo si vzali až priveľké sústo?

Recenzovaná verzia: PlayStation 5

Keď pred niekoľkými rokmi títo francúzski remeselníci ohlásili práce na novej hre, zrejme by nikomu nenapadlo, že vznikne niečo také, ako Banishers: Ghots of New Eden. Opak bol však pravdou a autori po potvrdení akčného RPG titulu zverejnili vôbec prvé zábery, ktoré nám jasne ukázali, akým smerom sa ich novinka bude uberať. Na jednej strane som bol prekvapený, keďže som očakával skôr hru podobnú epizodickým adventúram, v ktorých sa štúdio celkom našlo. Autori sa však rozhodli plávať v menej známych vodách, hoci určitú skúsenosť z minulosti už majú. Otázkou však je, či to pre nich nebolo priveľké sústo a či ich rozhodnutie bolo v konečnom dôsledku správne. No na druhej strane, aspoň mohli príjemne prekvapiť a priniesť kvalitné akčné RPG, ktoré by mohlo byť svojim spôsobom originálne a jedinečné. Podarilo sa im to?

Vitajte v “raji”

Píše sa rok 1965 a vyháňači duchov Red mac Reith spoločne s jeho milovanou Anteaou Duarte prichádzajú do fiktívneho mestečka New Eden v americkom štáte Massachusetts aby pomohli vyriešiť záhadu, ktorá sužuje jeho obyvateľov. Ihneď po príchode však zistia, že o raj sa v žiadnom prípade nejedná a vy ako hráč sa tak môžete s chuťou vrhnúť do práce. Duchov je tu totiž viac než dosť a chladná, pochmúrna atmosféra graduje každým momentom.

Aby toho nebolo málo, osud dvoch vyháňačov naruší smrť jedného z nich. Antea Duarte prichádza za tragických okolností o život a zrazu sa ocitá na druhej strane – na strane, ktorú konfrontovala počas celého svojho života. Ich spoločné plány sú tak poriadne naštrbené a čaká ich vskutku náročná cesta plná rozhodnutí pripravených na to, aby preverili ich morálny kódex. Dokáže Red mac Reith vrátiť svoju milovanú medzi živých aj za tú najvyššiu možnú cenu alebo sa budú držať zásad, ktoré zvestovali mnohým ľuďom počas posledných rokov?

Rozhodnutie je len a len na vás a tu vám teda štúdio Don’t Nod ponecháva voľnú ruku. Vedzte však, že to nebudete mať vonkoncom jednoduché. Rozhodnúť sa totiž môžete len raz a prísahu ako takú už zmeniť nemôžete. Pri pokuse o vrátenie života svojej milovanej teda budete musieť zaplatiť tú najvyššiu daň a tým porušiť základné morálne hodnoty, či jedno z desiatich Božích prikázaní – nezabiješ.

Smrťou sa však v Banishers: Ghosts of New Eden vôbec nič nekončí, práve naopak. Vaša milovaná, Antea Duarte, bude vašim spoločníkom naprieč celou cestou. Spolupráca je tak nevyhnutná a veľmi šikovne uchopená. Zatiaľ čo Red mac Reith rieši problémy v skutočnom svete a s jeho obyvateľmi, Antea Duarte má schopnosť vidieť veci z tej druhej strany. Či už sa jedná o skryté predmety, ktoré objavíte iba ak sa prepnete na ňu alebo rôzne stopy a indície, ktoré vedú ku konkrétnemu odhaleniu.

Láska hory (ne)prenáša

Nebudete však spolu iba bádať a budete naozaj spolupracovať. Počas kampane sa mnohokrát stretnete s rôznymi prípadmi, ktoré majú detektívny podtón. Navštívite ľudí, ktorých otravuje nepokojný duch. Okrem toho budete zbierať informácie, indície a stopy, ktoré vám môžu napovedať, prečo je nepokojný duch tam kde je a na základe nich sa posnažíte zistiť, čo sa vlastne stalo. K tomuto všetkému si ešte primiešajte rôzne dialógy, v ktorých budete mať na výber rôzne otázky. Tie sa budú týkať priamo samotného prípadu a ak by sa vám to málilo a chceli by ste zistiť viac, môžete použiť aj doplňujúce otázky.

Vy síce Anteau Duarte vidíte, živí ľudia však nie a vy tak môžete spoločne s Anteaou riešiť jednotlivé prípady spoločne. Na konci prípadu, respektíve po zistení všetkých stôp a udalostí vás hra nasmeruje k už spomínaným rozhodnutiam. Tie však budú opäť náročné a vybrať si môžete len raz. Pošlete zlého ducha do zatratenia alebo mu udelíte milosť a duch tak môže odpočívať navždy v pokoji? Ani jedno, ani druhé? V poriadku. Môžete obviniť skutočného človeka, s ktorým je prípad spätý a vysať z neho život. Tým posilníte ducha Anteai Duarte, a o to väčšiu šancu bude mať vrátiť sa medzi živých.

Láska bolí

Netreba však zabúdať na to, že Banishers: Ghosts of New Eden je v prvom rade akčné RPG. To znamená, že hra vám ponúka i dostatočné množstvo akcie, ktoré samozrejme kombinuje s RPG prvkami. Okrem klasického meča vám hra po určitom čase ponúkne aj mušketu. Tá má de facto neobmedzené množstvo streliva, trvá však nejaký čas, kým sa nabije. Pri súbojoch budete taktiež používať ľahký, ale aj ťažký úder, ktorý nepriateľom spôsobí väčšiu ujmu. No bojovať nebudete len za Reda mac Reitha, ale aj za Anteau Duarte. Do nej sa budete môcť prepnúť po naplnení energie, ktorú s Redom získavate počas súbojov, no až keď sa vám naplní príslušný ukazovateľ. Tej už nepriatelia ublížiť nemôžu, avšak každým úderom energiu strácate a po jej vytratení sa opäť prepínate automaticky na Reda mac Reitha.

Súbojový systém teda nie je zlý, ale neprináša ani nič prevratné. Okrem toho, nepriateľov síce budete stretávať na každom kroku, avšak mnohí z nich sa v zásade iba opakujú. Väčšinou narazíte iba na jednoduchých duchov a na prízrak, ktorý sa môže prevteliť do mŕtvoly a ovládnuť ju. Nechýbajú však ani posadnuté zvieratá a občas dôjde logicky i na súboje s bossmi. Tí vám dajú zabrať viac a umierať pri nich budete oveľa častejšie. Hra však ponúka až päť stupňov náročnosti a je len na vás, či si hneď na začiatku pustíte do tej najväčšej výzvy, ktorá preverí vaše bojové schopnosti alebo sa ponoríte do príbehu a boje budú len doplnkom.

Okrem súbojov vám hra ponúka aj strom schopností, vďaka ktorému sa neustále učíte silnejšie údery a vlastne všetko, čo poznáte z akčných RPG hier. Vylepšovať si taktiež môžete svoju výstroj, mušketu, či meč a tak podobne. Na druhej strane, RPG prvkov nie je oproti iným komplexnejším záležitostiam až tak veľa. Nie je to však mínus, práve naopak. Vďaka tomuto si hru môžu užiť aj priaznivci akčnejšie ladených titulov, ktorý si na RPG prvkoch až tak nepotrpia.

Nechýba ani voodoo

Skvelým doplnkom sú inak doposiaľ nespomínané rituály. Niektoré vyvolajú spomienku, iné zase ducha či nepriateľa, s ktorým môžete následne komunikovať, alebo aj bojovať. Na ich vykonanie však potrebujete väzbu, ktorá má spojitosť s konkrétnym duchom/obeťou. Neskôr vám do zbierky pribudnú aj ďalšie rituály, nechcem vám však prezrádzať viac a tým vám skaziť prekvapenie. Z môjho pohľadu sú tak perfektným doplnkom a sú naozaj originálne. V tomto musím autorov len a len pochváliť.

New Eden a okolie

Banishers: Ghosts of New Eden však nie je len o samotnom mestečku New Eden. Mapa hry je vcelku veľká, aj keď rovno treba priznať, že neponúka voľnosť v štýle Grand Theft Auto. Nejedná sa však ani o čistý tunel a určitú slobodu, aj keď v lineárnejšom slova zmysle, dostanete. Svet je každopádne variabilný a nechýbajú rozličné lokality ako lesy, mokrade, dediny, či jaskyne. Súčasne však platí, že by mohol byť aj detailnejší, vďaka čomu by lokality pôsobili ešte zaujímavejšie.

Naprieč prostredím inak budete liezť, skákať či zlaňovať sa. Nechýba ani schopnosť teleportácie, respektíve veľký skok, ktorý je možné vykonať len s Anteaou. Po náročnej ceste si Red mac Reith môže oddýchnuť v úkryte, ktorých je po svete rozmiestnených hneď niekoľko. Stačí ich len nájsť, zapáliť si oheň a vyspať sa. Spánok vám pomôže načerpať nové sily a doplní vám aj vaše zdravie.

A čo technická stránka hry?

Banishers: Ghosts of New Eden nevyzerá po vizuálnej stránke zle, no ak čakáte grafické orgie typu God of War, či Horizon: Fobidden West, tak sa, pravdepodobne, nevyhnete sklamaniu. PlayStation 5 verzia ponúka dva režimy grafiky, ktoré poznáte aj z iných titulov. Jeden sa zameriava na vyšší počet snímkov za sekundu a dopraje vám tým pádom väčšiu plynulosť, zatiaľ čo druhý na vyššie rozlíšenie, lepšie vykresľovanie vzdialenosti a ostrejšie textúry. Daň však zaplatíte práve nižším počtom snímkov za sekundu, čo je škoda a tu si myslím, že s týmto sa autori mohli viac pohrať a hra mohla byť plynulejšia aj pri vyššom rozlíšení.

Hudobná stránka ako aj samotné dialógy, či monológy sú skvelé. Tu sa autorom nedá nič vyčítať. Postavy používajú rôzne prízvuky, nechýba ani “stará” angličtina, ktorá skutočne odráža realitu z obdobia 17. storočia a reflektuje tak obdobie, ktoré nám Banishers: Ghosts of New Eden ponúka ochutnať. Po tejto stránke je teda všetko v poriadku a môžem sa posunúť k záverečnému zhodnoteniu.

Verdikt

Banishers: Ghosts of New Eden je vcelku príjemným prekvapením začiatku roka. Autori nám priniesli veľmi zaujímavý príbeh v originálnom prevedení a v zaujímavom svete so skvelou atmosférou. Hlavné postavy, ich vzťah a pohľad na situáciu, v ktorej sa nachádzajú, však pôsobia trochu strojovo a chýbajú patričné emócie, čo je určite škoda. Ich spolupráca ako aj hrateľnosť je však dostatočne príjemná a funguje veľmi dobre. Francúzskemu štúdiu sa tak v konečnom dôsledku podarilo priniesť kvalitný titul, ktorý spĺňa kritéria akčného RPG, avšak na tie najvyššie priečky to ešte nie je.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Banishers: Ghosts of New Eden - Život živým, smrť mŕtvym
Herné štúdio Don't Nod Entertainment prinieslo kvalitné akčné RPG s krásnym príbehom a príjemnou hrateľnosťou, ktorú dopĺňa i skvelá atmosféra. Hra má však aj svoje muchy, ktoré ju robia "iba" veľmi dobrou, no nie vyložene skvelou.
Pozitíva
  • Zaujímavý a originálne podaný príbeh
  • Vyvážená hrateľnosť, skvelá spolupráca
  • Rituály a celková atmosféra
Negatíva
  • Emócie medzi hlavnými postavami mohli byť prirodzenejšie
  • Iba dve zbrane, ktoré časom omrzia
  • Občasný stereotyp
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!