Register

A password will be e-mailed to you.

V histórii našich predkov nájdeme mnoho udalostí, ktoré takmer upadli do zabudnutia. O tom, ako sa ešte počas trvania prvej svetovej vojny dostali v Rusku k moci boľševici, každý z nás určite počul, no čo tomu predchádzalo, či ako to celé prebiehalo, pozná už len hŕstka z nás. A o tom, že určitú úlohu v tomto konflikte zohrali aj naši vlastenci, vie len málokto. Preto niet divu, že práve českí vývojári zo štúdia Ashborne Games sa rozhodli vyrozprávať príbeh týchto vojakov, ktorí taktiež prispeli k sformovaniu nášho prvého spoločného štátu. Československí legionári bojovali za samostatnosť Československa, no situácia vo svete sa vyvinula inak, ako sa očakávalo. V Rusku vypukla občianska vojna, cár bol zosadený z trónu a krajina sa ocitla v chaose. Tým bolo Rusko prakticky vyradené z prvej svetovej vojny a muselo sa sústrediť na vlastné vnútorné problémy. Legionári sa tak ocitli uprostred týchto udalostí, do ktorých nemali pôvodne zasahovať. Keďže však svetová vojna naďalej trvala, nemohli sa vydať na západ, aby sa tak vrátili domov. To ich prinútilo učiniť ťažké, no jediné rozumné riešenie pre návrat a to vydať sa východ, naprieč celou Sibírou. Presne tieto udalosti nám v podobe stratégie predstaví Last Train Home, ktorý sa inšpiroval skutočnými udalosťami, ale zároveň ponúka mnoho zaujímavých odbočiek a fikcie, čím sa snaží hráčov čo najviac zaujať. Ide o vskutku ambiciózny projekt, aký sme na domácej scéne dlho nevideli. Ide však o hru, ktorá zaujme aj zahraničných hráčov, alebo len o lekciu z histórie?

Recenzovaná verzia: PC

České herné štúdia vyprodukovali už viacero titulov, ktoré zahviezdili vo svete, no u nás sa stali doslova kultovými. Spomedzi stratégii si každý fanúšik tohto žánru musí spomenúť na Original War, ktorý svojho času priniesol haldu zaujímavých herných mechanizmov, pôsobivú grafiku a nezabudnuteľný český dabing. Ashborne Games sa vydali podobným smerom a v niekoľkých veciach sa aj vyššie spomínanou stratégiou inšpirovali. Pýtate sa čím? No, v prvom rade sa Česi netaja tým, že svoje hry majú radi v svojom rodnom jazyku. Takže v prípade Last Train Home sa môžete tešiť popri českých titulkoch aj na veľmi vydarený československý dabing. Áno, počujete správne. Vývojári si našli tú snahu, že hru poňali doslova dobovo, aby bola čo najviac autentická. Takže niektorí legionári rozprávajú po česky, iný naopak po slovensky. Čo je vskutku pôsobivé a za mňa si za to zaslúžia jeden veľký potlesk, keďže niečo také som ešte inde nevidel. Druhou výraznou podobnosťou s Original War je to, že opäť môžeme vidieť videá medzi kapitolami, ktoré sú zobrazené ako náčrtky v denníky, aby to však nebolo málo, tak sú zároveň aj sprevádzané hranými videami so živými hercami. Je to vcelku netradičné poňatie, ktoré však pôsobí vcelku originálne.

Už vieme, že Last Train Home je stratégia, no na prvý pohľad sa nedá povedať, o aký typ stratégie ide. Hra sa skladá z dvoch častí. Prvou je manažment legionárskeho vlaku, zbieranie surovín a staranie sa o vašich druhov. Tou druhou je už boj odohrávajúci sa v reálnom čase, no s možnosťou pauzovať hru, vďaka čomu získate lepšie taktické možnosti. Popri mnohých taktických ťahových stratégiách som bol zvedavý, ako to bude reálne fungovať a či titul nebude len slabým klonom Commandos, no nie je. Prináša totiž vlastné prvky hrateľnosti, vďaka ktorým je zábavný. Poďme si to však rozobrať podrobnejšie.

Úvod mi prišiel dosť hektický, napriek tomu, že človek už približne vie, ako to asi funguje a hra poskytuje tutoriál ku každému novému úkonu a akcii, tak keď prvýkrát nasadnete do vlaku, budete mať z toho trochu chaos. Nebudete vedieť, čo je načo a ako si hranie čo najlepšie zmanažovať. Pri prvom hraní však máte možnosť si zvoliť tú najnižšiu možnú náročnosť, čo vám vo veľkej miere pomôže zorientovať sa. Zároveň aj prvá kapitola je len jeden dlhší tutoriál, keďže väčšina vašich rozhodnutí začne mať nejaký zmysel až po nej. Zaujímavý aspekt je aj ten, že máte možnosť si sami zvoliť, akú náročnosť si prajete mať. Môžete ísť do toho po hlave a proste si všetko nastaviť na tu najťažšiu náročnosť alebo sa rozhodnite, čo máte v hrách radšej a čo pre vás predstavuje tú pravú výzvu. Čo sa týka bojovej časti môžete si nastaviť poškodenie vašich legionárov ako aj to, akí silní budú vaši protivníci. V tomto prípade toho veľa nie je a hocičo si zvolíte, má to vplyv len na tieto dve nastavenia, počet protivníkov ani ich UI sa meniť nebude, čo veteránov skôr zamrzí. Spravovanie vlaku už ponúka viac možností, no aj v tomto prípade, ide skôr o to, ako rýchlo vám budú dochádzať zásoby, koľko ich budete nachádzať, aká je šanca na spúšťanie náhodných udalostí v hre a podobne. Survival časť si teda vyslúžila viac pozornosti, no v hre ide o veľmi dôležitú časť, v ktorej pravdepodobne strávite majoritu času.

Čo je však na československom vlaku také jedinečné? Nielen ľudí ale aj samotný vlak čakajú rôzne útrapy a nebezpečenstvá. V priebehu hry sa musíte o neho starať, musíte ho opravovať či vylepšovať. Celkovo som pritom narazil len na minimum nebezpečenstiev, takže opravy neboli skoro vôbec nutné. Vlak je však potrebné neustále vylepšovať. Správne vylepšovanie vlaku vám dokáže v neskorších fázach hry ušetriť mnoho surovín, ktoré budete počas cesty potrebovať. Vylepšovanie si však vyžaduje skúsených technikov, čim budú tí efektívnejší, tým rýchlejšie svoju prácu dokončia a vy sa tak skôr dostanete do Vladivostoku. Váš vlak má len obmedzenú nosnosť, takže aj tú si musíte vylepšovať, lebo inak bude nutné nadbytočnú záťaž nechať za sebou. Zároveň každá lokomotíva utiahne len určený počet vagónov. Tých je hneď niekoľko: nákladný, osobný, delový, nemocničný, kuchársky či technický. Počas cesty nachádzate stále nových legionárov, takže si musíte nechať vždy v zálohe voľné miesta vo vlaku. Preto som mal na konci 3 vagóny pre cestujúcich.

Naprieč Sibírou musíte počítať s tým, že mnohých surovín bude nedostatok. Najdôležitejšie je palivo a jedlo. Ak vám dôjde palivo, budete musieť spaľovať iné suroviny, ktoré by ste vedeli použiť omnoho efektívnejšie. Uhlie však nepotrebujete len na poháňanie lokomotívy, ale v neskorších fázach vám pomôže prežiť nehostinnú a mrazivú Sibír. Vlak budete musieť vykurovať, aby tak vaši legionári neochoreli. Chorí legionári nemôžu pracovať vo vlaku ani ich nemôžete posielať na misie. Zároveň uhlie aj látku môžete dávať legionárom, aby nezamrzli počas výprav. Druhou najdôležitejšou surovinou je jedlo, o hlade sa bojovať nedá. Keď vám začne dochádzať, budete musieť znížiť prídely, čo nikoho nepoteší, no niekedy je potrebné sa uskromniť. Za odmenu však môžete vašim vojakom poskytnúť rôzne pochúťky (guláš, koláč, alkohol, cigarety…), ktoré im poskytnú rôzne bonusy no hlavne ich poriadne nasýtia alebo upokoja (zvýšia im morálku). Okrem vylepšovania vlaku však môžete vyskúmať aj pár vylepšení pre vašich legionárov. Je len na vás, na čo použijete nazhromaždené drevo, železo či pušný prach.

Vlak má dva režimy pohybu, no rýchlejší režim spotrebováva viac uhlia. Každý legionár môže vo vlaku zastávať určitú úlohu. Môže byť technik, robotník, kuchár či lekár. Čím dlhšie bude vykonávať tú istú prácu, tým bude v nej efektívnejší. Čo znamená, že svoju prácu rýchlejšie dokončí alebo že spotrebuje menej uhlia v lokomotíve, či zvýši jej rýchlosť. Hru si zároveň môžete aj zrýchliť, čo určite využijete, keď budete musieť na niečo čakať. Počas jazdy vlaku môžete posielať legionárov na misie, ale aj na prieskum. Počas prieskumu budete získavať potrebné suroviny, navštevovať dediny, v ktorých budete obchodovať, no aj spúšťať náhodné udalosti. Last Train Home využíva zaujímavý RPG systém, ktorý činí každého legionára výnimočným. Pri prieskume sa vám zídu legionári, ktorí majú špeciálne črty, vedia loviť, hľadať bylinky, prehľadávať vyplienené dediny, atď. Tých teda musíte posielať na zaujímavé miesta, aby ste vôbec niečo našli. Čo sa však v daných oblastiach stane, je často vec náhody. Ak však neuspejete, môžete si hru načítať a udalosť sa veľmi, pravdepodobne, zmení. Ak ste teda zvyknutý počas loadingov čakať, takýmto spôsobom môžete získať suroviny, ktoré potrebujete. Aktuálne je však v hre pár bugov, pričom jeden z nich spôsobuje to, že sa tieto náhodné udalosti niekedy nespustia, snáď to časom vývojári opravia.

Počas cesty Sibírou sa budete musieť starať o to, aby boli vaši legionári čo najspokojnejší. Nesmú byť hladní, nesmie im byť zima. No zároveň nesmú ochorieť ani utrpieť všemožné zranenia. Ak áno, tak ich musíte čo najskôr ošetriť v nemocničnom vagóne alebo im zohnať na najbližšej stanici lekára. Popritom platí, že každý legionár je len človek a mnoho udalostí môže mať určitý dopad. Negatívne udalosti majú dopad na ich morálku. Tá im nesmie príliš klesnúť, lebo môžu dezertovať. Zároveň máte aj priemernú morálku všetkých a ak tá príliš klesne, prehráte celú hru. Ak chcete poslať legionárov na výpravy, musia byť dostatočne oddýchnutí. Každé vaše nesprávne rozhodnutie môže viesť k rôznym postihom, ktoré môžu byť dočasné, no aj trvalé. To všetko prispieva k RPG systému tohto titulu.

Realtimová časť už nie je až taká originálna ako časť vo vlaku, no napriek tomu vás určite zabaví. Každá misia je unikátna, so svojimi vlastnými úlohami či zaujímavosťami. Do boja musíte vždy poslať minimálne 3 legionárov. Hra vám pred každou misiou odporúča, koľko vojakov máte na misiu poslať. Po pár hodinách si však vytvoríte určitú taktiku, ktorú budete až do konca dodržiavať, keďže hra je trošku nevyvážená. Máte síce k dispozícii 5 bojových tried: strelec, granátnik, guľometčík, prieskumník a zdravotník, pričom každá má svoje špeciálne schopnosti a bonusy, no aktuálne je jedna z nich až príliš zvýhodnená oproti všetkým ostatným. Strelec je základný typ legionára, má slušný dostrel a útok nablízko; granátnik je špecialista na výbušniny, hádže granáty, dymovnice či pokladá míny; guľometčík je doslova smrtiaca sila, dokáže pokryť paľbou určitú oblasť, no míňa strašne veľa munície, čo môže byť pre prežitie vlaku dosť neekonomické; život každého legionára je v rukách zdravotníkov, tí tak dokážu počas misií liečiť vašich zranených; a na záver ostáva prieskumník, ktorého si stačí trochu vylepšiť a stáva sa z neho terminátor.

Boje v Last Train Home sú dosť náročné, ak ich budete hrať rambo štýlom. Nepriateľov je nutné likvidovať po skupinkách alebo po jednom, inak vám dokážu poriadne zatopiť. Vaši vojaci nie sú hltači olova, takže pár zásahov znamená ich smrť, preto musíte čo najviac využívať kryty, ktoré znižujú obdržané poškodenie. Hra disponuje aj stealth režimom, ktorý je, bohužiaľ, trochu nemastný neslaný. Vzhľadom k tomu, že umelá inteligencia nepriateľov je dosť slabá, tak sa v mnohých misiách dá využívať dosť efektívne, no časom sú misie stále náročnejšie, nepriateľov je viac, takže už nebudete stíhať likvidovať protivníkov bez toho, aby si vás niekto všimol a nezahájil paľbu. No v tomto bode prichádza na scénu opäť prieskumník, ten má schopnosť kritického zásahu, vďaka čomu zabije takmer každého jednou ranou. Okrem toho mu dokážete zvýšiť dostrel v rámci aktívnej schopnosti, čím sa dokáže vyhnúť dostrelu takmer všetkých nepriateľských zbraní. Aby toho nebolo málo, na poslednej úrovni získava schopnosť duch, vďaka ktorej sa stáva po pár sekundách neviditeľným, keď sa nehýbe. Ak si takto vytrénujete viacero legionárov, získate komando zabijakov, ktoré samo o sebe dokáže vyhrať každú misiu.

Každá bojová trieda využíva iný typ zbrane, ktoré majú 3 úrovne a môžete si ich počas cesty nakúpiť. Zároveň máte muníciu do pištolí, pušiek a guľometov. Výbava vojakov zaberá miesto vo vlaku, a to vskutku poriadne veľa miesta. Keď posielate vojakov na misie alebo prieskum, berú so sebou určité vybavenie, ktoré si aj po misii nechávajú pri sebe. To by nebolo vôbec divné, lenže dané vybavenie už nezaberá miesto vo vlaku, aj keď sa v ňom nachádza. Neviem, či je to len jeden z bugov, alebo to vývojári takto zamýšľali. Dané vybavenie sa zázračne objaví až vtedy, keď tímy zrušíte a vojakov pošlete odpočívať.

V Last Train Home bojujete proti boľševikom, keďže počas občianskej vojny boli legionári väčšinu času na strane Bielej armády. Myslím, že sa vývojári nechali trochu uniesť politikou, čo nemusí každému sadnúť, ale ide len o hru, ktorá odkazuje na historické udalosti, no striktne sa ich nedrží. Takže vašimi nepriateľmi budú vojaci Červenej armády, ktorí majú v podstate rovnaké bojové triedy ako vaši legionári (namiesto zdravotníka majú dôstojníka). Problém je však v tom, že len veľmi zriedkavo využívajú svoje špeciálne schopnosti. Okrem toho majú aj psy, ktoré si vás môžu všimnúť pri stealth prístupe, aj keď mnohokrát sa stáva, že sú rovnako ignorantské ako vaši ľudskí protivníci. Najväčší problém však predstavujú ťažké zbrane a bojové vozidlá. Tie však môžete zlikvidovať aj s ručnými zbraňami. V hre tak narazíte na ťažké guľomety, poľné delá a húfnice. Tie môžete aj sami obsadiť, no hra využíva aj jeden dosť podivný mechanizmus, ktorý spočíva v tom, že často neviete zabiť posádku týchto zbraní. Zbrane tak so smrťou svojej obsluhy jednoducho vybuchnú. A to aj vtedy, ak ich posádku zabijete zo stealth režimu nožom. Bojové vozidlá vám však môžu urobiť poriadne vrásky na tvári. Tanky väčšinou ignorujú všetky kryty a vaši legionári sa tak môžu maximálne modliť, aby ich tank minul (áno, sú dosť nepresné). V závere hry si nepriateľ na vás pripraví aj ikonické tanky Mark V. Tie však z nepochopiteľných dôvodov strieľajú len z hlavného dela, no aj tak sú poriadne tvrdým orieškom.

Po technickej stránke ide o veľmi slušný počin. Grafika je detailná a zasadenie dobové, v tomto nemám vývojárom čo vytknúť, keďže k tomu ide o stratégiu. Počas jazdy vlaku sa môžete kochať okolitým prostredím alebo nazrieť do jeho útrob a sledovať, čo vaši legionári práve robia. Z toho, čo som mohol vyskúšať je optimalizácia veľmi slušná, pri správnom nastavení sa na nových strojoch zaobídete aj bez DLSS (4K, vysoké detaily a 60 fps), takže hru si môžete vychutnať aj na starších počítačoch. Čo sa týka nastavení, tak som narazil len na jeden problém, ktorý snáď čo najskôr opravia. Po každom spustení sa framerate uzamkne na 30 fps, takže je nutné vypnúť vertikálnu synchronizáciu a opätovne ju zapnúť. Zvukovú stránku ťahá výrazne nahor hlavne dabing, ktorý som už na začiatku recenzie vychválil. Popri menších bugoch občas trochu hnevá fyzika (ragdoll efekty) a, samozrejme, umelá inteligencia nie je nejako extra svetoborná. Zároveň pokus o stealth režim v hre vývojárom veľmi nevyšiel, už len kvôli tomu, že mŕtvoly v hre okamžite miznú.

Tento rok som mal možnosť zrecenzovať Company of Heroes 3, na ktorý som sa nesmierne tešil, no nakoniec som zostal dosť sklamaný. O tom, že vzniká Last Train Home, som sa dozvedel len pár mesiacov pred jeho vydaním, no už vtedy ma hra zaujala. Už po vyskúšaní dema som vedel, že nás táto hra príjemne prekvapí. To plná verzia do bodky splnila. Hra disponuje len minimom bugov a nezrovnalostí v herných mechanizmoch, ktoré mi nejako extra pôžitok z nej nepokazili. Vývojári z Ashborne Games si zvolili tému, ktorá je v našich končinách dosť málo známa a podarilo sa im predstaviť ju verejnosti vcelku dôstojne. Rozhodne ide o zaujímavý a originálny počin, ktorý sa môže bez hanby postaviť na piedestál vedľa Original War.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Last Train Home - Strastiplná cesta československých legionárov
Last Train Home vás ihneď očarí svojou témou, no súčasne aj svojím spracovaním. Rôzne časti pôsobia originálne a keď ich spojíte dokopy, dostanete hru, ktorá vás na desiatky hodín pohltí a zabaví, hoci úplne nenahradí lekcie dejepisu.
Pozitíva
  • Neokukaná časť československej histórie
  • Originálne spracovanie a chytľavé herné mechanizmy
  • Skĺbenie českého a slovenského dabingu
Negatíva
  • Slabá umelá inteligencia
  • Drobné bugy
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!